Menu

DIY Zuurkool maken

Zelf zuurkool maken is superleuk om te doen en helemaal niet moeilijk. Ik vind het zelf altijd leuk om met DIY’s aan de slag te gaan. Brood bakken, kruidenmixen maken, maar ook tapenades, currypasta’s of amandelspijs maak ik graag zelf. Het lijkt vaak moeilijker dan dat het is en het is bovendien veel lekkerder. We hebben de zuurkool gemaakt naar recept van Meneer Wateetons, bekend van het boek Over Rot. Hét handboek waarbij je alles leert over fermenteren. Want dat is wat je eigenlijk doet bij het zelf maken van zuurkool. Fermenteren is niets anders dan het veranderen van de zuurgraad, smaak, geur of uiterlijk door bepaalde bacteriën, schimmels en gisten die zorgen voor het omzetten van stoffen in een product. Hetzelfde gebeurt bij bijvoorbeeld bier of yoghurt.

Deze homemade zuurkool is verser dan vers. Nadat je dit gemaakt hebt, kun je er lekkere stamppotjes mee maken (mijn lievelings).  Wist je dat we nog veel meer DIY’s op de blog hebben staan? Zo hebben we eigengemaakte kruidenmixen online staan, maar ook homemade limoncello, pasta of zongedroogde tomaatjes. Hoe leuk is het om op een grauwe, koude zondag de keuken in te duiken en met één van deze recepten aan de slag te gaan? Zoek op DIY op de site en je vindt alle zelfmaak recepten terug.

ingredient

DIY Zuurkool

Ingrediënten voor 1 pot
1 hele witte kool
22,5 gr fijngemalen zeezout per kilo kool
4 gr jeneverbessen
3 gr karwijzaad

Materialen
Weckpot

Zo maak je het 
Verwijder de buitenste bladeren van de kool. Leg 1 schoon blad apart, dit heb je later nodig voor het afdekken van de zuurkool.

Snijd de kool doormidden en verwijder het harde gedeelte. Snijd de kool vervolgens fijn. Dit kan met een scherp mes, maar ook met een mandoline of keukenmachine.

Weeg de kool. Voeg per kilo kool, 22.5 gram zout toe. Meng dit door elkaar.

Knijp de kool fijn, zodat het vocht uit de kool vrijkomt. Dit mag best een beetje hardhandig. Stomp, sla, kneed en masseer de kool goed aan. Houd dit minimaal 5 minuten aan. Laat de zuurkool dan even rusten.

Weeg de kruiden af en masseer opnieuw de kool fijn. Zodra de kool veel vocht verliest, ben je klaar. Mocht er nou echt geen vocht vrijkomen, dan kan je altijd nog zelf pekelwater toevoegen. Verhouding is 2,25% zout per liter water.

Voeg de kruiden aan de kool toe en meng door elkaar. Doe de kool in een schone en gesterilliseerde weckpot. Duw de kool goed naar beneden, zodat het vocht naar boven komt. De kool moet onder water staan. Dek vervolgens het geheel af met het koolblad dat je apart gehouden hebt. Het blad mag niet gaan drijven, dus leg er eventueel iets op om het te verzwaren.

Sluit de pot af. Na twee tot drie weken is de zuurkool klaar. Open in het begin de pot iedere dag om het gas te laten ontsnappen. Controleer of de zuurkool nog onder water staat (zo niet, voeg dan extra pekelwater toe) en als er schimmel ontstaat, verwijder je dit.

De zuurkool is klaar als er geen gas meer vrijkomt en het lekker smaakt. Bewaar de zuurkool in de koelkast.

DIY Zuurkool

DIY Zuurkool

DIY Zuurkool

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel  Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan hier.

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he? 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Annika maakt alle foodfoto’s en verzorgt de styling. Maar eigenlijk is ze gewoon de rechterhand van Pauline. Ze denkt mee, werkt aan grote projecten, beheert de website en is in alles betrokken. Annika is dol op mooie plekken, houdt van reizen, lekker eten en hippe koffietentjes.

10 reacties

 • Annika
  23 mei 2019 om 14:38

  Daarna pas :)

 • Trix
  22 mei 2019 om 07:35

  Moet de pot tijdens het fermentatieproces in de koelkast staan of daarna pas?

 • Annika
  17 oktober 2018 om 16:47

  Ja, dat laagje met schimmel kun je iedere keer verwijderen, is onderdeel van het proces.

 • Anne
  16 oktober 2018 om 14:25

  Ben met een rotpot aan de slag gegaan maar heb nu een laagje op de zuurkool staan die er niet zo lekker uit ziet. is dat normaal, moet je dit er gewoon afscheppen of kwestie van weggooien en opnieuw beginnen ....

 • Jan L.Platteeuw
  22 oktober 2017 om 15:05

  recept is goed, m.i. wel wat langer laten staan eer er van gegeten wordt.

 • Lianne Bosch
  10 september 2017 om 19:36

  In de koelkast ? Dat moet toch niet nodig zijn met wecken ?

 • Petra
  10 juli 2017 om 00:33

  Ik snap 1 ding niet hoe voor zuurkool zuur?

 • Onnozel
  6 februari 2017 om 09:28

  Kan de reclame de volgende x nóg groter, dan kan je er helemaal niks meer van maken. Irritant.

 • heidi
  21 januari 2017 om 10:53

  Ziet der vrij lekker uit.

 • Jonna@burgertrutjesNL
  21 januari 2017 om 08:56

  Oh wat een goed recept, zuurkool is mijn lievelingseten. Love it

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.

Bestel nu ons jubileummagazine FEEST