Menu

Video: Kerststol

In de video van vandaag laat ik je zien hoe je zelf een kerststol kunt maken. Rond deze tijd van het jaar schrans ik heel wat sneetjes kerstbrood met een dikke laag roomboter naar binnen. Echt ik hou er zo van! En des te leuker is het dan om hem helemaal zelf te maken. Echt moeilijk is het niet, het kost alleen veel tijd. Voor brood bakken heb je een portie liefde maar vooral ook een portie geduld nodig. Je moet het deeg kneden, laten rijzen, vormen en nog eens laten rijzen. Een magisch proces vind ik het. Helemaal omdat je van niets (enkel wat bloem, water/melk en een handvol andere ingredienten) zo iets lekkers kunt maken.

In dit recept heb ik speltbloem gebruikt. Je kunt uiteraard ook gewone tarwebloem gebruiken. Net gebakken is hij het allerlekkerste. Het is een flinke joekel, maar ik denk altijd hoe meer kerstbrood hoe beter. En je kunt hem eventueel ook invriezen. Ik ben benieuwd wat je van de video vindt. Laat je het even weten in de comments?

Klik hier als je de video niet kunt zien en vergeet je niet te abonneren op mijn kanaal.

Ingrediënten voor 1 kerststol
500 gr (spelt)bloem van de molen
50 gr suiker
1 tl koekkruiden
15 gr gist
9 gr zout
200 gr lauwe melk
100 gr lauw water
50 gr zachte roomboter in blokjes
Poedersuiker om te bestrooien

Vulling
60 gr gehakte pecannoten
20 gr sinaasappelsnippers
25 gr sukade
60 gr rozijnen geweld
40 gr krenten geweld
250 gr spijs

Zo maak je het
Doe de (spelt)bloem met de suiker, de gist, de koekkruiden en  het zout in de kom van je keukenmachine. Voeg nu ook de natte ingrediënten toe; de melk, het water en de roomboter.

Kneed hier een soepel deeg van in een keukenmachine. Dit kan je uiteraard ook met je handen doen.

Kneed het geheel goed door elkaar totdat er een licht plakkerig deeg ontstaat. Als je het deeg uit elkaar trekt moet er een vliesje ontstaan zoals bij een kauwgombal.

Leg het deeg in een met zonnebloem olie ingevette kom en laat het onder een natte theedoek, op een warme plek een uurtje rijzen. Het is de bedoeling dat het deeg in volume verdubbelt.

Meng alle ingrediënten (behalve het spijs) voor de vulling door elkaar. Druk de lucht met je vingertoppen uit het deeg. Verdeel de vulling over het deeg en kneed het er voorzichtig doorheen.

Mocht je kant en klaar amandelspijs gebruiken. Klop dit dan los met een eitje en wat citroensap. Bij zelfgemaakt spijs kan je deze stap overslaan.

Druk het deeg uit tot een rechthoek lap en verdeel de spijs over het midden van het deeg.

Vouw 1/3 van het deeg over de spijs. Voeg de ander helft er terug over heen. Druk de randen goed aan. Leg de stol op een vel bakpapier op een bakplaat en dek deze af met een natte theedoek. Laat de kerststol nogmaals een uur rijzen.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Bak het kerstbrood in het midden van de oven gedurende 25 – 30 minuten goudbruin op 180 graden. Verlaag dan de temperatuur naar 160 graden en zet hem nog eens 10 – 15 minuten in de oven.

Haal het kerstbrood uit de oven en laat hem iets afkoelen. Bestrooi het met poedersuiker en serveer het met een dikke lik roomboter.

Kerststol maken

Kerststol maken

Kerststol maken

 

merry x mas

Laat het mij vooral weten via InstagramFacebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Heb je mijn kookboek al? Er staan bijna 100 nieuwe recepten in. Bestellen kan hier. 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

34 reacties

 • Pauline
  17 december 2017 om 21:11

  Dat kan, hoeft niet perse. Ik weeg de melk altijd in broodrecepten.

 • Emmy Veth
  15 december 2017 om 21:50

  moet je de krenten en rozijnen niet n nacht wellen???? en 200 gr lauwe melk???? hoeveel liter dl is dat

 • Richelle
  28 maart 2016 om 12:44

  Bedankt voor de duidelijke video.Het is een heerlijk recept! Aangezien ik in Italië woon en dus geen paasstol kan kopen heb ik dit recept nu uitgeprobeerd. Het is verrukkelijk. Spijs is hier ook niet te verkrijgen en heb ik ook zelf gemaakt. Het is even een klusje, maar dan heb je ook heerlijk brood.

 • Pauline
  26 maart 2016 om 21:01

  Je kunt het deeg alvast maken en een nacht in de koelkast laten rijzen. Dan kan je hem morgen afmaken. Of je maakt hem nu af en verwarmt hem morgen nog even kort op 180 graden. Dan is hij ook heerlijk.

 • Marjolein
  26 maart 2016 om 15:19

  Dat ziet er heerlijk uit! Ik wil het graag voor morgen maken en heb het natuurlijk het liefst vers, maar zie ook dat het (inclusief rijzen) wat tijd kost om te maken. Is het ook mogelijk om de stol 's avonds helemaal te maken en dan de volgende ochtend pas te bakken? Of rijst ie dan te lang?

 • Jessica
  25 december 2015 om 15:01

  Héérlijk ! Ipv spijs heb ik 150gr medjool dadels, 2 el citroensap, rasp halve sinaasappel en restje peacannoten gebruikt. De andere helft van sinaasappelrasp bij vruchten gedaan bij gebrek aan sinaassnippers. Normaal ben ik niet handig met deeg, maar door duidelijke video heel goed gelukt. Met pasen weer?

