Menu

Zweedse prinsessentaart

Toen ik in Stockholm was moest ik natuurlijk de Zweedse prinsessentaart proeven. Ik at hem bij Vete Katten, daar heb je de beste van heel Stockholm zo had ik mij laten vertellen. Hij was inderdaad heel erg lekker. Ik ben dol op taart met marsepein en room. Wisten jullie dat ik in een ver verleden bruidstaarten en kindertaarten maakte op bestelling? In het begin van Uit Pauline’s Keuken deed ik nog van alles ernaast. Mijn blog was slechts mijn hobby en ik had toen nog zeeën van tijd over. Naast mijn freelance schrijfklussen bakte ik taarten met marsepein op bestelling. En dat ging van 150 cupcakes voor een feestje, een zeemeerminnentaart voor een jarig meisje tot een prada schoenendoos voor een jarige dertiger en complete bruidstaarten voor 100 man aan toe. Ik had mijn eigen website Zoet en Lekker en deed alles vanuit huis. Alleen werd ik op den duur zo goed gevonden dat ik iedere dag in de marsepein zat en toen vond ik het toch wat minder leuk worden. Maar die taarten zelf, ben ik nooit zat geworden, nog steeds vind ik ze heerlijk.

Ik heb wel een klein beetje gecheat met deze prinsessentaart. Officieel gebruik je namelijk een gewone springvorm en vorm je een  mooi bolletje door heel veel slagroom netjes af te smeren. Maar ik heb gekozen voor een boltaartje. Die maak je heel gemakkelijk met de Blanda serveerschaal (yes die kan in de oven) van IKEA. Op deze manier is het net ietsje makkelijker. Ik heb de slagroom wat steviger gemaakt door er een deel mascarpone aan toe te voegen. Dat noemen ze aangevette slagroom. Dan houdt hij het wat beter en zakt hij niet in. Verder gaat er nog zelfgemaakte banketbakkersroom in en een flinke laag frambozenjam. Het lijkt moeilijker dan het is. Je hebt alleen wel een portie geduld nodig. Dat is niet mijn sterkste punt en misschien ook wel de reden dat Zoet en Lekker niet meer bestaat. Maar zo af en toe zo’n mooie taart maken, blijft toch wel heel erg leuk. Vooral als je hem daarna zelf mag opeten.

Zweedse prinsessentaart

Zweedse prinsessentaart

Ingrediënten voor 10 – 12 personen
Biscuit

4 eieren
120 gr suiker
100 gr (spelt)bloem
20 gr maïzena

Vulling
100 ml slagroom
100 gr mascarpone
1 el suiker
100 gr frambozen jam
1 x recept banketbakkersroom

Verder
750 gr groene marsepein
1 roze marsepeinen roos
Poedersuiker

Materialen
Blanda vorm van IKEA 20 cm

Zo maak je het 
Begin met het maken van het biscuit. Verwarm de oven voor op 160 graden (hetelucht).

Klop met een mixer de eieren en de suiker luchtig. Klop het liefst een minuut of 10. Het is de bedoeling dat het een romige lichtgele massa wordt.

Spatel de bloem en de maïzena voorzichtig door het eimengsel.

Vet de Blanda bakvorm in met een bakspray en giet het beslag in de vorm.

Bak het biscuit in het midden van de oven in ongeveer 45 minuten gaar. Het biscuit is klaar als een satéprikker er schoon en droog uitkomt. Laat het biscuit volledig afkoelen (je kunt dit ook een dag van tevoren maken.)

zelf banketbakkersroom maken

Maak in de tussentijd de banketbakkersroom volgens dit recept en laat deze goed afkoelen.

Klop de slagroom met de suiker stijf. Roer in een andere kom de mascarpone los. Meng de mascarpone en de slagroom nu door elkaar. Ik heb deze aangevette slagroom expres niet te zoet gemaakt. Dat vind ik persoonlijk lekkerder in combinatie met de zoete marsepein.

Leg het biscuit op een stevige ondergrond. Ik gebruik hiervoor een taartkartonnetje, maar een mooi snijplankje kan ook. Snijd het biscuit 3 keer horizontaal doormidden. Je hebt nu 4 verschillende delen.

Haal de bovenste 3 delen van het biscuit. Verdeel de frambozenjam over het onderste deel van het biscuit.

taart-met-banketbakkersoom-3

Leg het tweede deel er bovenop. Verdeel hierover de banketbakkersroom. Roer het eerst even los met een garde zodat je het gemakkelijk kan verdelen. Ik gebruik een mes om het glad te strijken.

Leg het derde deel er bovenop. Verdeel nu een dikke laag van de mascarpone slagroom over het biscuit en strijk het gelijkmatig uit.

Leg de bovenkant van het biscuit op de prinsessentaart. En druk het iets aan.

