fbpx
Menu

Romige Paddenstoelensoep

Sponsored. Hoe klassiek wil je het hebben? Deze romige paddenstoelensoep kent iedereen wel. Het is al jaren een favorietje op menig kerstdiner. Maar niet iedereen weet hoe je dit moet maken. En dat ga ik jullie vandaag vertellen. Het is echt niet moeilijk. Je kunt kiezen voor een heldere paddenstoelensoep, dat is bouillon met paddenstoelen of een meer gebonden versie zoals deze romige versie. Als je het klassiek wilt doen maak je een velouté, dat is een gebonden soep op basis van boter en bloem. Deze versie is een stuk makkelijker en er gaan veel meer paddenstoelen in. Dubbele win. Dit recept is een onderdeel van een kerstafette die onder foodbloggers plaatsvindt, daarover later meer.

Ik heb de soep gepureerd met de MaxoMixx staafmixer van Bosch. Dat is een flinke krachtpatser. Binnen enkele seconden (mede door de turbo stand) waren de paddenstoelen en de bouillon gepureerd tot een mooie gladde soep. Het fijne van deze staafmixer is dat er veel accessoires bij zitten. Je kunt er mee raspen, hakken, snijden, kneden en ijs crushen. Heel veelzijdig dus. Als je net begint met koken, dan vind ik een staafmixer set zoals deze een must. Hij neemt niet veel ruimte in beslag, maar je kunt er wel alles mee maken wat je maar wilt. Klop slagroom en chocolademousse met de klopper, rasp een wortel voor in de worteltaart, maak een snelle pesto of pureer heerlijke soepen en sauzen glad met de staafmixer. Leuk voor op de kerst wish list.

romige-paddenstoelensoep romige-paddenstoelensoep

Ingrediënten voor 6 personen
1 ui
2 teentjes knoflook
450 gr gemengde paddenstoelen
2 el mascarpone + extra
1 ltr paddenstoelenbouillon
Paar takjes tijm
Peper en zout
Olijfolie

Zo maak je het
Pel en snipper de ui en hak de knoflook fijn. Dit kan ook in de bijgeleverde hakmolen. Fruit dit aan in iets olijfolie.

paddenstoelensoep-10

Rits de blaadjes van een takje verse tijm en bak dit mee.

Boen de paddenstoelen schoon met een keukenpapiertje. Snijd ze in stukken. Voeg de paddenstoelen bij de uien en bak ze kort mee. Haal een deel van de paddenstoelen uit de pan voor de garnering.

Voeg een liter warme bouillon toe. Je kunt paddenstoelenbouillon gebruiken, maar kippen- of groentebouillon kan ook.

Voeg 2 flinke eetlepels mascarpone toe en roer de soep door elkaar. Laat even koken. Pureer de soep glad met de Bosch staafmixer.

romige-paddenstoelensoep

Breng de soep extra op smaak met peper en zout.

Verdeel de paddenstoelensoep over kleine kommetjes.

Garneer de soep met een theelepel mascarpone, de gebakken paddenstoelen en een takje verse tijm.

romige-paddenstoelensoep

romige-paddenstoelensoep

 

Gebruikte staafmixer: Bosch MaxoMixx.  Typenummer: MSM88190, adviesprijs 139,99 EUR.

be merry

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel  Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan  hier.

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he? 

Dit bericht is in samenwerking met Bosch, lees hier mijn disclaimer.

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

22 reacties

  • Theresa
    24 januari 2019 om 20:54

    Kan deze soep ingevroren worden?

    Beantwoorden
  • Jeannettte
    10 februari 2018 om 11:28

    Kun je deze soep ook invriezen als je over hebt?

    Beantwoorden
  • Michelle
    27 december 2017 om 12:20

    Gisteren met kerst gemaakt en gegeten. Soep was heerlijk, aanrader!

    Beantwoorden
  • Brigitte
    9 november 2017 om 20:12

    Hoe krijg je de champignon bouillon?

    Beantwoorden
  • Pauline
    10 november 2017 om 11:18

    Dit kan je kant en klaar kopen of middels een bouillonblokje.

    Beantwoorden
  • Britt
    20 februari 2019 om 17:44

    Waar is deze te koop? Kan hem nergens vinden?

    Beantwoorden
  • Anne Haisma
    25 oktober 2017 om 16:23

    Als je dit een dag van te voren maakt, kun je dan op de dag zelf gewoon weer opwarmen? De mascarpone gaat dan niet schiften oid?

    Beantwoorden
  • Pauline
    30 oktober 2017 om 16:57

    Ja hoor, dat is geen probleem.

    Beantwoorden
  • Sanne
    15 oktober 2017 om 12:27

    Bedankt voor het recept! De soep was super lekker!

    Beantwoorden
  • Jasmijn Brandjes
    1 oktober 2017 om 15:50

    Hi Pauline, ik gebruik meerdere keren per week jouw recepten dus wel zo aardig om eens e

    Beantwoorden
  • Kjel
    23 december 2016 om 22:01

    Kun je deze soep 1 dag van tevoren maken? Lijkt me heel lekker...

    Beantwoorden
  • Pauline
    24 december 2016 om 12:21

    Yes dat gaat heel goed.

    Beantwoorden
  • Kjel
    26 december 2016 om 12:14

    Nou ik heb het gewoon geprobeerd en hij was heerlijk! Wij hadden deze soep, Vitello Tonato en je garnalen cocktail! Het smaakte allemaal heerlijk! Dank daarvoor, fijne dagen x

    Beantwoorden
  • Sanne van Gelderen
    27 mei 2017 om 18:26

    Kan je het ook een dag buiten de koelkast bewaren?

    Beantwoorden
  • Pauline
    30 mei 2017 om 09:48

    Nee dat kan helaas niet, vanwege de room die erin zit.

    Beantwoorden
  • Ellen
    20 december 2016 om 20:05

    Super lekkere soep! Een winnaar voor het kerstmenu! Nu proberen we een lactose vrije variant te maken maar mislukt enorm. Heb jij hier een goed idee over? We hebben nu rijstroom gebruikt, Hoeveelheid op gevoel en de soep is bruin... En veel minder lekker :(

    Beantwoorden
  • Pauline
    22 december 2016 om 19:14

    Oh dat is wel lastig idd. Ik vind de lactosevrije roomsoorten toch altijd minder lekker. IK zou eerder voor een heldere paddenstoelensoep kiezen in dit geval. Dus een bouillon met gebakken paddenstoelen en wat tijm.

    Beantwoorden
  • Ellen
    5 januari 2017 om 12:55

    Bedankt voor het meedenken! Ik heb het anders opgelost: zelf lactose vrije mascarpone gemaakt. Proefde geen verschil en de soep was een hit!!

    Beantwoorden
  • Sandra konitz
    14 december 2016 om 08:43

    Gisteren gemaakt en het was ontzettend lekker!!!!!!!
    Deze is toegevoegd aan mijn favoriete recepten

    Beantwoorden
  • Pauline
    15 december 2016 om 16:10

    Wat leuk om te horen. Heb je hem bewaard op de site?

    Beantwoorden
  • Vaessen
    8 december 2016 om 22:29

    Heeerlijk, ik mis alleen het gedroogde eekhoorntjesbrood, dat maakt de smaak nog dieper.

    Beantwoorden
  • jonna@burgertrutjes
    6 december 2016 om 07:44

    Dit is absoluut een kanshebber voor de Kerst, onwijs lekker!!

    Beantwoorden

Reactie plaatsen