Tomatentaart met gekleurde tomaten
Ik wilde een tomatentaart maken met gekleurde tomaten. En dan het liefst ook nog in verschillende groottes. Ja het oog wil ook wat. Koken is soms ook een beetje cheaten. Je maakt iets wat er fantastisch uitziet, maar eigenlijk supersimpel is. Daar houd ik van. En daar is deze filodeegtaart een goed voorbeeld van. Door de verschillende kleuren (hallo groene tomaten) en vormen (hallo Coeur de boeuf tomaten) is het een plaatje om te zien. De bodem is gemaakt van filodeeg. Een van mijn favoriete ingrediënten in de keuken. Mits je een hele fijne hebt, die koop je bij de Turk. Die is namelijk wat steviger en scheurt minder snel. En dat voorkomt heel wat irritaties. Het moet wel leuk blijven natuurlijk.
Maar dan de gekleurde tomaten. Die vind je helaas niet overal. Maar wel bij de Lindenhoff (je kunt ze ook online bestellen). Het schap met zo’n 10 verschillende soorten haalt het beste in mij naar boven. Ik ga er nog net niet van huppelen. Of nou ja stiekem wel. Prachtige groene zebra tomaten en gele ananas tomaten (Ancienne Ananas) en natuurlijk de mega grote Coeur de Boeuf, ik nam van alles wat mee. Ik vulde het aan met nog een paar cherrytomaten voor een extra mooi plaatje. Veel meer heb je dan ook niet nodig. Zoals ik altijd zeg; met een handvol goede ingrediënten kan je al snel wat lekkers maken. En dat bewijst deze tomatentaart nogmaals.
Kan je nou geen gekleurde tomaten vinden? dan is deze taart natuurlijk ook heel lekker met enkel rode (Roma) tomaten.
Ingrediënten voor 4 personen
4 grote vellen filodeeg (koop je bij de Turk)
250 gr ricotta
2 groene zebra tomaten
1 tijger tomaat
1 Coeur de boeuf tomaat
1 gele Ananas tomaat
Handje cherrytomaten
30 gr pijnboompitten
Handje basilicum
1 tl oregano
Rasp van een halve citroen (liefst bio)
Peper en zout
Olijfolie
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden (hete lucht).
Neem een vel bakpapier en leg hier een groot vel filodeeg op (net iets kleiner dan het bakpapier). Bestrijk deze met olijfolie en plak er een tweede vel filodeeg op. Herhaal deze stappen totdat je 4 laagjes filodeeg hebt.
Roer de ricotta los in een kommetje. Voeg een tl oregano, wat peper en zout en de rasp van een halve bio citroen toe. Meng kort en verdeel dit mengsel over het filodeeg.
Was de tomaten en snijd ze in plakjes. Halveer de cherrytomaten. Verdeel ze over de filodeegtaart. Kan je geen gekleurde tomaten vinden? Neem dan een stuk of 5 rode (Roma) tomaten. Breng de tomaten op smaak met iets peper en zout.
Bak de tomatentaart in 20 minuten goudbruin. Rooster de pijnpoompitjes kort in een droge koekenpan.
Garneer de filodeegtaart met wat verse basilicum en de geroosterde pijnboompitjes.
Serveer meteen.
Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk!
RESERVEER nu mijn 3e boek FEEL GOOD FOOD En heb je mijn tweede kookboek al? Bestellen kan hier.
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in