 • Nicole
  24 december 2015 om 15:25

  Ha Pauline, ik zit net te genieten van mijn eerste zelfgemaakte Kerststol MET roomboter. Oh, wat smaakt ie heerlijk en wat is ie goed gelukt. Ik ben er best wel trots op. Bedankt voor je hele duidelijke video. Deze stol zal zeker ieder jaar met Kerst op de ontbijttafel komen hoor. Bedankt Pauline.

 • Annika
  22 december 2015 om 13:21

  Ja, haha... Beetje vervelend om een uur te moeten wachten tijdens het filmen ;)

 • Walter
  22 december 2015 om 12:18

  Zonde van het goede recept. Heb brood gemaakt maar daar zal ni veel van overschieten met Kerstdag. Klare duidelijke video. Pauline, geniet zelf ook optimaal van de feestdagen.

 • Annemiek
  22 december 2015 om 10:17

  Grappig... Je kneed het deeg, doet het in een ingevette groen kom en na een uur zit het opeens in een witte kom??
  #regerenisvooruitdenken ??

 • Pauline
  21 december 2015 om 23:15

  Ik gebruik altijd gedroogde gist.

 • Geartsje van Dijk
  21 december 2015 om 11:31

  Dit ziet er echt mooi uit! :-D
  Gebruik je droge of verse gist,? Voor droge lijkt het wat veel en voor verse wat weinig.

 • Jolanda
  18 december 2015 om 16:10

  Wat een heerlijk recept. Net aangesneden om te proeven. Dit Kerstbrood staat volgende week ook bij het Kerstontbijt op tafel.. Wat extra gedroogde granberry's toegevoegd. Gaat bij mij wel wat minder spijs in het brood.. Bedankt voor dit heerlijke recept..

 • Chantal
  15 december 2015 om 19:38

  Heerlijk!! ?

 • Proef de Smaak
  12 december 2015 om 23:17

  Jaa, op zo'n recept zat ik te wachten! Wil dit jaar graag proberen m'n eigen kerststol te bakken, dus dit recept ga ik zeker opslaan!

 • Pauline
  12 december 2015 om 21:38

  Dankjewel! Ongeveer een dag, max 2.

 • Pauline
  12 december 2015 om 21:36

  Oh wat zonde! Goed kneden is het geheim. Succes alvast he ;)

 • Pauline
  12 december 2015 om 21:35

  Je kunt hem heel goed invriezen. En anders een dag (max 2) van tevoren maken.

 • Pauline
  12 december 2015 om 21:34

  Mijn molen verkoopt het. Maar ik denk dat de notenkraam misschien ook wel zoiets heeft.

 • ellouisa
  12 december 2015 om 20:25

  Deze ga ik proberen! Waar heb je die sinaasappelsnippers gekocht?

 • ellouisa
  12 december 2015 om 20:24

  Haha dat had ik vorig jaar ook!!

 • Noor
  12 december 2015 om 20:12

  Oeeeh, yummie!
  Nou ik weet wel wat er bij mij tijdens het kerstontbijt op tafel staat!
  Maar ik vroeg me af, hoelang zou je hem eventueel kunnen bewaren?
  Ik zou hem namelijk graag al een paar dagen eerder willen maken.

 • Daniëlle
  12 december 2015 om 19:53

  Oef.. 2 jaar geleden bakte ik een prachtige kerststol en wat was ik trots.... Totdat ik hem aan ging snijden en hij heel vies was haha! Misschien moet ik het nog maar eens proberen, want ik ben wel dol op kerstbrood!

 • Liesbeth
  12 december 2015 om 15:52

  Leuke video! Krijg gelijk zin om het te maken! In de kerstvakantie ga ik aan de slag!

 • Frances
  12 december 2015 om 12:16

  Ah, dank je wel!

 • chantal
  12 december 2015 om 10:48

  Met de deeghaak kneed je deeg, met de k klopper maak je beslag en met de garde klop de slagroom en eiwitten. Met de messen maak je deeg dat kort gekneed moet worden, bijvoorbeeld koekjesdeeg. In ieder geval geen gistdeeg

 • Margot
  12 december 2015 om 10:01

  Wat leuk om dit een keer zelf te maken! Helaas ben ik niet zo gek op spijs.

 • Jessica
  12 december 2015 om 09:51

  Kerstbrood vind ik heerlijk, maar zonder spijs. Waardoor kan je de spijs vervangen of kan je het gewoon weglaten?

 • Stephanie | Kookles Thuis
  12 december 2015 om 09:19

  Mooie video, Pauline. Lekker vlot en duidelijk laten zien hoe je de stol rolt. Ik ben ook gek op stol met een flinke hoeveelheid roomboter! Ik heb er vaker over gedacht om er één zelf te maken. Misschien ga ik mij er nu toch aan wagen.. :)
  Hoe lang blijft de stol lekker zacht?

 • Bas
  12 december 2015 om 08:54

  Om deeg te kneden gebruik ik de zogenaamde K-klopper in mijn machine.

 • Frances
  12 december 2015 om 08:45

  Lijkt me heerlijk en ga ik zeker proberen. Wel nog een vraagje want ik ben een beginnende keukenmachinegebruiker. Maak je dat deeg met de messen in de keukenmachine of dat plastic deeghulpstuk?

 • nicole
  12 december 2015 om 08:28

  Bij kerst hoort kerstbrood. Heerlijk!

 • Esmée
  12 december 2015 om 07:52

  Ik heb nog nooit zelf een kerststol gemaakt, maar deze lijkt me heerlijk

 • Marlotte
  12 december 2015 om 06:52

  Haha, mijn motto met kerst is ook zeker weten: hoe meer kerstbrood, hoe beter. Ziet er echt fantastisch lekker uit, mooie foto's ook!

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.