Menu

Easy: Aspergetaart van filodeeg

Ik schaam mijzelf diep… Dit is het eerste recept op mijn blog met witte asperges. Ik maakte een aspergetaart van filodeeg. Lekker licht voor de lente. Ik weet wel hoe dat komt dat het witte goud geen ereplaats op mijn blog heeft. Ik ben er gewoon niet zo dol op. Doe mij die groene maar.. Die vind ik stiekem veel lekkerder. Daar kan je wel een aantal receptjes mee vinden. Maar ik vond het toch tijd om ook eens een keer iets met de witte doen. Ik blog tenslotte niet alleen voor mijzelf, maar ook om jullie inspiratie te geven.

Dus maakte ik er een taartje van. Als ik niet precies weet wat ik met een groente wil doen, kom ik al snel bij een hartige taart uit. Daar is bijna iedere groente wel voor te gebruiken. Omdat ik toch de klassieke ham-asperge combi wilde gebruiken voegde ik flinterdunne beenham toe. Maar dit kan je eventueel ook vervangen door wat gerookte zalm. Ook lekker! Om de plaattaart wat lichter te maken gebruikte ik mijn ó zo geliefde filodeeg. Ik heb altijd wel een rol liggen.

Ik heb het al vaker verteld maar ik haal mijn filodeeg altijd bij de Turk. Dat is veel steviger dan de velletjes uit de diepvries. Er is een tijdje geweest dat mijn Appie ook vers filodeeg verkocht, maar dat is nu niet meer. Why? Maar gelukkig heb ik voldoende Turkse supermarkten in de buurt. Ik vind het zo fijn om daar inkopen te doen. Ze hebben alles. Veel groente en fruit, lekkere broodjes (ik ben ook zo dol op flatbread en Pide), alle specerijen die je maar kunt bedenken en verse sappige Medjool dadels. Aanrader dus om daar eens naartoe te gaan. In iedere stad zit er tegenwoordig wel één. En als je er dan toch bent, neem dan ook filodeeg mee. Dan kan je dit lekkere plaattaartje met asperges maken.

aspergetaart filodeeg

ingrediënten asperges

Ingredienten voor 4 – 6 personen
4 grote vellen filodeeg
500 gr witte asperges
100 gr beenham
5 eieren
200 gr kwark
Handje bieslook
Handje peterselie
Peper en zout
Olijfolie

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Verwijder het kontje van de asperges en schil ze met een dunschiller. Kook de asperges in 5 minuten beetgaar in ruim water met zout. Laat ze goed uitlekken en dep ze iets droog.

Neem een rechthoekige bakvorm (ongeveer 27 x 30 cm) en bekleed deze met bakpapier. Ik gebruik altijd dit dienblad van de Dille voor mijn plaattaarten.

Neem een vel filodeeg en bestrijk deze met olijfolie. Plak er een tweede vel bovenop. Bestrijk deze ook met olijfolie en plak er nog een laag op. En doe dit ook met de laatste, die je ook met olie (of gesmolten boter) invet. Leg de (4 laagjes) filodeeg in de ovenschaal en zorg dat de randen rechtop staan.

Klop de eieren samen met de kwark luchtig. In plaats van kwark kan je ook crème fraîche gebruiken of slagroom. Kwark is alleen net iets lichter. Breng de vulling royaal op smaak met peper en zout. Hak wat bieslook en peterselie fijn en meng dit door de vulling.

Giet de vulling op het filodeeg.

Verdeel de plakjes ham over de filodeegtaart. Ik heb her en der wat roosjes verspreid.

aspergetaartje filodeeg

Leg de asperges bovenop de vulling. Vouw de buitenste randjes van het filodeeg naar binnen. En bestrijk ze met nog een klein beetje olie.

Bak de aspergetaart in ongeveer 25 -30 minuten goudbruin. Wordt de bovenkant iets te donker? dek deze dan af met wat aluminumfolie.

aspergetaart filodeeg

aspergetaart filodeeg

Laat het mij vooral weten via InstagramFacebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Heb je mijn kookboek al? Bestellen kan hier. 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

17 reacties

 • Fanny
  23 mei 2016 om 22:28

  Net gekookt en was erg lekker!! Alleen toen wij de taart eruit gingen scheppen was het heel nat. Heb je tip wat we de volgende keer anders kunnen doen?

