fbpx
Menu

Easy: Italiaanse linzensalade

Nog even nazomeren? Dat gaat prima met deze Italiaanse linzensalade. Zolang het zonnetje zich nog laat zien, ga ik nog lekker door met lichte zomerse recepten. Salades kunnen wat mij betreft het hele jaar door gegeten worden. Helemaal als je zoiets voedzaams als linzen toevoegt. Dat geeft lekker veel body aan een salade. Ik heb de tomaatjes eerst gemarineerd in wat kruiden, knoflook, olie en azijn. Dat is lekker. Hoe langer je het laat staan des te lekkerder het wordt. Je kunt deze gemarineerde tomaten eigenlijk overal wel bij serveren. Lekker fris.

In dit recept gebruik ik de tomatenazijn van Foodelicious. Die is echt fantastisch (ik geef hem ook aan iedereen cadeau). Heb je die niet, dan kan je ook een rode wijn azijn gebruiken of Balsamico azijn. Dat is ook altijd goed. Je kunt de salade lauwwarm of koud eten. Mijn tip: maak meteen extra veel, dan heb je de volgende dag een lekkere lunch. Koken is soms ook een beetje plannen. En zo’n salade kan prima een nachtje staan in de koelkast. Geniet lekker van het mooie weer en ik ben heel benieuwd wat je van deze linzensalade vindt. Laat het vooral weten als je het gemaakt hebt.

italiaanse-linzensalade italiaanse-linzensalade

Ingrediënten voor 4 personen
200 gr Puy linzen
75 gr rucola
150 gr olijven
30 gr Parmezaan
40 gr pijnboompitten
Handje basilicum
1 el tomatenazijn
2 el (basilicum)olie
Peper en zout

Gemarineerde tomaten
300 gr cherrytomaten
1 teentje knoflook
Takje basilicum
1 tl oregano (gedroogd)
1 el tomatenazijn
1 el olijfolie
Peper en zout

Zo maak je het
Begin met het marineren van de tomaten. Doe de tomatenazijn en de olie in een kom. Hak de knoflook en de basilicum fijn en voeg dit bij de azijn. Halveer de cherrytomaatjes en doe ze in de kom. Voeg de oregano en wat peper en zout toe en roer even om. Laat de tomaatjes minimaal een half uurtje marineren.

Kook in de tussentijd de linzen zoals op de verpakking vermeld staat. Sommige linzen zijn in 25 minuten gaar, maar je hebt ook varianten die je eerst moet weken. En als je echt weinig tijd hebt, kan je ook reeds gekookte linzen kopen.

Giet de linzen af en breng ze op smaak met de tomatenazijn, de (basilicum)olie en wat peper en zout.

Voeg de rucola, de olijven en de gemarineerde tomaten bij de linzen.

Rooster de pijnboompitten kort in een droge koekenpan. Voeg deze bij de linzensalade.

Garneer de salade met verse basilicum en Parmezaan.

Serveer meteen of bewaar tot gebruik in de koelkast.

italiaanse-linzensalade italiaanse-linzensalade italiaanse-linzensalade

Dit recept is Voedselzandloper proof.

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

RESERVEER nu mijn 3e boek FEEL GOOD FOOD En heb je mijn tweede kookboek al? Bestellen kan hier.

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

13 reacties

  • Ineke Kardolus
    17 februari 2018 om 13:43

    Heerlijke salade, fris, gezond en zo klaar. Vandaag als lunchgerecht....super! 👌

    Beantwoorden
  • Gerdien
    2 januari 2018 om 16:35

    Echt ge-wel-dige salade!! Het hele jaar door!!

    Beantwoorden
  • Ine
    25 juli 2017 om 17:10

    Heeeeeeerlijk Heb er nog een pepertje door gedaan Echt super lekker !

    Beantwoorden
  • Jessica
    14 september 2016 om 16:52

    Volgens verpakking rode linzen koken in 60 -90 min. 60 min gedaan. Nu is het pap geworden. Weet niet of ik het kan/ga gebruiken. Of alleen de tomaten/rucola. Aldoende leert men zullen we maar zeggen.?

    Beantwoorden
  • Pauline
    15 september 2016 om 10:18

    Oh jee, rode linzen worden inderdaad zacht als je ze kookt. Daarom zijn ze perfect voor in soepen. Ik heb zelf de Puy linzen van Mahuna gebruikt. Die kan je kopen bij Ah en zijn in 20 minuten gaar.

    Beantwoorden
  • Demi | DE KOOKFABRIEK
    14 september 2016 om 15:38

    Lekker! Ik zoek toevallig nog een lekker saladerecept en ik denk dat dit m gaat worden. Benieuwd hoe die smaakt!

    Beantwoorden
  • Elza
    14 september 2016 om 12:51

    Zojuist deze salade gemaakt.... echt héél erg lekker!!!!

    Beantwoorden
  • Pauline
    15 september 2016 om 10:19

    Wat leuk om te horen, dankjewel.

    Beantwoorden
  • Diepje
    14 september 2016 om 12:15

    Klinkt heerlijk, Pauline!

    Vraagje: in je inleiding zeg je dat je de tomaatjes marineert in o.a. olie en azijn. Bij de bereidingswijze en de ingrediënten voor de marinade zie ik de olie niet meer terug. Ben je die vergeten, of marineer je alleen in azijn + kruiden?

    Hoor het graag!

    Beantwoorden
  • Pauline
    15 september 2016 om 10:19

    Oeps foutje, ik heb het even aangepast.

    Beantwoorden
  • Diepje
    20 september 2016 om 11:19

    Salade inmiddels al gemaakt (en bij de tomatenmarinade inderdaad ook olie gedaan). Het was heeeeeeerlijk! Hele gezin heeft zitten smullen.

    N.B. Ik had er ook nog haricots verts door gedaan. Smaakte er goed bij.

    Beantwoorden
  • Margot
    14 september 2016 om 11:10

    Dat ziet er heerlijk uit en je maakt me nieuwsgierig naar die azijn!

    Beantwoorden
  • Nicole
    14 september 2016 om 09:27

    Klinkt lekker zeg!

    Beantwoorden

Reactie plaatsen