Menu

Kerstdessert: Zelfgemaakte Viennetta

Viennetta, wie kent het niet? Jaren 80/90 kids zeker weten! Viennetta stond steevast op tafel als afsluiter van het kerstdiner. En oh, wat vonden we dat toen een luxe, zo’n ijstaart. De Viennetta werd kant-en-klaar gekocht en zo op tafel gezet. En dan mocht iedereen een plakje er van af snijden. Ja, ik heb er goede herinneringen aan. Maar als ik nu de kant-en-klare Viennetta uit een pakje proef, word ik toch minder blij. Daarom besloten Pauline en ik om een zelfgemaakte Viennetta te maken. En ik kan je alvast verklappen dat, dat veel lekkerder is dan de versie uit het vriesvak. En zo ga je toch een beetje terug de tijd in, lekker old school! Leuk om te zien hoe smaken en trends veranderen in de loop der jaren. Maar wij laten we de 90’s weer een beetje terugkomen deze kerst. Maar wel op een nieuwe, verbeterde manier!

Voor deze homemade Viennetta heb je geen ijsmachine nodig, alleen een portie geduld. Je kan dit gerust al een paar dagen van tevoren klaarmaken. Dan hoef je het tijdens de kerst alleen nog maar op te dienen en eventueel te decoreren met wat gesmolten chocola. Typerend aan Viennetta zijn de dunne laagjes chocola tussen het ijs. Zo lekker! Ik ben benieuwd wie er nog meer zulke goede herinneringen heeft aan de Viennetta. Laat het vooral weten in de comments, dat vind ik leuk. En ik kan je zeker aanraden om het zelf te gaan maken. Het lijkt misschien ingewikkeld, maar dat valt reuze mee. Misschien een idee om het hele kerstdiner in jaren 90 stijl te doen? Ik denk dan aan gourmetten of fonduen, een hele rollade, garnalencocktails, vruchtenbowl, huzarensalade en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik ben benieuwd wat jullie dit jaar op tafel gaan zetten!

Viennetta

Ingrediënten
200 gr pure chocolade + 25 gr voor de garnering
1 blikje gecondenseerde melk
500 ml slagroom
Cacao

Materialen
Cakeblik
Spuitzak

Zo maak je het
Begin met het maken van de chocolade lagen.

Smelt 120 gram chocolade au bain marie. Dit doe je door een pannetje met water op het vuur te zetten. Zet een kommetje op de pan en smelt hierin de chocolade. Zorg ervoor dat het kommetje het water niet raakt.

Haal vervolgens de pan van het vuur en voeg de resterende 80 gram chocolade toe. Hierdoor koelt de chocolade sneller af en wordt hij mooi hard.

Maak met een spatel of mes lange dunne banen (ongeveer 7)  van de chocola op een vel bakpapier. Laat dit uitharden, bij voorkeur aan de lucht, maar het kan eventueel in de koelkast.

Viennetta

Klop de gecondenseerde melk en de slagroom op in de kom van je keukenmachine lobbig. Met de hand kan natuurlijk ook. Doe de room in een spuitzak.

Bekleed het cakeblik met plastic folie. Spuit een laagje room op de bodem en leg de chocoladeplak erop. Herhaal dit totdat alle room op is. Sluit af met een laagje room.

Viennetta

Zet de Viennetta minimaal 4 uur in de vriezer en laat het ijs hard worden.

Smelt de overige chocolade au bain marie. Serveer de Viennetta met de cacao en drizzle de gesmolten chocola eroverheen.

Officieel maak je een semifreddo met rauwe eieren en room. Deze methode is niet alleen veel makkelijker, maar ook geschikt voor zwangere vrouwen en ouderen omdat er geen rauwe eieren in zit. Family proof dus.

ViennettaViennettaViennetta

be merry

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel  Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan hier.

