Ontbijtkoek

Ontbijtkoek

Zelf ontbijtkoek maken is hartstikke makkelijk en echt super lekker! Het ontbijtkoek recept komt uit het kookboek ‘Mag ik nog een hapje‘ van onze foodievriendin Francesca van Berk. Het enige wat je moet doen is de ingrediënten allemaal mengen en voor de rest doet de oven zijn werk. Appeltje eitje toch? De ontbijtkoek is gezond en met wat roomboter erop lekker als ontbijtje of als tussendoortje. Zo kom je de dag wel door! En heb je wat ontbijtkoek over? Gebruik het dan voor in een lekkere stoofpot.

Is ontbijtkoek gezond?

Wij krijgen regelmatig de vraag: is ontbijtkoek gezond? Wij zijn helaas geen diëtisten, dus echt goed antwoord op deze vraag geven is lastig. Maar met een beetje gezond verstand kom je er ook wel. Ontbijtkoek is een gezondere optie (ten opzichte van koeken met veel suikers). Daarnaast is zelf ontbijtkoek maken vaak gezonder dan de kant-en-klare opties uit de winkel. Je kunt namelijk zelf bepalen welke meelsoort je gebruikt en hoe je de ontbijtkoek zoet. In dit recept voegen we honing en dadelstroop toe. Het is dus zeker geen suikervrij recept, maar wel beperkt qua suikerhoeveelheid. De stroop voegt tevens wat ijzer toe. Daarnaast is roggemeel voedzamer dan tarwemeel. Er zitten meer vezels in en dit zorgt er voor dat je langer een verzadigd gevoel houdt. En dus minder snel een tweede plakje eet 😉

Cakevorm

Je kan ontbijtkoek gewoon in een cakevorm bakken. Wij hebben zelf deze. Een heel fijn exemplaar want hij gaat al jaren mee.

Ontbijtkoek
gemberthee met honing
Pauline en Annika

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Ja, dat wil ik!

Ingrediënten voor 8 - 10 plakken

  • 500 gr roggemeel
  • 500 ml melk
  • 100 gr rozijnen
  • 75 gr dadelstroop
  • 50 gr honing
  • 10 gr bakpoeder
  • 1 el koekkruiden
  • 1/2 tl kruidnagelpoeder
  • 1/2 tl gemberpoeder
  • Snufje zout

Materiaal

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden (hetelucht).

  2. Meng alle ingrediënten in een grote kom goed door elkaar. Is het beslag te dik? Voeg dan nog wat extra melk toe.

  3. Vet een cakevorm in met een bakspray of wat olijfolie. Giet het beslag in de vorm en strijk het glad aan de bovenkant.

  4. Bak de koek in 60 minuten af in de voorverwarmde oven.

  5. Meng wat extra melk en dadelstroop en bestrijk de ontbijtkoek hier halverwege mee.

  6. Haal de ontbijtkoek uit de oven en laat afkoelen op een rek. Je kunt de ontbijtkoek verpakt in aluminiumfolie ongeveer drie dagen bewaren.

Ontbijtkoek

Wat vind jij van dit recept?

3.4 (19 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

More About Us

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vinden we superleuk!

Tags

Basisrecepten Cake recepten Gezonde tussendoortjes High tea Makkelijke recepten Hollandse recepten Gezonde recepten Notenvrije recepten Oven Herfst recepten Lente recepten Winter recepten Zomer recepten Bakrecepten Lunch Ontbijt

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in