vegetarische lasagne

Fresh & Easy: Vegetarische Lasagne

Lasagne is nog steeds één van mijn favorieten. Vandaag staat er een vegetarische lasagne op het menu. Met extra veel groente en bechamelsaus. Ik had zin om weer eens een witte lasagne te maken. Dus zonder tomatensaus. Dat is het allereerste recept dat ik ooit voor Maurits gekookt hebt. Zo’n 9 jaar geleden. En je ziet waar dit toe heeft geleidt. Een succesnummer dus. Er gaan maar liefst 6 soorten groente in. Hoe meer hoe beter. Als je het lekker vindt kan je ook gerust tomatensaus toevoegen, maar ik vind hem zo wel fijn.

De aubergine, courgette en paprika heb ik eerst gegrild. Hierdoor krijgen ze een lekkere smaak en zijn ze ook meteen wat soepeler. Daarnaast voorkom je op deze manier dat je lasagne te waterig wordt. Het is even een klusje om deze lasagne te maken, maar moeilijk is het niet. Het fijne is dat hij de volgende dag nog lekkerder is. Dus maak hem gerust ‘s avonds op je dooie gemakje klaar. Dan hoef je hem de volgende dag enkel nog even op te warmen. Soms moet je het jezelf makkelijker maken. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Laat je weten hoe het gesmaakt heeft?

vegetarische lasagne

Ingrediënten voor 4 personen
2 rode paprika’s
1 aubergine
1 courgette
300 gr spinazie
100 gr cherrytomaatjes
1 ui
1 teentje knoflook
9 volkoren lasagne bladen
1 bol mozzarella
Parmezaan
1 tl oregano
Peper en zout
Olijfolie

Bechamel 
50 gr boter
60 gr bloem
600 ml melk
50 gr Parmezaan
Nootmuskaat
Peper en zout

Zo maak je het
Was de paprika’s, de aubergine en de courgette. Snijd de paprika’s in repen van ongeveer 2 cm. Snijd de aubergine en de courgette in dunne plakjes. Dit gaat het makkelijkste met een mandoline.

Verwarm de grill (of je grillpan) en grill de groentes aan weerszijden goudbruin. Ik gebruik geen olie deze keer. Breng de gegrilde groentes op smaak met wat oregano, peper en zout. Laat uitlekken op keukenpapier.

Pel en snipper de ui en hak de knoflook fijn. Fruit dit aan in iets olijfolie in een grote wok. Voeg nu beetje bij beetje de spinazie toe. Ga door totdat alles geslonken is. Breng de spinazie royaal op smaak met peper en zout. Druk vervolgens al het vocht eruit. Het moet zo droog mogelijk worden. Ik gebruik altijd keukenpapier om al het vocht eruit te halen.

Halveer de cherrytomaatjes.

Bechamelsaus maken
Laat de boter smelten in een steelpannetje. Voeg de bloem toe en roer het met een houten lepel door elkaar. Zorg dat de bloem gaar wordt. Hij is gaar als het mengsel zanderig aanvoelt. Voeg nu beetje bij beetje de melk toe en klop er met een garde een egale saus van. Laat de saus een paar minuten zachtjes borrelen. Voeg de Parmezaan toe en meng kort. Breng de bechamelsaus op smaak met peper, zout en een snuf nootmuskaat.

vegetarische lasagne

Lasagne bouwen
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Neem een grote ovenschaal en begin met een lepel bechamelsaus en de helft van de spinazie. Spreid dit goed uit. Leg hierop 3 lasagnebladen. Verdeel hierover een laagje beachamel en de gegrilde paprika.

Leg 3 lasagnebladen op de gegrilde paprika. Verdeel daarover de plakjes gegrilde aubergine. Verdeel een laagje bechamel over de aubergine. Verdeel hierover de  rest van de spinazie. Leg de gehalveerde tomaatjes op de spinazie.

Leg hierop de laatste 3 lasagnebladen. Verdeel de courgette over de lasagne. Scheur de mozzarella in stukken en leg deze op de courgette.

