spareribs uit de oven

Spareribs uit de oven

Ik had nog nooit eerder spareribs bereid. Nee echt niet. Stiekem was ik ook lange tijd geen fan van spareribs. Maar nu wel. Sterker nog nu ben ik er dol op. Mits ze goed bereid zijn natuurlijk. Deze keer heb ik ze in de oven gegaard. Maar je kunt spareribs ook heel goed op de bbq bereiden of in de slowcooker. Net wat jij handig vindt en waar je tijd voor hebt. Belangrijk is namelijk wel dat je er de tijd voor neemt. Want hoe langzamer het vlees gaart, hoe malser en lekkerder het wordt. Het vlees moet eigenlijk zo van het bot vallen. Kluiven is dan niet meer nodig.

Ik mocht spareribs proberen van DeVleesboerderij.nl. En natuurlijk koos ik voor de naturel versie want ik wilde ze echt from scratch maken. Je kunt zelfs kiezen van welk varken je de ribs wilt bestellen. Iberico, de Limburgse Livar of het Brabants varken. Ik ging voor de laatste. Bij de Vleesboerderij wordt alleen het beste vlees verkocht. Alles wordt vers en niet bevroren geleverd. Fijn! Ik moest nog wel even kijken hoe je nou precies het vlies verwijderd, maar na een YouTube sessie ging dit helemaal goed. Dat is eigenlijk heel makkelijk.

Het bereiden van spareribs is dus super easy. Wil je ze liever op de BBQ maken, dan zou ik ze wel voorgaren in de oven. En het laatste half uur op de barbecue leggen. Of je moet echt een BBQ hero zijn (dat ben ik niet) en verstand hebben van indirect grillen en verschillende temperaturen. Dan kan je ze helemaal op de barbecue bereiden. Maar dit resultaat mag er zeker zijn. Geniet ervan.

spareribs uit de oven

zelf spareribs marineren

Ingrediënten voor 1 kilo ribs ( 2 – 3 personen)
1 kilo spareribs
50 ml Ketjap
Sap van 1 citroen
2 el bruine suiker
2 teentjes knoflook gehakt
2 el tomatenpuree
1 el Worchestershiresaus
1 el mosterd
0,5 tl Chipotle (of gerookt paprikapoeder)
2 el olijfolie
Zout

Zo maak je het
Verwijder het vlies van je spareribs. Dit witte vlies kan je er heel gemakkelijk aftrekken. Zoek anders even op YouTube hoe je dit doet. Halveer de spareribs (optioneel) en spoel ze af onder de kraan. Dep ze vervolgens droog met een keukenpapiertje.

zelf spareribs marineren

Maak een marinade door alle ingrediënten te mengen. Breng op smaak met iets zout.  Smeer de ribs rijkelijk in met de marinade. Dek af en laat dit minimaal een uur staan. Het lekkerste is als je ze een nacht in de marinade laat staan in de koelkast. Bewaar de marinade die je over hebt.

Verwarm de oven voor op 130 graden.

Leg de spareribs met de holle kant naar beneden (als een soort brug) op een bakplaat bekleed met bakpapier. Giet water op de bakplaat, dit zorgt voor stoom. Dek de spareribs af met aluminiumfolie en gaar ze een uur op 130 graden. Verhoog dan de temperatuur naar 170 graden en gaar ze nogmaals een uur. Smeer ze tussentijds nogmaals in met de resterende marinade.

Haal dan het aluminiumfolie eraf. Bestrijk ze nogmaals met de marinade en gaar ze nog eens 30 minuten. Hierdoor krijgen ze een knapperig korstje. Deze laatste stap kan je eventueel ook op de barbecue doen.

Serveer de spareribs met een lekkere barbecuesaus.

*De hoeveelheid is een indicatie. Ik ga meestal uit van een halve rib per persoon. Maar het ligt er ook aan hoe je het eet. Is het onderdeel van een grotere barbecue, eet je het met friet en sla. Dus dat is lastig in te schatten. Een kilo lijkt veel maar het grootste gedeelte is bot.

spareribs uit de oven

zelf spareribs bereiden

De spareribs voor dit recept heb ik gekregen van DeVleesboerderij.nl.

Laat het mij vooral weten via InstagramFacebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Heb je mijn tweede kookboek al? Bestellen kan hier.  De derde is onderweg en ligt dit najaar in stores.

Diary Juni #2
Video: Nutella Milkshake met Pretzels
Bewaar
27 Comments
 • Mike Leylant

  14 november 2017 at 21:58 Beantwoorden

  Lieve Paulien,
  Wat was dit ontzettend lekker!Toprecept! Hier in Portugal kun je overal entrecosto = spareribs kopen in de supermarkt, de kleinste portie is 800 gram, en er zit ook echt nog vlees aan de botten. Heb vanavond een dubbele hoeveelheid gemaakt voor een 2e keer genot. En er krielaardappelen en 2 bollen knoflook en ook wat gember bij gedaan halverwege. Het resultaat was adembenemend lekker!! Wat hebben we genoten! Hartelijk dank voor dit verrukkelijke basis recept!

 • Hieke

  7 november 2017 at 19:21 Beantwoorden

  Wat een top recept!

 • Ine

  3 augustus 2017 at 12:55 Beantwoorden

  klein scheutje appelazijn bij de marinade doen, dan trekt deze beter in en zorg voor de malsheid,

 • Willy van Dullemen

  24 april 2017 at 21:54 Beantwoorden

  Pauline,

  Bedankt voor dit heerlijke recept, zo lekker mals en kruidig.
  Ze hebben bij mij 2 dagen in de marinade gelegen. Bij mijn oven heb ik een metalen ovenschaal gekregen met daarop een metalen deksel met gaten. Was me nooit helemaal duidelijk hoe ik deze kon gebruiken. Tot nu,toe. Onderin water en de spareribs op het deksel, folie erover. Perfect om zo te stomen. Mijn man heeft een favoriet restaurant voor zijn spareribs, maar nu kan ik hier mee wedijveren, Misschien zelfs beter😜.

