de lindenhoff baambrugge

De 10 Foodtrends voor 2017

Aan het begin van het jaar pak ik mijn glazen bol er graag weer even bij. Het is weer tijd voor de foodtrends voor komend jaar. Vorig jaar voorspelde ik bonen (dat is meer dan uitgekomen), thuis uit eten (hallo Deliveroo) en dim sum op ieder foodfestival (ook gelukt). Ook met de chipotle had ik een vooruitziende blik. Al heb ik daar natuurlijk ook zelf mijn steentje aan bijgedragen. Daar zat ik aardig mee in de goede richting. Benieuwd wat 2017 voor ons in petto heeft? Lees dan snel verder.

ingrediënten deeg

1. Gekke meelsoorten
Waar 2016 nog het jaar van de gekke granen was, voorspel ik 2017 het jaar van de bijzondere meelsoorten. Havermeel, boekweitmeel en kokosmeel kennen we inmiddels wel. Maar heb je wel eens gewerkt met Teff, quinoameel of kikkererwtenmeel? Ik ga zelf eens kijken wat ik hier allemaal mee kan maken. Want bakken met andere meelsoorten is best een uitdaging. To be continued..

2. Matcha
In Japan zijn ze er dol op. Matcha is een groene thee vermalen tot poeder. De groene kleur krijgen ze door het tekort aan zonlicht. De oogst hiervan gaat heel anders dan bij normale thee. Je drinkt het met melk, ook wel matcha latte genoemd. De smaak is heel eigenaardig, een tikkeltje zoetig ook. Je kunt het ook goed in recepten verwerken. In Japan kan je bijvoorbeeld Kitkats met matcha kopen. Je moet er van houden.

Low profile, iets goeds eten is helemaal van nu.

3. All day – All Night
Vorig jaar was het jaar van de All day breakfast trend. De hele dag door kan je overal de lekkerste ontbijtjes en brunchgerechten bestellen. Om 4 uur ’s middags aan de pancakes of eggs benedict is inmiddels heel gewoon geworden. Komend jaar gaan we meer over naar een all day, all night concept. Menukaarten die de hele dag en avond te bestellen zijn. Dus geen aparte lunch- of dinerkaart, maar één kaart met verschillende bites voor de hele dag. Past ook helemaal bij de fast casual trend. Low profile, iets goeds eten is helemaal van nu. En dan het liefst in niet al te grote porties zodat je zelf kunt mixen en matchen.

4. Vegan
Ik denk dat we nog meer plantbased gaan eten in 2017. De afgelopen jaren was er vooral aandacht voor minder vlees eten, maar wel van goede kwaliteit. De term flexitarier werd geboren. In 2017 gaan we nog een stapje verder. De vleesvervangende producten worden steeds beter en aantrekkelijker gemaakt. Ook in restaurants zie je veel vegan opties op de kaart en er zijn resto’s (o.a. Niven, Vork en Mes en Swych) waar groente het hoofdingrediënt is. Ik denk dat steeds meer mensen, omwille van de natuur overgaan op een meer vegan lifestyle. Het wordt ons ook steeds makkelijker gemaakt. Neem bijvoorbeeld alle plantaardige variaties op melk die er zijn. Ik denk dat Nederland hier klaar voor is.

5. Hartige wafels
Zoete wafels met Nutella, aardbeien en slagroom kennen we nu wel. Daar eten we ons niet meer misselijk aan. De tijd is aangebroken voor iets nieuws. In de vorm van hartige wafels. “Chicken and waffles” zie je in New York al bij ieder brunchrestaurant op de kaart staan. Maar dit gaan we in ons eigen kikkerlandje ook meer zien. In Haarlem hebben wij Mica, waar je heerlijke wafels met geitenkaas en bacon kunt bestellen.  Het is nog even wachten op de wafels met kip, maar dat gaat niet lang meer duren gok ik.

