Kerststol maken

Video: Kerststol

In de video van vandaag laat ik je zien hoe je zelf een kerststol kunt maken. Rond deze tijd van het jaar schrans ik heel wat sneetjes kerstbrood met een dikke laag roomboter naar binnen. Echt ik hou er zo van! En des te leuker is het dan om hem helemaal zelf te maken. Echt moeilijk is het niet, het kost alleen veel tijd. Voor brood bakken heb je een portie liefde maar vooral ook een portie geduld nodig. Je moet het deeg kneden, laten rijzen, vormen en nog eens laten rijzen. Een magisch proces vind ik het. Helemaal omdat je van niets (enkel wat bloem, water/melk en een handvol andere ingredienten) zo iets lekkers kunt maken.

In dit recept heb ik speltbloem gebruikt. Je kunt uiteraard ook gewone tarwebloem gebruiken. Net gebakken is hij het allerlekkerste. Het is een flinke joekel, maar ik denk altijd hoe meer kerstbrood hoe beter. En je kunt hem eventueel ook invriezen. Ik ben benieuwd wat je van de video vindt. Laat je het even weten in de comments?

Klik hier als je de video niet kunt zien en vergeet je niet te abonneren op mijn kanaal.

Ingrediënten voor 1 kerststol
500 gr (spelt)bloem van de molen
50 gr suiker
1 tl koekkruiden
15 gr gist
9 gr zout
200 gr lauwe melk
100 gr lauw water
50 gr zachte roomboter in blokjes
Poedersuiker om te bestrooien

Vulling
60 gr gehakte pecannoten
20 gr sinaasappelsnippers
25 gr sukade
60 gr rozijnen geweld
40 gr krenten geweld
250 gr spijs

Zo maak je het
Doe de (spelt)bloem met de suiker, de gist, de koekkruiden en  het zout in de kom van je keukenmachine. Voeg nu ook de natte ingrediënten toe; de melk, het water en de roomboter.

Kneed hier een soepel deeg van in een keukenmachine. Dit kan je uiteraard ook met je handen doen.

Kneed het geheel goed door elkaar totdat er een licht plakkerig deeg ontstaat. Als je het deeg uit elkaar trekt moet er een vliesje ontstaan zoals bij een kauwgombal.

Leg het deeg in een met zonnebloem olie ingevette kom en laat het onder een natte theedoek, op een warme plek een uurtje rijzen. Het is de bedoeling dat het deeg in volume verdubbelt.

Meng alle ingrediënten (behalve het spijs) voor de vulling door elkaar. Druk de lucht met je vingertoppen uit het deeg. Verdeel de vulling over het deeg en kneed het er voorzichtig doorheen.

Mocht je kant en klaar amandelspijs gebruiken. Klop dit dan los met een eitje en wat citroensap. Bij zelfgemaakt spijs kan je deze stap overslaan.

Druk het deeg uit tot een rechthoek lap en verdeel de spijs over het midden van het deeg.

Vouw 1/3 van het deeg over de spijs. Voeg de ander helft er terug over heen. Druk de randen goed aan. Leg de stol op een vel bakpapier op een bakplaat en dek deze af met een natte theedoek. Laat de kerststol nogmaals een uur rijzen.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Bak het kerstbrood in het midden van de oven gedurende 25 – 30 minuten goudbruin op 180 graden. Verlaag dan de temperatuur naar 160 graden en zet hem nog eens 10 – 15 minuten in de oven.

Haal het kerstbrood uit de oven en laat hem iets afkoelen. Bestrooi het met poedersuiker en serveer het met een dikke lik roomboter.

Kerststol maken

Kerststol maken

Kerststol maken

 

merry x mas

Laat het mij vooral weten via InstagramFacebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Heb je mijn kookboek al? Er staan bijna 100 nieuwe recepten in. Bestellen kan hier. 

Kidsproof: Donuts met kaneelsuiker
Aziatisch Gourmetten
Bewaar
32 Comments
 • Richelle

  28 maart 2016 at 12:44 Beantwoorden

  Bedankt voor de duidelijke video.Het is een heerlijk recept! Aangezien ik in Italië woon en dus geen paasstol kan kopen heb ik dit recept nu uitgeprobeerd. Het is verrukkelijk. Spijs is hier ook niet te verkrijgen en heb ik ook zelf gemaakt. Het is even een klusje, maar dan heb je ook heerlijk brood.

 • Marjolein

  26 maart 2016 at 15:19 Beantwoorden

  Dat ziet er heerlijk uit! Ik wil het graag voor morgen maken en heb het natuurlijk het liefst vers, maar zie ook dat het (inclusief rijzen) wat tijd kost om te maken. Is het ook mogelijk om de stol ‘s avonds helemaal te maken en dan de volgende ochtend pas te bakken? Of rijst ie dan te lang?

  • Pauline

   26 maart 2016 at 21:01 Beantwoorden

   Je kunt het deeg alvast maken en een nacht in de koelkast laten rijzen. Dan kan je hem morgen afmaken. Of je maakt hem nu af en verwarmt hem morgen nog even kort op 180 graden. Dan is hij ook heerlijk.

 • Nicole

  24 december 2015 at 15:25 Beantwoorden

  Ha Pauline, ik zit net te genieten van mijn eerste zelfgemaakte Kerststol MET roomboter. Oh, wat smaakt ie heerlijk en wat is ie goed gelukt. Ik ben er best wel trots op. Bedankt voor je hele duidelijke video. Deze stol zal zeker ieder jaar met Kerst op de ontbijttafel komen hoor. Bedankt Pauline.

