speculaasbrokken

Speculaasbrokken

Vroeger hadden wij rond deze tijd van het jaar altijd speculaasbrokken in huis. Van die lekkere dikke brokken met amandelschaafsel er bovenop. Stiekem was ik er niet heel dol op.  Nee echt niet. Ik was vroeger helemaal geen zoetekauw. Alleen voor ijs maakte ik (en nu nog steeds) graag een uitzondering. Chocola deed me bijvoorbeeld ook niet veel. Gek kind was ik. Nu ben ik nog steeds geen enorme zoetekauw. Geef je mij toastjes met kaas, gefrituurde kaasstengels of chips dan kan ik niet stoppen met eten. Zet je de tafel vol met taartjes, koekjes en chocola dan heb ik al snel genoeg gehad.

Deze speculaasbrokken heb ik gemaakt van havermeel en amandelmeel. Ik heb ze gezoet met kokosbloesemsuiker, dat heeft namelijk zo’n fijne karamelsmaak van zichzelf. Ik vind het altijd een uitdaging om te bakken met meer verantwoorde ingrediënten. Een cake met witte suiker, boter en bloem kan ik met mijn ogen dicht maken. Maar gebruik ik andere meelsoorten en suikervervangers dan is het vaak even een paar keer testen voordat ik het juiste resultaat heb bereikt. Ik krijg dan ook vaak de vraag of het met een andere meelsoort kan. Eigenlijk weet ik dat niet, want ik heb dat niet geprobeerd. Bakken is ook een beetje experimenteren, probeer het vooral lekker uit en laat weten in de comments of jouw versie gelukt is. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt.

speculaasbrokken speculaasbrokken

Ingrediënten voor ongeveer 8 personen
150 gr havermeel
75 gr amandelmeel
2 tl bakpoeder
1 ei + 1 eidooier
Scheutje melk
75 gr kokosbloesemsuiker
2 el speculaaskruiden
50 gr kokosolie (hard)
Handje amandelen
Snuf zout

Zo maak je het
Doe het haver- en amandelmeel in een kom. Voeg de kokosbloesemsuiker, het bakpoeder, de speculaaskruiden en een snuf zout toe. Voeg een ei en de (harde, niet gesmolten) kokosolie toe en kneed er een soepel deeg van. Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het een half uurtje rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 175 graden.

 

Rol het deeg uit op een vel bakpapier tot max. 8 mm dikte. Dit hoeft niet perse heel netjes, want juist die gekke vormen horen bij speculaas.

Klop de eidooier met een klein scheutje melk los en bestrijk de bovenkant van de speculaas hiermee.

Garneer de speculaas met de amandelen.

Bak de speculaasbrokken in 25 – 30 minuten goudbruin.

Laat het speculaas volledig afkoelen en breek het dan in stukken.

Je kunt de speculaasbrokken ongeveer 3 dagen bewaren in een koektrommel.

speculaasbrokken speculaasbrokken

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel  Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan  hier.

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he? 

Editorial: December smaken
Op bezoek bij de Tony's Chocolade fabriek
Bewaar
10 Comments
 • Rosmarijn Morren

  2 december 2016 at 15:56 Beantwoorden

  Yummmie staat nu in de oven! Ik weet zeker dat mijn zoon en ik straks lekker gaan smullen. Dank je!

 • Tanja

  29 november 2016 at 22:09 Beantwoorden

  Hi Pauline,\r\nBedankt voor je lekkere recept, ik heb het nu al tweekeer gebakken :)\r\nzo lekker is het!\r\nIk heb zelf 50 gram roomboter gebruikt ipv kokosolie.\r\nIk ben ook erg blij met je nieuwe kookboek dat je uitgebracht hebt, er staan weer heerlijke recepten in. Bedankt.\r\n\r\nGroetjes Tanja.

  • Pauline

   30 november 2016 at 11:10 Beantwoorden

   Graag gedaan. Dat kan inderdaad ook heel goed. En wat fijn dat je blij bent met mijn boek, altijd leuk om te horen.

 • Els Bogaard

  29 november 2016 at 11:43 Beantwoorden

  Het klinkt erg lekker. Ik wil graag een glutenvrije variant maken. Kan ik dan boekweitmeel gebruiken in plaats van havermeel en zo ja is de hoeveelheid dan gewoon gelijk?

  • Pauline

   30 november 2016 at 11:11 Beantwoorden

   Ik heb het zelf niet met boekweitmeel geprobeerd maar ik denk dat het wel lukt.

 • Lizet

  28 november 2016 at 22:32 Beantwoorden

  Oh heerlijk!

 • Hanna

  27 november 2016 at 16:02 Beantwoorden

  Kan je ook gewone suiker of basterdsuiker gebruiken ipv kokosbloesemsuiker?

 • Nicole

  27 november 2016 at 13:22 Beantwoorden

  Oh dat ziet er weer lekker uit! Amandeelmeel gebruik ik niet. Ik werk wel graag met spelt.

 • Marijke

  27 november 2016 at 08:52 Beantwoorden

  Klinkt ontzettend lekker! Ik maak zelf eigenlijk nooit een baksel met andere meelsoorten zoals amandelmeel. Mooi dat het zo goed gelukt is!

Plaats een reactie