samosas-met-raita

Samosa’s met Raita

Deze samosa’s met raita maakte ik voor een gathering met de buren. Weet je dat ik het stiekem altijd heel spannend vind om voor anderen te koken? Iets met hoge verwachtingen enzo… Als ik gewoon thuis kook voor onszelf flans ik het ene na het andere gerechtje in elkaar. Maar als ik dan voor anderen moet koken heb ik ineens geen idee wat ik moet maken. Dan lijkt alles te simpel en niet origineel genoeg. Zouden ze het wel lekker vinden? Of hadden ze toch meer van mij verwacht? Dan komt mijn onzekere ik weer naar boven. En dat is eigenlijk best wel stom. Want ik houd juist van simpele recepten. Weinig, maar vooral goede, ingrediënten met heel veel smaak. Leuke smaakcombi’s en op een originele manier gepresenteerd. Dat is hoe ik kook en wat iedereen vaak wel lekker vindt.

Deze samosa’s zijn in ieder geval supermakkelijk. Het is een receptje uit de Indiase keuken en de vulling bestaat vaak uit iets met aardappel en veel specerijen. Meestal vegetarisch. Ik eet ze geregeld op festivals en foodmarkten. Heerlijk vind ik ze. Helemaal in combinatie met de frisse smaak van de Raita, een yoghurtdip met komkommer, knoflook en munt. Daar hou ik zo van. Nu is samosa’s vouwen best een klusje, tenminste als je het op de traditionele manier wilt doen. Maar ik zei het al, ik houd van makkelijk, dus vouwde ik ze op zijn Hollands. Lekker easy. En de smaak blijft fantastisch. Dat vonden mijn buren gelukkig ook..

samosas-met-raita

samosa's met raita

Ingrediënten voor 16 st.
4 grote vellen filodeeg (ik koop dit bij de Turk)
200 gr aardappelen (beetje kruimig)
100 gr doperwten (uit de vriezer of vers)
1 ui
1 teentje knoflook
1 cm gember
2 tl garam massala
0,5 tl komijn
1 tl kerriepoeder
1 tl kurkuma
Chilipeper en zout
Olijfolie

Raita
3 el Griekse yoghurt
0,5 komkommer
1 teentje knoflook
Paar takjes munt
1 tl karwijzaad
Zout

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Schil de aardappelen en snijd deze in kleine blokjes van 1,5 x 1,5 cm. Was ze en kook ze beetgaar in water met zout. Dit gaat vrij snel omdat de blokjes zo klein zijn.

Pel en snipper de ui en hak de knoflook en de gember fijn. Fruit dit aan in wat olijfolie. Voeg de specerijen toe en bak ze kort mee.

Voeg nu de aardappelblokjes en de doperwten (ik gebruik ze uit de vriezer) toe en bak ze nog even kort mee. Heb je verse doperwten gebruikt, kook ze dan even 5 minuten voor in water met zout.

Breng de samosa-vulling verder op smaak met chilipeper en zeezout.

Stamp de vulling grof. Het mag best een beetje een bite houden.

Neem een vel filodeeg en bestrijk deze met olijfolie. Snijd het filodeeg (aan de lange kant) in 4 gelijke repen. Je hebt nu 4 lange repen. Iedere reep wordt 1 samosa. Ik koop mijn filodeeg altijd bij De Turk, dat is veel beter van kwaliteit. Heb je nu alleen kleine velletjes kunnen vinden, plak dan 2 velletjes op elkaar (met een beetje olijfolie) voordat je ze in repen snijdt.

Verdeel een lepel van de vulling op de linker onderkant van het filodeeg. Vouw de rechter onderhoek naar boven, zodat er een driehoekje ontstaat. Vouw nu net zolang door totdat je een driehoekje overhoudt en de hele reep deeg gebruikt is. In deze video kan je een voorbeeld zien.

Leg de samosa’s op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bestrijk de samosa’s met nog een beetje olie en bak ze in 15 minuten af in de voorverwarmde oven op 180 graden.

In de tussentijd kan je de Raita dip maken.

