Menu

Steak met bearnaisesaus

Wil jij vanavond je boyfriend verrassen? Maak dan deze steak met bearnaisesaus en je zal eeuwige credits en liefde krijgen. Dat beloof ik. Tenminste bij mijn Mr. werkt dat wel zo. Liefde gaat immers door de maag. Bearnaisesaus is niet perse de makkelijkste saus om te maken. Het schiet nogal snel in de schift. En je moet het à la minute maken, dus je kunt het niet voorbereiden. Maar de moeite loont zich wel, want er is niets goddelijkers bij een steak dan deze romige saus. Ik leerde het trucje op de Hotelschool en dat recept geef ik graag aan jullie door. Een goede steak bakken is nog een best een uitdaging. Ik houd van medium en dat houd in dat ik mijn steak max. 6 minuten in de pan heb. In deze video laat ik je zien hoe je dit het beste kunt doen.

Hebben jullie nog wilde Valentijns plannen? Ik niet. Ik doe er al jaren eigenlijk niet aan. Maurits krijgt iedere dag (nou ja bijna iedere dag) mijn liefde. Ik vind het ook meer iets voor geheime liefdes. Dat je dan niet weet van wie je de rozen of de kaart hebt gekregen. Dat is mij vroeger wel eens gebeurd (meerdere malen zelf). Alleen kwam het dan nooit van diegene van wie ik hoopte dat het was. Ik ben benieuwd hoe het in Australië leeft. Ik ga het meemaken, want daar ben ik as we speak (de hele maand). Maar ook als je geen Valentijn hebt dan nog is deze steak heerlijk. Je kunt het namelijk ook prima voor jezelf maken. Fijne Valentijn!

steak met bearnaisesaus

 

Ingrediënten voor 4 personen
4 steaks (entrecote, biefstuk of bavette)
Klontje roomboter
Olijfolie
Peper en zout

Voor de bearnaisesaus
25 gr sjalotten gesnipperd
50 ml dragonazijn
50 ml witte wijn
3 eidooiers
200 gr ghee (= geklaarde boter)
Kneepje citroensap
1 el gehakte dragon
1 laurierblad
3 gekneusde peperkorrels
Zout

Zo maak je het
We beginnen met het maken van de saus. We gaan eerst een castric maken. Doe de sjalotten, de dragonazijn, de witte wijn, de laurier en de peperkorrels in een pannetje en breng dit aan de kook. Laat de castric tot de helft inkoken op een niet te hoog vuur.

castric maken

Haal de castric door een fijne zeef en laat hem helemaal afkoelen.

In de tussentijd bak je de steaks. Ik heb een entrecote genomen, maar je kunt ook biefstuk of bavette gebruiken. Zorg ervoor dat de steaks op kamertemperatuur zijn. Haal ze een half uur van tevoren uit de koelkast.

Dep ze een beetje droog met een keukenpapiertje.

Breng de steaks op smaak met peper en zout.

Verhit wat olijfolie en boter in een koekenpan. Laat de pan goed heet worden. Olijfolie kan deze hitte prima aan en boter zorgt voor een lekkere smaak en mooie kleur.

Schroei het vlees op een hoog vuur in 1 minuut per kant goudbruin.

Zet het vuur lager en bak de entrecotes nog een minuut of 3 – 4 voor een medium garing.

Haal de entrecotes uit de pan en leg ze op een schone snijplank. Dek ze af met wat aluminiumfolie en laat ze 5 minuten rusten.

In de tussentijd kan je dan de bearnaisesaus afmaken.

Klop de eidooiers met de castric au bain marie (dat is in een kom boven heet water) luchtig en romig. Blijf voortdurend kloppen anders gaan je eieren stollen. Let erop dat de kom het water niet raakt.

Laat de ghee smelten. Kan je geen ghee vinden dan kan je zelf ook roomboter klaren. Dit doe je door roomboter te laten smelten in een pan. Het eiwit zakt naar de bodem van de pan. Bovenin vind je een heldere geklaarde boter. Giet de boter af en zorg dat het eiwit niet meekomt.

Haal de pan van het vuur en voeg druppelsgewijs de gesmolten ghee bij de eidooiers. Blijf voortdurend kloppen.  Klop net zolang totdat je een lobbige saus hebt.

Breng de bearnaise verder op smaak met wat gehakte dragon, een kneepje citroensap en wat zout.

Snijd je steaks in plakjes en serveer ze met de bearnaisesaus.

Lekker met zoete aardappelfrieten erbij.

steak met bearnaisesaus

steak met bearnaisesaus

Laat het mij vooral weten via InstagramFacebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Heb je mijn kookboek al? Er staan bijna 100 nieuwe recepten in. Bestellen kan hier. 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

10 reacties

 • Monique
  25 december 2017 om 08:13

  Teveel boter vrees ik..? Ik gebruik 1 eigeel en 50 gram boter per persoon. Dus voor 4 personen 4 ei-gelen en 200 gram boter (die nog geklaard moet worden). De gastrique maak je door gelijke delen witte wijn, (dragon)azijn en water met de bovengenoemde ingrediënten tot een derde te laten inkoken. Ik doe dat met gelijke delen van 250 ml. Per persoon een goede el gastrique toevoegen, dan au bain marie de geklaarde boter. Vooral niet te lang laten staan want dan dikt de saus enorm in. Je kunt eventueel een beetje room toevoegen, dan blijft de saus beter op dikte.

 • Kim
  20 januari 2017 om 15:59

  Was erg lekker, alleen bleef de Bearnaisesaus wat stevig, een beetje mayonaise-achtig in plaats van lekker luchtig... wat heb ik verkeerd gedaan?

 • Annika
  16 februari 2016 om 08:58

  Ja zeker een keer proberen!

 • suzan
  14 februari 2016 om 14:55

  Oef dat ziet er wel weer heerlijk uit zeg!

 • Anne-Marie
  14 februari 2016 om 09:37

  Ik ben dol op bearnaisesaus, heb het alleen nog nooit zelf gemaakt. Deze beschrijving ziet er goed uit. Lastig maar te doen. Ik ga het binnenkort eens proberen!

 • Sandra
  14 februari 2016 om 09:01

  Hmm wij doen niks aan Valentijn maar hier kan ik m'n man wel heeel blij mee maken!

 • Margot
  14 februari 2016 om 08:54

  Hier kan ik mijn verloofde zeker blij mee maken!

 • nicole
  14 februari 2016 om 08:12

  Het lijkt me heerlijk. Ik doe niet aan Valentijn om dezelfde reden als jij ☺

 • Rena
  14 februari 2016 om 06:59

  I know for sure: my husband would love this meal :)
  Thanks for sharing!
  xx from Bavaria/Germany, Rena
  www.dressedwithsoul.com

 • Marlotte
  14 februari 2016 om 06:51

  Aah, dit ziet er weer onwijs lekker uit!!

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.