Menu

Weekendbites: Falafel van Kidneybonen

Huh falafel van kidneybonen? Ik hoor je denken, dat maak je toch van kikkererwten? Nou niet perse, met andere bonen gaat dat ook heel goed. Bonen erbij kan wat mij betreft altijd. Ik heb deze keer voor kidneybonen gekozen. Want ik mag jullie met trots vertellen dat ik sinds kort Ambassadeur ben van dit leuke boontje. Herman den Blijker heeft mij gevraagd of ik deze titel wil dragen en natuurlijk heb ik JA gezegd. Hoe leuk is dat?

Ik ben dol op bonen. Kidneybonen gebruik ik heel vaak, vooral in Mexicaanse recepten. Deze kleine rode boontjes hebben een lekkere bite. Ze danken hun naam aan hun vorm, wat enigszins lijkt op een nier. Ze zitten boordevol vezels en je kunt ze zowel warm als koud eten. Het grote voordeel van bonen vind ik dat ze zo voedzaam zijn, ze vullen lekker. Het liefst geef ik er een Mexicaans tintje aan (zo lekker in de taco’s), maar je kunt ze ook toevoegen aan een salade, of een rijkgevulde soep. Of je maakt er een lekkere spread van of zoals ik gedaan heb Falafel. Zoveel mogelijkheden!

Ik ontving de Bonen Box van HAK en zoals je ziet kan ik wel even vooruit met de kidneyboon. HAK introduceerde onlangs vier soorten bonen in stazak. Het voordeel is dat je ze zo kunt gebruiken. Je hoeft ze niet eerst af te gieten, te koken of te verwarmen. Handig! Ook bevatten deze bonen geen conserveringsmiddelen en kunstmatige toevoegingen. Ze zijn in het zakje gaar gestoomd en hierdoor hebben ze een lekkere bite en pure smaak. De komende tijd kan je dus nog veel meer recepten verwachten met de kidneyboon. Ik ga deze boontjes lekker veel aandacht geven. Dat verdienen ze. Er staan al een heleboel recepten online, maar mijn ideetjes zijn nog lang niet op.

 

falafel van kidneybonenfalafel van kidneybonen

Ingrediënten voor 2 personen
Falafel
HAK stazak kidneybonen
0,5 ui
0,5 rode peper
1 teentje knoflook
3 – 4 el boekweitmeel
1 tl bakpoeder
1 tl komijn
Kneepje citroensap
Zout
Olijfolie

Verder
2 st. flatbread
Handje sla
Handje gesneden rode kool
1/2 rode ui

Knoflooksaus
1 el Griekse yoghurt
1 el mayonaise
1 teentje knoflook
Klein handje peterselie

Zo maak je het
Spoel de kidneybonen indien gewenst (dit hoeft dus niet) af onder de kraan. Dep ze droog met een keukenpapiertje.

Doe de kidneybonen in de kom van je keukenmachine.

Hak de ui grof, verwijder de zaadjes uit de rode peper en verwijder het velletje van de knoflook. Voeg dit bij de kidneybonen.

Breng de bonen op smaak met wat zout, de komijn en een kneepje citroensap en meng er een gladde pasta van.

Meng nu het boekweitmeel en het bakpoeder door de kidneybonenpasta. Het moet licht plakkerig zijn. Is het mengsel nog te nat, voeg dan een extra lepel boekweitmeel toe.

Vorm met natte handen 8 gelijk falafel-burgertjes. Laat ze kort opstijven in de koelkast.

In de tussentijd kan je alvast de sla en de rode kool in dunne reepjes snijden. Snijd de rode ui in halve ringen.

De knoflooksaus maak je door de mayonaise en de Griekse yoghurt te mengen. Rasp het teentje knoflook erdoorheen. Hak de peterselie fijn en meng dit door de knoflooksaus.

Verhit wat olijfolie in een koekenpan. Bak de falafel van kidneybonen in ongeveer 3 tot 4 minuten per kant goudbruin.

Neem een flatbread (of een pitabroodje) en verdeel wat van de rode kool en de sla over het broodje.

Leg de kidneybonen falafel er bovenop. Ongeveer 4 stuks per persoon.

Verdeel wat rode uien ringen over de falafel. En serveer de falafel met de knoflooksaus.

Lekker!

falafel van kidneybonen
falafel van kidneybonen

 

Het recept voor de falafel van kidneybonen is Voedselzandloper proof. (Het brood en de saus niet).

Laat het mij vooral weten via InstagramFacebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Heb je mijn kookboek al? Bestellen kan hier. 

Dit bericht is in samenwerking met Hak, lees mijn disclaimer.

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

9 reacties

 • Kim
  30 maart 2017 om 10:55

  Hallo Pauline, Ik ben echt dol op dit recept! Alleen soms maak ik er wel eens te veel. Kan ik dit ook invriezen? liefs, Kim

 • Samantha
  29 mei 2016 om 15:19

  Tja Wim, wist je dat BPA ook voorkomt in het plastic laagje aan de binnenkant van drinkkartons (melkpakken bijv.) en in blikverpakkingen (bijv. tomatenpuree). Alle verpakkingen moeten voldoen aan de wetgeving omtrent de BPA's en er zijn voornemens om de regels te verscherpen. Voorkomen kan vooralsnog niet 100%. Voedselwaren moeten nou eenmaal verpakt worden.

 • Annika
  24 mei 2016 om 15:52

  Daar heb ik geen ervaring mee, maar je kunt het proberen.

 • Susanne
  21 mei 2016 om 11:00

  Dit ziet er heerlijk uit. Vanmiddag eens kijken of de kids dit ook lekker vinden :-).

 • Wim
  21 mei 2016 om 10:10

  Mooi, geen conserveringsmiddelen en kunstmatige toevoegingen..
  Maar vraag me toch af of deze plastic zakken BPA vrij zijn of andere weekmakers bevatten.
  En aan de ene kant de consument verbieden dat ze nog een gratis tasje bij de groenteboer etc krijgen en aan de andere kant nu alles in plastic zakken gaan verpakken.

 • Tanja
  21 mei 2016 om 00:52

  Ik raak helemaal in de bonen! Nu was ik al dol op bonen dus dat scheelt :-) Weer een heel leuk recept wat me ook heel lekker lijkt. Ik wilde ook al vragen of het ook met gewone bloem kan? Ik heb nooit boekweitmeel in huis. Het lijkt me ook lekker de falafel in mini uitvoering bij de hapjes te zetten natuurlijk met die knoflooksaus erbij.

 • chantal
  20 mei 2016 om 10:58

  Ik was van plan om dit weekend weer eens falafel te maken, deze variant lijkt me ook erg lekker. Maar waarom doe je bakpoeder in een burger? En je kunt toch ook gewoon bloem gebruiken?

 • Marijke
  20 mei 2016 om 09:18

  Ik ben gek op falafel! Maar heb het nog nooit zelf gemaakt. Jouw versie klinkt erg lekker!

 • Margot
  20 mei 2016 om 08:41

  Ik eet eigenlijk bijna nooit falafel, maar dit ziet er wel erg goed uit!

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.