Doe de Griekse yoghurt in een kom. Rasp de komkommer en knijp al het vocht eruit. Voeg dit bij de yoghurt. Pers een teentje knoflook uit boven de yoghurt. Breng de raita op smaak met wat gehakte munt, wat zout en een theelepel karwijzaad.

Serveer de samosa’s met de raita.

samosas-met-raita samosas-met-raita

 

Laat het mij vooral weten via InstagramFacebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Heb je mijn kookboek al? Er staan bijna 100 nieuwe recepten in. Bestellen kan hier. 

Diary April #1
Video: DIY Frieten Bakken
Bewaar
14 Comments
 • Saskia

  21 oktober 2017 at 13:45 Beantwoorden

  Hoi,

  Ik maak ook vrij vaak samosa en maak het deeg zelf.
  Samosa is ook een surinaams hindoestaans gerecht en wij frituren dat ipv de oven😉

 • Laura

  27 april 2016 at 16:25 Beantwoorden

  Mjammm…!!! Nooit geweten dat het zo eenvoudig was om deze te maken. Bedankt voor het lekkere recept en de duidelijke beschrijving. Ze waren super gelukt! Groetjes Laura

 • Jolanda

  17 april 2016 at 07:30 Beantwoorden

  Ik heb ze gister gemaakt en ze waren superlekker! Kun je ze voor een feestje ook van te voren vouwen en dan later afbakken? Om ze te maken tijdens het feestje is wel veel werk!

  • Pauline

   18 april 2016 at 17:22 Beantwoorden

   Ik zou ze afbakken en dan in de vriezer doen. Dan op het moment dat je feestje begint nog even kort opwarmen in de oven.

 • Pauline

  11 april 2016 at 14:44 Beantwoorden

  Ik snap precies wat je bedoelt met die hoge verwachtingen! Lijkt me lekker om dit een keer te maken voor mijn gasten.

 • Ellen

  11 april 2016 at 07:32 Beantwoorden

  Oh inderdaad! Ik leg mezelf ook altijd veel hogere verwachtingen op dan wat mensen “echt” verwachten. Heel herkenbaar dus. 😉 Maar het recept ziet er wel overheerlijk uit!

 • Sanne

  11 april 2016 at 06:49 Beantwoorden

  Zie er weer fantastisch uit! Vraagje: jouw blogs komen vaak om 07.00 online, maar dan bel ik al richting het werk en het is juist zo heerlijk om even tijdens het ontbijt even te bladeren: zou je ze niet een uurtje of half uurtje eerder kunnen posten ?? Dan kan ik het zelfs eventueel nog savonds maken!

  • Pauline

   11 april 2016 at 22:32 Beantwoorden

   Als het goed is staan ze iedere dag om 6.30 al online 🙂

 • Elianne

  10 april 2016 at 18:17 Beantwoorden

  Zo herkenbaar van die hoge verwachtingen! Het gevoel dat mensen iets super speciaals verwachten omdat je goed kunt koken.. Tsja. Juist simpele dingen zijn vaak zo lekker! Zoals deze samosa’s, lijkt me heerlijk 🙂 ik had wel op dat feestje willen zijn 😉

  • Pauline

   11 april 2016 at 22:32 Beantwoorden

   Stom is dat he? En ze waren inderdaad erg lekker 🙂

 • Corien

  10 april 2016 at 13:38 Beantwoorden

  Lekker!!! En voor de lactose-intoleranten in ons gezin maak ik dan wel een dip van geitenyohurt/kwark met knoflook,munt en komkommer (lijkt ernstig op tzatziki ?

 • Jaimyskitchen

  10 april 2016 at 12:24 Beantwoorden

  Heerlijk, ik hou echt van Samosa. Deze zien er heerlijk uit!

 • Nicole

  10 april 2016 at 08:38 Beantwoorden

  Ze lijken me echt heerlijk!

 • Rena

  10 april 2016 at 06:55 Beantwoorden

  Oh, really you are excited when you invite other people? I’m convinced it is always a dream and extremely delicious to be your guest.\r\nxx from Bavaria/Germany, Rena\r\nhttp://www.dressedwithsoul.com

Plaats een reactie