fbpx
Menu

Video: Getest Is een Doerian echt zo vies?

Wie een keer op reis is geweest in Azië weet waar ik het over heb, als ik het over de Doerian heb. De Doerian is de meest beruchte vrucht, vanwege zijn geur. De Doerian staat daarom ook wel bekend als de stinkvrucht. Aan Pauline en mij de schone taak om dit eens te testen. Want, is het nou echt zo erg als ze zeggen? Stinkt een Doerian echt zo erg? En hoe is de smaak? Is die wel lekker of is de smaak net zo erg als de geur? Wij testen de Doerian in onderstaande video en delen meteen onze bevindingen met jullie.

Pauline had de Doerian vrucht al een tijdje in huis, voordat we de video gingen opnemen. En dat heeft ze geweten. De vrucht moest een paar keer verplaatst worden, omdat de geur in het hele huis ging zitten. Uiteindelijk is hij naar de schuur verplaatst. Je kunt dus wel nagaan hoe erg de geur is, als de vrucht eenmaal open is gesneden. Want zelfs onaangetast was de geur al niet te harden.

Het was nog best moeilijk om aan een Doerian te komen. In Azië wordt je ermee doodgegooid, maar in Nederland is het nog niet zo makkelijk. Onze vaste groenteman uit Haarlem heeft speciaal voor ons een Doerian besteld, zo leuk! Alles voor de video, he?!

En ben je nieuwsgierig geworden naar de video? Het was hilarisch en verschrikkelijk tegelijkertijd om de video op te nemen. Bekijk hem snel hieronder!

Klik hier als je de video niet kunt zien. Iedere zaterdag komt er een nieuwe video online. Ik zou het leuk vinden als je je abonneert op mijn YouTube kanaal (alleen als je de video’s leuk vindt natuurlijk). Zie ik je daar?

De Doerian komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië. De Doerian kan wel 30 cm lang worden en 8 kilo wegen. Een behoorlijke vrucht dus. Ik ben zelf al twee keer in Azië geweest en daar zie je ze gewoon in de vrije natuur groeien. Ook op de foodmarkten is de Doerian volop aanwezig. In Azië zijn ze gek op deze vrucht. Het is zelfs zo erg dat het in Azië verboden is om de Doerian mee te nemen of te eten in het Openbaar Vervoer, hotelkamers of het vliegtuig. Allemaal vanwege de doordringende geur. Ik heb in Thailand ook regelmatig bordjes gezien met een Doerian met een dikke rode streep er door. En ik snap dat wel, nu ik het zelf geproefd en geroken heb.

Doerian

Doerian

Doerian

Ik ben benieuwd: Heb jij wel eens een Doerian geproefd of geroken? En zou je het na het zien van deze video aandurven?

Heb je mijn kookboek al? Er staan bijna 100 nieuwe recepten in. Bestellen kan hier. 

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Annika maakt alle foodfoto’s en verzorgt de styling. Maar eigenlijk is ze gewoon de rechterhand van Pauline. Ze denkt mee, werkt aan grote projecten, beheert de website en app en is in alles betrokken. Annika is dol op mooie plekken, houdt van reizen, lekker eten en hippe koffietentjes.

38 reacties

 • Tinus
  15 mei 2016 om 20:35

  Super lekker doerian geur valt erg mee hoop mensen overdrijven .en de smaak gewoon lekker romige custard achtige vanille ananas smaak .geen probleem met die vrucht.nu gelukkig volop te koop bij de chinese supermarkt.en leuk filmpie

  Beantwoorden
 • Iris
  24 februari 2016 om 22:31

  Hahaha super grappig filmpje!!! Wij hebben ook Doerian geproefd toen we in Thailand waren. Je zag ze daar heel veel en we hadden via via gehoord dat het ondanks de geur heel lekker moest smaken. De geur vonden we nog wel uit te houden, maar dat kwam misschien ook doordat we buiten waren. Ik vond het een beetje ruiken naar overrijpe, bijna bedorven ananas. De smaak was een beetje zoetig, weeïg, en de substantie... dat was wat mij betreft het ergste: een soort zacht, blubberig, half in een staat van ontbinding... Het deed me denken aan de kalfshersentjes die ik bij biologie een keer moest ontleden.... (hoewel ik die natuurlijk nooit geproefd heb, hihi :-P) We hebben allebei een klein stukje geproefd en de rest hebben we maar weggegooid. Geen idee of onze goed rijp was of niet. Ik snap echt niet waarom ze er in Thailand zo dol op zijn, maar volgens de Thai heeft de vrucht speciale, potentie verhogende eigenschappen, dus dat zal wal meespelen... ;-)

