Menu

Samosa’s met Raita

Deze samosa’s met raita maakte ik voor een gathering met de buren. Weet je dat ik het stiekem altijd heel spannend vind om voor anderen te koken? Iets met hoge verwachtingen enzo… Als ik gewoon thuis kook voor onszelf flans ik het ene na het andere gerechtje in elkaar. Maar als ik dan voor anderen moet koken heb ik ineens geen idee wat ik moet maken. Dan lijkt alles te simpel en niet origineel genoeg. Zouden ze het wel lekker vinden? Of hadden ze toch meer van mij verwacht? Dan komt mijn onzekere ik weer naar boven. En dat is eigenlijk best wel stom. Want ik houd juist van simpele recepten. Weinig, maar vooral goede, ingrediënten met heel veel smaak. Leuke smaakcombi’s en op een originele manier gepresenteerd. Dat is hoe ik kook en wat iedereen vaak wel lekker vindt.

Deze samosa’s zijn in ieder geval supermakkelijk. Het is een receptje uit de Indiase keuken en de vulling bestaat vaak uit iets met aardappel en veel specerijen. Meestal vegetarisch. Ik eet ze geregeld op festivals en foodmarkten. Heerlijk vind ik ze. Helemaal in combinatie met de frisse smaak van de Raita, een yoghurtdip met komkommer, knoflook en munt. Daar hou ik zo van. Nu is samosa’s vouwen best een klusje, tenminste als je het op de traditionele manier wilt doen. Maar ik zei het al, ik houd van makkelijk, dus vouwde ik ze op zijn Hollands. Lekker easy. En de smaak blijft fantastisch. Dat vonden mijn buren gelukkig ook..

samosas-met-raita

samosa's met raita

Ingrediënten voor 16 st.
4 grote vellen filodeeg (ik koop dit bij de Turk)
200 gr aardappelen (beetje kruimig)
100 gr doperwten (uit de vriezer of vers)
1 ui
1 teentje knoflook
1 cm gember
2 tl garam massala
0,5 tl komijn
1 tl kerriepoeder
1 tl kurkuma
Chilipeper en zout
Olijfolie

Raita
3 el Griekse yoghurt
0,5 komkommer
1 teentje knoflook
Paar takjes munt
1 tl karwijzaad
Zout

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Schil de aardappelen en snijd deze in kleine blokjes van 1,5 x 1,5 cm. Was ze en kook ze beetgaar in water met zout. Dit gaat vrij snel omdat de blokjes zo klein zijn.

Pel en snipper de ui en hak de knoflook en de gember fijn. Fruit dit aan in wat olijfolie. Voeg de specerijen toe en bak ze kort mee.

Voeg nu de aardappelblokjes en de doperwten (ik gebruik ze uit de vriezer) toe en bak ze nog even kort mee. Heb je verse doperwten gebruikt, kook ze dan even 5 minuten voor in water met zout.

Breng de samosa-vulling verder op smaak met chilipeper en zeezout.

Stamp de vulling grof. Het mag best een beetje een bite houden.

Neem een vel filodeeg en bestrijk deze met olijfolie. Snijd het filodeeg (aan de lange kant) in 4 gelijke repen. Je hebt nu 4 lange repen. Iedere reep wordt 1 samosa. Ik koop mijn filodeeg altijd bij De Turk, dat is veel beter van kwaliteit. Heb je nu alleen kleine velletjes kunnen vinden, plak dan 2 velletjes op elkaar (met een beetje olijfolie) voordat je ze in repen snijdt.

Verdeel een lepel van de vulling op de linker onderkant van het filodeeg. Vouw de rechter onderhoek naar boven, zodat er een driehoekje ontstaat. Vouw nu net zolang door totdat je een driehoekje overhoudt en de hele reep deeg gebruikt is. In deze video kan je een voorbeeld zien.

Leg de samosa’s op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bestrijk de samosa’s met nog een beetje olie en bak ze in 15 minuten af in de voorverwarmde oven op 180 graden.

In de tussentijd kan je de Raita dip maken.

Doe de Griekse yoghurt in een kom. Rasp de komkommer en knijp al het vocht eruit. Voeg dit bij de yoghurt. Pers een teentje knoflook uit boven de yoghurt. Breng de raita op smaak met wat gehakte munt, wat zout en een theelepel karwijzaad.

Serveer de samosa’s met de raita.

samosas-met-raita samosas-met-raita

 

Laat het mij vooral weten via InstagramFacebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Heb je mijn kookboek al? Er staan bijna 100 nieuwe recepten in. Bestellen kan hier. 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

25 reacties

 • Pauline
  19 augustus 2019 om 08:56

  Yes, dat is heel fijn.

 • Joyce Kamphuis
  14 augustus 2019 om 14:28

  Hoi, Hebben jullie ook ervaring met het filodeeg van het merk “Tante Fanny”?

