ananas tartelettes met meringue-7

Tartelettes met meringue

Als je ooit in Parijs bent geweest dan ken je de tartelettes vast wel. Deze mini taartjes zie je bij iedere patissier in de vitrine staan. Kunstwerkjes vind ik het. En nu kan ik ze zelf ook maken. En jij ook. Vorige week mocht ik op uitnodiging van Hero een workshop volgen bij Petit Gateau, the queen van de kleine taartjes. En dat was te gek. Ik vind het superleuk om achter de schermen van een banketbakkerij te kijken. Echt zet mij op een stoel en je hoort mij de hele middag niet meer. Ik word blij van de geuren van vers deeg, het kneden, kloppen en mengen van ingrediënten. Helemaal als het dan ook nog lukt. Samen met een aantal andere bloggers gingen we aan de slag met 5 soorten jam van Hero. We maakten ieder een eigen taartje. Ik maakte een tartelette met blauwe bessen, amandelcrème en clafoutis. En die was echt hemels. Meike van Petit Gateau heeft ons al haar geheimen verteld. En die mag ik gewoon aan jullie verklappen. Yes!

Het bakvirus was meteen weer aangewakkerd en dus ging ik thuis aan de slag met een Petit Hero recept. Kwam goed uit want ik was vorig weekend jarig, dus ik had een goede reden om te bakken. Het leek mij leuk om iets met ananas te doen. Ik houd van ananas en ze zijn in de zomer niet aan te slepen in mijn keuken. Samen met de ananasjam maakte ik er een lekkere tartelette van. Niet alleen lekker, maar ook heel mooi. Het oog wil ook wat. Bovenop het taartje zit een laagje glanzend en gebrand meringueschuim. Altijd als ik zoiets voorbij zie komen moet ik er een hap van nemen. Ik hoop dat jullie hetzelfde gevoel krijgen bij mijn creatie.

petit gateau

En jij kunt hem nu ook zelf maken. Echt moeilijk is het niet. Je hebt alleen geduld nodig en een goede weegschaal. Want waar je bij koken nog wel een snufje van dit en een scheutje van dat kan doen, komt het bij bakken toch wat preciezer. Maar als ik het kan, kan jij het ook. Veel bakplezier alvast!

ananas tartelettes met meringue-7

 

Ingrediënten voor 6 ananas tartelettes
Deeg
100 gr bloem
40 gr poedersuiker
15 gr amandelmeel
60 gr koude boter
15 gr losgeklopt ei (dat is ongeveer 1/3)
3 gr zout

Amandelcrème
50 gr boter
50 gr suiker
50 gr amandelpoeder
1 ei

Vulling
400 gr verse ananas
75 gr Hero ananasjam

Meringue
100 gr suiker
25 gr water
2 eiwitten (60 gr)

Materialen
Tartelette vormpjes van +/- 8 cm (van bijv. Dille & Kamille)
Crème brûlée brander
Suiker thermometer

Zo maak je het
Deeg

Begin met het maken van het deeg. Meng alle ingrediënten (zonder het ei) in een keukenmachine (kan ook met de hand). Als het deeg zanderig aanvoelt, voeg je het ei toe. Kneed nogmaals totdat er een samenhangende bal ontstaat. Verpak het deeg in vershoudfolie en laat het een half uurtje rusten in de koelkast.

Verwarm in de tussentijd de oven voor op 170 graden.

Vulling
Maak in de tussentijd de amandelcrème. Roer de boter met een spatel zacht in een kom. Voeg de suiker en het amandelmeel toe als de boter zalvig is. Meng dit tot een smeuïge massa. Voeg dan het ei toe en meng alles nogmaals door elkaar. Je moet zoveel mogelijk klontjes verwijderen.

Snijd de ananas in kleine stukjes. Doe deze samen met de ananasjam in een steelpan en verwarm dit kort. Als de ananasjam warm is kan je het goed omscheppen. Zorg dat alle ananasstukjes bedekt zijn met de jam.

ananas tartelettes met meringue

Tartelettes maken
Vet de tartelette vormpjes in met een bakspray. Rol het deeg uit tot ongeveer 3 tot 5 mm dikte. Steek ringen uit die groter zijn dan je vormpjes. Verdeel het deeg over de vormpjes en druk het iets aan. Bak de tartelettes in 25 minuten goudbruin.

Verdeel over ieder taartje een lepel van de amandelcrème. Verdeel daarover een flinke lepel van de ananas.

Bak de ananas tartelettes in 25 minuten af in de voorverwarmde oven. Laat ze vervolgens helemaal afkoelen.

Meringue maken
Verhit de suiker met het water in een pannetje tot het  120 graden heeft bereikt. Je hebt hiervoor een thermometer nodig. Deze kun je o.a. bij IKEA kopen. Het moet de consistentie van een doorzichtige siroop hebben.

Klop in de tussentijd de eiwitten stijf in een schone en vetvrije kom (is belangrijk, maak hem evt. schoon met citroensap). Voeg nu beetje bij beetje de suikersiroop toe. Blijf kloppen totdat er een dik en stevig schuim ontstaat. Het moet glanzen en je moet de kom op zijn kop kunnen houden.

Verdeel het schuim over de ananas tartelettes. Gewoon een flinke lepel. Spreid het iets uit met de bolle kant van je lepel. Brand dit goudbruin met een crème brûlée brander.

Serveer de ananas tartelettes meteen of bewaar ze tot gebruik in de koelkast.

ananas tartelettes met meringue

ananas tartelettes met meringue

Dit bericht is in samenwerking met Hero, lees mijn disclaimer.

Pauline en Annika

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Ja, dat wil ik!

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

More About Us

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vinden we superleuk!

Tags

Taart recepten Bladerdeeg Franse recepten Bakrecepten

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in