Menu

Plaattaart met rode ui en brie

Op basis van een restje brie heb ik dit recept voor plaattaart bedacht. Bladerdeeg is iets wat ik altijd wel in huis heb. In ieder geval in de vriezer en het liefst ook altijd een verse rol in de koelkast. Je kunt er zoveel kanten mee om. Een plaattaartje is de ideale oplossing om restjes te verwerken. Eigenlijk kan je er alles opgooien wat je lekker vindt. Nu met brie dus, want dat had ik nog liggen. Een heerlijke combi met brie is rode uien.  Die heb ik ook altijd wel liggen. Deze bakte ik langzaam aan. Hierdoor krijgen ze een lekkere zoete smaak en dat is heerlijk met het zoutige van de kaas. Mmmm…

En dan is het alweer weekend. Zijn jullie de week een beetje goed doorgekomen? Ik had meteen een lekker vol weekje, met een interview op maandagmorgen voor NRC Next en mijn tv optreden bij Tijd voor Max. Goed begonnen dus. Dinsdag hebben we onze jaarlijkse brainstormsessie gehad. Normaal had ik die altijd met mijzelf. Maar extra fijn om dit nu samen met Annika te doen. We hebben leuke dingen bedacht voor 2016. Er gaan een aantal dingen veranderen, maar de recepten blijven we natuurlijk lekker delen. We hebben heel veel lekkers voor jullie in petto. Blijf ons lekker volgen dus. Maar nu eerst een heel fijn weekend, geniet ervan.

plaattaart met rode uien

plaattaart met rode uien

Ingrediënten voor 1 plaattaart
1 rol bladerdeeg
100 gr brie
7 rode uien
1 teentje knoflook
60 ml balsamico azijn
2 el kokosbloesemsuiker (of bruine suiker)
1 tl tijm
Peper en zout
Olijfolie

Zo maak je het
Verwarm de oven alvast voor op 220 graden (hetelucht).

Pel de uien en snijd ze in halve ringen. Fruit dit op een laag vuur aan in een royale scheut olijfolie.

Hak het teentje knoflook fijn en voeg dit samen met de balsamico-azijn, de kokosbloesemsuiker en de tijm bij de uien.

Stoof de uien in zo’n 30 – 35 minuten zacht. Zorg ervoor dat het meeste vocht verdampt is.  Breng de uiencompote verder op smaak met peper en zout.

Rol het bladerdeeg uit en leg het op een bakplaat bekleed met bakpapier.

Verdeel de rode uiencompote over de gehele lap bladerdeeg. Vouw de randjes iets naar binnen. Bestrijk ze eventueel met wat melk of een eidooier voor een goudbruin kleurtje.

Snijd de brie in stukjes en verdeel deze over de rode uientaart.

Bak de plaattaart in 25 minuten goudbruin.

Lekker met een frisse salade erbij.

plaattaart met rode uien

plaattaart met rode uien

Laat het mij vooral weten via InstagramFacebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Heb je mijn kookboek al? Er staan bijna 100 nieuwe recepten in. Bestellen kan hier. 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

16 reacties

 • Annika
  24 november 2016 om 16:16

  Ik zou het inderdaad alvast maken en dan later opwarmen in de oven. Ik ben anders bang dat door de ui en brie het bladerdeeg nattig wordt. Even oppiepen in de oven kan altijd.

 • Charlotte
  24 november 2016 om 13:58

  Kun je dit trouwens wel van tevoren maken en in de koelkast bewaren? Of komt dat het bladerdeeg niet ten goede?

  En kun je dit ook maken en bakken, en dan bijvoorbeeld 's avonds het opwarmen in de oven?

 • Charlotte
  22 november 2016 om 20:44

  Ziet er heerlijk uit! Ik wil deze overmorgen maken, maar kan dit ook koud gegeten worden? Want ik moet het meenemen. Of is dat echt niet lekker?

 • Astrid Waltmans
  14 november 2016 om 19:10

  Ik heb deze taart vandaag voor de tiende keer gemaakt. Ook een keer met feta en met verse geitenkaas. Wij zijn er dol op!,

 • Annika
  10 oktober 2016 om 11:56

  Dat kan ook prima inderdaad, lekker hoor!

 • Hanneke
  8 oktober 2016 om 14:01

  Ga het vandaag maken, ben benieuwd!
  Ipv bladerdeeg gebruik ik kant en klaar taartdeeg van Jumbo eigen merk.
  Beetje lui maar is ook mijn eerste keer plaattaart maken.
  En heb ipv bruine suiker gula djawa (javaanse palmsuiker, bruine suiker uit Indonesië).

 • Tonny
  8 januari 2016 om 21:43

  Het ziet er heerlijk uit, deze ga ik zeker een keer maken.

 • Pauline
  8 januari 2016 om 16:51

  Het is ook lekker om feta of geitenkaas te gebruiken :)

 • Ellen
  8 januari 2016 om 16:45

  Ik was altijd al dol op brie, maar toen ik gebakken brie ontdekte was ik niet meer te stoppen! Deze combinatie ziet er niet alleen fantastisch mooi uit maar zal dus ook zeeeker door mij gesmaakt worden!

 • Ellen
  8 januari 2016 om 16:44

  Ooh jum! Ik hou van brie maar toen ik gebakken brie ontdekte was ik helemaal ondersteboven!

 • Karolien
  8 januari 2016 om 12:07

  Jum dat ziet er lekker uit! Dat rood van de uien maakt de taart zo lekker speciaal … probeer ik zeker eens!

 • Cheese and Chinese
  8 januari 2016 om 09:13

  Yammie! Twee van mijn favoriete dingen op een plaattaart. Ik heb iets soortgelijks weleens gemaakt met sjalotjes, maar rode ui is ook lekker!

 • Margot
  8 januari 2016 om 08:07

  Dat ziet er lekker uit! En ik ben heel benieuwd naar jullie plannen!

 • Nicole
  8 januari 2016 om 07:36

  Wat een plaatje weer! Ik ga toch eens kijken of ik iets kan vinden om het bladerdeeg te vervangen. Ben overigens benieuwd naar wat jullie gaan veranderen.

 • Emma
  8 januari 2016 om 07:17

  Die taart ziet er verrukkelijk uit ! Ik ben dol op uitjes, wat minder op brie maar misschien moet ik dat gewoon nog eens proberen!

 • Marlotte
  8 januari 2016 om 07:03

  Ben benieuwd naar de veranderingen van Uit Pauline's Keuken, altijd leuk om het nieuwe jaar te beginnen met verandering. Echt een prachtige taart is dit! Ik vind zo'n plaattaart altijd zo gezellig staan, veel leuker dan iedereen een aparte pizza :)

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.