Chai Coffee Latte

6. Specerijen stash
Ik ben groot voorstander van het gebruik van specerijen. Je kunt ze lang bewaren en ze kunnen toveren. Een tomatensaus geef je een Italiaans tintje door het gebruik van oregano, voeg je komijn toe dan zit je meer in de Mexicaanse hoek en met de toevoeging van garam massala krijg je een heerlijke basis voor een curry. De tijd is voorbij dat we alleen maar peper en zout in ons keukenkastje hebben staan. Je specerijencollectie is je nieuwe schoenen stash. Hoe meer hoe beter en hoe lekkerder jij kunt eten. Vorig jaar had ik het al over chipotle en za’atar, ook die ga je dit jaar volop terugzien. Maar ook kurkuma is weer terug van weggeweest, je kunt er heerlijke golden milks van maken en het is ook lekker in de gemberthee.

Je specerijencollectie is je nieuwe schoenen stash.

7. All day bowls
Eten uit kommetjes. Comfort food. Denise schreef er een boek over. En ook in mijn eigen boek kom je heerlijke kommetjes goodness tegen. Zo’n kom eet je lekker leeg op de bank. En daar hebben we behoefte aan. In onze drukke levens, even thuis op de bank een uurtje voor jezelf. Die kommen kan je de hele dag door gebruiken. Het begint al bij het ontbijt met een Açai bowl, voor de lunch kan je een lekkere poke bowl eten en ’s avonds doe je je dan tegoed aan een burrito bowl. All day bowls. En als het even kan dan ook graag in mooie kommetjes, dat eet een stuk lekkerder.

8. Poke bowl
Dit is een aanvulling op mijn vorige punt. De poke bowl is overgewaaid uit Hawai maar ook in Nederland niet meer te ontkennen. Het is een soort sushi bowl met rauwe vis. Ik deelde al eens een recept voor een poke bowl met gemarineerde tonijn. In het buitenland vind je diverse poke bars, waar je zo’n fijn kommetje vers kunt bestellen. Maar ook in Nederland zijn de eerste poke bars gesignaleerd. Zowel in Amsterdam als Rotterdam en dat zijn zeker niet de laatsten.

9. Goed zondigen
We zijn ons nog steeds bewust van wat we eten. De tijd van zomaar iets in je mond proppen is voorbij. We willen weten wat we eten en het etiketje op de achterkant wordt uitvoerig gecheckt. Wel denk ik dat de extreme fitgirl trend met al haar poeders en zaden een beetje voorbij is. Clean eating is niet meer. We gunnen onszelf ook weer een lekker snackje op zijn tijd. Het leven is te kort om niet te genieten. Hot topic daarin zijn de friet deluxe. Frieten maar dan nog beter, met huisgemaakte truffelmayo door Sergio Herman of de friet met stoofvlees van Niven’s Frietdistrict. Als je zondigt doe het dan goed.

10. Nieuwe super supers
In het buitenland is het heel normaal, een mercado waar je dagelijks je boodschappen doet en ter plekke een tapas aan de bar besteld. Hier in Nederland komt dat nog niet echt van de grond. We hebben natuurlijk  de Markthal, Landmarkt, de Lindenhoff en online initiatieven als Directly from en ZTRDG. Toch verwacht ik dat hier in 2017 het een en ander bij gaat komen. Ik zie ze her en der al oppoppen, kleine food conceptjes zoals Odin & Spirit in Amsterdam. Winkels die meer een beleving vormen. Concepten waar je én kunt shoppen en kunt eten. Als het in het buitenland werkt, zou dit in Nederland ook moeten kunnen. Ik kan niet wachten tot het zover is.

Açai bowl recept

Dit waren mijn voorspellingen voor 2017. Ik ben benieuwd of ik een beetje in de juiste richting zit. Als het klopt, dan wordt 2017 een heel mooi foodjaar,

Volg mij en Annika ook op Instagram voor nog meer behind the scenes. Zien we jullie daar?

 

 

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

0 (0 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven. Ze begint haar dag graag met een lekker ontbijt én een kop koffie, en ze kan de hele dag nadenken over wat er 's avonds op het menu staat.
More About Us

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in