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he? 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Annika maakt alle foodfoto’s en verzorgt de styling. Maar eigenlijk is ze gewoon de rechterhand van Pauline. Ze denkt mee, werkt aan grote projecten, beheert de website en is in alles betrokken. Annika is dol op mooie plekken, houdt van reizen, lekker eten en hippe koffietentjes.

50 reacties

 • Bliepie
  23 december 2018 om 21:43

  Ligt het aan mij of blijft de mix van gecondenseerde melk + slagroom te nat? Ik krijg in ieder geval niet de romige substantie als op de foto. Het is meer een soort pannenkoekenbeslag. Ik heb hem wel gewoon in de vriezer gezet dus hoop dat het toch nog wat wordt. En dat men er niet ziek van wordt met kerst ;-)

 • nicole schoevaars
  18 december 2018 om 10:50

  daar was ik ook heel benieuwd naar...beetje cookie dough smaak heeft ie toch? erg lekker iig...

 • Annika
  18 december 2018 om 10:48

  Ah wat ontzettend leuk om te horen :) Dit recept is voor 10-12 personen, afhankelijk van hoe groot je de plakjes snijdt.

 • Myriam
  15 december 2018 om 00:38

  Ik heb al heel veel recepten van jullie kunnen gebruiken! Een heel nuttige website! Dagelijks ben ik benieuwd wat ik eruit kan pikken! Ik wil volgende week deze viennetta maken voor 30 personen, voor hoeveel personen is dit recept berekend? Alvast bedankt voor het antwoord en prettige eindejaarsfeesten!

 • Jessie
  12 december 2018 om 20:29

  Kun je hier ook koek in lagen tussen stoppen, zodat je een Vienetta biscuit krijgt? Wat voor soort koek zou je het beste kunnen gebruiken?

 • Marion
  26 december 2017 om 11:06

  Wij hebben het gister gegeten bij het kerstdiner! Echt zo leuk dat iedereen denkt dat je wel een paar uur in de keuken hebt gestaan! Het ziet er mooi uit en was ook nog een superlekker! En stiekem dus heel makkelijk!

 • Esther
  25 december 2017 om 21:50

  Ik bleek een blikje caramel te hebben in plaats van gecondenseerde melk, maar het opkloppen ging prima (met zo'n ouderwetse handmatige slagroomklopper, zodat het niet ineens boter wordt). Deze versie met caramel is uiteindelijk goed gelukt en was een succesvolle afsluiter van het Kerstdiner.

 • Pauline
  21 december 2017 om 23:11

  Tegelijk opkloppen totdat het lobbig is.

 • Pauline
  21 december 2017 om 22:51

  Tegelijk opkloppen tot een lobbige room. Het hoeft niet heel stijf te worden.

 • Kyrene van den Blink
  21 december 2017 om 14:32

  Oeh ziet er goed uit. Ik ga hem ook maken! Maar ik heb ook de vraag m.b.t. het opkloppen van de slagroom. Voordat het, zoals hier onder beschreven, boter wordt!

 • Kirsten van Harten
  18 december 2017 om 14:20

  Hoi Pauline, wordt de slagroom echt tot stijf opgeklopt? Of wordt het dan al snel te dik? En de gecondenseerde melk pas na het opkloppen erdoor of wordt het ook stijf als je het er al bij doet als de slagroom nog dun is?

 • Pauline
  13 december 2017 om 19:28

  Wel een week of 2 :)

 • Linda
  12 december 2017 om 20:37

  Hoelang kan je hem Bewaren in de vriezer?

 • Pauline
  28 augustus 2017 om 15:08

  De boter komt echt door het te lang kloppen. En we doen ons best om overal op te reageren, maar met meer dan 100 vragen per dag is dat soms lastig bij te houden.

 • Freerk
  25 augustus 2017 om 18:25

  2 keer met geprobeerd te maken, beide keren boter gemaakt. De eerste keer slagroom ongeklopt en de tweede keer geklopt voor het toevoegen van de gecondenseerde melk. Het valt me op dat er weinig word gereageerd op vragen.

