fbpx
Menu

Kerstdessert: Zelfgemaakte Viennetta

Viennetta, wie kent het niet? Jaren 80/90 kids zeker weten! Viennetta stond steevast op tafel als afsluiter van het kerstdiner. En oh, wat vonden we dat toen een luxe, zo’n ijstaart. De Viennetta werd kant-en-klaar gekocht en zo op tafel gezet. En dan mocht iedereen een plakje er van af snijden. Ja, ik heb er goede herinneringen aan. Maar als ik nu de kant-en-klare Viennetta uit een pakje proef, word ik toch minder blij. Daarom besloten Pauline en ik om een zelfgemaakte Viennetta te maken. En ik kan je alvast verklappen dat, dat veel lekkerder is dan de versie uit het vriesvak. En zo ga je toch een beetje terug de tijd in, lekker old school! Leuk om te zien hoe smaken en trends veranderen in de loop der jaren. Maar wij laten we de 90’s weer een beetje terugkomen deze kerst. Maar wel op een nieuwe, verbeterde manier!

Voor deze homemade Viennetta heb je geen ijsmachine nodig, alleen een portie geduld. Je kan dit gerust al een paar dagen van tevoren klaarmaken. Dan hoef je het tijdens de kerst alleen nog maar op te dienen en eventueel te decoreren met wat gesmolten chocola. Typerend aan Viennetta zijn de dunne laagjes chocola tussen het ijs. Zo lekker! Ik ben benieuwd wie er nog meer zulke goede herinneringen heeft aan de Viennetta. Laat het vooral weten in de comments, dat vind ik leuk. En ik kan je zeker aanraden om het zelf te gaan maken. Het lijkt misschien ingewikkeld, maar dat valt reuze mee. Misschien een idee om het hele kerstdiner in jaren 90 stijl te doen? Ik denk dan aan gourmetten of fonduen, een hele rollade, garnalencocktails, vruchtenbowl, huzarensalade en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik ben benieuwd wat jullie dit jaar op tafel gaan zetten!

Viennetta

Ingrediënten
200 gr pure chocolade + 25 gr voor de garnering
1 blikje gecondenseerde melk
500 ml slagroom
Cacao

Materialen
Cakeblik
Spuitzak

Zo maak je het
Begin met het maken van de chocolade lagen.

Smelt 120 gram chocolade au bain marie. Dit doe je door een pannetje met water op het vuur te zetten. Zet een kommetje op de pan en smelt hierin de chocolade. Zorg ervoor dat het kommetje het water niet raakt.

Haal vervolgens de pan van het vuur en voeg de resterende 80 gram chocolade toe. Hierdoor koelt de chocolade sneller af en wordt hij mooi hard.

Maak met een spatel of mes lange dunne banen (ongeveer 7)  van de chocola op een vel bakpapier. Laat dit uitharden, bij voorkeur aan de lucht, maar het kan eventueel in de koelkast.

Viennetta

Klop de gecondenseerde melk en de slagroom op in de kom van je keukenmachine lobbig. Met de hand kan natuurlijk ook. Doe de room in een spuitzak.

Bekleed het cakeblik met plastic folie. Spuit een laagje room op de bodem en leg de chocoladeplak erop. Herhaal dit totdat alle room op is. Sluit af met een laagje room.

Viennetta

Zet de Viennetta minimaal 4 uur in de vriezer en laat het ijs hard worden.

Smelt de overige chocolade au bain marie. Serveer de Viennetta met de cacao en drizzle de gesmolten chocola eroverheen.

Officieel maak je een semifreddo met rauwe eieren en room. Deze methode is niet alleen veel makkelijker, maar ook geschikt voor zwangere vrouwen en ouderen omdat er geen rauwe eieren in zit. Family proof dus.

ViennettaViennettaViennetta

be merry

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel  Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan hier.

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he? 

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Annika maakt alle foodfoto’s en verzorgt de styling. Maar eigenlijk is ze gewoon de rechterhand van Pauline. Ze denkt mee, werkt aan grote projecten, beheert de website en app en is in alles betrokken. Annika is dol op mooie plekken, houdt van reizen, lekker eten en hippe koffietentjes.

50 reacties

  • Bliepie
    23 december 2018 om 21:43

    Ligt het aan mij of blijft de mix van gecondenseerde melk + slagroom te nat? Ik krijg in ieder geval niet de romige substantie als op de foto. Het is meer een soort pannenkoekenbeslag. Ik heb hem wel gewoon in de vriezer gezet dus hoop dat het toch nog wat wordt. En dat men er niet ziek van wordt met kerst ;-)

    Beantwoorden
  • Myriam
    15 december 2018 om 00:38

    Ik heb al heel veel recepten van jullie kunnen gebruiken! Een heel nuttige website! Dagelijks ben ik benieuwd wat ik eruit kan pikken! Ik wil volgende week deze viennetta maken voor 30 personen, voor hoeveel personen is dit recept berekend? Alvast bedankt voor het antwoord en prettige eindejaarsfeesten!

    Beantwoorden
  • Annika
    18 december 2018 om 10:48

    Ah wat ontzettend leuk om te horen :) Dit recept is voor 10-12 personen, afhankelijk van hoe groot je de plakjes snijdt.

    Beantwoorden
  • Jessie
    12 december 2018 om 20:29

    Kun je hier ook koek in lagen tussen stoppen, zodat je een Vienetta biscuit krijgt? Wat voor soort koek zou je het beste kunnen gebruiken?

    Beantwoorden
  • nicole schoevaars
    18 december 2018 om 10:50

    daar was ik ook heel benieuwd naar...beetje cookie dough smaak heeft ie toch? erg lekker iig...

    Beantwoorden
  • Marion
    26 december 2017 om 11:06

    Wij hebben het gister gegeten bij het kerstdiner! Echt zo leuk dat iedereen denkt dat je wel een paar uur in de keuken hebt gestaan! Het ziet er mooi uit en was ook nog een superlekker! En stiekem dus heel makkelijk!

    Beantwoorden
  • Esther
    25 december 2017 om 21:50

    Ik bleek een blikje caramel te hebben in plaats van gecondenseerde melk, maar het opkloppen ging prima (met zo'n ouderwetse handmatige slagroomklopper, zodat het niet ineens boter wordt). Deze versie met caramel is uiteindelijk goed gelukt en was een succesvolle afsluiter van het Kerstdiner.

    Beantwoorden

Reactie plaatsen