fbpx
Menu

Easy: Griekse Gyros taart

Confession: heel soms eet ik nog wel eens zo’n slechte pizza shoarma met veel knoflooksaus en kaas. Ja echt. Deze Griekse gyros taart is de verfijnde versie daarvan. Want zo’n shoarma pizza kan eigenlijk alleen middenin de nacht, na heel veel drankjes in een met TL verlichte shoarmatent. In Groningen was het steevast raak. Na een avondje Newscafé, Enzo en Tapperij (of Blauwe Engel sssstt..) belandde ik vaak in de Bienvenue (onder Groningers vast bekend). Daar smaakte het eten eigenlijk ook alleen goed op zo’n nachtelijk tijdstip (na de nodige drankjes). Nu kom ik soms nog in de verleiding en bestel ik zo’n gyros pizza online. En stiekem vind ik dat nog steeds lekker. Pure nostalgie.

Zo kwam ik op het idee om een gyros plaattaart te maken. Of plaatpizza is het eigenlijk meer. Met zelf gekruide kip met gyros kruiden. Je kunt de kruiden ook gemengd kopen, mocht je dat handiger vinden. Zonder knoflooksaus maar wel met verse peterselie, rode ui, tomaatjes en feta. Zie het als een goed geupgrade shoarma pizza. Met deze versie kan je prima aankomen op een feestje. Ziet er best fancy uit toch? En die shoarma pizza met knoflooksaus eet je dan maar als niemand kijkt.
gyros taart

shoarmakruiden

Ingrediënten voor 4 personen
1 rol pizzadeeg (of hartige taartdeeg)
5 el tomatenpassata (=gezeefde tomatensaus)
3 kipfilets
80 gr feta
200 gr cherrytomaatjes
2 teentjes knoflook
1 rode ui
Handje verse peterselie
2 tl gyros kruiden
1 tl oregano
Peper en zout
Olijfolie

Gyroskruiden mix
1 tl kaneel
1 tl korianderzaad
1 tl karwijzaad
2 kruidnagels
1,5 tl komijn
5 peperkorrels
1 tl venkelzaad
1 tl paprikapoeder
0,5 tl cayenne
2 tl zout

Zo maak je het
Maal alle kruiden voor de gyros mix glad in een vijzel. Wat je overhoudt kan je heel goed bewaren in een schone en droge pot.

Snijd de kipfilet in reepjes en voeg 2 tl van de gyros kruidenmix bij de kip. Voeg 2 gehakte teentjes knoflook en een scheutje olijfolie toe en laat de kip een half uurtje marineren.

Bak de gyros rondom aan in een koekenpan.

Verwarm de oven alvast voor op 225 graden hete lucht.

Meng de tomatenpassata met de oregano en wat peper en zout.

Rol het pizzadeeg (of hartige taartdeeg) uit op een bakplaat bekleed met bakpapier. Verdeel de passata over het deeg.

Verdeel de gebakken kip over de gyros taart en zet hem 15 tot 20 minuten in een voorverwarmde oven op 220 graden. De gyros pizza is klaar als het deeg goudbruin geworden is.

Haal de gyros taart uit de oven. Halveer de cherry tomaatjes, snijd de rode ui in halve ringen en hak de peterselie grof. Verdeel dit over de plaattaart.

Verkruimel tenslotte de feta over de gyros taart.

Serveer meteen.

gyros taart

gyros pizza

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel  Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan hier.

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he? 

 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

12 reacties

  • Marjon
    31 augustus 2019 om 19:30

    Oh, deze was lekker, dat vond het hele gezin (en dat wil wat zeggen)! Ik had het met bladerdeeg gedaan en een tzatziki erbij gemaakt. Smullen!

  • Annika
    4 november 2016 om 09:22

    Yum, dat klinkt goed inderdaad :)

  • Corien
    2 november 2016 om 20:58

    Dit lijkt me heerlijk! En misschien een goed idee om er toch een gezonde knoflooksaus bij te serveren; Griekse yoghurt/skyr met peper, zout, tijm of munt en een geperst knoflookteentje. Mmmm

  • Pauline
    2 november 2016 om 18:37

    Hoi Marjolein we hebben al een printfriendly optie. Als je op het icoontje van printen klikt kom je in een tweede scherm. Als je dan op afbeeldingen verwijderen klikt, print hij alleen de tekst uit. Daarnaast kan je onze recepten nu ook online opslaan. Hoef je helemaal niet meer te printen :)

  • Pauline
    2 november 2016 om 18:35

    Dat mag natuurlijk altijd.

  • chantal
    2 november 2016 om 13:52

    Gyros en shoarma is superlekker! Mijn broertje is dol op pizza en shoarma, dus dit recept vind ie vast lekker! Alhoewel ik er voor hem wel knoflooksaus bij moet doen denk ik...

  • chantal
    2 november 2016 om 13:50

    Ik kopieer het recept naar Word, werkt prima!

  • mARJOLEIN
    2 november 2016 om 12:04

    Lieve Pauline, ik volg je al heel lang en heb je kookboek ook.
    Voor deze "pizaa"ga ik weer overstag, heerlijk! alleen een vraag; kun je de recepten niet wat printvriendelijker maken? Als ik nu print krijg ik alle foto's erbij en dat is echt niet nodig. 1tje en een kleintje is leuk.
    Nu kost het zoveel inkt en papier :(
    groetjes,
    Marjolein Schut
    Haarlem
    (muisenmar)

  • Margot
    2 november 2016 om 11:32

    Dat ziet er heerlijk uit!

  • [email protected]
    2 november 2016 om 10:31

    Bij de woorden pizza en Grieks was ik al overstag. Lekker hoor, ik smul ook weleens van een pizza shoarma met kunstmatige knoflooksaus hahaha Dit ziet er veel lekkerder uit

  • Nicole
    2 november 2016 om 09:32

    Oh dat klinkt goed zeg! :D

  • Daniëlle
    2 november 2016 om 07:40

    Wat een lekker idee!

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.