fbpx
Menu

Spaanse gazpacho

Gazpacho niet te verwarren met carpaccio is een koude Spaanse tomatensoep. Je kunt het trouwens ook van paprika’s of komkommer en avocado maken. Maar traditioneel is het met tomaat. Lekker sappige en zoete Spaanse tomaten. Het geheim voor deze romige soep leerde ik van mijn buurman Rikkert. Hij is Spanje kenner in de dop. Hij heeft er gewoond, geeft Spaanse kookcursussen en schrijft er over op zijn blog. Dat geheim vertel ik natuurlijk gewoon aan jullie door. Want zo zijn bloggers, die delen alles. Wat denk jij dat het is? Ik vertel het je. Het zit hem in de toevoeging van olijfolie. Ja echt. Daar mag best een royale scheut van in. Daar wordt hij super romig van. Moet je wel een lekkere olie nemen natuurlijk. Maar dat spreekt voor zich.

Misschien komt dit gazpacho recept je wel bekend voor. Het staat namelijk in mijn tweede kookboek.  Inmiddels ben ik druk bezig met boek nummer 3. Sterker nog alles staat al op de foto en het grootste schrijfwerk is ook al gedaan. Dat betekent nog niet dat het al af is. Het wordt namelijk nog gecheckt door de redactie van mijn uitgeverij. En de vormgever moet er nog een mooi geheel van maken. Maar ik weet nu al dat het een heel tof boek gaat worden. Met bijna 90 nieuwe Feel Good Food recepten die niet op de blog staan of zullen verschijnen. Het komt dit najaar uit. Tot die tijd moet je het nog even doen met boek nummer 2. Maar dat is geen straf hoor, want die is net zo fijn.

gazpacho

Ingrediënten voor 4 personen
5 grote tomaten
1 ui
0,5 rode peper
2 teentjes knoflook
1 klein ciabattabroodje (liefst iets oud)
1 dl water
80 ml olijfolie
Scheutje witte wijnazijn
Peper en zout

Zo maak je het
Hak de tomaten in grove stukken. Doe ze in een blender (of keukenmachine en met een staafmixer gaat het ook).

Pel en snipper de ui en hak de knoflook en de rode peper (zonder de zaadjes) grof. Voeg dit bij de tomaten.

Scheur de ciabatta in stukken en doe dit bij de tomaten.

Voeg een scheutje witte wijnazijn en 1 dl water toe.

Zet de blender aan en voeg langzaam de olijfolie toe.

Blend er een gladde en romige massa van. Is de gazpacho nog iets te dik voeg dan nog een scheutje water toe.

Breng de koude Spaanse tomatensoep indien nodig nog extra op smaak met wat peper en zout.

Officieel garneer je de Gazpacho met gekookt ei en Spaanse ham. Maar ik voegde een scheutje olijfolie en eventueel wat gehakte peterselie toe.

koude tomatensoep

spaanse gazpacho

Foto’s Goudse Fotografie

Laat het mij vooral weten via InstagramFacebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Heb je mijn tweede kookboek al? Bestellen kan hier.  De derde is onderweg en ligt dit najaar in stores.

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

8 reacties

  • Yessica Benitez Luque
    12 mei 2018 om 22:13

    Hoi Pauline, Nu ben ik zelf spaanse en ik vind dit een leuke twist op de echte gazpacho. Je hebt het over ei en ham erin maar da doen ze niet in gazpacho maar in Salmorejo. De gazpacho voor in de zomer maak je met goede smaalvolle vleestomaten, een groene paprika of pimiento del padron (kleine groene punt paprika), olijfolie, zout, peper en indd azijn, sommige gebruiken liever citroensap en soms zit er komkommer in. Alles door de blender halen in een grote kan met ijsklonten doen. Pas echt ijskoud serveren, en opdrinken. Je hebt ook een wintervariant en die is met brood en amandelen.

    Beantwoorden
  • Sven
    10 december 2016 om 15:42

    Ik wil voor 50 personen gazpacho maken maar voor hoeveel ML is dit recept?

    Beantwoorden
  • Pauline
    10 december 2016 om 16:28

    Leuke uitdaging. Ik weet de hoeveelheid in ml niet. Maar als je dit recept x 12 doet kom je al een heel eind denk ik.

    Beantwoorden
  • Tanja
    19 augustus 2016 om 02:18

    Nu kom ik je heerlijke gazpacho recept weer tegen bij je picknick recepten en deze heerlijke koude soep neem ik binnenkort zeker mee als we gaan picknicken. Daar ben ik nl dol op, allemaal lekkere hapjes! Ik zet hem voordat we vertrekken een half uur in een kan met deksel in de vriezer en daarna in de koelbox met voldoende koelelementen. Dit doe ik met meer hapjes, Zo komt alles gekoeld en veilig tegen bacteriën aan :-) Ik maakte je soep al meerdere malen en genoot er iedere keer van :-)

    Beantwoorden
  • Pauline
    5 juli 2016 om 19:52

    Dit is echt zo lekker in de zomer! Hoewel ik het ook wel eens als voorgerecht met kerst heb gegeten.

    Beantwoorden
  • Pauline
    6 juli 2016 om 11:22

    Haha moet kunnen toch?

    Beantwoorden
  • Tanja
    5 juli 2016 om 12:07

    Mmm weer een lekker recept! Maar ik wist niet beter dat je het in een schaal serveert met allemaal kommetjes erbij waar bv plakjes ei, blokjes komkommer, stukjes paprika of croutons in zitten zodat iedereen het na eigen smaak aan kan kleden.. En dan als maaltijdsoep. Hoeveel moet ik dan van alle ingrediënten nemen? Zou 3 x hiervoor genoeg zijn?Voor 4 personen. Heerlijk voor op warme dagen als de zomer nu eindelijk komt!!

    Beantwoorden
  • Pauline
    6 juli 2016 om 11:23

    Als je het echt als maaltijd neemt dan zou ik het recept x 2 doen. En dan los inderdaad de toppings erbij. Geniet ervan :)

    Beantwoorden

Reactie plaatsen