fbpx
Menu

Kerstdiner: Geroosterde kip met abrikozenglaze

Sponsored. Een geroosterde kip hoort echt bij kerst vind ik. Het ziet er super feestelijk uit en je kunt er lekker met een aantal mensen van eten. Daarbij komt dat het heel makkelijk is om een hele kip te roosteren in de oven. Vandaag geef ik je een foolproof recept voor een kerstkip met abrikozenglaze. Yum! Heel veel mensen zijn een beetje bang om grote stukken vlees of gevogelte te bereiden, terwijl dat juist heel makkelijk is. Je moet alleen even weten wanneer de kip goed gaar is en daarvoor heb je enkel een vleesthermometer nodig. Als deze de 75 graden aantikt is je kip gaar. Een kind kan de was doen.

De abrikozenglaze maak ik van mosterd en Hero abrikozenjam. De jam zorgt ervoor dat de kip een lekker sticky korstje krijgt. Erg lekker. Helaas zijn de abrikozen nu niet in het seizoen anders had ik er verse bij geserveerd. lk heb nu gekozen voor gedroogde abrikozen, maar je kunt ook abrikozen uit een pot gebruiken. De gedroogde abrikoosjes moet je goed laten weken en goed invetten anders verbranden ze. Erbij serveer ik lekkere aardappeltjes uit de oven en stoofpeertjes en spruitjes. Veel meer heb je dan ook niet nodig.geroosterde-kip-met-abrikozen-glazegeroosterde-kip-met-abrikozen-glaze

Ingrediënten voor 4 personen
1 hele kip van ongeveer 1,5 kilo
3 rode uien
150 gr gedroogde abrikozen
2 el Hero abrikozenjam
1 el mosterd
2 teentjes knoflook
Sap van een halve citroen
2 takjes verse tijm
Peper en zout
Scheutje olijfolie

Zo maak je het
Dep de kip droog met een keukenpapiertje. Breng de binnen- en de buitenkant van de kip op smaak met wat peper en zout. Leg de kip in een ingevette ovenschaal.

Maak een marinade van de abrikozenjam met de mosterd, 2 gehakte teentjes knoflook, het sap van een halve citroen, de blaadjes van een takje tijm, een scheutje olijfolie en wat peper en zout.  Verwarm deze kort in een steelpannetje. Hierdoor wordt de marinade wat smeerbaarder. Bestrijk de buitenkant van de kip met de marinade. Laat dit een uurtje staan zodat de smaken er lekker in kunnen trekken.

geroosterde-kip-met-abrikozen-glaze

Verwarm de oven alvast voor op 175 graden hete lucht.

Week de abrikozen een half uurtje in warm water. Dep ze vervolgens droog en besprenkel ze met olijfolie. Leg de abrikozen bij de kip in de braadslee.

Snijd de rode uien in parten en leg deze bij de kip. Leg het overgebleven takje tijm op de kip. Steek een vleesthermometer in de kip.

Rooster de kip in ongeveer 6o minuten goudbruin in een voorverwarmde oven op 175 graden. Bestrijk hem tussentijds nogmaals met wat marinade.

De geroosterde kip is klaar als de kerntemperatuur 75 graden heeft bereikt. Je kunt het ook zien aan het vleessap, dit moet helder van kleur zijn.

Haal de geroosterde kip uit de oven en laat hem nog een half uurtje rusten onder aluminiumfolie.

Serveer de abrikozen kip met lekkere bijgerechten.

geroosterde-kip-met-abrikozen-glaze

geroosterde-kip-met-abrikozen-glazegeroosterde-kip-met-abrikozen-glaze

Ben je op zoek naar nog meer lekkere kerstrecepten met Hero jam? Kijk dan op de herojamstudio.nl

Samen met een paar andere leuke foodies hebben we een Hero kerstmenu voor jullie samengesteld. Klik op de links voor de andere recepten.

 

All day kerstmenu suggestie

Bosbessen cheesecake rolls

***

Feestelijke sandwich prikkers

***

Bietencarpaccio met frambozendressing & geitenkaas

***

Geroosterde kip met abrikozenglaze

***

Mini pavlova’s met kersenjam en chocola

be merry

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Dit bericht is in samenwerking met Hero, lees hier mijn disclaimer.

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

13 reacties

  • Marika
    13 december 2018 om 16:51

    Zou ik deze kip ook in de slowcooker kunnen bereiden en hoe lang dan ongeveer?

    Beantwoorden
  • Sietse
    13 december 2017 om 18:13

    Mijn vleesthermometer geeft aan dat een hele kip van binnen 100 graden moet zijn wat is wijsheid? Ook geeft de verpakking aan 70min op 180 graden... Kip staat nu trouwens te rusten

    Beantwoorden
  • Pauline
    13 december 2017 om 19:20

    Mijn ervaring is dat 70 goed is. Daarna laat je het vlees nog rusten en gaart het iets door. Maar als je het niet vertrouwd kan je altijd 80-85 aanhouden.

    Beantwoorden
  • Iris van Dam
    22 december 2016 om 08:43

    Goedemorgen,

    Hoelang moet hij ongeveer in de oven? Dan weet ik hoever van te voren ik hem moet maken...

    Groetjes,

    Iris

    Beantwoorden
  • Pauline
    22 december 2016 om 19:00

    Een kip van een kilo heeft ongeveer een uurtje nodig.

    Beantwoorden
  • Grace
    21 december 2016 om 21:13

    Lekker zeg! Ik hou van wel van zo'n kip uit de oven!☺️
    Ontzettend leuk en ik eet het graag! Het is nu kerst dus tijd om te gaan maken! Want er komen veel mensen eten... En ik zal zeggen dat ik het recept van jou hebt! Wie het dan smaakt kan het dan ook maken van je website! Superleuk! Ga zo door!? Ik ga reclame voor je maken!

    Beantwoorden
  • Donna
    20 december 2016 om 16:22

    Zou ik ook een appelconfituur kunnen gebruiken? Zat in een kerstpakket..

    Beantwoorden
  • Pauline
    20 december 2016 om 19:28

    Ik denk dat dat wel lekker is :)

    Beantwoorden
  • Peetje
    20 december 2016 om 00:47

    Dat gaat hem worden voor mijn kerstdiner! Lijkt me super!??

    Beantwoorden
  • Pauline
    20 december 2016 om 19:27

    Ik ben benieuwd wat je ervan vindt.

    Beantwoorden
  • Demi | StudioKOOK
    15 december 2016 om 09:50

    Wat ziet dit er lekker uit! En wat een heerlijk menu om het mee te combineren.

    Beantwoorden
  • Nicole
    15 december 2016 om 09:24

    Zo dat ziet er lekker uit zeg! Het water loopt me in de mond.

    Beantwoorden
  • Pauline
    15 december 2016 om 16:06

    Dat is precies de bedoeling :)

    Beantwoorden

Reactie plaatsen