indonesisch gehaktbrood-6

Indonesisch gehaktbrood met ei

Hier maak ik Maurits blij mee! Een gehaktbrood met hele eieren erin.. Dudefood! Al ben ik er zelf ook dol op. Ik maakte een Indonesisch gehaktbrood met Ketjap. Ik vind de toevoeging van Ketjap in de ballen van Jonnie namelijk de beste uitvinding ever. Dus dat moest hier ook aan toegevoegd worden. En dat pakte heel goed uit. Het leek mij wel een leuk idee om hele eieren toe te voegen. En dat was lekker. Doet mij een beetje denken aan een eierbal (kennen jullie dat?) maar dan met gehakt.

Een eierbal is een typische Groningse snack. Het is een ronde kroket waar een heel ei in zit. Ik heb jarenlang als Chef frituur in een snackbar gewerkt (van mijn 14e tot mijn 19e) en daar maakte ik altijd zelf de eierballen. Mijn moeder is er dol op. Alleen kennen ze dat hier in Haarlem niet. Als je niet zo van eieren houdt, kan je ze ook weglaten. Net wat je zelf lekker vindt. Geniet ervan! (hij was hier in 2 dagen op).

indonesisch gehaktbrood-6

eieren

indonesisch gehaktbrood-6

Ingrediënten voor 8 plakjes
600 gr rundergehakt
3 teentjes knoflook
1 ui
2 cm gember
3 el Ketjap Manis
2 tl sambal
75 gr paneermeel
2 + 4 eieren
2 tl komijn
Snuf nootmuskaat
Zout

Zo maak je het
Kook 4 eieren in ongeveer 8 minuten hard in water met zout. Spoel ze af met koud water. Pel ze en leg apart.

Verwarm de oven alvast voor op 180 graden (hetelucht).

Doe het gehakt in een kom. Pel en snipper de ui, hak de knoflook en de gember fijn en voeg dit bij het gehakt.

Voeg de sambal (voeg gerust extra toe als je van pittig houdt) en de Ketjap toe.

Breng het gehakt op smaak met de komijn, een flinke snuf nootmuskaat en zeezout. Wil je zeker weten of je de juiste smaak te pakken hebt, bak dan een klein stukje gehakt in een pannetje. Even proeven en je weet meteen of je goed zit.

Voeg 2 eitjes en het paneermeel toe en meng het goed door elkaar.

Is het gehakt nog te nat? Voeg dan wat extra paneermeel toe.

Bekleed een cakevorm (23 cm) met bakpapier. Verdeel de helft van het gehakt over de vorm. Maak een kleine (niet te diep) groef in het midden. Leg de gekookte eitjes hierop. Verdeel de andere helft van het gehakt hier overheen. Druk het voorzichtig aan.

indonesisch gehaktbrood

Vouw het bakpapier over het gehaktbrood, zodat deze helemaal afgedekt is.

Bak het Indonesisch gehaktbrood in 60 minuten gaar in de voorverwarmde oven.

Vouw tien minuten voor het einde van de baktijd, het bakpapier aan de kant. Zo kan de bovenkant ook lekker bruin worden.

Serveer warm of koud, kan allebei! Of snijd het in blokjes voor bij de borrel. Ook lekker!

indonesisch gehaktbrood-6

indonesisch gehaktbrood-6

indonesisch gehaktbrood-6

 

Laat het mij vooral weten via InstagramFacebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Heb je mijn kookboek al? Er staan bijna 100 nieuwe recepten in. Bestellen kan hier. 

Fresh & Easy: Aspergetaart van filodeeg
Diary April #1
Bewaar
18 Comments
 • Annemarie van Putten

  9 juni 2017 at 11:01 Beantwoorden

  Kan je dit al van tevoren klaarmaken en bewaren in koelkast voordat het de oven ingaat?

 • France Hanne

  29 oktober 2016 at 13:40 Beantwoorden

  I made it yesterday, delicious ! And cold for lunch today, even better !\r\nThanks

 • Ellen Steenkamp

  30 april 2016 at 12:32 Beantwoorden

  Hoe lang kun je dit gehaktbrood ongeveer bewaren?

 • Nederbuur

  25 april 2016 at 16:37 Beantwoorden

  Heerlijk! Als je rundergehakt vervangt (of aanvult) door half-om-half gehakt dan gaat het gehakt mooi rondom de eieren zitten, en dan krijg je bovenop een heerlijke maaltijd ook nog perfecte mooi aansluitende plakjes.

 • Leonie

  18 april 2016 at 19:48 Beantwoorden

  Vanavond klaargemaakt en het smaakt heerlijk. Morgen lekker nog een restje voor de lunch. Dank je wel voor dit recept ?

 • Frank

  13 april 2016 at 15:25 Beantwoorden

  Het is alweer een tijd geleden dat ik gehaktbrood heb gemaakt. Ik maak dan altijd met spek en kaas er tussen. Heel lekker (minder gezond). Tijd om eens variatie aan te brengen en dit recept spreek me zeker aan!

 • Tonny

  12 april 2016 at 20:54 Beantwoorden

  Eierballen ken ik ook niet. Gehaktbrood heb ik al een keer gemaakt, maar zonder eieren. Ik ga deze zeker maken, want de ballen van Jonnie zijn bij ons inmiddels een groot succes!

 • zonderzooi

  12 april 2016 at 16:37 Beantwoorden

  Oooh sounds good, I love Indo food!

 • Pauline

  12 april 2016 at 16:26 Beantwoorden

  Ik heb nog nooit gehaktbrood gemaakt. Leuk om eens te proberen

 • Kelly

  12 april 2016 at 11:25 Beantwoorden

  Wordt hij niet vreselijk droog met rundergehakt? Ik heb altijd geleerd om mijn indonesisch gehaktbrood met half om half te maken.

 • Corien

  12 april 2016 at 11:10 Beantwoorden

  Wat eet je erbij ???

 • Maria

  12 april 2016 at 10:52 Beantwoorden

  Ben benieuwd! Staat nu in de oven. Sambal weggelaten, want we eten het straks met de kids. Beetje rijst en sperziebonen erbij en straks smullen maar :-).

 • Linda

  12 april 2016 at 09:47 Beantwoorden

  Oh wat grappig. Mijn ouders doen al jaren ketjap in de gehaktballen. Ik weet niet beter.

 • Anneke

  12 april 2016 at 09:36 Beantwoorden

  Jouw Groningse eierbal ken ik als frietei en wordt hier in sommige snackbars aangeboden. Lekker.\r\n\r\nHet gehaktbrood brengt me terug naar mijn jeugd. Mijn vader maakte dit regelmatig, ook met hele eieren verstopt in het gehakt. Zo lekker!

 • Cheese and Chinese

  12 april 2016 at 08:49 Beantwoorden

  Haha, wat gaaf dat je in een snackbar hebt gewekt! Deze ziet er erg machtig maar wel heel lekker uit!

 • Margot

  12 april 2016 at 07:35 Beantwoorden

  Wat grappig, ik ken eierballen ook niet!

Plaats een reactie