fbpx
Menu

Easy: Wilde rijst pilav

Het is weer woensdag dus jullie krijgen weer een Fresh & Easy receptje van mij. Vandaag deel ik het recept voor een wilde rijst pilav. En dat is freaking’ lekker. Pilav is een gerecht uit het Midden Oosten en bestaat vaak uit rijst dat gegaard wordt in de bouillon. Het lijkt een beetje op risotto qua bereiding. Echt heerlijk!

Voor dit recept heb ik wilde rijst gebruikt. Dat heeft net iets meer bite dan gewone rijst. Om het lekker winters te maken voegde ik cranberry’s, appel en pecannoten toe. Een lekkere combi. Voor het Midden Oosterse tintje gebruikte ik karwijzaad. Het lijkt qua smaak (en ook qua uiterlijk) op komijn, maar dan net ietsje sterker. Het is de bedoeling dat je dit als hoofdgerecht eet. Je kunt er  natuurlijk altijd nog een salade bij maken of een kippetje grillen. Maar zo is het ook om te smullen. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt.

wilde rijst pilav

ingredienten appel cranberry-3

Ingrediënten voor 4 personen
275 gr wilde rijst
1 ui
1 teentje knoflook
60 gr cranberries
1 appel
50 gr Pecannoten
500 ml bouillon (ik gebruikte kippen)
Sap van een halve citroen
Flinke hand peterselie
1 tl karwijzaad
Peper en zout
Olijfolie

Zo maak je het
Laat de cranberries wellen in warm water.

Pel en snipper de ui en hak de knoflook fijn. Fruit dit aan in een grote wok/hapjespan in iets olijfolie.

Voeg het karwijzaad toe en bak dit mee. Door verhitting komen de smaken extra vrij.

Voeg de wilde rijst toe en bak dit kort mee.

Schenk de bouillon op de rijst en dek de pan af met een deksel. Laat de rijst in ongeveer 12 tot 15 minuten gaar stoven op een laag vuur.

Snijd de appel in blokjes en hak de pecannoten grof.

Meng de cranberries, appel en pecannoten met de wilde rijst.

Breng de pilav op smaak met het sap van een halve citroen, wat peper en zout.

Garneer de pilav met wat vers gehakte peterselie.

Serveer meteen, maar ook koud is hij erg lekker.

wilde rijst pilav

wilde rijst pilav

wilde rijst pilav

Laat het mij vooral weten via InstagramFacebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Heb je mijn kookboek al? Er staan bijna 100 nieuwe recepten in. Bestellen kan hier. 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

17 reacties

  • Maaike
    22 maart 2016 om 15:20

    Hoi Pauline,

    Welke wilde rijst heb jij gebruikt voor dit recept? En waar kan je het kopen?
    Alvast bedankt.

    Groeten,

    Maaike

  • Suzanne
    10 maart 2016 om 21:58

    Wat is deze Pilav lekker.....SUPER!! Wij hadden het ook bijna op met zn tweetjes,...zo lekker!!!!

  • Annika
    24 februari 2016 om 09:55

    Haha, dat is een goed teken!

  • Ans Peterse
    23 februari 2016 om 18:32

    Hallo Pauline,
    Vandaag hebben we de pilav gegeten.....wat was het lekker....niets meer over??

  • Anneke
    19 januari 2016 om 16:20

    De pilav was heerlijk, gemaakt met kippenpoten. Voor herhaling vatbaar. Dan maak ik toch wat meer.

  • Pauline
    19 januari 2016 om 11:33

    Quinoa, bulghur, couscous of zilvervliesrijst. Er zijn genoeg opties. Je kunt het ook los van elkaar koken en daarna mengen.

  • Jo-Ieke
    19 januari 2016 om 11:15

    Wat kan ik als alternatief gebruiken voor de wilde rijst? Ik heb inmiddels wilde rijst gevonden in de plaatselijke bioshop maar deze is niet gemengd met normale rijst en moet 30-35 minuten koken.

  • Annika
    14 januari 2016 om 19:16

    Super lekker! Nu al een favoriet! Voor 4 personen vind ik deze hoeveelheden niet genoeg. Hebben dit net met z'n tweeën helemaal opgegeten. Zo lekker!

  • Noesjka
    14 januari 2016 om 00:00

    DAMN!! Dat was heerlijk!! Thanks Pauline!! Ik wilde er wel meer groenten in, dus extra appeltjes in gedaan, wat munt, bleekselderij,
    rucola en spinazieblaadjes. Oh ja en ipv wilde rijst had ik bij De Tuinen een zakje gemengde rijst soorten gehaald. Errug lekker!!

  • Dootje
    13 januari 2016 om 20:55

    Vandaag gegeten, heerlijk! Vraagje, klopt het dat jou bananenbrood muffin niet meer te koop is bij AH to go?

  • Pauline
    13 januari 2016 om 18:37

    Dat is inderdaad ook lekker! Zou ik ook weer eens wat vaker moeten pakken.

  • Ellen
    13 januari 2016 om 10:37

    Oh, ik hou van wilde rijst! Ik moet zeggen dat ik na al die speciale varianten gewone rijst maar héél gewoontjes vind. Dit lijkt me erg lekker!

  • Astrid
    13 januari 2016 om 09:27

    Hoi Pauline, ziet er heel smakelijk uit. Ik heb zelf onlangs Freekeh ontdekt. Erg lekker en ook veel meer bite dan andere graanproducten. Dat vind ik wel lekker en geeft ook een ander verzadigingsgevoel. Je moet ook veel meer echt kauwen! Zou bij dit gerecht ook wel passen denk ik!

  • Margot
    13 januari 2016 om 09:27

    Het ziet er inderdaad uit als een lekkere combi!

  • Emma
    13 januari 2016 om 07:39

    Dat ziet er ontzettend rijk gevuld uit, wow al die kleurtjes! Te lekker, ik ben dol op pilav!

  • Nicole
    13 januari 2016 om 07:31

    Dit ziet er heerlijk uit zeg! Leuke twist geef je aan het gerecht.

  • Marlotte
    13 januari 2016 om 06:57

    Oh, ik vind wilde rijst zoveel lekkerder dan 'normale' rijst, ben echt dol op de smaak. Het ziet er weer onwijs lekker uit, yum!

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.