plaattaart met rode uien

Plaattaart met rode ui en brie

Op basis van een restje brie heb ik dit recept voor plaattaart bedacht. Bladerdeeg is iets wat ik altijd wel in huis heb. In ieder geval in de vriezer en het liefst ook altijd een verse rol in de koelkast. Je kunt er zoveel kanten mee om. Een plaattaartje is de ideale oplossing om restjes te verwerken. Eigenlijk kan je er alles opgooien wat je lekker vindt. Nu met brie dus, want dat had ik nog liggen. Een heerlijke combi met brie is rode uien.  Die heb ik ook altijd wel liggen. Deze bakte ik langzaam aan. Hierdoor krijgen ze een lekkere zoete smaak en dat is heerlijk met het zoutige van de kaas. Mmmm…

En dan is het alweer weekend. Zijn jullie de week een beetje goed doorgekomen? Ik had meteen een lekker vol weekje, met een interview op maandagmorgen voor NRC Next en mijn tv optreden bij Tijd voor Max. Goed begonnen dus. Dinsdag hebben we onze jaarlijkse brainstormsessie gehad. Normaal had ik die altijd met mijzelf. Maar extra fijn om dit nu samen met Annika te doen. We hebben leuke dingen bedacht voor 2016. Er gaan een aantal dingen veranderen, maar de recepten blijven we natuurlijk lekker delen. We hebben heel veel lekkers voor jullie in petto. Blijf ons lekker volgen dus. Maar nu eerst een heel fijn weekend, geniet ervan.

plaattaart met rode uien

plaattaart met rode uien

Ingrediënten voor 1 plaattaart
1 rol bladerdeeg
100 gr brie
7 rode uien
1 teentje knoflook
60 ml balsamico azijn
2 el kokosbloesemsuiker (of bruine suiker)
1 tl tijm
Peper en zout
Olijfolie

Zo maak je het
Verwarm de oven alvast voor op 220 graden (hetelucht).

Pel de uien en snijd ze in halve ringen. Fruit dit op een laag vuur aan in een royale scheut olijfolie.

Hak het teentje knoflook fijn en voeg dit samen met de balsamico-azijn, de kokosbloesemsuiker en de tijm bij de uien.

Stoof de uien in zo’n 30 – 35 minuten zacht. Zorg ervoor dat het meeste vocht verdampt is.  Breng de uiencompote verder op smaak met peper en zout.

Rol het bladerdeeg uit en leg het op een bakplaat bekleed met bakpapier.

Verdeel de rode uiencompote over de gehele lap bladerdeeg. Vouw de randjes iets naar binnen. Bestrijk ze eventueel met wat melk of een eidooier voor een goudbruin kleurtje.

Snijd de brie in stukjes en verdeel deze over de rode uientaart.

Bak de plaattaart in 25 minuten goudbruin.

Lekker met een frisse salade erbij.

plaattaart met rode uien

plaattaart met rode uien

Laat het mij vooral weten via InstagramFacebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Heb je mijn kookboek al? Er staan bijna 100 nieuwe recepten in. Bestellen kan hier. 

Video: What's in my kitchen?
Review I Love Health
Bewaar
16 Comments
 • Charlotte

  24 november 2016 at 13:58 Beantwoorden

  Kun je dit trouwens wel van tevoren maken en in de koelkast bewaren? Of komt dat het bladerdeeg niet ten goede? \r\n\r\nEn kun je dit ook maken en bakken, en dan bijvoorbeeld ‘s avonds het opwarmen in de oven?

  • Annika

   24 november 2016 at 16:16 Beantwoorden

   Ik zou het inderdaad alvast maken en dan later opwarmen in de oven. Ik ben anders bang dat door de ui en brie het bladerdeeg nattig wordt. Even oppiepen in de oven kan altijd.

 • Charlotte

  22 november 2016 at 20:44 Beantwoorden

  Ziet er heerlijk uit! Ik wil deze overmorgen maken, maar kan dit ook koud gegeten worden? Want ik moet het meenemen. Of is dat echt niet lekker?

 • Astrid Waltmans

  14 november 2016 at 19:10 Beantwoorden

  Ik heb deze taart vandaag voor de tiende keer gemaakt. Ook een keer met feta en met verse geitenkaas. Wij zijn er dol op!,

 • Hanneke

  8 oktober 2016 at 14:01 Beantwoorden

  Ga het vandaag maken, ben benieuwd!\r\nIpv bladerdeeg gebruik ik kant en klaar taartdeeg van Jumbo eigen merk.\r\nBeetje lui maar is ook mijn eerste keer plaattaart maken.\r\nEn heb ipv bruine suiker gula djawa (javaanse palmsuiker, bruine suiker uit Indonesië).

 • Tonny

  8 januari 2016 at 21:43 Beantwoorden

  Het ziet er heerlijk uit, deze ga ik zeker een keer maken.

 • Ellen

  8 januari 2016 at 16:45 Beantwoorden

  Ik was altijd al dol op brie, maar toen ik gebakken brie ontdekte was ik niet meer te stoppen! Deze combinatie ziet er niet alleen fantastisch mooi uit maar zal dus ook zeeeker door mij gesmaakt worden!

 • Ellen

  8 januari 2016 at 16:44 Beantwoorden

  Ooh jum! Ik hou van brie maar toen ik gebakken brie ontdekte was ik helemaal ondersteboven!

 • Karolien

  8 januari 2016 at 12:07 Beantwoorden

  Jum dat ziet er lekker uit! Dat rood van de uien maakt de taart zo lekker speciaal … probeer ik zeker eens!

 • Cheese and Chinese

  8 januari 2016 at 09:13 Beantwoorden

  Yammie! Twee van mijn favoriete dingen op een plaattaart. Ik heb iets soortgelijks weleens gemaakt met sjalotjes, maar rode ui is ook lekker!

 • Margot

  8 januari 2016 at 08:07 Beantwoorden

  Dat ziet er lekker uit! En ik ben heel benieuwd naar jullie plannen!

 • Nicole

  8 januari 2016 at 07:36 Beantwoorden

  Wat een plaatje weer! Ik ga toch eens kijken of ik iets kan vinden om het bladerdeeg te vervangen. Ben overigens benieuwd naar wat jullie gaan veranderen.

 • Emma

  8 januari 2016 at 07:17 Beantwoorden

  Die taart ziet er verrukkelijk uit ! Ik ben dol op uitjes, wat minder op brie maar misschien moet ik dat gewoon nog eens proberen!

  • Pauline

   8 januari 2016 at 16:51 Beantwoorden

   Het is ook lekker om feta of geitenkaas te gebruiken 🙂

 • Marlotte

  8 januari 2016 at 07:03 Beantwoorden

  Ben benieuwd naar de veranderingen van Uit Pauline’s Keuken, altijd leuk om het nieuwe jaar te beginnen met verandering. Echt een prachtige taart is dit! Ik vind zo’n plaattaart altijd zo gezellig staan, veel leuker dan iedereen een aparte pizza 🙂

Plaats een reactie