flammkuchen met zalm

Flammkuchen met gerookte zalm

Mijn favoriete eten is nog steeds pizza. Maar sinds vorig jaar moet de Pizza Parmaham de eerste plek delen met Flammkuchen. Het is niet zo gek dat ik dit net zo lekker vind, want de basis is hetzelfde. Je kunt flammkuchen zien als een witte pizza. Dus zonder tomatensaus maar met een topping van crème fraîche en zure room. Lekker! Qua toppings kan je al net zo variëren als met een pizza. Traditioneel wordt hij gegeten met spek en ui. Maar in mijn kookboek deel ik ook nog 3 andere variaties.

Voor dit recept heb ik warmgerookte zalm gebruikt. Je kunt dit kant en klaar kopen, de Appie heeft het in ieder geval. Maar ook zelf maken, zoals ik in deze video laat zien. Je kunt in plaats van warm gerookte zalm ook koud gerookte zalm (je weet wel de bekende plakjes) gebruiken. Net zo lekker! Ik voegde nog wat feta toe en een handje rucola. Voor wat extra smaakdimensie. Je kunt van dit recept 3 kleine flammkuchen maken, of 1 hele grote. Net wat je fijn vindt. Voor mij is deze witte pizza het ideale weekendrecept. Lekker bij de borrel, maar ook als avondeten een prima maaltijd. Geniet ervan!

flammkuchen deeg

zelf zalm roken

Deeg voor 3 kleine of 1 hele grote
350 gr (spelt)bloem
5 gr gist
7 gr zout
210 gr lauwwarm water
Scheut olijfolie

Topping
200 gr crème fraîche
125 gr zure room
2 moten warmgerookte zalm
50 gr rucola
80 gr fetakaas

Zo maak je het
Doe de bloem in de kom van je keukenmachine. (Uiteraard kan je het ook met de hand kneden).

Voeg het gist en het zout los van elkaar toe (dus niet mengen van tevoren). Voeg het water en een scheutje olijfolie toe.

Kneed er in 10 minuten een soepel deeg van. Het deeg is klaar als dit licht plakkerig en elastisch aanvoelt. Je moet het als een kauwgombal uitelkaar kunnen trekken.

Laat het deeg afgedekt, een uurtje rijzen, op een warme plek.

Rook in de tussentijd de zalm. Als je kant en klare zalm heb kun je deze stap overslaan. Laat de zalm afkoelen en scheur deze in stukjes met 2 vorken. Leg apart.

Verwarm de oven alvast voor op 250 graden.

Verdeel het deeg in 3 ballen en rol ze heel dun uit op een vel bakpapier. Het kan in een rechthoek maar ook in een cirkel, net wat jij wilt. Je kunt het deeg ook verdelen over 1 grote bakplaat.

Meng de crème fraîche met de zure room en verdeel dit over de bodem.

Bak de Flammkuchen in 8 – 10 minuten af.

Verdeel de gerookte zalm over de gebakken bodem. Breng dit op smaak met wat peper en zout.

Garneer de flammkuchen met wat rucola en verkruimel er wat feta overheen.

Serveer meteen.

flammkuchen met zalm

 

Laat het mij vooral weten via InstagramFacebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Nu in de aanbieding. Heb je mijn kookboek al? Bestellen kan hier. 

Foodie in Australië #2 - I said Yes
Video: Vietnamese springrolls
Bewaar
13 Comments
 • Esther

  29 april 2016 at 11:06 Beantwoorden

  Hoi Pauline,\r\nIk ben groot fan van je blog.mals ik iets wil maken kijk ik altijd eerst hoe jij het doet en daarna geef ik mijn eigen draai aan jouw recepten.\r\n\r\nOver 2 weken geef ik een feestje/borrel (op zijn Frans waar ik woon: Apéro Dinatoire) en wil ook graag verschillende flammenkuchen serveren, maar omdat ik de dagen voor net feest al veel familie en vrienden over de vloer heb, heb ik dan niet veel tijd ze te maken.\r\n\r\nNou vraag ik mij af. Kan ik de bodem al van te voren maken en dan invriezen. De dag zelf ontdooien en op het laatste moment de toppi ga erop?

  • Pauline

   2 mei 2016 at 19:00 Beantwoorden

   Wat leuk om te horen. Dankjewel. En zo zou ik het idd doen. Precies zoals je beschrijft. Veel plezier alvast.

 • Alicia

  13 april 2016 at 10:23 Beantwoorden

  Pauline, is de gist die je in het recept gebruikt droog of vers?

 • Marielle

  29 maart 2016 at 12:05 Beantwoorden

  Kan de Flammkuchen ook koud gegeten worden? Bij de borrel bijvoorbeeld?

 • Irene

  21 maart 2016 at 21:10 Beantwoorden

  Heerlijke alternatief voor een pizzamaaltijd. Echter mijn kuche was niet zo mooi als die van jou Pauline. Toch nog maar eens een keer herhalen. Met oefenen gaat t mischien beter.

 • Lizet beek

  8 maart 2016 at 07:21 Beantwoorden

  Deze zet ik op m’n boodschappenlijstje! Ziet er heerlijk uit! Ben gek op pizza én zalm dus helemaal als combi, haha

 • Ellen

  7 maart 2016 at 08:36 Beantwoorden

  Jum, zo fris! Ideaal voor de betere weer dagen!

 • Cheese and Chinese

  6 maart 2016 at 16:27 Beantwoorden

  Flammkuchen zijn ook hier favoriet! Nog nooit eerder zalm op gedaan maar leuk idee!

 • Ingrid

  6 maart 2016 at 10:04 Beantwoorden

  zaaalig!\r\nIdeetje voor de komende week.

 • Nicole

  6 maart 2016 at 08:57 Beantwoorden

  Flammkuchen staat hoof op mijn lijstje. Deze lijkt me heerlijk!

 • Marlotte

  6 maart 2016 at 06:39 Beantwoorden

  Oh wat lekker, ik krijg er spontaan honger van haha!

Plaats een reactie