Garneer de vegetarische lasagne met flink wat Parmezaan.

vegetarische lasagne

Bak de lasagne in ongeveer 35 – 40 minuten af in de voorverwarmde oven.

Serveer meteen.

Je kunt de vegetarische lasagne ongeveer 2 dagen bewaren in de koelkast.

PS eigenlijk maakt de volgorde niet zoveel uit, dus doe gerust wat jij fijn vindt. Wel is het fijn om te beginnen met bechamel en te eindigen met kaas.

vegetarische lasagne vegetarische lasagne

 

Laat het mij vooral weten via InstagramFacebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Heb je mijn kookboek al? Bestellen kan hier. 

Hotspot: Blender Haarlem
Ananas kokoskoeken
Bewaar
27 Comments
  • Stephane Gommeren

    21 oktober 2017 at 12:48 Beantwoorden

    Hallo Pauline, heb je misschien ook recepten van lasagna met blauwe kaas? Lijkt me heerlijk om eens uit te proberen. Alvast bedankt! Groet, Stephane

  • Lies Dekker

    15 oktober 2017 at 20:08 Beantwoorden

    Heerlijk met de gegrilde groenten. Alleen niet zo’n fan van de bechamelsaus. Beetje melige smaak. Kunnen we deze vervangen door wat anders?

  • Jelmer

    4 augustus 2017 at 22:18 Beantwoorden

    Dit was echt waanzinnig lekker. Het zag er ook fantastisch uit

  • Calijn

    24 juli 2017 at 11:47 Beantwoorden

    Wat een succes dit recept. Het kost echt even wat werk (snijden en grillen) en ik heb de groenten voor het grillen al gekruid en ook de bechamel en de spinazie goed op smaak gebracht. Maar het was een groot succes. Prima een dag van te voren te maken, en dan hoef je niets meer te doen. Ik had de avond tevoren de lasagne 20 minuten in de oven gezet. De volgende dag nogmaals 20 minuten, heerlijk.

  • Paul

    16 juli 2017 at 12:34 Beantwoorden

    Top recept erg lekker, kun je ook nog zelf veel variaties op maken.

  • Carin

    4 juli 2017 at 08:40 Beantwoorden

    Zou dit recept ook werken zonder de lasagne bladen?? Misschien 2 x de groente toevoegen??

    • Annika

      4 juli 2017 at 11:38 Beantwoorden

      Ja dat kan. Je kunt in plaats van lasagnebladen gegrilde aubergine of courgette plakken gebruiken.

  • Judith

    6 juni 2017 at 17:00 Beantwoorden

    Pauline, dit gerecht is echt fantastisch! Ik heb het al eens gemaakt en de kinderen vocht om het laatste beetje. Hoezo bewaren in de koelkast? Dit gaat echt op 😉 Vanavond maak ik het weer voor mijn speciale gasten uit Australië. Verrukkelijk!

  • M. Van luinen

    19 maart 2017 at 15:18 Beantwoorden

    Vraagje: moeten de lasagnebladen in de schaal niet tussen de saus in? Anders worden ze toch
    niet gaar?

    • Pauline

      20 maart 2017 at 16:56 Beantwoorden

      Dat kan ook. Maar de vocht in de groente zorgt ook wel voor wat garing.

  • Martine Smit

    3 februari 2017 at 17:23 Beantwoorden

    Vraag: is het ook mogelijk om de lasagne te maken (bijvoorbeeld in de ochtend)? Wat is dan het meest handig, om de lasagne nog helemaal niet in de oven te doen, maar hem gewoon af laten koelen en in de koelkast zetten. Of is het handiger om hem bijvoorbeeld al voor 20 minuten in de oven te doen en ‘s avonds hem nog een keer 20 minuten in de oven? Alvast bedankt!