Bestrijk de buitenkant van de boltaart met de overgebleven mascarpone room. Strijk het netjes glad met een (palet)mes. Zet de taart in de koelkast zodat deze een beetje kan opstijven.

Zweedse prinsessentaart

Rol de groene marsepein goed uit op een vel bakpapier of plastic matje. Ik heb de marsepein zelf gekleurd met kleurstof van Americolor. Dit kan je kopen bij taartdeco winkels.

Haal de taart uit de koelkast. Drapeer de marsepein over de taart en strijk de randen voorzicht glad met je handen. In deze post leg ik je stap voor stap uit hoe je een taart kunt bekleden met marsepein.

Snijd het overtollige marsepein weg. Strooi poedersuiker over de bovenkant en garneer de Prinsessentaart met een roos van marsepein. Ik heb de roos zelf gemaakt, maar je kunt ze bij banketbakkers vaak ook kant en klaar kopen.

Serveer meteen of bewaar de taart tot gebruik in de koelkast. Je kunt de taart ongeveer 3 dagen bewaren.

En durf jij de uitdaging aan?

Zweedse prinsessentaart

Zweedse prinsessentaart

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel  Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan  hier.

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he? 

 

 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

17 reacties

 • Daniëlle Verschuren
  22 november 2019 om 20:41

  Bedoel je de blanda rvs schaal of de blanda glazen schaal? Of kunnen die beide in de oven? Weet je heel misschien ook hoe hoog maximaal voor als ik het in een ander recept wil proberen?

 • Demy
  31 juli 2017 om 20:11

  Geweldig mooie taart! Ik ga 'm binnenkort ook proberen :) Klein vraagje, moet deze niet met chocolade bovenop de marsepein? (met poedersuiker is 'ie stiekem nog mooier)

 • Anky
  24 december 2016 om 18:28

  Mijn. Taart is n kersttaart geworden met jouw recept ! Alleen dan v kerstmis .. t marsepijn mag wat strakker das lastig op zon bolletje v de eerste keer , maar heel erg leuk om te doen .. en lekker ‼️

 • Ger
  22 november 2016 om 23:14

  Ik snap dat wel, ik ga soms ook voor makkelijk. Zeker als er heel veel stappen in een recept zitten. Scheelt soms zoveel tijd en moeite.

 • Marielle | About That Blonde
  21 november 2016 om 20:25

  Super mooi geworden, je kan wel zien dat je het vaker hebt gedaan!

 • Pauline
  21 november 2016 om 13:38

  Dankjewel Lian X

 • Pauline
  21 november 2016 om 13:38

  Stiekem koop ik mijn marsepein altijd. Maar ik weet idd dat het heel makkelijk is :)

 • Pauline
  21 november 2016 om 13:37

  Dat kan ook, je kan ook natuurlijke kleurstoffen gebruiken.

 • Britt
  20 november 2016 om 15:16

  Wat een schat van een taart!

 • Myriam
  20 november 2016 om 13:25

  Een prachtige taart en ze ziet er heel lekker uit! Ik zou ze heel graag maken maar dan met ongekleurde marsepein. Mijn schoonmoeder kleurde haar marsepein dat ze zelf bereidde met sap van rode bietjes. Dit was dan roze marsepein.

 • Ger
  20 november 2016 om 13:17

  Wat een beauty! Leuk dat je in het verleden taarten op bestelling maakte. Ik gebruik altijd jouw recept botercreme (de 1-2-3 methode) bij mijn baksels. Die lukte meteen bij de eerste poging en iedereen vond 'm heerlijk. Dus deze uitdaging durf ik ook wel aan. De marsepein is overigens ook makkelijk zelf te maken met amandelmeel en poedersuiker. Of koop jij die liever zo? Ook lekker makkelijk.

 • Lian
  20 november 2016 om 12:59

  Ontzettend mooi geworden Pauline! Je bent het taarten decoreren blijkbaar nog niet verleerd ?

 • Juffrouw Mier
  20 november 2016 om 09:49

  Bedankt voor de tip over de Blanda schaal.

 • Lizzet
  20 november 2016 om 09:42

  Oh die wil ik graag eens proberen te maken. Welke blanda schaal heb je daar voor gebruikt? Ik heb hier de glazen maar lijkt me dat die niet ovenbestendig is.

 • Daniëlle
  20 november 2016 om 09:01

  Wat een mooie taart! Hij ziet er lekker uit.

 • [email protected]
  20 november 2016 om 08:16

  Oh wat een plaatje! Hiermee steel je absoluut de show. Wel een hele uitdaging, misschien durf ik het wel een keer aan ;-)

 • Adrienne
  20 november 2016 om 08:01

  Lekker! Ik was van de week juist op zoek naar een recept van deze taart maar had het nog niet echt gevonden.

  De americolor kleurstoffen zijn bijna niet meer te krijgen omdat er (in de EU) verboden e-nummers in zitten. Een goede vervanger zijn de kleurstoffen van progel.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.