  Beantwoorden
 • Jess
  23 februari 2016 om 10:17

  Hilarisch filmpje! Jammer dat jullie vanaf het begin af aan al vrij negatief zijn over de vrucht. Wat vervolgens tot het einde wordt doorgezet! Ik hoop daarom dat mensen die dit filmpje zien niet geremd zijn om de vrucht zelf een keer te proeven! Want smaken verschillen, Wat voor de een 'smerig' is, kan de ander juist heel lekker vinden! Ik ken namelijk heel veel mensen die de vrucht verrukkelijk vinden... :)

  Beantwoorden
 • Karlijn
  22 februari 2016 om 15:14

  Haha wat een geweldige video! Ik heb in Vietnam doerian geproefd. Ik vond de smaak ervan ook niet zo heel erg vies, maar die geur maakte dat het echt niet te eten was. De geur blijft zo erg hangen dat het de smaak gewoon overheerste.

  Mijn gastgezin in Vietnam heeft me ook nog taart met doerian laten proeven, dat was iets minder erg, maar ook daar overheerste die geur heel erg. Nee doe mij maar ander fruit ;)

  Beantwoorden
 • Margreet
  21 februari 2016 om 17:44

  De vrucht waarvan men zegt: smells like hell, taste like .heaven. De structuur is ook anders dan dat wij hier gewend zijn van fruit. En soms is iets ook lekkerder als je het op je vakantieadres eet of drinkt, dan hoort het bij de omgeving.

  Beantwoorden
 • Wim
  21 februari 2016 om 12:56

  Geweldig en moedig van jullie om een doerian te testen.
  Ik heb er ervaring mee, want had een vriendin die hier gek op was en dit stonk als de hel, niet dat ik hier ooit geweest ben maar toch.
  Alleen is er natuurlijk wel een verschil met een doerian die je in Nederland koopt of een Doerian die je in Thailand koopt, maar dat is met zoveel fruitsoorten die je hier koopt of in land van herkomst.
  Bij de betere toko is er ook nog doerian ijs te koop.
  Een opmerking terzijde: nee Marieke V, we zitten hier niet in groot dictee der Nederlandse taal,dus dit is meer dan flauw.

  Beantwoorden
 • Martha
  21 februari 2016 om 00:44

  De durian heeft de geur van petroleum vind ik. Zelf heb lust ik het niet denk dat het ook door de geur komt. Maar ik ken genoeg mensen die het lekker vinden. Volgens mij is de durian pas rijp als de vrucht 'open' scheurt. Smaken verschillen!

  Beantwoorden
 • Wendy
  20 februari 2016 om 22:11

  Hahaha, wat een hilarisch filmpje! Ik herinner me de 'verboden voor doerians'-bordjes ook van hotels op Java, maar heb er zelf nooit van gegeten. En na het zien van jullie filmpje denk ik dat dat een goede keuze was. ;-)

  Beantwoorden
 • Ines Van Hees
  20 februari 2016 om 21:41

  Een tijdje geleden had ik eens een portie Doerian-ijs gekregen. Het heeft lang geduurd voor de geur uit mijn vriezer en kamer was verdwenen... En wat de smaak betreft, kon ik niet zeggen of ik het nu wel of niet lekker vond. Maar na die ene keer heb ik het toch nog niet opnieuw gegeten.

  Beantwoorden
 • anja scholma
  20 februari 2016 om 16:41

  Wat een gaaf filmpje,,,,,, Kattepis en Kots aldus Annika, geweldig,,, Hilarisch ,,,,Vreselijk gelachen,,,maar tof dat jullie het geprobeerd hebben !!!!

