pauline

10 tips die tijd besparen in de keuken

Jullie weten dat ik nogal van niet te moeilijk houd. In de loop der jaren heb ik mijzelf heel wat trucjes aangeleerd die tijd besparen in de keuken. Ik hou van lekker eten, dat lijkt mij duidelijk. Maar ook ik heb niet altijd zin om uren in de keuken te staan. Soms wel, dan ben ik een hele middag aan het bakken en braden. Maar op een gewone doordeweekse dag, na een hele dag bloggen, vind ik het ook wel fijn dat mijn eten snel op tafel staat (niemand wordt blij van een hungry foodie).

En mijn tips om tijd te besparen deel ik natuurlijk graag met jullie. Komen ze!

Ingredienten salie

1. Meal preppen
Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat is mij op de hotelschool wel ingedreund. Maar het werkt echt. Was en snijd je groentes, maak alvast de marinades en kook je granen (rijst, bulgur en quinoa)  en pasta vooruit. Dit hoef je niet perse iedere dag te doen, je kunt dit ook voor een paar dagen voorbereiden. Gesneden groente en gekookte granen (mits luchtdicht verpakt) blijft echt wel een paar dagen (max. 3)  goed in de koelkast.

2. Gebruik je oven
Ik ben fan van ovengerechten. Niet alleen omdat ik het lekker vind, maar vooral ook omdat ik dan lekker kan relaxen. De oven doet namelijk het werk. Je hoeft het alleen maar voor te bereiden (en dat kan ook prima de avond ervoor). Bespaart je toch gauw weer een half uur in de keuken staan. Zet ook meteen de oven aan als je gaat koken. Dan is hij lekker voorverwarmd als het gerecht de oven in gaat.

3. Gebruik je waterkoker of  kokend heetwaterkraan
Ken je de intro van Jamies 30 minute meals? Hij begint altijd met het aanzetten van de waterkoker. Ik doe dit ook al jaren. Eerst water koken in de waterkoker en het dan pas op het vuur zetten. Dat scheelt echt een minuut of 10. Tegenwoordig heb ik een kokend heetwaterkraan, is nog makkelijker en sneller natuurlijk. Maar een waterkokertje doet het ook prima.

4. Maak een eetplanning
Ik doe dit zelf overigens niet maar ik denk dat het jou misschien wel kan helpen. Ik denk dat de meeste mensen veel tijd kwijt zijn aan het bedenken van hun maaltijd. Tenminste dat kan ik mij nog van mijn moeder herinneren. Die wist nooit wat we moesten eten. Met een eetplanning voorkom je dat probleem. Je hoeft niet meer na te denken en je kunt er met je boodschappen alvast rekening mee houden.

5. Zorg voor voldoende voorraad
Toen ik student was ging ik iedere dag na school of bijbaan naar de supermarkt. Daar bedacht ik terplekke wat ik wilde eten. Tegenwoordig heb ik altijd voldoende voorraad in huis. In droge ingrediënten (zorg ook voor een uitgebreide kruiden stash) kun je een prima basisvoorraad aan leggen, maar ook voor verse ingrediënten hoef je echt niet iedere dag naar de super. Ik houd bij mijn boodschappen altijd rekening met voldoende variatie tussen zachte groentes (zoals spinazie en sla) en stevige groentes die wat langer houdbaar blijven. De zachte groentes die snel verleppen eet ik vaak als eerste op, Maar de pompoen, rode bieten en kool kunnen best een paar dagen liggen.

tips ikea rasp

6. Kook in bulk
Als je pastasaus maakt, kan je het beste meteen een dubbele hoeveelheid maken. Wat je overhoudt, vries je in. Het klinkt misschien een beetje studentikoos, maar het is altijd fijn om een lekkere bolognesesaus in de vriezer te hebben. Niet alles is lekker om in te vriezen, maar pastasaus, soepen, curry’s en stoofschotels gaan echt prima. En er is altijd wel een moment dat je onverwacht laat thuis bent en toch iets fatsoenlijks wilt eten. Fijn als er dan wat in de vriezer ligt.

7. Diepvries groente en potten
Mijn voorkeur gaat natuurlijk uit naar vers. Maar sommige groente kan je prima uit de viezer of uit een pot eten. Erwtjes en tuinbonen heb ik meestal wel in de vriezer liggen. En voor de meeste bonen (peulvruchten) gebruik ik een pot. Het weken van verse gedroogde bonen kost namelijk wat tijd. Wil je dit liever toch gebruiken, zet ze dan ’s nachts alvast in de week. Dan kan je ze de volgende dag meteen gebruiken.

8. Eenpansgerechten
Tijd besparen door alles in één pan te koken. Makkelijker kan bijna niet. En het scheelt ook heel veel afwas. De slowcooker is niet voor niets zo populair. Maar dit kan ook in een gewone pan. Deze eenpanspasta is bijvoorbeeld heerlijk, maar ook voor deze noodles heb je maar één pan nodig. En wat dacht je van risotto? Allemaal in een pan, easy does it.

9. Gebruik je keuken-gear
Om goed te kunnen koken heb je helemaal niet zoveel tools nodig. Een scherp mes maakt het koken alleen wel wat makkelijker. Een rasp mag eigenlijk ook niet ontbreken. Ik ben fan van deze rasp van IKEA (no spon), met opvangbakje. Er is zoveel dat je kunt raspen, van kaas, tot appelen en van aardappels tot tomaten. Een klein hakmolentje is ook altijd fijn om in huis te hebben. Scheelt je heel wat tranen tijdens het uien snijden en een klassieke pesto is in een handomdraai gemaakt. Dat zijn eigenlijk wel de essentials om tijd te besparen in de keuken.

10. Houd het schoon
En de laatste tip is eigenlijk een vanzelfsprekende tip. In een troepje kan niemand goed werken. Ik zet tijdens het koken altijd de vaatwasser open. Alles wat ik niet meer gebruik, zet ik meteen in de vaatwasser. Dat werkt niet alleen fijner tijdens het koken, maar bespaart je ook weer tijd na het koken.

pauline

Tijd besparen hoeft dus niet ingewikkeld te zijn. Dit waren mijn tips. Als je zelf nog goede tips hebt, laat het dan gerust weten in de comments. 

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven. Ze begint haar dag graag met een lekker ontbijt én een kop koffie, en ze kan de hele dag nadenken over wat er 's avonds op het menu staat.
More About Us

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in