 • Pauline
  18 maart 2017 om 18:55

  Dat weet ik eerlijk gezegd niet, ik heb dat nog nooit gebruikt.

 • Wimke
  16 maart 2017 om 21:45

  Kan dit ook met klop klop?

 • Nicol
  30 december 2016 om 11:42

  Bedankt! Ik heb het afgelopen weekend gemaakt voor 2e kerstdag en het was super lekker!! Iedereen vond het lekkerder dan de echte viennetta uit de winkel!

 • Pauline
  27 december 2016 om 23:33

  Gelukkig was hij wel lekker, dat is het belangrijkste.

 • Lisa
  25 december 2016 om 23:22

  Ik heb hem tijdens kerstavond bereid en vandaag tijdens eerste kerstdag opgediend! Hij waas erg lekker en iedereen was er weg van. Zoet en romig en de lekkere stukjes chocolade breken het geheel. Ik vond het wel een lastig recept. De chocolade smolt nadat de 80 gram extra eraan werd toegevoegd niet in een gelijke massa en tijdens het uitsmeren stolde het al erg snel. Hierdoor kreeg ik helaas dikke en ongelijke chocolade 'stroken'. Ook het opvullen van de cakevorm was een kunst. Al met al geen mooie, maar wel een hele lekkere vinanetta geworden. En.. Oefening baart kunst ;) reden om hem binnenkort nogmaals te maken.

 • Claudia
  25 december 2016 om 22:39

  ik heb hem wel stijf geklopt en we vonden het heerlijk.

 • Agnes
  24 december 2016 om 18:29

  Leuk voor het toetjesbuffet 2e kerstdag!! Moet de gecondenseerde melk met slagroom ook echt stijf worden?

 • Danielle
  24 december 2016 om 18:09

  Bedankt voor dit fijne recept! Ik ben hem nu aan het maken voor eerste kerstdag. Ben nu al benieuwd hoe hij zal smaken. Even een vraagje: voeg je de slagroom en gecondenseerde melk bij elkaar in de kom en klop je het tegelijkertijd, of klop je eerst de slagroom en voeg je daarna de gecondenseerde melk toe?

 • Juudith
  24 december 2016 om 14:53

  OOOOOH Dit had ik eerder moeten zien haha! Dan had ik dit als toetje voor 1e kerstdag gemaakt. Ga het zeker eens proberen te maken!

 • Pauline
  24 december 2016 om 12:26

  Wij hebben puur gebruikt.

 • Pauline
  24 december 2016 om 12:26

  397 ml :)

 • Pauline
  24 december 2016 om 12:19

  Haha ja wij gingen even terug in de tijd dit jaar.

 • Elize | eatcooklove
  24 december 2016 om 08:41

  Het kwam vroeger altijd bij mijn oma op tafel, niet persé met Kerst volgens mij, maar wel na de jaarlijkse Chinees maaltijd op haar verjaardag :) Grappig, net als die advocaat-taart van recent echt een memorie uit die tijd inderdaad..

 • T Visser
  23 december 2016 om 20:46

  Wat ziet dit er professioneel uit! En makkelijk recept! Ga ik zeker proberen!

 • Jeanine
  23 december 2016 om 16:40

  Ik heb de ingrediënten in huis gehaald en ga hem morgen maken. We eten hem overmorgen. Ik heb 80% chocolade gehaald. Ik ben erg benieuwd. Ik hoop dat ik uit kom met de laagjes. Zul je zien dat ik room te weinig heb.

 • Marjolijn
  23 december 2016 om 11:06

  Ik word nog steeds blij als er een (kant-en-klare) Viennetta op tafel komt! Wat ontzettend tof dat jullie nu een recept hebben waarmee je deze ijstaart zelf kunt maken ^^

 • L.S.
  23 december 2016 om 08:09

  Ik ben van plan dit recept morgen te maken voor eerste kerstdag, maar vroeg mij alleen af wat de inhoud is van een blik gecondenseerde melk? Ik hoor het graag!