 • Pauline
  2 mei 2016 om 18:57

  Oeps dat is wat minder lekker denk ik

 • Pauline
  29 april 2016 om 18:50

  Ik heb hem vandaag gemaakt maar de fout van de eeuw... Ik had per ongeluk vanille kwark gekocht! Toch maar gemaakt en eigenlijk was hij nog best lekker ;-) Bedankt voor dit leuke (en makkelijke) recept!

 • Pauline
  27 april 2016 om 20:30

  Dat mag natuurlijk ook nog altijd :)

 • Laura
  26 april 2016 om 23:37

  Was lekker en is leuk serveren! Toch blijven de asperges het lekkerst (vind ik) op de manier zoals mijn oma ze altijd klaarmaakt met een ei/Ham roomsausje.

 • Pauline
  16 april 2016 om 16:22

  Je kunt ook plantaardige room gebruiken of inderdaad wat zachte geitenkaas. Is vast heel lekker.

 • Pauline
  16 april 2016 om 16:21

  Dat ga ik ook nog een keertje proberen, want dat vind ik inderdaad wel lekker. Rare aspergemensen zijn wij toch :)

 • Jaimyskitchen
  15 april 2016 om 06:58

  Jammie!
  Zo heb ik juist nog nooit aaperges gegegten, dus echt een lekkere tip, ik rij bijna dagelijks langs een aspergeboer, nu maar eens stoppen ;)

 • Florence Vlogt
  14 april 2016 om 09:54

  Ik ben zelf inderdaad ook niet heel dol op de witte. Wel vind ik soep van de witte echt helemaal het einde.

  Toevallig wilde ik al eens een hartig taartje gaan maken met asperges dus dit komt goed van pas!

 • Ellen
  14 april 2016 om 09:07

  Ik vind asperges heerlijk! Maar ik moet toegeven dat ik ze zelf weinig klaar maak. Maar als ze ergens op de menu staan, kies ik ze gegarandeerd! :)

 • Pauline
  13 april 2016 om 11:53

  Toevallig eten wij zaterdag asperges op de traditionele manier met ham en ei. Maar deze variatie lijkt me ook lekker.

 • Nicole
  13 april 2016 om 10:00

  Oke het water loopt me in de mond. Lekker zeg!

 • Vivian | stayaliveandcooking
  13 april 2016 om 09:54

  Hmm, filodeeg bij de Turkse winkel... Daar moet ik maar eens kijken. (Stond toevallig gister bij de appie te zoeken naar filodeeg, niks gevonden dus nu zit ik met een bladerdeeg quiche) Ik ben wel graag bij de toko! Daar hebben ze ook allemaal van die leuke dingen zoals wasabi ijs. Altijd al naar op zoek geweest natuurlijk ;) Anyway, dit klinkt hartstikke lekker. Als ik witte asperges eet is dat eigenlijk altijd bij oma met een eitje, kaassaus en ham, maar verandering mag wel eens toch!

 • Cheese and Chinese
  13 april 2016 om 09:15

  Ziet er heeerlijk uit en lijkt me een erg leuke manier om het witte goud te eten! En Turkse supermarkten zijn ook hier favoriet!

 • Margot
  13 april 2016 om 07:33

  Dat ziet er mooi en lekker uit! Ik moet inderdaad maar eens goed filodeeg in huis halen.

 • Corien
  13 april 2016 om 07:29

  Hoi Pauline, heerlijk recept,ik weet alleen niet zo goed waar ik de kwark voor ga vervangen voor de lactose-vrije variant... ei misschien of hele zachte smeerbare geitenkaas? Heb jij een tip?

 • Rena
  13 april 2016 om 06:57

  The idea is great to bake the white asparagus in a tarte! Thanks for sharing :)
  xx from Bavaria/Germany, Rena
  www.dressedwithsoul.com

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.

Bestel nu ons jubileummagazine FEEST