fbpx
Menu

Gourmetten met vis

Vorig jaar deel ik een Aziatische gourmet met jullie. En dit jaar geef ik jullie inspiratie voor gourmetten met vis. Ik vind gourmetten stiekem nog steeds heel leuk. Ik ben geen groot fan van kant en klare schotels uit de supermarkt, maar des te meer van goed vlees van de slager of zelf gemarineerde vis. Gourmetten met vis is lekker licht (des te meer ruimte voor een lekker toetje). Tenminste als je niet net als ik de hele broodmand plundert.

Je kunt het zo fancy maken als je zelf wilt. Garnalen, zalm en kabeljauw afgewisseld met coquilles en gemarineerde tonijn. Zelfgemaakte ravigottesaus, limoen mayonaise en cocktailsaus erbij en je hebt een heerlijk avondje. Je kunt ook een mix doen van vlees en vis, zo is er voor ieder wat wils. Haal je vis bij de visboer zodat het supervers is en maak zelf lekkere marinades. Met wat verse kruiden en citroen kom je al een heel eind.  Ik heb diverse visreceptjes voor jullie bedacht. Coquilles met sinaasappel en dragon, Provençaalse visspiesjes en kabeljauw met pancetta. Allemaal even lekker en zoals je ziet ook heel afwisselend. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt.

Ik heb zelf een grill/gourmetplaat dus je kunt deze gerechten meteen op de plaat maken. Net zoals bij de Japanner. Maar je kunt ook een oldschool pannetje gebruiken. Net wat jij prettig vindt. En zo is gourmetten toch hartstikke leuk. En het fijne is, je kan zelf ook de hele tijd aan tafel blijven zitten. Lekker ontspannen kerst vieren.

gourmetten-met-visgourmetten-met-vis gourmetten-met-vis

Onderstaande recepten zijn in totaal voor 4 personen.

Pittige garnalen

250 gr garnalen
0,5 rode peper
1 teentje knoflook
Sap van 0,5 citroen
Zout
Olijfolie

Zo maak je het
Maak de garnalen schoon. In deze video leg ik je uit hoe je dat doet. Hak de rode peper en de knoflook fijn. Doe dit in een kommetje samen met het sap van een halve citroen, wat zout en 2 el olijfolie. Leg de garnalen in de marinade en laat ze minimaal een uurtje marineren.

Zalm met citroen en dille
2 moten zalm
Sap van een halve citroen
Takje verse dille
Peper en zout
Scheutje olijfolie

Zo maak je het
Snijd de zalm in plakjes van max 1 cm dik. Doe ze in een kom. Voeg een scheutje olijfolie, het sap van een halve citroen, een gehakt takje dille en wat peper en zout toe. Meng even door elkaar en laat de zalm minimaal een uurtje marineren.

Coquilles met sinaasappel en dragon
12 coquilles
Sap en rasp van een halve sinaasappel
Takje verse dragon
Peper en zout
Scheutje olijfolie

Zo maak je het
Doe de coquilles in een kom. Voeg het sap en de rasp van een halve sinaasappel en een scheutje olijfolie bij de coquilles. Hak de dragon fijn en voeg dit samen met wat peper en zout bij de coquilles. Laat ze minimaal een uurtje marineren.

Kabeljauw met pancetta
250 gr kabeljauw
100 gr pancetta
Peper en zout

Zo maak je het
Snijd de kabeljauw in blokjes van zo’n 3 x 3 cm. Breng de kabeljauw op smaak met peper en zout. Halveer de plakjes pancetta. Wikkel een half plakje pancetta om ieder stukje vis.

Gemarineerde tonijn
250 gr tonijn
Sap van een halve limoen
1 teentje knoflook
0,5 rode peper
Zout
Scheutje olijfolie

Zo maak je het
Snijd de tonijn in plakjes van max 1 cm dik.  Hak de rode peper en de knoflook fijn. Doe dit in een kommetje samen met het sap van een halve limoen, wat zout en 2 el olijfolie. Laat de tonijn minimaal een uurtje marineren.