 • Josephine Sand

  17 maart 2017 at 19:09 Beantwoorden

  Pauline, lekkerste spare ribs recept tot nu toe!
  Jij staat in mijn top qua recepten, zelfde smaak!
  Josephine – Frankrijk

  • Pauline

   18 maart 2017 at 18:53 Beantwoorden

   Wauw wat een compliment, dankjewel.

  • Nicole

   12 november 2017 at 23:39 Beantwoorden

   Hallo Josephine,
   als je de spareribs afdekt met alu folie maak je dan de bakplaat helemaal dicht of niet?

   Groet Nicole

 • Victor

  28 januari 2017 at 19:00 Beantwoorden

  Hoi

  Ik heb de ribs precies bereid zoals in het recept maar mij viel op dat qua smaak de buitenkant heerlijk is maar de binnenkant (onder de korst) erg flauw blijft. Doe ik iets niet goed?

  • Pauline

   30 januari 2017 at 11:31 Beantwoorden

   Dat klopt wel omdat de buitenkant enkel bedekt is met de marinade. Je kunt ze misschien nog langer laten marineren. Of wat extra peper en zout op de blanke ribs strooien.

 • Chanty

  26 januari 2017 at 00:49 Beantwoorden

  Hallo Pauline,
  Even een klein vraagje:
  De temperatuur van de oven is die voor een electrische of een hetelucht oven?
  Alvast bedankt

 • Wolf

  6 augustus 2016 at 09:05 Beantwoorden

  He Pauline ik vond het altijd moeilijk in te schatten hoeveel zout ik moet gebruiken zeker bij vlees. Hoeveel gram zout gebruik je in de marinade?

  • Pauline

   9 augustus 2016 at 14:12 Beantwoorden

   Dat is lastig want ik doe het altijd op gevoel. Ik zou gewoon even proeven, dan weet je zeker dat je goed zit.

 • Saskia

  24 juni 2016 at 12:29 Beantwoorden

  Ook mijn vriend wilde dit meteen, dus ze liggen inmiddels een nacht in de marinade te wachten 🙂 \r\n\r\nMaar klopt het dat ze dus het water raken? Want ze liggen op de bakplaat en daar giet je ook water op? Of lees ik het verkeerd, dat kan natuurlijk ook!

  • Pauline

   24 juni 2016 at 14:46 Beantwoorden

   Ja klopt, maar het moet ook niet zoveel zijn dat ze er in drijven. Het gaat puur om het creëren van stoom.

   • Saskia

    24 juni 2016 at 20:13 Beantwoorden

    Het is helemaal gelukt, ze waren heerlijk en het wachten waard!

 • joyce

  21 juni 2016 at 12:33 Beantwoorden

  ik ga dit recept eens proberen in mijn slowcooker!\r\n\r\nvoordat ik mijn slowcooker had, kookte in de spareribs altijd in de marinade totdat ze gaar waren en dan afgrillen op de bbq

 • Tanja

  21 juni 2016 at 02:00 Beantwoorden

  Ik ben heel, heel blij met dit recept!! Die man van mij kan alleen al een hele rib op. Dat bewees hij pas geleden! Hij is hij er dol op. Bijna net zo dol als mijn gehaktballen 🙂 En ik had nooit gedacht dat ze zo eenvoudig te maken zijn. Toevallig nam ik van vakantie in Spanje gerookte paprikapoeder mee, dat komt nu goed van pas. Een eeuwig dankbare Tanja (en echtgenoot)

  • Arjan

   21 juli 2017 at 15:44 Beantwoorden

   Een tip mijnerzijds: vervang het water voor een laagje appelsap! Heeeuuurlijk! 👌

 • Tati de Boer

  20 juni 2016 at 12:26 Beantwoorden

  Hmm, m’n vriend zag dit per ongeluk ook en wil nu spareribs eten … damnit.

  • Pauline

   20 juni 2016 at 18:40 Beantwoorden

   Haha sorry. Maar je scoort er wel punten mee, weet ik uit zeer betrouwbare bron 🙂

 • Karin

  19 juni 2016 at 15:10 Beantwoorden

  Hoi .lijktmij een heerlijk recept.\r\nKeer je ze ook om?\r\nEn hoeveel water doe je op de bakplaaterug?

  • Pauline

   20 juni 2016 at 18:42 Beantwoorden

   Nee ik keer ze niet. En ik heb zoveel water gedaan dat er een klein laagje ontstond. Het is de bedoeling dat er stoom kan ontstaan.

 • Gerdina

  19 juni 2016 at 10:08 Beantwoorden

  Hoi Pauline, het recept lijkt mij heerlijk, maar laat je de spareribs steeds als een bruggetje staan? Of keer je ze in het hele proces ook nog een keer om?

 • John koelewijn

  19 juni 2016 at 09:53 Beantwoorden

  Hoi pauline, bedankt voor het recept! Ik ga hem zeker een keer uitproberen! 1 vraagje, wat is chipotle precies?\r\nGroet John

  • Pauline

   20 juni 2016 at 18:43 Beantwoorden

   Dat is een gerookte Jalapeno peper. Je kunt het qua smaak een beetje vergelijken met gerookt paprikapoeder. Heel lekker.

 • Masha

  19 juni 2016 at 09:30 Beantwoorden

  de link naar de DeVleesboerderij.nl (aan het woord ‘spareribs”) ontbreekt?

Plaats een reactie