 • Roos
  1 mei 2019 om 12:40

  Het was heerlijk. Vooral met chutney erbij. Bedankt voor dit lekkere recept. Alleen het knapperig bewaren is lastig.. hoe doen we dat?

 • Yanneke
  28 december 2018 om 12:13

  Ze waren echt lekker. Het overgebleven 1 dag bewaard ik koelkast. Dan ziet het er weliswaar niet meer uit maar na opwarmen in de oven komt het zeker weer goed.

 • Annika
  14 december 2018 om 14:13

  Ja in 5 minuutjes! De olie is goed van temperatuur als je er wat deeg in gooit en de olie gaat borrelen.

 • PN
  13 december 2018 om 21:16

  Hoi Pauline, kun je deze samosa's ook in de olie bakken in plaats van in de oven? En hoe heet moet de olie dan zijn?

 • Pauline
  27 augustus 2018 om 09:54

  Yes kan wel!

 • Linda
  24 augustus 2018 om 12:32

  Kan ik deze ook koud opdienen of is dat niet lekker?

 • Pauline
  26 april 2018 om 12:13

  Niet afgesloten want dan kan het vocht niet weg. Ik zou ze afdekken met aluminiumfolie.

 • Gonda Boringa
  25 april 2018 om 10:32

  Ik heb ze onlangs gemaakt en ze waren heerlijk. Ik had ze echter na afkoelen in een afgesloten bak bewaard waardoor ze niet meer zo knapperig waren. Hoe kan ik ze het beste bewaren? Ik moet binnenkort voor een fundraising diner voor onze bouwreis naar India een heleboel maken.

 • Helga Assen
  29 januari 2018 om 16:35

  Hoi Pauline, Wat denk je. Kan ik loempia vellen gebruiken i.p.v. filodeeg?

 • Saskia
  21 oktober 2017 om 13:45

  Hoi, Ik maak ook vrij vaak samosa en maak het deeg zelf. Samosa is ook een surinaams hindoestaans gerecht en wij frituren dat ipv de oven?

 • Laura
  27 april 2016 om 16:25

  Mjammm...!!! Nooit geweten dat het zo eenvoudig was om deze te maken. Bedankt voor het lekkere recept en de duidelijke beschrijving. Ze waren super gelukt! Groetjes Laura

 • Pauline
  18 april 2016 om 17:22

  Ik zou ze afbakken en dan in de vriezer doen. Dan op het moment dat je feestje begint nog even kort opwarmen in de oven.

 • Jolanda
  17 april 2016 om 07:30

  Ik heb ze gister gemaakt en ze waren superlekker! Kun je ze voor een feestje ook van te voren vouwen en dan later afbakken? Om ze te maken tijdens het feestje is wel veel werk!

 • Pauline
  11 april 2016 om 22:32

  Stom is dat he? En ze waren inderdaad erg lekker :)

 • Pauline
  11 april 2016 om 22:32

  Als het goed is staan ze iedere dag om 6.30 al online :)

 • Pauline
  11 april 2016 om 14:44

  Ik snap precies wat je bedoelt met die hoge verwachtingen! Lijkt me lekker om dit een keer te maken voor mijn gasten.

 • Ellen
  11 april 2016 om 07:32

  Oh inderdaad! Ik leg mezelf ook altijd veel hogere verwachtingen op dan wat mensen "echt" verwachten. Heel herkenbaar dus. ;) Maar het recept ziet er wel overheerlijk uit!

 • Sanne
  11 april 2016 om 06:49

  Zie er weer fantastisch uit! Vraagje: jouw blogs komen vaak om 07.00 online, maar dan bel ik al richting het werk en het is juist zo heerlijk om even tijdens het ontbijt even te bladeren: zou je ze niet een uurtje of half uurtje eerder kunnen posten ?? Dan kan ik het zelfs eventueel nog savonds maken!

 • Elianne
  10 april 2016 om 18:17

  Zo herkenbaar van die hoge verwachtingen! Het gevoel dat mensen iets super speciaals verwachten omdat je goed kunt koken.. Tsja. Juist simpele dingen zijn vaak zo lekker! Zoals deze samosa's, lijkt me heerlijk :) ik had wel op dat feestje willen zijn ;)

 • Corien
  10 april 2016 om 13:38

  Lekker!!! En voor de lactose-intoleranten in ons gezin maak ik dan wel een dip van geitenyohurt/kwark met knoflook,munt en komkommer (lijkt ernstig op tzatziki ?

 • Jaimyskitchen
  10 april 2016 om 12:24

  Heerlijk, ik hou echt van Samosa. Deze zien er heerlijk uit!

 • Nicole
  10 april 2016 om 08:38

  Ze lijken me echt heerlijk!

 • Rena
  10 april 2016 om 06:55

  Oh, really you are excited when you invite other people? I'm convinced it is always a dream and extremely delicious to be your guest.
  xx from Bavaria/Germany, Rena
  www.dressedwithsoul.com

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.