Menu

Filodeeg appeltaart

Misschien vind ik een appeltaart van filodeeg nog wel lekkerder dan een gewone appeltaart. Mijn vader was begin januari jarig en vroeg of ik een taart wilde bakken. Nu had ik natuurlijk een lekkere cheesecake kunnen maken of een chocoladetaart maar ik had meer zin (nou ja mijn ratio had daar meer zin in) in een iets gezonder taartje. Wel zo fijn na alle feestdagen en daarom besloot ik iets te maken met appel en filodeeg.

De taart is suikervrij. Ik ben zelf niet zo’n zoetekauw en vind de smaak van appel in combinatie met rozijnen en kaneel al zoet genoeg. Houd je wel van een beetje zoetigheid dan kan je kokosbloesemsuiker of een kneepje honing toevoegen. Filodeeg is een stuk minder vet dan bladerdeeg. Maar omdat ik niet bang ben voor een beetje vet, bestreek ik het filodeeg met gesmolten boter in plaats van olie. Ik heb nu filodeeg van de Turk gebruikt, dat noemen ze ook wel Yufka. Dat is net iets steviger dan het normale filodeeg. Om het extra feestelijk te maken serveerde ik er vanille crème fraîche bij. Lekker fris bij de zoete smaak van de appel. Heerlijk taartje, ik ga hem snel nog eens maken. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt.

filodeeg appeltaart filodeeg appeltaart

Ingrediënten voor 6 personen
3 grote vellen filodeeg
6 appels (ik gebruik Elstar)
60 gr rozijnen geweld in warm water
60 gr pecannoten
Sap van een halve citroen
Optioneel 2 el kokosbloesemsuiker
2 tl kaneel
1 vanille peul
50 gr gesmolten roomboter (of olie)

Vanille crème fraîche
125 ml crème fraîche
1 vanille peul

Materialen
Springvorm 23 cm

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden.

Bekleed de bodem van de springvorm met een beetje bakpapier en vet de randen in met wat boter of een bakspray.

Schil de appelen en snijd ze in kleine blokjes van ongeveer 1 x 1 cm. Doe dit in een kom.

Verwijder het vocht van de rozijnen en voeg ze bij de appel.

Hak de pecannoten grof en voeg dit bij de appel.

Houd je van zoet voeg dan 2 el kokosbloesemsuiker of een kneepje honing toe.

Voeg het sap van een halve citroen, het merg van 1 vanille peul en de kaneel bij de appel en meng het goed door elkaar.

Neem een vel filodeeg en bestrijk deze met de gesmolten boter. Je kunt ook een neutrale olie gebruiken. Plak het andere vel er bovenop. Verdeel de lap over de springvorm en zorg dat de randen iets over de vorm hangen. Je kunt het ook in stukken scheuren mocht dat makkelijker zijn.

filodeeg appeltaart

Schep de appeltaart vulling in de vorm. Bestrijk een derde vel filodeeg met boter en leg deze op de appeltaart.

Vouw de randen van het filodeeg naar binnen. Je kunt dit heel mooi draperen. Bestrijk de bovenkant van de taart met gesmolten boter.

Bak de filodeeg appeltaart in ongeveer 30 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven. Dek de taart tussentijds af met wat aluminiumfolie als hij te bruin wordt.

Meng de crème fraîche met het merg van 1 vanille peul.

Laat de filodeegtaart iets afkoelen. Lauwwarm is hij het lekkerste.

Serveer de appeltaart met de vanille crème fraîche.

filodeeg appeltaart filodeeg appeltaart filodeeg appeltaart

Laat het mij vooral weten via InstagramFacebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Heb je mijn kookboek al? Er staan bijna 100 nieuwe recepten in. Bestellen kan hier. 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

15 reacties

 • Pauline
  2 februari 2017 om 12:43

  Ik ben bang dat dat niet goed gaat. Filodeeg is vrij kwetsbaar namelijk. Maar je kan het proberen.

 • Marijke
  1 februari 2017 om 19:06

  Kan ik deze appeltaart in de vriezer bewaren?

 • Jessica
  6 maart 2016 om 21:27

  Zag er mooi en lekker uit, uitproberen dus ! Helaas tegenvaller. 4 vellen gebruikt. Bodem te slap, op sommige plekken was bodem paars/zwart, van de vanille, en leek het op nat krantenpapier. Snijden ging niet, hoopjes appelvulling met filodeeg stukjes. Maar niet aan visite aangeboden. Jammer.

 • Ellen
  27 januari 2016 om 10:22

  Oh jammie! Wat ziet dit er mooi uit zeg! En goed om wat calorieën te besparen tov bladerdeeg!

 • Megan
  24 januari 2016 om 12:15

  Ziet er heel mooi en lekker uit! Klinkt als een goed en gezonder alternatief voor de normale appeltaart. Heb al dagen zin in taart, maar wil eigenlijk geen caloriebom maken. Misschien dat ik deze vanmiddag maar eens uitprobeer :)

 • Sanne Feline
  24 januari 2016 om 11:39

  Ziet er echt heerlijk uit! Ik heb nog niet eerder iets met filodeeg gemaakt.

 • Catho
  24 januari 2016 om 11:18

  Wauw Pauline, ik reageer zelden op je artikelen maar nu moet ik toch even kwijt dat die foto's echt prachtig zijn! Helemaal het Donna Hay stijltje :)

 • Cheese and Chinese
  24 januari 2016 om 10:12

  Wat een leuk idee! Vooral met de vanille creme fraiche, eens een keer wat anders dan de standaard slagroom!

 • doortjesblog
  24 januari 2016 om 09:23

  Dat ziet er lekker uit! Ik heb nog filodeeg in de vriezer en ik wist niet wat ik ermee wilde maken, ik denk dat dit wel een heel goed idee is, binnenkort hebben we toch een verjaardag :)

 • Pauline Lap
  24 januari 2016 om 08:47

  Wat een goed idee. Dit ga ik vandaag maken en bak ze dan in een muffinvorm. Dat zal een mooi toetje worden vanavond mmmm.

 • Nicole
  24 januari 2016 om 08:36

  Dat zier er heerlijk uit!

 • Mirte
  24 januari 2016 om 08:22

  Ik ben helemaal geen appeltaart liefhebber, maar hier heb ik nu ontzettende zin in! Snel uitproberen dus :)

 • chantal
  24 januari 2016 om 08:01

  Ik hou van appeltaart maar filodeeg vind ik verschrikkelijk om mee te werken, ik kan alleen maar kleine opgerolde bevroren vellen krijgen bij gebrek aan een turk, en de vellen zitten zo erg aan elkaar vast dat je het hele pakje moet gebruiken of de helft moet weggooien. Dus filodeeg, nee helaas voor mij niet

 • Margot
  24 januari 2016 om 07:59

  Wat ziet dat er mooi uit zeg! En lekker natuurlijk.

 • Marlotte
  24 januari 2016 om 06:59

  Aah heerlijk! Ik vind zo'n filodeeg appeltaart er ook altijd zo mooi uitzien! :)

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.

Bestel nu ons jubileummagazine FEEST