Menu

Spinazie Zalmtaartjes met ricotta

Ik ben dol op alles met een laagje deeg eromheen. Deze spinazie zalmtaartjes maakte ik van filodeeg. Dat is toch wel mijn favoriet. Het is lekker krokant en best wel licht ook. Dat vind ik fijn. Ook kan je er alle kanten mee op. Je kunt het in zoete baksels gebruiken zoals ik deed in deze best wel verantwoorde appeltaart. Maar als je de hartige kant op gaat zijn de mogelijkheden ook eindeloos. Ik vulde ze nu met een mengsel van spinazie, gerookte zalm en ricotta.  De ricotta is vrij licht en dat maakt deze taartjes nog lekkerder. Ze doen het prima als lunch, maar zijn ook heerlijk bij de borrel.

Ik heb deze foto’s samen met Anki van Zilverblauw gemaakt. Ik heb al een hele reis afgelegd wat betreft het maken van foto’s. Het begon allemaal met een compactcamera. Ik maakte mijn foto’s rustig ’s avonds onder de eettafellamp. Lekker geel. Nabewerken deed ik nauwelijks. Dat kun je wel terugzien als je oude foto’s bekijkt. Ik ben mij later steeds meer in het fotograferen gaan verdiepen en heb ontzettend veel geleerd van Simone (Simone’s Kitchen). Maar ik vond het ook leuk om eens een workshop te volgen vanuit een andere hoek. Anki is creatief fotograaf. Zij zet vooral interieurs en mensen op de foto. En alle foto’s die zij maakt zijn prachtig. Van haar heb ik weer wat fijne kneepjes geleerd (en inmiddels is er weer een nieuwe lens bijgekomen, oeps). Ik hoop dat jullie dit terugzien op de blog. Want wij (Annika ook) doen altijd ons uiterste best om het eten mooi op de foto te zetten. Ik vind het bij deze taartjes best wel gelukt. Loop het water je al in de mond?

spinazie zalmtaartjes

spinazie zalmtaartjes

Ingrediënten voor 16 st.
8 grote vellen filodeeg (ik koop het bij de Turk)
100 gr gerookte zalm
400 gr spinazie
1 ui
2 teentjes knoflook
0,5 rode peper
250 gr ricotta
2 eieren
Rasp van een halve citroen
Peper en zout
Olijfolie

Materialen
Muffinvorm

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht).

Pel en snipper de ui en hak de knoflook en de rode peper (zonder zaadjes) fijn. Fruit dit aan in wat olijfolie.

Voeg nu beetje bij beetje de spinazie toe en wok dit mee totdat alle spinazie geslonken is. Breng de spinazie op smaak met wat zout. Giet de spinazie in een vergiet en druk al het vocht er uit. Ik doe dit tegenwoordig met een keukenpapiertje, deze neemt lekker al het vocht op.

Klop in een kom de eieren met de ricotta luchtig. Voeg de rasp van een halve citroen toe en breng de vulling (royaal) op smaak met wat peper en zout.

Voeg de spinazie bij het ricotta-mengsel.

Snijd de zalm in stukjes en voeg dit bij het spinazie-ricottamengsel.

Vet de muffinvorm in met wat olijfolie of een bakspray.

Neem een vel filodeeg. Vet deze in met wat olijfolie. Ik gebruik hiervoor altijd een bakkwastje. Je kunt ook zonnebloemolie gebruiken of wat gesmolten roomboter.  Plak een tweede vel filodeeg hier bovenop.

Snijd de lap filodeeg in vieren. Kwast de bovenkant nogmaals in met wat olie en vouw ieder stukje dubbel. Uit 2 vellen filodeeg haal je dus 4 taartjes. Herhaal dit met de andere vellen filodeeg.

Verdeel de plakjes filodeeg over de vorm. Verdeel een flinke lepel van de vulling over de filodeeg taartjes. Vouw het filodeeg van de zalmtaartjes naar binnen. Dit hoeft niet perse heel netjes, het staat juist wel leuk als het een beetje scheef is. Ik heb eerst de helft gedaan, deze gevuld en toen de andere helft. Anders heb je te weinig ruimte.

Kwast de bovenkant van de spinazie-ricottataartjes nog even in met wat olijfolie.

Bak de zalmtaartjes in15 tot 20 minuten goudbruin. Worden ze tussentijds te donker, dek ze dan af met wat aluniumfolie.

De zalmtaartjes zijn zowel warm als koud erg lekker.

spinazie zalmtaartjesspinazie zalmtaartjes

Laat het mij vooral weten via InstagramFacebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Heb je mijn kookboek al? Er staan bijna 100 nieuwe recepten in. Bestellen kan hier. 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

13 reacties

 • Pauline
  3 juli 2017 om 13:51

  Yes dat kan. Ik zou ze eerst afbakken en dan invriezen.

 • Priscilla
  2 juli 2017 om 16:46

  Kan je ze ook invriezen?

 • Pauline
  17 april 2017 om 11:48

  Yes dat klopt :)

 • Willeke
  15 april 2017 om 21:26

  Ik neem aan dat de muffinvorm op het rooster in het midden van de oven plaatst??? Ze staan er nu net in. Heb de helft van het recept gebruikt en diepvriesspinazie. De smaak van het mengsel is in ieder geval al heerlijk...*Ü*...

 • Pauline
  12 juli 2016 om 11:36

  Het wordt helaas altijd iets minder knapperig als het een nachtje in de koelkast heeft gestaan. Op zich is de smaak nog steeds prima. Maar het krokante is er dan wel van af.

 • Evi
  11 juli 2016 om 21:16

  Weten jullie of ik dit savonds kan maken en de volgende dag koud kan eten?
  Hoe bewaar ik het dan zodat de filodeeg knapperig blijft? In of uit de koelkast?
  De dag erna kan ik het namelijk niet opnieuw opwarmen want heb dan geen oven...

 • Laura
  11 juni 2016 om 13:58

  Ziet er super leuk uit en is ook lekker,..Had het trouwens wel met gewone zalm gemaakt die ik even kort gebakken had van te voren. Gaat ook prima! :D Dankjewel weer!

 • Elisabeth
  16 mei 2016 om 20:20

  Lijkt me echt heel lekker!
  Hoe groot zijn de vellen fillodeeg van de Turk?

 • Pauline
  16 mei 2016 om 13:52

  Dankjewel :)

 • Tonny
  15 mei 2016 om 16:16

  Ziet er heerlijk uit.

 • José
  15 mei 2016 om 13:22

  Mooie foto's! Beetje Donna Hay-stijl ;-)

 • Gerda Scholtes
  15 mei 2016 om 10:15

  Ga ik zeker een keer maken,, lekker?

 • Anne
  15 mei 2016 om 09:52

  Super leuk recept!

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.