 • Walter

  22 december 2015 at 12:18 Beantwoorden

  Zonde van het goede recept. Heb brood gemaakt maar daar zal ni veel van overschieten met Kerstdag. Klare duidelijke video. Pauline, geniet zelf ook optimaal van de feestdagen.

 • Annemiek

  22 december 2015 at 10:17 Beantwoorden

  Grappig… Je kneed het deeg, doet het in een ingevette groen kom en na een uur zit het opeens in een witte kom??\r\n#regerenisvooruitdenken ??

  • Annika

   22 december 2015 at 13:21 Beantwoorden

   Ja, haha… Beetje vervelend om een uur te moeten wachten tijdens het filmen 😉

 • Geartsje van Dijk

  21 december 2015 at 11:31 Beantwoorden

  Dit ziet er echt mooi uit! 😀 \r\nGebruik je droge of verse gist,? Voor droge lijkt het wat veel en voor verse wat weinig.

 • Jolanda

  18 december 2015 at 16:10 Beantwoorden

  Wat een heerlijk recept. Net aangesneden om te proeven. Dit Kerstbrood staat volgende week ook bij het Kerstontbijt op tafel.. Wat extra gedroogde granberry’s toegevoegd. Gaat bij mij wel wat minder spijs in het brood.. Bedankt voor dit heerlijke recept..

 • Chantal

  15 december 2015 at 19:38 Beantwoorden

  Heerlijk!! ?

 • Proef de Smaak

  12 december 2015 at 23:17 Beantwoorden

  Jaa, op zo’n recept zat ik te wachten! Wil dit jaar graag proberen m’n eigen kerststol te bakken, dus dit recept ga ik zeker opslaan!

 • ellouisa

  12 december 2015 at 20:25 Beantwoorden

  Deze ga ik proberen! Waar heb je die sinaasappelsnippers gekocht?

  • Pauline

   12 december 2015 at 21:34 Beantwoorden

   Mijn molen verkoopt het. Maar ik denk dat de notenkraam misschien ook wel zoiets heeft.

 • Noor

  12 december 2015 at 20:12 Beantwoorden

  Oeeeh, yummie! \r\nNou ik weet wel wat er bij mij tijdens het kerstontbijt op tafel staat!\r\nMaar ik vroeg me af, hoelang zou je hem eventueel kunnen bewaren?\r\nIk zou hem namelijk graag al een paar dagen eerder willen maken.

  • Pauline

   12 december 2015 at 21:35 Beantwoorden

   Je kunt hem heel goed invriezen. En anders een dag (max 2) van tevoren maken.

 • Daniëlle

  12 december 2015 at 19:53 Beantwoorden

  Oef.. 2 jaar geleden bakte ik een prachtige kerststol en wat was ik trots…. Totdat ik hem aan ging snijden en hij heel vies was haha! Misschien moet ik het nog maar eens proberen, want ik ben wel dol op kerstbrood!

 • Liesbeth

  12 december 2015 at 15:52 Beantwoorden

  Leuke video! Krijg gelijk zin om het te maken! In de kerstvakantie ga ik aan de slag!

 • Margot

  12 december 2015 at 10:01 Beantwoorden

  Wat leuk om dit een keer zelf te maken! Helaas ben ik niet zo gek op spijs.

 • Jessica

  12 december 2015 at 09:51 Beantwoorden

  Kerstbrood vind ik heerlijk, maar zonder spijs. Waardoor kan je de spijs vervangen of kan je het gewoon weglaten?

  • Jessica

   25 december 2015 at 15:01 Beantwoorden

   Héérlijk ! Ipv spijs heb ik 150gr medjool dadels, 2 el citroensap, rasp halve sinaasappel en restje peacannoten gebruikt. De andere helft van sinaasappelrasp bij vruchten gedaan bij gebrek aan sinaassnippers. Normaal ben ik niet handig met deeg, maar door duidelijke video heel goed gelukt. Met pasen weer?

 • Stephanie | Kookles Thuis

  12 december 2015 at 09:19 Beantwoorden

  Mooie video, Pauline. Lekker vlot en duidelijk laten zien hoe je de stol rolt. Ik ben ook gek op stol met een flinke hoeveelheid roomboter! Ik heb er vaker over gedacht om er één zelf te maken. Misschien ga ik mij er nu toch aan wagen.. :)\r\nHoe lang blijft de stol lekker zacht?

 • Frances

  12 december 2015 at 08:45 Beantwoorden

  Lijkt me heerlijk en ga ik zeker proberen. Wel nog een vraagje want ik ben een beginnende keukenmachinegebruiker. Maak je dat deeg met de messen in de keukenmachine of dat plastic deeghulpstuk?

  • Bas

   12 december 2015 at 08:54 Beantwoorden

   Om deeg te kneden gebruik ik de zogenaamde K-klopper in mijn machine.

  • chantal

   12 december 2015 at 10:48 Beantwoorden

   Met de deeghaak kneed je deeg, met de k klopper maak je beslag en met de garde klop de slagroom en eiwitten. Met de messen maak je deeg dat kort gekneed moet worden, bijvoorbeeld koekjesdeeg. In ieder geval geen gistdeeg

   • Frances

    12 december 2015 at 12:16 Beantwoorden

    Ah, dank je wel!

 • nicole

  12 december 2015 at 08:28 Beantwoorden

  Bij kerst hoort kerstbrood. Heerlijk!

 • Esmée

  12 december 2015 at 07:52 Beantwoorden

  Ik heb nog nooit zelf een kerststol gemaakt, maar deze lijkt me heerlijk

 • Marlotte

  12 december 2015 at 06:52 Beantwoorden

  Haha, mijn motto met kerst is ook zeker weten: hoe meer kerstbrood, hoe beter. Ziet er echt fantastisch lekker uit, mooie foto’s ook!

Plaats een reactie