Menu

Smashed potatoes

Ik had deze smashed potatoes oftewel geplette krieltjes al heel lang op mijn “to cook” lijstje staan. Yes, ik ben een fervent lijstjesmaker (Annika noemde mij vroeger altijd Pauline ordnung) en heb er zeker 15 in mijn telefoon staan. Eentje met de boodschappen, een “to go” lijstje met plekken waar ik nog naartoe wil en dus ook een “to cook” lijstje. Daarop staat ieder kookidee wat mij maar te binnen schiet. Dat kan een volwaardig gerecht zijn, maar ook een smaakcombinatie of een techniekje. Je zult begrijpen dat dat lijstje met de dag langer wordt en ik minstens een jaar nodig heb om alles te maken. Aan inspiratie geen gebrek.

De smashed potatoes zag ik jaren geleden al op Pinterest voorbij komen. Een van mijn favo inspiratie platformen. Ik ben er vrij actief en je kunt mij er ook volgen.  Het idee is dat je de krielen eerst kookt, dan plet en dan nogmaals bakt in de oven. Het resultaat is echt delicious. Een knapperige buitenkant met een zijdezachte binnenkant. Je kunt ze op smaak brengen met alles wat je maar lekker vindt. Ik heb gekozen voor knoflook, boter en peterselie. Kruidenboter look a like. Dat was een goede keuze. Want oh boy wat zijn deze geplette krielen lekker. Serveer ze als bijgerecht bij een stukje vlees of vis en je hebt een heerlijk maaltje.

Smashed potatoesSmashed potatoes

Ingrediënten voor 4 personen
600 gr krielen (met schil)
50 gr roomboter
1 teentje knoflook
Handje peterselie
Peper en zout

Zo maak je het
Kook de krielen in 12 tot 15 minuten gaar in ruim water met zout. Giet ze af en laat ze even uitwasemen.

Verwarm de oven alvast voor op 200 graden hete lucht.

Smelt de roomboter in een pannetje. Hak een teentje knoflook fijn en voeg dit bij de boter. Hak de peterselie grof en voeg dit er ook bij. Breng de kruidenboter op smaak met peper en zout.

Leg de krieltjes op een bakplaat bekleed met bakpapier. Druk ze met een stamper een voor een plat. Druk niet te hard, het hoeft geen puree te worden zeg maar. Als ze open gekrakt zijn is het prima.

Drizzle de kruidenboter over de geplette krielen.

Bak de smashed potatoes in 20 minuten goudbruin en krokant in de voorverwarmde oven.

Serveer meteen.

Smashed potatoesSmashed potatoes

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel  Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan hier.

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

5 reacties

 • Sigrid
  18 oktober 2016 om 19:38

  Vandaag gegeten (zonder knoflook). De aardappelen waren super lekker, we hadden wel meer gewild. Volgende keer nemen we dus een paar ons krieltjes meer!

 • anja scholma
  18 oktober 2016 om 17:11

  oh heerlijk Pauline, dit lukt mij ook nog wel !!! Dank je xxx Anja

 • Nicole
  18 oktober 2016 om 09:08

  *lekker

 • Nicole
  18 oktober 2016 om 09:08

  Oehh dat klinkt letter zeg!

 • Marlotte
  18 oktober 2016 om 07:27

  Eerlijk is eerlijk, normaal gesproken ben ik niet zo van de aardappelen, maar dit lijkt me heel erg lekker!

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.