    • Pauline

      6 februari 2017 at 10:56 Beantwoorden

      Dat kan zeker. Je kunt hem afbakken en vervolgend weer opwarmen. Maar je kunt hem ook ongebakken in de koelkast zetten en ‘s avonds afbakken.

  • Ruben Heimans

    21 oktober 2016 at 22:45 Beantwoorden

    Ik heb het recept precies gevolgd, maar ik vond het geheel weinig smaak hebben. Terwijl ik aardig wat peper, zout en oregano had toegevoegd. Misschien heeft een versie mét tomatensaus wat meer smaak. Had er meer van verwacht, gemiste kans!

  • Madelon

    28 augustus 2016 at 19:41 Beantwoorden

    HEERLIJK!!!

  • Jessica

    11 augustus 2016 at 18:08 Beantwoorden

    Hij was heerlijk ! Inderdaad wel ff werk dat grillen. \r\n(Lepel saus =soeplepel) Reactie van man en kids: zit hier geen vlees in ? Merk je niets van ! Goed gekeurd, komt op lijstje voor herhaling vatbaar!

  • Ella

    9 juli 2016 at 10:44 Beantwoorden

    Pff, het is best veel werk (het snijden en grillen kost veel tijd), had ik me een beetje op verkeken maar het resultaat was erg lekker. We hebben nog een heel klein beetje over, dat eten we straks.\r\nIk ga het zeker nog eens maken alleen dan wel een avond van te voren.

  • Joëlle Hooijer

    3 juli 2016 at 22:09 Beantwoorden

    Ik ga nu 8 dagen door het leven als experimenteel vegetariër, en dit was tot nu toe wel veruit de lekkerste maaltijd die ik gekookt heb. Heerlijk! Bedankt voor dit recept!

  • Jamie

    30 juni 2016 at 22:46 Beantwoorden

    Je mag wel heel verl kruiden gebruiken, want bij ons was t gerecht smaakloos. De saus maakte het er ook niet beter op. Jammer

  • Sofie Jansen

    20 juni 2016 at 14:18 Beantwoorden

    Pauline, dit ziet er heeel lekker uit! En ik heb een kritisch kanttekeningetje omtrent de kaas en het vegetarisme, want kijk, ik ben zo’n strenge vegetariër, weet je wel. En nu is het zo dat voor mozzarella en parmezaan en voor de meeste kaas dierlijk stremsel is gebruikt. En dan is ‘t dus eigenlijk niet vegetarisch. Natuurlijk moet iedereen (en moet iedere vegetariër) voor zichzelf beslissen hoe streng hij of zij is, maar ik wilde het toch even noemen! Er zijn namelijk voldoende kazen te koop waarvoor wél vegetarisch stremsel is gebruikt (bij mozzarella is dat dan weer lastig te vinden), maar het lijkt mij fijn als je zoiets af en toe benoemt in de recepten die als vegetarisch worden aangemerkt. \r\nNaja, kanttekening daargelaten, ik heb je receptenindex al veelvuldig doorgestruind en je recepten al vaak uitgeprobeerd dus ik ben fan, hoor! Alleen wel kritisch…

  • Uhhh I’d love to have the recipe in German or english… looks so tasty!

  • Vonnieb

    2 juni 2016 at 11:55 Beantwoorden

    Deze ga ik zeker een keer maken :-)\r\n\r\nWil je misschien eens een keer een video maken over gezonde poffertjes met boekweitmeel?\r\nGroetjes Yvonne

  • Tati de Boer

    1 juni 2016 at 15:07 Beantwoorden

    Man, dat ziet er heel goed uit! X

  • Margot

    1 juni 2016 at 10:39 Beantwoorden

    Oh heerlijk! Ik hou van lasagne!

  • Nicole

    1 juni 2016 at 09:33 Beantwoorden

    Wauw. Verrukkelijk zeg!

  • Maaike

    1 juni 2016 at 09:16 Beantwoorden

    Oh dat ziet er goed uit! Gaat (minus de paprika) zeker op m’n to-cook-list.

Plaats een reactie