fbpx
Menu

Kerst voorgerecht: Salade met stoofpeer en geitenkaas

Begin je kerstdiner licht met deze salade met stoofpeer en geitenkaas. De combinatie van de kruidige zoete stoofpeer is  goddelijk met het frisse van de geitenkaas. De zoute Prosciutto maakt het helemaal af.  Wil je deze salade als lunch serveren, gebruik dan een dubbele hoeveelheid peertjes en een dubbele hoeveelheid rucola. Trouwens ook een fijne manier om leftover stoofpeertjes te gebruiken. Gratis no waste tipje van mij. Ik merk dat ik de laatste tijd wat moeite heb met hele zware diners. Ik houd van eten en wil altijd zoveel mogelijk proeven. Maar de porties van een zoveel gangendiner moeten vooral niet te groot zijn. Ik kan dat gewoon niet op. Nooit verwacht dat ik dat ooit zou zeggen, want vroeger kon ik zoveel eten als ik wilde.

Bij een meergangendiner vind ik het dan extra fijn om licht te beginnen. Met iets van vis of iets vegetarisch. Niet vullen maar voeden. Dat geldt zeker voor deze stoofpeer salade met geitenkaas zeker.  En als je dan zo licht begint, houd je lekker nog een plekje vrij voor het toetje. Ook dat is niet geheel onbelangrijk. Je kunt de stoofperen stoven in rode wijn. Liever alcoholvrij?, gebruik dan wat bessensap. Kaneelstokje en nog een paar andere smaakmakers erbij en klaar ben je. Je kunt de peertjes ook prima de dag van tevoren bereiden. Bewaar ze in hun vocht in de koelkast. De volgende dag zijn ze alleen maar lekkerder geworden. Weet jij al wat je gaat eten deze kerstdagen? Ik ben benieuwd.
ingrediënten stoofperensalade-stoofpeer-geitenkaas

Ingrediënten voor 4 personen
Stoofperen
4 Stoofperen (Gieser Wildeman)
1 kaneelstokje
2 kruidnagelen
2 partjes sinaasappelschil
500 ml water
250 ml rode wijn (of bessensap)
evt. 1 el suiker

Verder
100 gr zachte geitenkaas
8 plakjes prosciutto
75 gr rucola
30 gr pijnboompitten
1 el balsamico azijn
3 el olijfolie
Peper en zout

Zo maak je het
Begin met het stoven van de peren. Schil de stoofperen en verwijder het klokhuis. Je kan dit ook achterwege laten en de peren in zijn geheel serveren.

Zet een pan op het vuur met de water, de wijn, de kruidnagelen, de sinaasappelschil, de kaneel en de suiker en stoof de peren op een zacht vuurtje in ongeveer 3 uurtjes gaar. Laat de stoofperen in hun vocht afkoelen.

Breng de rucola op smaak met een el balsamico azijn, 3 el olijfolie en wat peper en zout.

Rooster de pijnboompitten kort in een droge koekenpan.

Verdeel de rucola over 4 bordjes. Leg de stoofperen hierop.

Verdeel de prosciutto over de salade en verkruimel de geitenkaas er overheen.

Garneer de salade met de geroosterde pijnboompitjes.

Serveer de salade met stoofpeer en geitenkaas meteen.

Wil je deze salade met stoofpeer en geitenkaas als lunch serveren? Verdubbel dan de hoeveelheid peertjes en rucola.

salade-stoofpeer-geitenkaas salade-stoofpeer-geitenkaas

Menu suggestie

Salade met stoofpeer en geitenkaas

***

Zalm in filodeeg

Pommes duchesse

Gepofte aubergine met yoghurt

***

Witte chocolade panna cotta

be merry

Dit recept is zonder de suiker Voedselzandloper proof.

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel  Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan  hier.

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he? 

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

16 reacties

  • Loraine
    4 januari 2018 om 22:49

    Wat kan ik gebruiken ipv kaas?

    Beantwoorden
  • Pauline
    12 januari 2018 om 15:55

    Misschien extra groente toevoegen. Bijv komkommer of tomaat?

    Beantwoorden
  • Loraine
    4 januari 2018 om 22:48

    Is er ook een kaas vervanger? Mijn partner eet helemaal geen kaas.

    Beantwoorden
  • Louisa
    2 januari 2018 om 16:59

    Ik heb dit voorgerecht voor 25 personen gemaakt met kerstmis en iedereeen vond het heerlijk

    Beantwoorden
  • Monique Wacht-van Beek
    28 december 2017 om 17:47

    Heerlijk voorgerecht. Eenvoudig te maken maar een lekkere combinatie

    Beantwoorden
  • Christianne
    26 december 2017 om 01:24

    Was erg lekker en simpel, geslaagd dus!

    Beantwoorden
  • Hendrike Noorman te Velde
    4 december 2017 om 16:24

    Dit lijkt me een verrukkelijk recept. Ik wil het gaan maken voor mijn familie. Maar we zijn met zn twaalven. Moet ik dan alle ingrediënten verdriedubbelen of alleen de rucola en peertjes? En is dit ook lekker om koud te serveren of moeten de peertjes nog warm zijn? Alvast bedankt :) Hendrike

    Beantwoorden
  • Pauline
    10 december 2017 om 14:06

    Ik zou alles keer 3 doen. En de stoofpeertjes zijn koud ook heel lekker :)

    Beantwoorden
  • Ine hoevenaars
    20 november 2017 om 21:02

    Een heerlijke salade, maar kun je er ook een vegetarisch voorgerecht van maken door de ham te vervangen door zalm.?

    Beantwoorden
  • Jessica
    24 december 2016 om 00:28

    In plaats van rode wijn, gebruik je dan ook 200ml bessensap?

    Beantwoorden
  • Pauline
    24 december 2016 om 12:20

    Ja 200 - 250 ml, het komt niet zo nauw.

    Beantwoorden
  • Claudia
    21 december 2016 om 00:24

    Wat een mooie,lekkere salade.
    Mag ik feta ipv geitenkaas gebruiken want de laatste lust mijn partner niet.
    Alvast bedankt voor antwoord.
    Groetjes,
    Claudia

    Beantwoorden
  • Pauline
    22 december 2016 om 19:11

    Natuurlijk dat is ook erg lekker. Of een beetje blauwe kaas als je ervan houdt.

    Beantwoorden
  • Nicole
    20 december 2016 om 09:19

    Dat klinkt goed zeg! Stoofpeertjes staan ook dit jaar weer bij ons op het kerstmenu :-)

    Beantwoorden
  • Anouk
    20 december 2016 om 07:56

    Wat super toevallig! Ik maakte een salade met stoofpeer geitenkaas voor sinterklaas en heb het gisteren op m'n blog geplaatst. Die van mij was wel iets anders, in plaats van pijnboompitjes en ham gebruikte ik een handje gemengde noten en gebakken champignons op smaak gebracht met wat tijm! Gorgonzola is er hier geloof ik ook een hele lekkere combinatie bij :)

    Beantwoorden
  • Pauline
    20 december 2016 om 16:22

    Klinkt ook lekker en gorgonzola is een heel goed idee.

    Beantwoorden

Reactie plaatsen