fbpx
Menu

Focaccia met tomaat en olijven

Vandaag deel ik het recept van deze lekkere focaccia met tomaat en olijven. Ook wel de Foccacia Barese genoemd, zoals Pauline in Bari ontdekte. De meeste mensen vinden brood maken best lastig, maar deze focaccia is goed te doen hoor. Het enige wat je nodig hebt is een beetje geduld. Het deeg moet een paar keer rijzen, maar in de tussentijd kun je gewoon iets anders doen. Deze focaccia is een fijn receptje om in het weekend te maken, dan heb je er alle tijd voor. Lekker voor bij de borrel of lunch. En het lijkt misschien moeilijk, maar dat is het niet.

Is je deeg nog te nat? Voeg dan wat extra bloem toe. Voelt het te droog aan? Voeg dan nog wat olie toe. Het deeg moet een beetje plakkerig worden. En ook belangrijk, kneed niet te kort. Je bent zo 10-15 minuten aan het kneden, dat is normaal. Wil je het jezelf makkelijk maken? Maak dan gebruik van een keukenmachine, want dat kneden is best een work out hoor… Easy does it!

Ik heb nu als topping tomaatjes en olijven gekozen. Maar je kunt natuurlijk eindeloos variëren. Denk bijvoorbeeld aan ui, parmezaan, mozzarella of pesto. Ik maakte de focaccia nu met speltbloem, maar je kunt ook gewone bloem gebruiken.

Focaccia met tomaat en olijven

Ingrediënten
300 gr speltbloem
7 gr gist
6 gr zout
180 gr lauw water
50 gr zwarte olijven
80 gr tomaatjes
Takje rozemarijn
2 el olijfolie + extra
Zeezout

Zo maak je het
Doe de bloem in een beslagkom en voeg het zout en het gist los van elkaar toe. Het mag elkaar niet raken want door het zout neemt de werking van de gist af.

Voeg het water en de olie toe en kneed dit tot een soepel deeg. Kneed totdat het deeg licht plakkerig aanvoelt en het deeg een vlies (net als een kauwgombal) vormt als je het uit elkaar trekt.

Leg het deeg in een ingevette kom en draai het even rond zodat alle zijdes met olie bedekt zijn.

Dek de kom af met wat huishoudfolie of een natte theedoek en laat het deeg een uur rijzen. Het deeg is klaar als het in volume verdubbeld is.

Focaccia met tomaat en olijven

Neem een bakplaat en bekleed deze met bakpapier.

Druk het deeg uit over de bakplaat totdat er een rechthoekige lap ontstaat van ongeveer 2 cm dik ontstaat.

Halveer de tomaatjes. Verdeel de tomaatjes en de olijven (je kunt ook voor één topping kiezen) over de foccacia en druk ze een beetje aan. Vorm wat extra kuiltjes in het deeg met je vingertoppen. Hier gaat dan dan olijfolie in zitten en daar wordt je foccacia extra lekker van.   Besprenkel het deeg met een beetje olijfolie, zeezout en wat gehakte rozemarijn.

Focaccia met tomaat en olijven

Laat het foccacia brood nog eens 30 minuten rijzen onder een natte theedoek.

Verwarm de oven alvast voor op 220 graden.

Bak de foccacia in ongeveer 20-25 minuten af in de voorverwarmde oven.

Vers gebakken is hij het lekkerste. Je kunt hem eventueel 3 dagen bewaren, maar piep hem dan nog even op in een voorverwarmde oven.

Invriezen kan natuurlijk ook.

Focaccia met tomaat en olijven

Focaccia met tomaat en olijven

Focaccia met tomaat en olijven

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD is uit. Met 90 nieuwe lichte en makkelijke recepten. En heb je mijn tweede kookboek al? Bestellen kan hier.

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Annika maakt alle foodfoto’s en verzorgt de styling. Maar eigenlijk is ze gewoon de rechterhand van Pauline. Ze denkt mee, werkt aan grote projecten, beheert de website en app en is in alles betrokken. Annika is dol op mooie plekken, houdt van reizen, lekker eten en hippe koffietentjes.

9 reacties

  • Angelo Balena
    6 juli 2019 om 12:13

    Dank je wel. Al jaren op zoek naar een goed foccacia recept uit puglia. Hier kan ik mee verder. Superlekker

    Beantwoorden
  • Annika
    9 juli 2019 om 11:48

    Wat goed om te horen!

    Beantwoorden
  • Charlene
    5 oktober 2016 om 12:37

    Wat een leuk recept, dit wil ik graag eens proberen. Ik ben nogal een noob als het op bakken aankomt. Wat bedoel je precies met het zout en gist los van elkaar toevoegen? Eerst de gist volledig door het deeg mengen en daarna het zout toevoegen? En kun je hiervoor gedroogde gist gebruiken of is verse gist nodig?

    Beantwoorden
  • Annika
    6 oktober 2016 om 09:36

    Nee je mag het wel tegelijkertijd toevoegen, maar het mag niet met elkaar in contact komen. Dus gist links toevoegen en zout rechts bijvoorbeeld.

    Beantwoorden
  • Bianca
    4 oktober 2016 om 10:18

    Kan ik dit recept ook gewoon maken met tarwebloem?

    Beantwoorden
  • Jonna@Burgertrutjes
    2 oktober 2016 om 16:13

    Dit brood staat al Jaren op mijn baklijst, nog niet aan toegekomen eerder. Met dit recept durf ik de uitdaging wel aan :)

    Beantwoorden
  • Pauline
    3 oktober 2016 om 10:06

    Yes gewoon maken, dat gaat je vast lukken :)

    Beantwoorden
  • Nicole
    2 oktober 2016 om 13:46

    Dit ziet er heerlijk uit! Ik gebruik de keukenmachine wel ;)

    Beantwoorden
  • Nienke
    2 oktober 2016 om 12:34

    Ziet er heerlijk uit!

    Beantwoorden

Reactie plaatsen