Linzenschotel met boerenkoolpesto
Deze herfstige linzenschotel is superlekker en voedzaam. We maken een heerlijke variatie met boerenkoolpesto, Puy linzen en shiitake. De boerenkoolpesto maken we baby boerenkool. Dit is de ‘vroege’ boerenkool. De blaadjes zijn lekker zacht en kan geoogst worden als de boerenkool nog jong is. Een lekkere en voedzame maaltijd. Voor de frisheid voegen we nog wat zongedroogde tomaatjes toe. En Parmezaan, want kaas is altijd lekker.
Deze linzenschotel kan zowel lauwwarm als koud worden geserveerd, waardoor het een veelzijdige maaltijd is. Maak gerust een grotere hoeveelheid, zodat je het de volgende dag als lunch mee kan nemen.
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer.
Ingrediënten voor 4 pers.
- 250 gr Puy linzen
- 100 gr baby boerenkool
- 200 gr Shiitake (of andere paddenstoelen)
- 80 gr zongedroogde tomaatjes
- 1 teentje knoflook
- 40 gr Parmezaan
- 30 gr pijnboompitjes
- Peper en zout
Boerenkoolpesto
- 30 gr baby boerenkool
- 15 gr basilicum
- 1 teentje knoflook
- 30 gr pijnboompitjes
- 40 gr Parmezaan
- Sap van een halve citroen
- Olijfolie
- Peper en zout
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Kook de linzen gaar zoals op de verpakking vermeld staat. Ik gebruik altijd linzen van het merk Mahuna (te koop bij de Appie). Deze hoef je niet voor te weken. Deze kook je in 20 minuten gaar in water met zout. Giet ze af en zet apart.
Rooster de pijnboompitjes (zowel voor de pesto als de toppings) kort in een droge koekenpan.
Voor de boerenkoolpesto meng je 30 gr geroosterde pijnboompitjes met een teentje knoflook, de Parmezaan, de baby boerenkool, de basilicum, het sap van een halve citroen en flink wat olijfolie kort in een keukenmachine. Dit mag ook met een vijzel (is zelfs beter). Breng de pesto op smaak met peper en zout.
Meng de boerenkoolpesto door de warme linzen. Voeg de baby boerenkool en de zongedroogde tomaatjes toe en schep snel om.
Hak de knoflook fijn. Maak de shiitake schoon met een keukenpapiertje en scheur ze in stukken. Bak de shiitake samen met de knoflook rondom aan in wat olijfolie. Breng op smaak met wat peper en zout.
Garneer de linzenschotel met de gebakken shiitake, de geroosterde pijnboompitjes en wat Parmezaan.
Serveer meteen of bewaar het tot gebruik in de koelkast.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in