Menu

Flammkuchen met gerookte zalm

Mijn favoriete eten is nog steeds pizza. Maar sinds vorig jaar moet de Pizza Parmaham de eerste plek delen met Flammkuchen. Het is niet zo gek dat ik dit net zo lekker vind, want de basis is hetzelfde. Je kunt flammkuchen zien als een witte pizza. Dus zonder tomatensaus maar met een topping van crème fraîche en zure room. Lekker! Qua toppings kan je al net zo variëren als met een pizza. Traditioneel wordt hij gegeten met spek en ui. Maar in mijn kookboek deel ik ook nog 3 andere variaties.

Voor dit recept heb ik warmgerookte zalm gebruikt. Je kunt dit kant en klaar kopen, de Appie heeft het in ieder geval. Maar ook zelf maken, zoals ik in deze video laat zien. Je kunt in plaats van warm gerookte zalm ook koud gerookte zalm (je weet wel de bekende plakjes) gebruiken. Net zo lekker! Ik voegde nog wat feta toe en een handje rucola. Voor wat extra smaakdimensie. Je kunt van dit recept 3 kleine flammkuchen maken, of 1 hele grote. Net wat je fijn vindt. Voor mij is deze witte pizza het ideale weekendrecept. Lekker bij de borrel, maar ook als avondeten een prima maaltijd. Geniet ervan!

flammkuchen deeg

zelf zalm roken

Deeg voor 3 kleine of 1 hele grote
350 gr (spelt)bloem
5 gr gist
7 gr zout
210 gr lauwwarm water
Scheut olijfolie

Topping
200 gr crème fraîche
125 gr zure room
2 moten warmgerookte zalm
50 gr rucola
80 gr fetakaas

Zo maak je het
Doe de bloem in de kom van je keukenmachine. (Uiteraard kan je het ook met de hand kneden).

Voeg het gist en het zout los van elkaar toe (dus niet mengen van tevoren). Voeg het water en een scheutje olijfolie toe.

Kneed er in 10 minuten een soepel deeg van. Het deeg is klaar als dit licht plakkerig en elastisch aanvoelt. Je moet het als een kauwgombal uitelkaar kunnen trekken.

Laat het deeg afgedekt, een uurtje rijzen, op een warme plek.

Rook in de tussentijd de zalm. Als je kant en klare zalm heb kun je deze stap overslaan. Laat de zalm afkoelen en scheur deze in stukjes met 2 vorken. Leg apart.

Verwarm de oven alvast voor op 250 graden.

Verdeel het deeg in 3 ballen en rol ze heel dun uit op een vel bakpapier. Het kan in een rechthoek maar ook in een cirkel, net wat jij wilt. Je kunt het deeg ook verdelen over 1 grote bakplaat.

Meng de crème fraîche met de zure room en verdeel dit over de bodem.

Bak de Flammkuchen in 8 – 10 minuten af.

Verdeel de gerookte zalm over de gebakken bodem. Breng dit op smaak met wat peper en zout.

Garneer de flammkuchen met wat rucola en verkruimel er wat feta overheen.

Serveer meteen.

flammkuchen met zalm

 

Laat het mij vooral weten via InstagramFacebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Nu in de aanbieding. Heb je mijn kookboek al? Bestellen kan hier. 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

14 reacties

 • Maria
  23 februari 2018 om 14:29

  Hoi Pauline, mijn deeg blijft zo nat' na het bakken, alsof het nog niet lang genoeg gebakken is. Vorige keer wel 15 minuten gebakken op 250 graden, maar nog steeds nat. Wat doe ik verkeerd?

 • Pauline
  2 mei 2016 om 19:00

  Wat leuk om te horen. Dankjewel. En zo zou ik het idd doen. Precies zoals je beschrijft. Veel plezier alvast.

 • Esther
  29 april 2016 om 11:06

  Hoi Pauline,
  Ik ben groot fan van je blog.mals ik iets wil maken kijk ik altijd eerst hoe jij het doet en daarna geef ik mijn eigen draai aan jouw recepten.

  Over 2 weken geef ik een feestje/borrel (op zijn Frans waar ik woon: Apéro Dinatoire) en wil ook graag verschillende flammenkuchen serveren, maar omdat ik de dagen voor net feest al veel familie en vrienden over de vloer heb, heb ik dan niet veel tijd ze te maken.

  Nou vraag ik mij af. Kan ik de bodem al van te voren maken en dan invriezen. De dag zelf ontdooien en op het laatste moment de toppi ga erop?

 • Pauline
  13 april 2016 om 15:42

  Ik gebruik altijd gedroogde gist.

 • Alicia
  13 april 2016 om 10:23

  Pauline, is de gist die je in het recept gebruikt droog of vers?

 • Marielle
  29 maart 2016 om 12:05

  Kan de Flammkuchen ook koud gegeten worden? Bij de borrel bijvoorbeeld?

 • Irene
  21 maart 2016 om 21:10

  Heerlijke alternatief voor een pizzamaaltijd. Echter mijn kuche was niet zo mooi als die van jou Pauline. Toch nog maar eens een keer herhalen. Met oefenen gaat t mischien beter.

 • Lizet beek
  8 maart 2016 om 07:21

  Deze zet ik op m'n boodschappenlijstje! Ziet er heerlijk uit! Ben gek op pizza én zalm dus helemaal als combi, haha

 • Ellen
  7 maart 2016 om 08:36

  Jum, zo fris! Ideaal voor de betere weer dagen!

 • Pauline
  6 maart 2016 om 17:31

  Aanrader hoor :)

 • Cheese and Chinese
  6 maart 2016 om 16:27

  Flammkuchen zijn ook hier favoriet! Nog nooit eerder zalm op gedaan maar leuk idee!

 • Ingrid
  6 maart 2016 om 10:04

  zaaalig!
  Ideetje voor de komende week.

 • Nicole
  6 maart 2016 om 08:57

  Flammkuchen staat hoof op mijn lijstje. Deze lijkt me heerlijk!

 • Marlotte
  6 maart 2016 om 06:39

  Oh wat lekker, ik krijg er spontaan honger van haha!

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.