  Beantwoorden
 • Reggy
  20 februari 2016 om 16:38

  Hahahaha. Dit is echt geweldig. Ik heb een aantal keer een doerian gegeten in Maleisië en ik denk dat je ook een beetje aan de smaak moet wennen. Maar die geur is echt verschrikkelijk - als die er niet was geweest was het nog best een prima vrucht. :-)

  Beantwoorden
 • Japke
  20 februari 2016 om 16:29

  Nog nooit doerian gegeten en ook nog nooit van gehoord. Ik zou hier in NL geen doerian kopen voor 30 euro en hem dan uitproberen. Mocht ik in een aziatisch land zijn, dan zou ik het wel willen proberen. Snap alleen niet, na het zien van het filmpje, waarom de vrucht zo populair is. Maar goed, dat snappen mensen ook niet over onze haring bijvoorbeeld...

  Beantwoorden
 • Marion
  20 februari 2016 om 15:51

  Vind het een erg leuk filmpje, weet niet of ik het had aangedurfd. Kan niet heel erg goed tegen bepaalde geuren, maar heel leuk gedaan!!

  Beantwoorden
 • Nina
  20 februari 2016 om 12:57

  Ik heb de doerian op Zanzibar gegeten, ik vond het zelf niet lekker maar mijn reisgenoot was er echt dol op! Ik zou zeker iedereen aanraden om gewoon alles te proberen'

  Beantwoorden
 • Vero
  20 februari 2016 om 12:12

  Meine gute, iets objectiever had wel gemogen. Zeker als je een professioneel blog hebt. Pauline probeert dat nog maar Annica is erg onvolwassen hierin. Jammer...

  Beantwoorden
 • Annika
  20 februari 2016 om 12:14

  We geven gewoon onze mening. En wij vonden het niet lekker. Niks mis mee toch?

  Beantwoorden
 • Rosalie
  20 februari 2016 om 12:09

  Jullie zijn echt hilarisch! Ik heb enorm gelachen om dit filmpje maar voor mij is dit er 1 in de categorie:
  don't try this al home ?

  Beantwoorden
 • Annika
  20 februari 2016 om 12:15

  Haha :)

  Beantwoorden
 • cornelia
  20 februari 2016 om 11:33

  Het is een vrucht die je in de tropen moet proeven. Een rijpe doerian die voldoende rijp is heeft een bijzondere smaak. Lekkere vrucht.In tropische landen mag je geen doerian meenemen in het vliegtuig of trein. Eet ze alleen daar waar ze vers zijn.
  Het filmpje vond ik erg onvolwassen: als je een blog hebt over eten, koken dan moet je zelf ook eerst proeven. Natuurlijk mag je een product niet zo lekker vinden. Maar realiseer je ook dat een doerian veel verbouwd en gegeten wordt in de tropen.

  Beantwoorden
 • Annika
  20 februari 2016 om 12:14

  Dat is wat we doen toch? We proeven de vrucht en geven daarna onze mening. Wij vonden het niet lekker. Een ander misschien wel. En dat is prima toch?

  Beantwoorden
 • Esther
  20 februari 2016 om 11:33

  Jammer. Ik heb de doerian verschillende keren vers in Azie gegeten. Het is even wennen maar ik hou wel van de volle romige smaak van de doerian.

  Beantwoorden
 • Annika
  20 februari 2016 om 12:15

  Ja, smaken verschillen! :)

  Beantwoorden
 • Sofieke
  20 februari 2016 om 10:42

  Wat dapper van jullie! Ik heb ze ooit in Indonesië leren kennen, maar door de geur heb ik het toen niet aangedurfd om te proeven. Familie van me haalt het nog wel eens in huis, die bewaren het dan inderdaad ook buiten het huis. :-)
  De Amazing Oriental supermarkt (o.a. Beverwijk, Amsterdam en veel andere groten steden) heeft ze in bevroren vorm liggen. en ook een stuk goedkoper, mocht iemand het willen proberen.

