filodeeg appeltaart

Filodeeg appeltaart

Misschien vind ik een appeltaart van filodeeg nog wel lekkerder dan een gewone appeltaart. Mijn vader was begin januari jarig en vroeg of ik een taart wilde bakken. Nu had ik natuurlijk een lekkere cheesecake kunnen maken of een chocoladetaart maar ik had meer zin (nou ja mijn ratio had daar meer zin in) in een iets gezonder taartje. Wel zo fijn na alle feestdagen en daarom besloot ik iets te maken met appel en filodeeg.

De taart is suikervrij. Ik ben zelf niet zo’n zoetekauw en vind de smaak van appel in combinatie met rozijnen en kaneel al zoet genoeg. Houd je wel van een beetje zoetigheid dan kan je kokosbloesemsuiker of een kneepje honing toevoegen. Filodeeg is een stuk minder vet dan bladerdeeg. Maar omdat ik niet bang ben voor een beetje vet, bestreek ik het filodeeg met gesmolten boter in plaats van olie. Ik heb nu filodeeg van de Turk gebruikt, dat noemen ze ook wel Yufka. Dat is net iets steviger dan het normale filodeeg. Om het extra feestelijk te maken serveerde ik er vanille crème fraîche bij. Lekker fris bij de zoete smaak van de appel. Heerlijk taartje, ik ga hem snel nog eens maken. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt.

filodeeg appeltaart filodeeg appeltaart

Ingrediënten voor 6 personen
3 grote vellen filodeeg
6 appels (ik gebruik Elstar)
60 gr rozijnen geweld in warm water
60 gr pecannoten
Sap van een halve citroen
Optioneel 2 el kokosbloesemsuiker
2 tl kaneel
1 vanille peul
50 gr gesmolten roomboter (of olie)

Vanille crème fraîche
125 ml crème fraîche
1 vanille peul

Materialen
Springvorm 23 cm

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden.

Bekleed de bodem van de springvorm met een beetje bakpapier en vet de randen in met wat boter of een bakspray.

Schil de appelen en snijd ze in kleine blokjes van ongeveer 1 x 1 cm. Doe dit in een kom.

Verwijder het vocht van de rozijnen en voeg ze bij de appel.

Hak de pecannoten grof en voeg dit bij de appel.

Houd je van zoet voeg dan 2 el kokosbloesemsuiker of een kneepje honing toe.

Voeg het sap van een halve citroen, het merg van 1 vanille peul en de kaneel bij de appel en meng het goed door elkaar.

Neem een vel filodeeg en bestrijk deze met de gesmolten boter. Je kunt ook een neutrale olie gebruiken. Plak het andere vel er bovenop. Verdeel de lap over de springvorm en zorg dat de randen iets over de vorm hangen. Je kunt het ook in stukken scheuren mocht dat makkelijker zijn.

filodeeg appeltaart

Schep de appeltaart vulling in de vorm. Bestrijk een derde vel filodeeg met boter en leg deze op de appeltaart.

Vouw de randen van het filodeeg naar binnen. Je kunt dit heel mooi draperen. Bestrijk de bovenkant van de taart met gesmolten boter.

Bak de filodeeg appeltaart in ongeveer 30 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven. Dek de taart tussentijds af met wat aluminiumfolie als hij te bruin wordt.

Meng de crème fraîche met het merg van 1 vanille peul.

Laat de filodeegtaart iets afkoelen. Lauwwarm is hij het lekkerste.

Serveer de appeltaart met de vanille crème fraîche.

filodeeg appeltaart filodeeg appeltaart filodeeg appeltaart

Laat het mij vooral weten via InstagramFacebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Heb je mijn kookboek al? Er staan bijna 100 nieuwe recepten in. Bestellen kan hier. 

10 tips die tijd besparen in de keuken
Video Koken met Bart's Fishtales: Vis in zoutkorst
Bewaar
15 Comments
 • Marijke

  1 februari 2017 at 19:06 Beantwoorden

  Kan ik deze appeltaart in de vriezer bewaren?

  • Pauline

   2 februari 2017 at 12:43 Beantwoorden

   Ik ben bang dat dat niet goed gaat. Filodeeg is vrij kwetsbaar namelijk. Maar je kan het proberen.

 • Jessica

  6 maart 2016 at 21:27 Beantwoorden

  Zag er mooi en lekker uit, uitproberen dus ! Helaas tegenvaller. 4 vellen gebruikt. Bodem te slap, op sommige plekken was bodem paars/zwart, van de vanille, en leek het op nat krantenpapier. Snijden ging niet, hoopjes appelvulling met filodeeg stukjes. Maar niet aan visite aangeboden. Jammer.

 • Ellen

  27 januari 2016 at 10:22 Beantwoorden

  Oh jammie! Wat ziet dit er mooi uit zeg! En goed om wat calorieën te besparen tov bladerdeeg!

 • Megan

  24 januari 2016 at 12:15 Beantwoorden

  Ziet er heel mooi en lekker uit! Klinkt als een goed en gezonder alternatief voor de normale appeltaart. Heb al dagen zin in taart, maar wil eigenlijk geen caloriebom maken. Misschien dat ik deze vanmiddag maar eens uitprobeer 🙂

 • Sanne Feline

  24 januari 2016 at 11:39 Beantwoorden

  Ziet er echt heerlijk uit! Ik heb nog niet eerder iets met filodeeg gemaakt.

 • Catho

  24 januari 2016 at 11:18 Beantwoorden

  Wauw Pauline, ik reageer zelden op je artikelen maar nu moet ik toch even kwijt dat die foto’s echt prachtig zijn! Helemaal het Donna Hay stijltje 🙂

 • Cheese and Chinese

  24 januari 2016 at 10:12 Beantwoorden

  Wat een leuk idee! Vooral met de vanille creme fraiche, eens een keer wat anders dan de standaard slagroom!

 • doortjesblog

  24 januari 2016 at 09:23 Beantwoorden

  Dat ziet er lekker uit! Ik heb nog filodeeg in de vriezer en ik wist niet wat ik ermee wilde maken, ik denk dat dit wel een heel goed idee is, binnenkort hebben we toch een verjaardag 🙂

 • Pauline Lap

  24 januari 2016 at 08:47 Beantwoorden

  Wat een goed idee. Dit ga ik vandaag maken en bak ze dan in een muffinvorm. Dat zal een mooi toetje worden vanavond mmmm.

 • Nicole

  24 januari 2016 at 08:36 Beantwoorden

  Dat zier er heerlijk uit!

 • Mirte

  24 januari 2016 at 08:22 Beantwoorden

  Ik ben helemaal geen appeltaart liefhebber, maar hier heb ik nu ontzettende zin in! Snel uitproberen dus 🙂

 • chantal

  24 januari 2016 at 08:01 Beantwoorden

  Ik hou van appeltaart maar filodeeg vind ik verschrikkelijk om mee te werken, ik kan alleen maar kleine opgerolde bevroren vellen krijgen bij gebrek aan een turk, en de vellen zitten zo erg aan elkaar vast dat je het hele pakje moet gebruiken of de helft moet weggooien. Dus filodeeg, nee helaas voor mij niet

 • Margot

  24 januari 2016 at 07:59 Beantwoorden

  Wat ziet dat er mooi uit zeg! En lekker natuurlijk.

 • Marlotte

  24 januari 2016 at 06:59 Beantwoorden

  Aah heerlijk! Ik vind zo’n filodeeg appeltaart er ook altijd zo mooi uitzien! 🙂

Plaats een reactie