Provençaalse visspiesjes
250 gr kabeljauw
100 gr cherrytomaatjes
2 tl Provençaalse kruiden
Zout
Olijfolie

Zo maak je het
Snijd de kabeljauw in blokjes van 2 x 2 cm. Breng de kabeljauw op smaak met peper en zout en de Provençaalse kruiden. Rijg ze samen met een cherrytomaatje op een satéprikkertje.

vis gourmet

Sauzen
Ravigottesaus
Meng 6 el mayonaise met een hard gekookte eidooier, 1 gesnipperde sjalot, 1 el kappertjes, 1 tl mosterd en wat gehakte kervel, peterselie en bieslook.

Cocktailsaus
Meng 2 el mayonaise, 2 el ketchup, 3 el slagroom, 1 tl worchestershiresaus, het sap van een halve citroen, 0,5 tl paprikapoeder, een scheutje whisky en een snuf zout door elkaar.

Limoen mayonaise
Meng 6 el mayonaise met het sap en de rasp van een limoen.

Erbij
Frisse salade
Brood met gezouten boter

vis gourmet vis gourmetvis gourmet

 

be merry

Deze recepten m.u.v. de sauzen en het brood zijn Voedselzandloper proof.

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel  Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan  hier.

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he? 

 

 

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

11 reacties

  • Marianne Bakker-Derks
    27 september 2019 om 14:31

    Hoi Pauline Ik wil graag visgourmetten maar waar heb jij dat mooie visgourmetstel gekocht? Graag een reactie.

    Beantwoorden
  • Pauline
    30 september 2019 om 13:35

    Dit is een grillplaat van Cuisinart.

    Beantwoorden
  • Gilberte Vandevenne
    29 december 2018 om 11:34

    Hallo Pauline, ik zou graag grote gamba's bij de gourmet doen. Zal ik die ,na t marineren met look en .... zelf pellen, voor het aanbakken van de look op de plaat te voorkomen, of mogen ze zo de plaat op ? Beste wensen voor 2019 Gilberte

    Beantwoorden
  • Truus Kerkhof
    9 december 2017 om 10:29

    Beste Pauline, Is het mogelijk om de vis een dag van tevoren te marineren en in de koelkast te bewaren? Eventueel langer van tevoren en in te vriezen?

    Beantwoorden
  • Pauline
    10 december 2017 om 13:52

    Een dag vantevoren marineren kan prima. Invriezen zou ik denk ik niet doen. Het kan wel, maar ik vind vers altijd het lekkerste.

    Beantwoorden
  • Sigrid
    21 december 2016 om 09:37

    Hoi Pauline,
    Het is pas vroeg in de ochtend, maar krijg hier onwijze trek van !
    Bedankt voor alle mooie recepten dit jaar (en nog steeds...). Ik wens je een super leuke kerst en een heel gezellig oud en nieuw. Tot een heerlijk en bourgondisch volgend jaar!
    Sigrid

    Beantwoorden
  • Pauline
    22 december 2016 om 19:09

    Nou wat lief, dankjewel voor je berichtje en voor jou hetzelfde natuurlijk :)

    Beantwoorden
  • Nicole
    21 december 2016 om 09:36

    Oh lekker zeg! Wij hebben ook vaak vis op de gourmet. Zelf maken blijft gewoon zoveel lekkerder :-)

    Beantwoorden
  • Walter
    21 december 2016 om 09:24

    Pauline, het is zo het moment van het jaar om even stil te staan en dankbaar terug te blikken om wat jij en je team bijna dagelijks voorschotelen. Ik ben zeker dat ook deze gourmet een "knaller" zal zijn.
    Beste voor 2017

    Beantwoorden
  • Pauline
    22 december 2016 om 19:09

    Nou wat leuk om te horen. Dankjewel en jij ook het allerbeste voor 2017

    Beantwoorden
  • Marijke
    21 december 2016 om 08:50

    Wat een leuke tips om de vis extra lekker te maken!

    Beantwoorden

Reactie plaatsen