Menu

Weekendbites: Latkes met gerookte zalm

Latkes met gerookte zalm, heb jij er ooit eerder van gehoord? Ik niet namelijk. Totdat Pauline er in geuren en kleuren over vertelde na haar tripje naar Stockholm. Daar had ze zoiets gegeten en dat was zo lekker, dat we het thuis nog een keer moesten maken. Later las ik dat Latkes in vele keukens gegeten worden, waaronder de joodse keuken. Ze worden vaak gegeten tijdens het Chanoekafeest. De combinatie die we nu gemaakt hebben heeft een Scandinavisch tintje, door de gerookte zalm. Eigenlijk kun je latkes wel een beetje vergelijken met rösti. Het is een combinatie van geraspte aardappelen met ui. Heel vaak wordt het gefrituurd, maar wij bakken het gewoon in een koekenpan. Worden ze iets minder vet van. Met de gerookte zalm en zure room erbij is het een heerlijk borrelhapje.

Oh jongens, nog een paar weken en dan is het alweer kerst. Wat gaat de tijd toch snel he! We zullen de komende tijd veel kerstinspiratie met je delen hoor. Deze latkes met gerookte zalm kunnen bijvoorbeeld ook heel goed als voorgerechtje bij het kerstdiner. Want het ziet er al feestelijk uit van zichzelf, vind je ook niet? Heb je nog verzoekjes voor kerst? Bepaalde tips of gerechten die je graag terug wilt zien op de site? We horen het graag, dan gaan we ermee aan de slag!

Latkes met gerookte zalm

Ingrediënten voor 6-8 stuks
300 gr aardappelen
1 ui
1 ei
125 ml zure room
Rasp van een halve citroen
200 gr gerookte zalm of gravad lax
Paar takjes verse dille
Peper en zout
Olijfolie

Zo maak je het
Schil de aardappelen en rasp ze fijn. Was de aardappelen niet.

Rasp de ui fijn. Meng de ui en de aardappel door elkaar. Knijp het vocht er zoveel als mogelijk uit.

Voeg een ei toe aan het aardappel mengsel en roer door elkaar. Breng op smaak met peper en zout.

Zet een pan met een scheutje olijfolie op het vuur. Leg kleine hoopjes van het aardappelmengsel in de pan. Druk iets plat met een lepel en bak de latkes rondom bruin. Laat ze iets afkoelen.

Meng de zure room met de rasp van de citroen en wat peper. Verdeel de zure room over de latkes. Ongeveer een theelepeltje per aardappelkoekje. Leg een plakje zalm erop en garneer met een takje verse dille.

Serveer meteen.

Latkes met gerookte zalm

Latkes met gerookte zalm

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel  Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan hier.

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he? 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Annika maakt alle foodfoto’s en verzorgt de styling. Maar eigenlijk is ze gewoon de rechterhand van Pauline. Ze denkt mee, werkt aan grote projecten, beheert de website en is in alles betrokken. Annika is dol op mooie plekken, houdt van reizen, lekker eten en hippe koffietentjes.

13 reacties

  • Noesjka
    26 december 2017 om 12:51

    Net begonnen hoor! Het wordt het voorgerecht vanavond met als hoofdgerecht een beef wellington mét duxelles!! Benieuwd!!!

  • Hélène
    18 december 2016 om 18:35

    Volgens mij noemen ze dat in Limburg Riefekuchen wat natuurlijk uit Duitsland overgenomen is. Ze worden ook op markten verkocht in Limburg.

  • Pauline
    21 november 2016 om 13:46

    Ohh nee daar hebben we helaas nog geen ervaring mee.

  • Pauline
    21 november 2016 om 13:45

    Dankjewel, alle credits zijn voor Annika ;)

  • Pauline
    21 november 2016 om 13:36

    Ik vind ze koud ook erg lekker. Gaat prima dus.

  • Bas
    21 november 2016 om 08:02

    Zien er heerlijk uit! Zijn deze ook koud te eten zodat het goed voor te bereiden is?

  • Jaimyskitchen
    20 november 2016 om 20:50

    Like me heerlijk!
    Even op slaan voor de oudejaarsavond borrel/party met mijn vriendinnen!

  • Demi | StudioKOOK
    19 november 2016 om 11:19

    Ziet er echt heerlijk uit zeg!

  • Alie
    18 november 2016 om 15:31

    Lijkt me super lekker en wat een mooie foto"s !

  • Carola
    18 november 2016 om 15:26

    in duitsland heet zoiets kartoffelpuffer. Je kan ze hartig eten, kruiden toevoegen maar ook (voor kinderen) met appelmoes serveren. De laatste variant kreeg ik als tiener bij vrienden in Duitsland te eten met vooraf aardappelsoep. Dit was vroeger, werd mij verteld, armeluis eten. Nou die kartoffelpuffer smaakten prima.
    En ook deze scandinavische variant ziet er heel lekker uit

  • Corien
    18 november 2016 om 10:57

    Ik ben op zoek naar een fijn recept voor canadese ganzenborst. Weten jullie iets feestelijks?

  • [email protected]
    18 november 2016 om 09:08

    Nog nooit van gehoord maar bedankt voor het introduceren! Lijkt me hemels.

  • Nicole
    18 november 2016 om 07:19

    Wat een leuk en lekker idee!

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.