Italiaans menu Inspiratie

Italiaans menu Inspiratie

Droom jij nog vaak over het heerlijke Italiaanse eten tijdens je vakantie? Ik wel en daarom heb ik een Italiaans menu bedacht. Om de honger naar de Italiaanse heerlijkheden wat te stillen.. Het is natuurlijk wel anders dan in Italië zelf, maar het komt in de buurt. En zo kun je in Nederland weer even terugdenken aan die heerlijke vakantie in Italië. Of je geniet gewoon van het lekkere eten. Met dit Italiaanse menu heb je weer voldoende inspiratie.

Oorspronkelijk bestaat een Italiaans diner uit vier gangen. Antipasti, primi piatti, secundi piatti, en dolci. De Antipasti bestaat vaak uit lekkere Italiaanse vleeswaren, bruschetta’s en gegrilde groenten. De prima piatti is meestal een pasta gerecht. Het hoofdgerecht is de secundi piatti, wat meestal uit vlees of vis bestaat. En tot slot de dolci, oftewel het dessert. Ja, de Italianen houden van lekker eten.

Antipasti
Ik ben dol op de Italiaanse antipasti. In een restaurant bestel ik altijd verschillende antipasti die je vervolgens lekker met elkaar kan delen. Antipasti zijn helemaal niet moeilijk om te maken en vaak supersnel klaar. Het belangrijkste is dat je met pure en verse ingrediënten werkt. Koop een goede mozzarella en lekker luxe Italiaanse vleeswaren. Op de blog staan diverse antipasti recepten. Combineer het met een lekkere Caprese salade, wat bruschetta’s of maak een complete antipasti schotel. Zet alles op tafel en smullen maar.

antipasti

Bruschettas

3 x Caprese salade-7-7

Pasta
In een Italiaans menu mag pasta natuurlijk niet ontbreken. Ik heb tijdens mijn vakantie in Toscane bijna iedere dag pasta gegeten. Waar wij in Nederland een lading groente en saus door onze pasta gooien, houden ze het in Italië simpel en basic. En eigenlijk vind ik dat het lekkerst. In Siena at ik de lekkerste spaghetti carbonara ooit. Zo ontzettend lekker. Deze kun je trouwens heel makkelijk zelf maken. Er zijn allerlei soorten pasta waar je uit kunt kiezen. Van penne tot aan spaghetti en van gnocchi tot aan ravioli. Heerlijk vind ik het. Op de blog staan tientallen pasta recepten, waarvan ik er hieronder een aantal uitlicht. Klik op de titel voor het hele recept.

Pasta met broccolipesto

pasta met broccolipesto

Gnocchi Puttanesca

gnocchi puttanesca

Spaghetti met paddenstoelen roomsaus

spaghetti met paddenstoelen roomsaus-4

Vis
Na de pasta volgt het hoofdgerecht. Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik het in Italië vaak hield bij de pasta en vervolgens een dessert. Maar als je het wil doen zoals de Italianen, dan eet je na de pasta nog een vlees,- of visgerecht. Om het een beetje licht te houden, kun je het beste voor vis kiezen. Dit ligt iets minder zwaar op de maag. Hier volgen een aantal ideetjes, klik op de titel voor het hele recept.

Citroenvis uit de oven

citroenvis uit de oven

Kabeljauw met pancetta

kabeljauw met pancetta

Kabeljauwpakketjes uit de oven

kabeljauw-1

Dolci
En dan komen we aan bij één van mijn favoriete onderdelen, de Dolci. Oftewel, dessert. Ik ben dol op de Italiaanse desserts. Tiramisu, panna cotta of een lekkere scroppino. Meestal neem ik nog een lekkere koffie erbij. En dat is de perfecte afsluiting van een Italiaanse etentje. Komen er veel mensen op bezoek? Maak meerdere desserts en zet deze tegelijkertijd op tafel. Leuk om met elkaar te delen.

Panna cotta

panna-cotta-4

Tiramisu bombe

tiramisu taart

Pistache semifreddo

Pistache semifreddo

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Heb je mijn tweede kookboek al? Bestellen kan hier. De derde is onderweg en ligt dit najaar in stores.


Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registeer of log in