Menu

Fresh & Easy: Risotto van parelgort

Heb jij wel eens een risotto van parelgort gegeten? Ik vind het een aanrader. Ik had nog een half zakje parelgort liggen. Perfect voor een risotto met prei en geitenkaas. Vorig jaar maakte ik al een aantal recepten met parelgort, maar op de een of andere manier vergeet ik dan weer hoe lekker het is. Parelgort is gepelde gerst, het bevat dus wel gewoon gluten. Ik vind het erg lekker. Het is voedzaam en vult ook goed. En dat is ook fijn. Je hebt verschillende soorten gort. Sommigen moet je eerst weken. Dat vind ik gedoe, dus ik ga voor de snelle versie. Voor de echt speed gonzalessen onder ons is er ook nog vluggort, dat is nog sneller klaar. Je kunt het gewoon kopen bij de Appie tegenwoordig.

Ik voegde nu prei en geitenkaas toe. Een heerlijke combi. Je kunt uiteraard ook gewoon risottorijst gebruiken als je geen parelgort in huis hebt. En andere combi’s zijn ook altijd fijn. Met tuinerwten en feta bijvoorbeeld, of met spinazie en blauwe kaas. Varieer er lekker mee. Ik ben benieuwd of jullie wel eens gort eten. Laat het mij vooral weten in de comments , vind ik altijd leuk om te lezen. En deel ook vooral je favo combi’s. Extra inspiratie is altijd fijn.

risotto van parelgort

salade parelgort

Ingrediënten voor 4 personen
200 gr parelgort
1 ui
1 teentje knoflook
1 dikke prei
75 gr geitenkaas
1,25 ltr bouillon
Handje peterselie
Peper en zout
Olijfolie

Zo maak je het
Pel en snipper de ui en hak de knoflook fijn. Fruit dit aan in iets olijfolie.

Snijd de prei in ringen en was deze goed. Voeg dit bij de ui en bak het kort mee.

Voeg de parelgort toe en bak de korrels rondom aan. Voeg nu beetje bij beetje de warme bouillon toe. Je voegt pas een nieuwe scheut bouillon toe als het vorige helemaal opgenomen is. Ga zo door totdat alle bouillon op is. Na een minuut of 30 is de parelgort gaar.

Verkruimel de geitenkaas boven de risotto en schep nog even om. Dan smelt de geitenkaas lekker.

Breng de risotto van parelgort op smaak met peper en zout.

Garneer de risotto met wat gehakte peterselie.

risotto van parelgort

Risotto van parelgort

Laat het mij vooral weten via InstagramFacebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Heb je mijn kookboek al? Bestellen kan hier. 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

15 reacties

 • Pauline
  21 januari 2019 om 15:26

  Yes dat kan ook.

 • Nicky
  19 januari 2019 om 11:30

  Dag Pauline, Ik kan op dit moment niet aan parelgort komen. Wel zie ik vluggort van Lassie in de schappen liggen. Kan ik dit ook gebruiken?

 • Pauline
  27 oktober 2016 om 12:22

  Ohh dat klinkt heerlijk, ga ik even onthouden.

 • Michelle Faaij
  27 oktober 2016 om 09:52

  Hi Pauline, we gebruiken je recepten al enige tijd. We vinden er altijd wel iets. Je site is plezierig om te lezen, de recepten zijn super!
  Gisterenavond heb ik parelgort in een fancy restaurant gegeten. Het was gegaard in room i.p.v. bouillon en met paddenstoelen bereid. En bovenop zachte, romige geitenkaas. Erg lekker!

 • Pauline
  19 mei 2016 om 16:25

  Ja dat is weer wat anders idd. Parelgort wordt zachter dan spelt en daardoor beter geschikt voor risotto.

 • Pauline
  19 mei 2016 om 16:24

  Oh ook een lekkere combi.

 • Jaimyskitchen
  18 mei 2016 om 21:05

  Dit lijkt me heerlijk.
  Ik heb zelf een recept gemaakt voor mijn blog met paddestoelen-parelgort risotto, dat vond ik ook onwijs lekker! Prei is heerlijk & ik heb ook nog een zakje staan, dus ik denk dat ik je ga volgen :)

 • Anne
  18 mei 2016 om 14:04

  Ik heb nog nooit parelgort gegeten, maar als ik het zo zie.. Moet ik het toch maar eens proberen.

 • Susanne
  18 mei 2016 om 13:58

  Wat voor geitenkaas wordt er gebruikt?

 • Saskia - Blij Suikervrij
  18 mei 2016 om 12:02

  Ik kook sinds kort geregeld met parelgort, maar een risotto moet ik echt nog eens proberen. It's looking good! ?

 • Margot
  18 mei 2016 om 11:06

  Heerlijk! Ik heb vorige week voor het eerst parelgort gegeten en was meteen fan, dus dit recept komt goed van pas.

 • Nicole
  18 mei 2016 om 09:18

  Oh dit lijkt me lekker zeg!

 • Maria
  18 mei 2016 om 09:16

  Heb zeker wel een gort gemaakt. Ik kende het eigenlijk niet, maar het zat regelmatig in de Beebox waar we een tijdje een abo op hadden. Lekker en voedzaam. Met paddestoelenmix, rucola en kaas ook erg lekker; beetje klassieke risotto maar dan met gort :-)

 • Fermke
  18 mei 2016 om 08:00

  Is parelgort weer wat anders dan spelt? Ik heb weleens speltrisotto proberen te maken, maar dat duurt uren.

 • Ellen
  18 mei 2016 om 07:22

  Mmm ik heb nog nooit met parelgort gekookt, maar het ziet er erg lekker uit. Zeker in combinatie met die prei en geitenkaas!

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.