dumplings maken

Dumplings met gehakt

Dumplings zijn wat ons betreft de nieuwe sushi. En om die trend wat kracht bij te zetten, besloot we ze zelf te maken. Dumplings is de verzamelnaam van allerlei soorten gevuld deeg. Gyoza is het bekende maanvormpje, deze worden aan één kant krokant gebakken in de pan en daarna gestoomd. Dit recept voor Gyoza is van de Dumpling Sisters. De zusjes Zhang zijn in tegenstelling tot wat je misschien verwacht, in Nieuw – Zeeland opgegroeid. Hun ouders hadden een Chinese eetkraam op de markt in Christchurch waar de hele familie meehielp. Daar hebben Amy en Julie van hun ouders echt Chinees leren koken. Inmiddels wonen ze beiden in Engeland en is hun eerste boek The Dumpling Sisters een feit.

The Dumpling sisters

In het boek vind je 100 Chinese familie recepten. Recepten die iedereen zou kunnen maken. Of je nu een beginneling bent of een pro. Ik was enigszins misleid door de titel en had een boek verwacht met enkel dumplings. Dit is helaas niet het geval. Of misschien is helaas niet het juiste woord, want de andere recepten zien er ook veelbelovend uit. Er is een verdeling gemaakt in verschillende hoofdstukken zoals Yum Cha (wat letterlijk theedrink betekent) waarin diverse kleine bites staan. Maar er zijn ook hoofdstukken als Chineasy (de naam zegt het al, makkelijke gerechten), om te delen, noedels en zoetigheden. Voor ieder moment is er wel iets lekkers te vinden dus.

Zelf dumplings maken

Ik vind het leuk om nieuwe “keukens” te ontdekken. En dat doe ik net als jullie met een beetje hulp. Ik heb het recept voor dumplings met varkensgehakt gemaakt en dit een klein beetje aangepast (omdat ik niet alle ingrediënten in huis had). De sisters maken hun dumplingdeeg natuurlijk ook helemaal zelf. Maar ik heb het mijzelf extra makkelijk gemaakt door dumplingvellen bij de toko te halen. Die kun je vinden in het vriesvak en zijn echt prima van kwaliteit. De bereiding kan ook op verschillende manieren. Je kunt ze stomen in een bamboe stoommandje, maar het kan ook makkelijker. In een gewone koekenpan. Je bakt de dumplings eerst aan in wat olie zodat ze een krokant korstje krijgen (daarom noemen ze het ook wel potstickers, want ze blijven lekker kleven aan de pan). Vervolgens stoom je ze in diezelfde pan in 8 tot 10 minuten gaar. De meest makkelijke en snelle methode. Zodat je extra snel van je dumplings kunt genieten. Zin in nog meer Aziatische recepten? Kijk hier dan even.

dumplings maken
Pauline en Annika

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Ja, dat wil ik!

Ingrediënten voor 32 st.

  • 300 gr varkensgehakt
  • 200 gr paksoi
  • 2 st. lente ui
  • 1 cm gember
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el Shaoxing-rijstwijn (of sherry)
  • 2 tl sojasaus
  • 2 el sesamolie
  • 0,5 tl baking soda
  • 1 tl maïzena
  • 1 tl suiker
  • 1,5 tl zout
  • Snuf witte peper

Deeg

  • 32 dumpling vellen of
  • 300 gr bloem
  • 200 ml gekookt water
  • Snuf zout

Zo maak je het

  1. Begin met het maken van het deeg. Als je kant en klare dumplingvellen hebt gekocht, kan je deze stap overslaan. Meng de bloem met het zout en 200 ml gekookt water in een grote kom tot je een deegbal hebt. Pas op je handen, want het deeg is heet. Haal de deegbal uit de kom en kneed het gedurende 10 minuten tot je een soepel deeg hebt. Verdeel het deeg in 4 gelijke porties. Vorm van ieder stuk deeg een lange worst en laat dit onder plastic folie zo’n 20 minuten rusten.

  2. Verdeel ieder deeg worst in 8 gelijke stukjes. Bestuif het werkblad met een beetje bloem. Rol de (32) stukjes deeg door wat bloem en druk ze plat. Rol ze uit tot een cirkel van zo’n 9 cm. Bewaar de deeglapjes afgedekt onder wat huishoudfolie, zodat ze niet uitdrogen.

  3. We gaan nu de vulling maken. Was de paksoi en snijd deze heel fijn. Hak de knoflook en de gember fijn en snijd de lente ui in hele dunne ringetjes. Meng alle ingrediënten voor de vulling in een kom en voeg 3 el water toe.

  4. We gaan nu de dumplings vouwen. Neem een dumplingvel en maak de buitenste randen nat met wat water. Verdeel een flinke theelepel van de vulling over het midden van het deeg. Vouw de dumpling nu dubbel zodat je een halve maan hebt. Vorm nu kleine plooitjes met je vingers en vouw de dumplings dicht. In dit filmpje laten de Dumpling Sisters zien hoe je de dumplings vouwt.

  5. Verhit wat olie in een grote pan met antiaanbaklaag en bak de dumplings op middelhoog vuur aan. Bak ze in 2 minuten goudbruin (aan een kant). Voeg dan 100 ml koud water toe en schuif een deksel op de pan. Op deze manier stoom je de dumplings in 8 minuten gaar. De dumplings zijn klaar als als het water verdampt is. Haal het deksel van de pan en laat de dumplings nog een minuutje koken, of tot ze gemakkelijk van de bodem van de pan loskomen.

    Wil je dumplings in een bamboe stoommandje maken, houdt dan ongeveer 25 minuten aan. Leg iedere potsticker op een klein velletje bakpapier zodat ze niet aan het mandje blijven kleven.

  6. Serveer de dumplings met zoete chilisaus of een dipsausje van sesamolie, sojasaus en chiliolie.

dumplings maken
dumplings maken
dumplings maken

Titel
The Dumpling Sisters

Auteur
Amy & Julie Zhang

Uitgeverij
Good Cook

Bestellen
Prijs € 29,95 bij Bol.com

Wat vind jij van dit recept?

3.9 (44 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

More About Us

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vinden we superleuk!

Tags

Gehakt Aziatische recepten Chinese recepten Lactosevrije recepten Notenvrije recepten Vlees recepten Herfst recepten Lente recepten Winter recepten Zomer recepten Borrelhapjes Hoofdgerecht Lunch

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in