bietenstrüdel

Kerstdiner: Vega bietenstrüdel met geitenkaas

Vandaag deel ik een vegetarisch hoofdgerecht met jullie. Ik ben een beetje in de ban van de gekleurde bietjes de laatste tijd (valt het op?) en daarmee maakte ik een bietenstrüdel met geitenkaas. Super feestelijk en heel erg lekker. Vroeger, als kind vond ik bietjes nooit lekker. Maar nu ben ik er dol op. Ik eet ze het liefst rauw in een salade of in een sapje of ik rooster ze in de oven. Dat heb ik met deze bietjes ook gedaan. Daardoor krijgen ze een heerlijke smaak en blijven ze mooi in tact.

Het zoete van de bieten gaat echt heel goed samen met met zoutige van de kaas. Voor een extra crunch voegde ik nog wat pecannoten toe. Heerlijk. Voor deze bietenstrüdel heb je grote vellen filodeeg nodig. Die koop je bij de Turk. Dat is echt de beste kwaliteit. Mijn appie had een tijdje ook vers filodeeg in de koeling, maar dat heb ik al een tijdje niet meer gezien. Jammer, want alleen dat verse deeg werkt goed. Het filodeeg uit de vriezer is echt een drama om mee te werken. Dat scheurt zo snel. Als de strüdel uit de oven komt, moet je er wel een beetje voorzichtig mee omgaan. Hij is nogal kwetsbaar. Maar wel heel erg lekker en een plaatje om te zien. Fijne kerst!
bietenstrüdel bietenstrüdel

Ingrediënten voor 4 personen
3 grote vellen filodeeg
2 gele bietjes
2 chiogga bietjes
2 rode bietjes
1 grote ui
100 gr zachte geitenkaas
50 gr pecannoten
Handje pompoenpitten
Paar takjes tijm
Peper en zout
Olijfolie

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Schil de bietjes en snijd ze in gelijkmatige blokjes van ongeveer 2 x 2 cm.  Snijd ook de ui in hetzelfde formaat. Leg de bietjes en de uien op de bakplaat. Besprenkel het geheel met olijfolie en strooi er peper en zout overheen. Leg de takjes tijm tussen de bietjes.

bieten roosteren in de oven

Rooster de bietjes in ongeveer 20 minuten gaar in de oven. Laat de vulling iets afkoelen voordat je verder gaat.

Neem een vel filodeeg en besprenkel deze met olijfolie. Strijk het uit met een kwastje en leg het tweede vel er bovenop. Leg dit op een bakplaat bekleed met bakpapier.

Verdeel de bietenvulling over het midden van het deeg. Hak de noten grof en verkruimel de geitenkaas. En verdeel dit over de bietjes. Breng de vulling verder op smaak met wat peper en zout.

Leg het derde vel filodeeg over de bietenstrüdel en kwast ook deze in met olijfolie. Vouw nu alle zijdes (rechter en linkerzijde eerst) naar binnen zodat er een mooie strüdel ontstaat.

Kwast de bovenkant nogmaals in met wat olijfolie en strooi er wat pompoenpitten overheen.

Bak de bietenstrüdel in 30 minuten goudbruin in een voorverwarmde oven op 180 graden.

Lekker met een frisse salade erbij.
bietenstrüdel bietenstrüdel

Menu suggestie

Oosterse wortelsoep met kokosroom

***

Vega bietenstrüdel met geitenkaas

***

Meringue met aardbeien

merry x mas

Laat het mij vooral weten via InstagramFacebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Heb je mijn kookboek al? Er staan bijna 100 nieuwe recepten in. Bestellen kan hier. 

Cranberry brie hapjes
Kerst Voorgerecht: Salade met gerookte eendenborst
Bewaar
16 Comments
  • Jörg Sauer

    10 oktober 2017 at 21:02 Beantwoorden

    Om in de sfeer te komen heb ik in oktober alvast wat kerstliedjes opgezet. Deze strudel was echt een succes. Niet te ingewikkeld, beeldschoon, ontzettend gezond en overheerlijk lekker. Dank je wel voor dit recept. Een aanrader!

  • carolien

    18 december 2015 at 08:29 Beantwoorden

    Je fotos zien er echt prachtig uit! En een heerlijk recept. Ziet er ook nog eens mooi uit met 2kleuren bietjes!

  • Pauline

    16 december 2015 at 19:59 Beantwoorden

    Lijkt me heel lekker. Misschien dat ik dit recept nog niet eens tot de kerst bewaar

    • Pauline

      16 december 2015 at 22:37 Beantwoorden

      Kan ook prima op een gewone doordeweekse dag. Je moet immers zelf de slingers ophangen 😉

  • Elisa

    16 december 2015 at 18:11 Beantwoorden

    Ik zou het als bijgerecht serveren, vlees is hier toch onmisbaar!

  • Ellen

    16 december 2015 at 16:45 Beantwoorden

    Oh wauw! Love it! Hoe feestelijk ziet dit er uit ? Om nog maar te zwijgen van hoe lekker dit wel niet zou smaken. Ik krijg er spontaan trek van!

  • Karlien

    16 december 2015 at 12:59 Beantwoorden

    Dit klinkt erg goed! En fijn zo’n Vega hoofdgerecht.

  • Cheese and Chinese

    16 december 2015 at 09:38 Beantwoorden

    Wat zien die bietjes er leuk uit! De combinatie geitenkaas/biet heb ik weleens in kleine wontons verwerkt, erg lekker.

  • Nicole

    16 december 2015 at 08:27 Beantwoorden

    Dit lijkt me echt super lekker!

  • Proef de Smaak

    16 december 2015 at 08:10 Beantwoorden

    Dit lijkt me heerlijk! Ik houd van bietjes en van geitenkaas, en het ziet er ook zo vrolijk uit! Receptje om op te slaan! 🙂

  • Esmée

    16 december 2015 at 07:40 Beantwoorden

    Lijkt me een heerlijk recept!

  • Margot

    16 december 2015 at 07:28 Beantwoorden

    Dat lijkt me lekker! En fijn dat je ook een vegetarisch hoofdgerecht deelt!

  • Emma

    16 december 2015 at 07:00 Beantwoorden

    Die bietjes zien er zo vrolijk uit ! Echt heel mooi!

    • Annika

      16 december 2015 at 11:33 Beantwoorden

      Ja he! Het is echt een kleurrijk gerecht 🙂

  • Marlotte

    16 december 2015 at 06:56 Beantwoorden

    Aah zo leuk met die verschillende kleuren bietjes, lekker vrolijk! Ziet er echt onwijs lekker uit!

Plaats een reactie