thaise dorade uit de oven

Fresh & Easy: Thaise dorade uit de oven

Yes deze Thaise dorade at ik helemaal alleen op. Maurits zat de hele maand maart (lucky guy, not so lucky me) in het buitenland en dus moest ik goed voor mijzelf zorgen. Waar ik in mijn studententijd, 2 keer per week (ik maakte dan meteen een hele pan vol) pasta en 2 keer per week wraps at (die andere 3 x at ik vaak buiten de deur), deed ik het nu anders. Ik heb lekkerder en afwisselender gekookt dan ooit tevoren. Nou ja dat valt ook wel weer mee, want ik ben altijd wel van de variatie, maar lekker was het wel.

Met deze dorade uit de oven laat ik je zien dat koken voor één dus heel easy kan zijn. Ik had een Dorade van ongeveer 350 gr. Best wel veel voor een persoon. Als je er eentje van 500 gr hebt, kan je er prima met 2 personen van eten. Dat is wel zo gezellig. Ook ideaal voor een gezellig etentje want het is zo klaar.  Ik gaf er een Thais tintje aan en dat was echt heerlijk. Je zou in plaats van een dorade ook een snapper kunnen gebruiken. De Thaise snapper wordt in Thailand veel gegeten, terwijl de Dorade meer rondom de Middellandse zee op de kaart staat.

Nu zit ik altijd met het koriander dilemma. Want koriander past hier natuurlijk perfect bij. Alleen houd ik stiekem niet van koriander, dus gebruik ik bladpeterselie. Dat lijkt er qua uiterlijk nog een ietsiepietsie beetje op. Houd je wel van koriander, dan zou ik dat lekker gebruiken. Dan is het op en top Thais.

thaise dorade uit de oven

thaise dorade uit de oven

Ingrediënten voor 4 persoen
2  hele Dorades of Red Snappers van elk 500 gr
0,5 rode peper
1 teentje knoflook
1 cm gember
1 limoen
1 el sesamolie
2 el sojasaus
1 tl vissaus
Flinke hand koriander (of peterselie)
Olijfolie

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Vraag je visboer om de vis schoon te maken. Dat wil zeggen, de ingewanden eruit en ontschubben. Dep de vis droog met een keukenpapiertje. Snijd de dorade aan iedere kant 3 keer in (niet te diep). Leg de dorade in een ovenschaal bekleed met bakpapier.

Maak een marinade van de vissaus, de sojasaus, de sesamolie, een klein scheutje olijfolie en het sap van een halve limoen.

Hak de knoflook, de rode peper (zonder zaadjes) en de helft van de gember fijn. Meng dit door de marinade. In principe heb je geen zout en peper nodig want de sojasaus en vissaus zijn zout en het pikante komt van de rode peper.

thaise dorade uit de oven

Verdeel de marinade over de buik van de vis en over de inkepingen. Met een theelepeltje kan je het er zo tussen verdelen.

Snijd de andere helft van de  limoen en de overgebleven gember in dunne plakjes. Verdeel dit samen met de koriander over de buik van de vis.

Bak de Thaise Dorade in ongeveer 30 minuten af in de voorverwarmde oven. Hoe lang de vis in de oven moet,  hangt af van de grootte van je dorade. Vraag je visboer om advies.

Serveer de dorade uit de oven met een lekkere salade ernaast.

thaise dorade uit de oven

thaise dorade uit de oven

Dit recept is Voedselzandloper proof.

Laat het mij vooral weten via InstagramFacebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Heb je mijn kookboek al? Bestellen kan hier. 

5 x Recepten met aardbeien
Kwarkpannenkoekjes met aardbeien
Bewaar
13 Comments
 • WilDir

  28 september 2016 at 21:13 Beantwoorden

  Dit is inmiddels mijn favoriete visrecept geworden, overheerlijk en feestelijk!

 • Rina

  26 april 2016 at 08:05 Beantwoorden

  Ohhhhh Pauline ik heb dit recept gemaakt voor mijn zus en zwager !\r\nHet zag er mooi uit en ieder een eigen vis (wat best veel was) en lekker!!!!!\r\nLeek net een bord van een restaurant! Ha ha trots op mezelf met jouw goede tips!\r\nBedankt weer voor dit heerlijke recept!\r\nIk had de thaise regenboogsalade uit je kookboek erbij gemaakt ,ook al zo n feest voor je oog (en mond) Yum!!!!!

  • Pauline

   27 april 2016 at 20:32 Beantwoorden

   Wat leuk Rina. Goed om te horen dat het gesmaakt heeft. En idd het is echt “restaurant eten”.

 • Mark

  9 april 2016 at 19:57 Beantwoorden

  Vanavond gemaakt (met koriander) met een lekkere Thaise salade erbij. Was heerlijk!!

 • Julie

  7 april 2016 at 18:24 Beantwoorden

  Ik heb dit gisterenavond geprobeerd: was werkelijk overheerlijk! Bedankt Pauline!

 • Jaimyskitchen

  6 april 2016 at 18:31 Beantwoorden

  Hahaha, herkenning!\r\n\r\nIk hou ook echt niet van koriander – was het maar anders.\r\nDus, ook ik vervang altijd koriander voor bladpeterselie, ziet er op foto’s hetzelfde uit, maar die smaak is wel lekker. Heel leuk om te lezen dat jij dat ook doet.\r\n\r\nJe zult er vast enorm van gesmuld hebben 🙂

 • Melissa

  6 april 2016 at 11:03 Beantwoorden

  Wat ziet dit er lekker uit! Ik hou zo ongelofelijk veel van vis dus dit zal ik vast ook heerlijk vinden. \r\nIk ga het zeker een keertje proberen.

 • Cheese and Chinese

  6 april 2016 at 09:32 Beantwoorden

  Ik wil al tijden zo’n hele vis bereiden, zo leuk! En wat grappig, ik heb ook een hekel aan koriander – volgende keer ook maar bladpeterselie gebruiken voor onze foto’s, handige tip! Want het ‘hoort’ inderdaad bij zo veel gerechten.

 • Nicole

  6 april 2016 at 09:08 Beantwoorden

  Dorade is zo lekker! Ik zou deze graag willen proeven.

 • Emma

  6 april 2016 at 07:37 Beantwoorden

  Het ziet er alleen al zo gaaf uit om zo’n hele vis op tafel te zetten!

  • Pauline

   6 april 2016 at 18:23 Beantwoorden

   Ja he? Dat vind ik nou ook. Een feestje op je bord.

 • Margot

  6 april 2016 at 07:35 Beantwoorden

  Ik heb nog nooit zo’n ‘hele’ vis klaargemaakt, maar je hebt het mooi gepresenteerd!

Plaats een reactie