 • Nicol
  22 december 2016 om 21:50

  Wat voor chocola heb je in bovenstaand recept gebruikt? Melk of puur?

 • Diana
  22 december 2016 om 21:48

  Oh heerlijk, ga morgen al beginnen. Altijd alleen met kerst vroeger thuis idd. Niet veel geld te besteden, maar met kerst mocht extra. Toch vele jaren gourmet gedaan, maar dit jaar gaan wij voor de stamppotten. De kinderen van mij maken ze, en mijn schoonmoeder maakt de hemelse modder en de stoofpeertjes, heerlijk!

 • Roos
  22 december 2016 om 20:21

  Ik mis de vanille of zit dat in de gecondenseerde melk? Mijn vriend is gek op vienetta dus gaat m maken voor komende tweede kerstdag. Thanks voor het recept!

 • Pauline
  22 december 2016 om 19:00

  Nostalgie, we houden ervan :)

 • Pauline
  22 december 2016 om 18:57

  Hahah dat snap ik wel :)

 • JannyV
  22 december 2016 om 17:31

  Ja,wij aten het vroeger ook altijd als toetje met Kerst, nu is het al jaren geleden, ik denk ook niet dat ik het nu nog lekker vind, maar jullie versie ga ik zeker een keer proberen!

 • Daniëlle
  22 december 2016 om 16:01

  Wat een goed idee en wat ziet het er lekker uit!

 • Demi | StudioKOOK
  22 december 2016 om 14:46

  Super leuk idee! Volgens mij houd bijna iedereen wel van Viennetta.

 • internetty
  22 december 2016 om 13:52

  O guts, ja good old memories, maar ook jaren niet gegeten, omdat ik ooit zon ding helemaal in mijn uppie heb opgegeten en toen zoo ontzettend misselijk was, daarna nooit meer gekocht. Deze versie leuke nieuwe uitdaging, want het was altijd wel heel erg lekker!

 • Carla Kouwenhoven
  22 december 2016 om 13:00

  Geeft het blikje gecondenseerde melk alleen de zoete smaak of ook een beetje de karamelsmaak?

 • Laura
  22 december 2016 om 12:55

  Ziet er goed uit! Zeker iets voor volgend jaar of andere gelegenheid. Ga nu niet meer naar de winkel!

 • Nicole
  22 december 2016 om 10:23

  Ja!! Brings back memories! Lekker hoor :)

 • Margot
  22 december 2016 om 10:03

  Dit at ik altijd bij mijn oma! Leuk om het een keer zelf te maken.

 • FannyvanderGiessen
  22 december 2016 om 09:26

  Ziet er erg lekker uit en ik wil het zeker een keer gaan maken.
  Zou je de chocolade eventueel ook als laagje ertussen kunnen doen ipv plakken alvast maken?

 • Cornelieke
  22 december 2016 om 09:21

  Wij aten vroeger met de hele familie met kerst bij mijn schoonouders. Twee soorten soep, een grote huzarensalade en een vissaladr. Toetje was altijd Vienetta! Dit recept lijkt me heerlijk. Ga het zeker eens proberen!

 • Marijke
  22 december 2016 om 07:58

  Wat een fantastisch recept. Dit ga ik zeker een keer namaken. Wat ontzettend leuk zeg, zelf gemaakte viennetta!

 • Anouk
  22 december 2016 om 07:41

  Wat een leuk recept! Wij aten (en eten) bij oma nog steeds altijd Vienetta maar het kwam me als kind al de neus uit. En oma vind het natuurlijk fijn als al haar kleinkinderen goed eten en als al het eten opgaat, dus zitten we ons altijd vol te proppen met vienneta.. ik weet niet of ik dit ooit zelf ga maken haha

 • CharlotteLutterman
  22 december 2016 om 07:30

  Ziet er lekker uit!!!

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.