fbpx
Menu

Ontbijtkoek uit Mag ik nog een hapje

Zelf ontbijtkoek maken stond nog altijd op mijn lijstje. En voilà het is gelukt. En wel volgens een heel fijn en makkelijk recept. Deze ontbijtkoek komt uit “Mag ik nog een hapje?” het gloednieuwe kookboek van mijn lieve foodiefriend Francesca (Kookt.)

mag ik nog een hapje

Culinair opvoeden, hoe doe je dat?
Mag ik nog een hapje? is het praktische handboek voor de culinaire opvoeding van kinderen. Gebaseerd op eigen ervaringen van Francesca. Toen ze 5 jaar geleden moeder werd van Jessey vlogen de goedbedoelde adviezen haar om de oren. En daar kan je best een beetje onzeker van worden. Dus besloot ze samen met haar zoontje zelf op ontdekkingstocht te gaan. Dat is goed gelukt. Voeden gaat niet alleen om het binnenkrijgen van voedingsstoffen. Minstens zo belangrijk is het plezier aan tafel. Daar hebben de kinderen, maar ook jij wat aan. Betrek ze dus lekker bij het eten, laat ze proeven en zien waar producten vandaan komen. Niks moet, alles mag. “Dit boek is een inspiratiebron om je eigen weg hierin te vinden”, aldus Francesca.

Van buik tot peuter
Het boek is verdeeld in verschillende hoofdstukken. Het begint bij de buik. Smaak ontstaat al in de buik. Wist jij dat? Ik niet. Francesca geeft handige tips voor wat een baby wel en niet mag eten. Hoe je heel eenvoudig groentehapjes maakt en welke tussendoortjes goed zijn voor je kind. Maar ook het moment vanaf 1 jaar, als de kleine met de pot mee mag eten. Hoe je hierin je kind betrekt (ga eens samen de keuken in) en hoe je volop kunt variëren. Het boek staat boordevol handige tips die je als kersverse mama echt wilt weten.

mag ik nog een hapje

Recepten
Naast alle tips van Francesca staan er ook nog meer dan 100 recepten in het boek. Van ontbijtjes tot lunches en van avondeten tot toetjes. Alles komt aan bod. Eten speciaal voor kleintjes zoals fruithapjes en baby maaltijden. Maar ook recepten voor het hele gezin zoals de Surinaamse bami (die ik ook echt nog een keer wil maken) en pompoentaartjes met gehakt. Recepten die niet ingewikkeld zijn en zonder gekke ingrediënten. En lekker veel variatie. Ideaal voor drukke mama’s.

Wat vind ik ervan?
Ik hoef vanaf nu nooit meer na te denken over een kraamcadeau. Iedere kersverse mama krijgt van mij: Mag ik nog een hapje? Dit boek heb je gewoon nodig als nieuwe moeder. Alles staat stap voor stap, per levensfase uitgelegd. En dat allemaal op een gezellige no nonsense manier. Geen ingewikkeldheden en zonder al teveel restricties. Het plezier straalt er letterlijk vanaf. Al is dat alleen al door de vrolijke foto’s van de kindjes. Daarnaast is zoon Jessey het levende bewijs dat Francesca heel goed weet waar ze het over heeft. Haar kind eet alles en gaat rustig een avondje mee uit eten. 6 gangen is geen probleem voor de kleine man. Maar het blijft een kind en hij is ook gewoon dol op pannenkoeken en chocola. Dat willen we toch allemaal?

Oh en de ontbijtkoek was echt heerlijk. Ik had alleen geen dadelstroop in huis, dus heb ik gepureerde dadels gebruikt en daar werd hij toch een beetje te klef van. Dus ik adviseer je wel om dadelstroop te gebruiken. Je kunt dit kopen bij AH. Probeer het zelf maar.

ontbijtkoek met rozijnen

Ingrediënten voor 1 ontbijtkoek
500 gr roggemeel
10 gr bakpoeder
1 el koekkruiden
0,5 tl gemberpoeder
0,5 tl kruidnagelpoeder
75 gr dadelstroop
50 gr honing
400 ml melk
100 gr rozijnen

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 170 graden.

Meng alle ingrediënten in een grote kom goed door elkaar.

Voeg eventueel wat extra melk toe als het beslag te dik is?

Vet een cakevorm in met een bakspray. Giet het beslag in de vorm en strijk het glad aan de bovenkant.

Bak de ontbijtkoek in 60 minuten af in de oven.

Bestrijk de koek halverwege met een mengsel van 1 deel dadelstroop en 1 deel melk.

Laat afkoelen op een rek.

Je kunt de ontbijtkoek verpakt in aluminium folie ongeveer 3 dagen bewaren.

ontbijtkoek recept

Titel
Mag ik nog een hapje?

Auteur
Francesca van Berk

Uitgeverij
A.W. Bruna

Prijs en verkrijgbaarheid
€ 19,95,- bij Bol.com

 

Foto’s uit Mag ik nog een hapje: Wendy van Bree Fotografie

Deze review bevat producten die door een merk of bedrijf zijn opgestuurd. Lees mijn disclaimer.

 

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

6 reacties

  • Ineke
    25 augustus 2018 om 16:32

    Pauline hoe kan het dat het zo een dikke massa werd? Ik heb er zoveel meer melk in moeten doen. De meeste recepten zijn met 250 gram roggemeel.

    Beantwoorden
  • Pauline
    27 augustus 2018 om 09:52

    Ik heb dat zelf niet ervaren. Heb gewoon het recept van Francesca gevolgd.

    Beantwoorden
  • Nicole
    4 mei 2018 om 18:29

    Hoi Pauline, Kun je de ontbijtkoek ook invriezen?

    Beantwoorden
  • Pauline
    6 mei 2018 om 21:48

    Yes dat kan.

    Beantwoorden
  • Margot
    8 mei 2016 om 09:39

    Dat ziet er lekker uit en dat boek ga ik onthouden voor als ik een keer een cadeau nodig heb.

    Beantwoorden
  • Florence
    8 mei 2016 om 08:40

    Lijkt me een handig boek! Goede tip voor later.
    Liefs xx

    Beantwoorden

Reactie plaatsen