Menu

Kerstdiner: Vega bietenstrüdel met geitenkaas

Vandaag deel ik een vegetarisch hoofdgerecht met jullie. Ik ben een beetje in de ban van de gekleurde bietjes de laatste tijd (valt het op?) en daarmee maakte ik een bietenstrüdel met geitenkaas. Super feestelijk en heel erg lekker. Vroeger, als kind vond ik bietjes nooit lekker. Maar nu ben ik er dol op. Ik eet ze het liefst rauw in een salade of in een sapje of ik rooster ze in de oven. Dat heb ik met deze bietjes ook gedaan. Daardoor krijgen ze een heerlijke smaak en blijven ze mooi in tact.

Het zoete van de bieten gaat echt heel goed samen met met zoutige van de kaas. Voor een extra crunch voegde ik nog wat pecannoten toe. Heerlijk. Voor deze bietenstrüdel heb je grote vellen filodeeg nodig. Die koop je bij de Turk. Dat is echt de beste kwaliteit. Mijn appie had een tijdje ook vers filodeeg in de koeling, maar dat heb ik al een tijdje niet meer gezien. Jammer, want alleen dat verse deeg werkt goed. Het filodeeg uit de vriezer is echt een drama om mee te werken. Dat scheurt zo snel. Als de strüdel uit de oven komt, moet je er wel een beetje voorzichtig mee omgaan. Hij is nogal kwetsbaar. Maar wel heel erg lekker en een plaatje om te zien. Fijne kerst!
bietenstrüdel bietenstrüdel

Ingrediënten voor 4 personen
3 grote vellen filodeeg
2 gele bietjes
2 chiogga bietjes
2 rode bietjes
1 grote ui
100 gr zachte geitenkaas
50 gr pecannoten
Handje pompoenpitten
Paar takjes tijm
Peper en zout
Olijfolie

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Schil de bietjes en snijd ze in gelijkmatige blokjes van ongeveer 2 x 2 cm.  Snijd ook de ui in hetzelfde formaat. Leg de bietjes en de uien op de bakplaat. Besprenkel het geheel met olijfolie en strooi er peper en zout overheen. Leg de takjes tijm tussen de bietjes.

bieten roosteren in de oven

Rooster de bietjes in ongeveer 20 minuten gaar in de oven. Laat de vulling iets afkoelen voordat je verder gaat.

Neem een vel filodeeg en besprenkel deze met olijfolie. Strijk het uit met een kwastje en leg het tweede vel er bovenop. Leg dit op een bakplaat bekleed met bakpapier.

Verdeel de bietenvulling over het midden van het deeg. Hak de noten grof en verkruimel de geitenkaas. En verdeel dit over de bietjes. Breng de vulling verder op smaak met wat peper en zout.

Leg het derde vel filodeeg over de bietenstrüdel en kwast ook deze in met olijfolie. Vouw nu alle zijdes (rechter en linkerzijde eerst) naar binnen zodat er een mooie strüdel ontstaat.

Kwast de bovenkant nogmaals in met wat olijfolie en strooi er wat pompoenpitten overheen.

Bak de bietenstrüdel in 30 minuten goudbruin in een voorverwarmde oven op 180 graden.

Lekker met een frisse salade erbij.
bietenstrüdel bietenstrüdel

Menu suggestie

Oosterse wortelsoep met kokosroom

***

Vega bietenstrüdel met geitenkaas

***

Meringue met aardbeien

merry x mas

Laat het mij vooral weten via InstagramFacebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Heb je mijn kookboek al? Er staan bijna 100 nieuwe recepten in. Bestellen kan hier. 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

24 reacties

 • Kim Zwart-Grooteman
  9 januari 2019 om 13:09

  Deze lijkt ons heerlijk. Ik was op zoek naar iets met bieten omdat mij man geraspte gekookte bieten had meegenomen. Kan het daar ook mee? Maar dan korter roosteren? Alvast bedankt

 • Pauline
  29 december 2017 om 16:14

  Wat leuk om te horen.

 • Paula
  29 december 2017 om 12:42

  Hee Pauline, ik heb deze bietenstrudel gemaakt voor het Kerstdiner, was een groot succes! Ik had alleen rode bietjes gebruikt (kon die andere niet vinden) Dit was het 2e jaar op rij dat je bij ons "op de Kerststafel" stond :-D En ongetwijfeld ben je er volgend jaar kerst weer bij, haha!