  Beantwoorden
 • Jet
  20 februari 2016 om 10:34

  Nou zeg, wat een gedoe om een vrucht die in grote delen van de wereld wordt gegeten!
  Ja hij heeft een vieze geur, dat klopt allemaal wel, maar jullie overdrijven het wel allemaal behoorlijk hoor ,in mijn ogen.Belangrijk is dat je m op het juiste moment eet als hij goed rijp is. Dat zal met deze ongetwijfeld niet het geval zijn! Natuurlijk, smaken verschillen en je hoeft het niet lekker te vinden, maar dat het nu allemaal zó erg is.....
  Beetje veel overdreven allemaal, jammer!

  Beantwoorden
 • Annika
  20 februari 2016 om 12:16

  Ja, smaken en meningen verschillen. Zie niet wat daar jammer aan is? Wij vonden het niet lekker en behoorlijk stinken. Als iemand anders het daar niet mee eens is, is dat ook prima!

  Beantwoorden
 • Silvia
  20 februari 2016 om 10:22

  Hilarisch jullie reactie. We kwamen ooit in Maleisië de bus uit en roken een rioollucht, Bleek er een doerianmarkt te zijn. Het stonk er echt verschrikkelijk. Uiteindelijk hebben we met de hele bus ook doerian gegeten. Door het opboeren van de vrucht stonk de bus de hele dag naar riool. De smaak vond ik niet eens bijzonder, maar de geur en de nasmaak echt vreselijk. Ze hebben in Maleisië ook een tijdje een doerian-milkshake gehad, maar die moest snel van het menu omdat de hele zaak er naar rook!

  Beantwoorden
 • Annika
  20 februari 2016 om 12:16

  Ja, de nasmaak is erg heftig inderdaad. Ik vond het bij het proeven ook meevallen, beetje zoetig. Maar daarna kwam de ui smaak naar boven...

  Beantwoorden
 • Margot
  20 februari 2016 om 10:01

  Hahaha geweldig! Ik heb het gegeten in Maleisië en vond het ook heel vreselijk. Hadden jullie ook dat de rest van de dag die smaak ook steeds weer naar boven kwam?

  Beantwoorden
 • Annika
  20 februari 2016 om 12:17

  Ja, inderdaad. De hele dag proefde ik het nog :(

  Beantwoorden
 • Angelique
  20 februari 2016 om 09:59

  Haha leuk om te zien hoe jullie reageren en dan is de Doerian nog niet eens rijp. De schil moet nog veel geler zijn m.a.w. dan is de geur nog veel erger.

  Beantwoorden
 • Lin
  20 februari 2016 om 09:11

  Ew! Gatverrrr!! Goorrrrrr!!! Hihihi.. Dat ga ik echt niet eten... een heeeeel heeeeeeel klein stukje durf ik maar,,,, Ik duf niet.

  Beantwoorden
 • Florence
  20 februari 2016 om 08:56

  Ik heb ooit bij de toko soort snoep gehad met durian smaak. Ik vond het echt naar ui proeven. Blergh..

  Beantwoorden
 • Marije
  20 februari 2016 om 08:29

  Haha, heerlijk gelachen om het filmpje! Ik was er ook nieuwsgierig naar, maar weet nu dat ik het nooooooit ga proeven! Thnx dat jullie je hebben opgeofferd.

  Beantwoorden
 • Nicole
  20 februari 2016 om 08:10

  Het is voor het eerst dat ik van deze vrucht hoor.

  Beantwoorden
 • Annemieke V
  20 februari 2016 om 06:58

  Even een goedbedoelde tip... ik hoor het namelijk zo vaak bij die of gene...
  Het is ik ga iets UITPROBEREN of ik ga iets TESTEN. Uittesten is geen woord?

  Beantwoorden
 • Annika
  20 februari 2016 om 12:17

  Thanks!

  Beantwoorden
 • Rena
  20 februari 2016 om 06:57

  I have to admit that I even never heard about this fruit :)
  xx from Bavaria/Germany, Rena
  www.dressedwithsoul.com

  Beantwoorden
 • Marlotte
  20 februari 2016 om 06:38

  Wauw, wat ziet het er onwijs apart uit. Ik ben nu toch wel heel nieuwsgierig geworden!

  Beantwoorden

Reactie plaatsen