 • Pauline
  21 december 2017 om 23:06

  AH heeft die bietjes soms. Niet altijd helaas. En ik zou hem dan helemaal afbakken en terplekke opwarmen in de oven.

 • Ingrid
  19 december 2017 om 09:32

  Hoi Pauline, Kun je deze van tevoren maken of deels afbakken? Ik moet het meenemen met de Kerst nl. Dus ik vraag me af wat dan de beste manier is. Waar kun je de diverse soorten bietjes kopen? AH? Groetjes, Ingrid

 • SW
  14 december 2017 om 17:11

  Nee.

 • Pauline
  10 december 2017 om 13:49

  Nou wat lief, dankjewel.

 • Paula
  9 december 2017 om 15:32

  Hee Pauline, ik heb zojuist dit recept van je uitgeprobeerd, heerlijk! Tjonge jonge, wat heb je toch een gewelige site! Helaas kan ik geen fotootje uploaden, anders had ik mijn creatie kunnen laten zien. Hij zag er iets anders uit dan op jouw fotootje, maar toch erg geslaagd, lekker rustiek, haha! De zijkanten waren bij mij niet zo mooi, maar ik had de zijkanten naar boven gevouwen, ik zag later dat je schreef naar binnen vouwen. Wellicht dat dat iets netter staat, de rest was ik erg tevreden over :-) Ik vind het echt geweldig om al je recepten door te spitten (je hebt er zoveel, echt super!) en af en toe iets uit te proberen.

 • Jörg Sauer
  10 oktober 2017 om 21:02

  Om in de sfeer te komen heb ik in oktober alvast wat kerstliedjes opgezet. Deze strudel was echt een succes. Niet te ingewikkeld, beeldschoon, ontzettend gezond en overheerlijk lekker. Dank je wel voor dit recept. Een aanrader!

 • carolien
  18 december 2015 om 08:29

  Je fotos zien er echt prachtig uit! En een heerlijk recept. Ziet er ook nog eens mooi uit met 2kleuren bietjes!

 • Pauline
  16 december 2015 om 22:37

  Kan ook prima op een gewone doordeweekse dag. Je moet immers zelf de slingers ophangen ;)

 • Pauline
  16 december 2015 om 19:59

  Lijkt me heel lekker. Misschien dat ik dit recept nog niet eens tot de kerst bewaar

 • Elisa
  16 december 2015 om 18:11

  Ik zou het als bijgerecht serveren, vlees is hier toch onmisbaar!

 • Ellen
  16 december 2015 om 16:45

  Oh wauw! Love it! Hoe feestelijk ziet dit er uit ? Om nog maar te zwijgen van hoe lekker dit wel niet zou smaken. Ik krijg er spontaan trek van!

 • Karlien
  16 december 2015 om 12:59

  Dit klinkt erg goed! En fijn zo'n Vega hoofdgerecht.

 • Annika
  16 december 2015 om 11:33

  Mmm dat klinkt ook lekker!

 • Annika
  16 december 2015 om 11:33

  Ja he! Het is echt een kleurrijk gerecht :)

 • Cheese and Chinese
  16 december 2015 om 09:38

  Wat zien die bietjes er leuk uit! De combinatie geitenkaas/biet heb ik weleens in kleine wontons verwerkt, erg lekker.

 • Nicole
  16 december 2015 om 08:27

  Dit lijkt me echt super lekker!

 • Proef de Smaak
  16 december 2015 om 08:10

  Dit lijkt me heerlijk! Ik houd van bietjes en van geitenkaas, en het ziet er ook zo vrolijk uit! Receptje om op te slaan! :)

 • Esmée
  16 december 2015 om 07:40

  Lijkt me een heerlijk recept!

 • Margot
  16 december 2015 om 07:28

  Dat lijkt me lekker! En fijn dat je ook een vegetarisch hoofdgerecht deelt!

 • Emma
  16 december 2015 om 07:00

  Die bietjes zien er zo vrolijk uit ! Echt heel mooi!

 • Marlotte
  16 december 2015 om 06:56

  Aah zo leuk met die verschillende kleuren bietjes, lekker vrolijk! Ziet er echt onwijs lekker uit!

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.