kalkoen

Gevulde kalkoen

Met deze gevulde kalkoen, steel je de show aan tafel zonder al te veel moeite te doen. Het is niet zo ingewikkeld als het klinkt, het belangrijkste ingrediënt is: geduld. Over het algemeen geldt hoe langzamer hoe beter. Dus hoe lager de temperatuur, des te langer moet hij in de oven en des te sappiger blijft het vlees. Je hebt wel een kernthermometer nodig. Die leest precies af wanneer je vlees klaar is. In dit kalkoen recept maken we een vulling van appel, ui, cranberries, sinaasappel en noten. Deze ingrediënten passen helemaal bij het kerstthema. Een gevulde kalkoen op tafel zetten is super feestelijk en ideaal voor grote gezelschappen. Het is niet voor niets een traditioneel kerstrecept. Gevulde kalkoen serveren met de kerstdagen is overgewaaid uit Amerika. Daar staat hij steevast op tafel met Thanksgiving. Dat vieren wij niet echt, maar dit kalkoen recept komt goed van pas tijdens de kerstdagen.

 

Kalkoen kopen

Wil je helemaal makkelijk doen? Bestel dan je gevulde kalkoen bij Boers & Boers. Deze kalkoenen groeien op bij een boerderij nabij Londen. Een deel van deze vrije uitloop kalkoenen komen naar Boers & Boers in Londen en zorgt dat ze bij jou thuis afgeleverd worden. Gevuld afleveren is ook een optie trouwens. Je krijgt ze met een glaze (dat is een marinade) en een kernthermometer. Een kind kan de was doen.

kalkoen

De nieuwste recepten in je inbox?

Ja, dat wil ik!

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Ingrediënten voor 10 personen

  • 1 Copas kalkoen (5 kilo)
  • Sap van een sinaasappel
  • 1 flinke el grove mosterd
  • 1 flinke el honing
  • 1 takje verse rozemarijn
  • 2 el olijfolie
  • Peper en zout

Vulling

  • 1 reeds gebakken ciabatta (mag iets oud zijn)
  • 2 appels
  • 2 uien
  • 1 teentje knoflook
  • 50 gr cranberries (geweld in heet water)
  • 50 gr rozijnen (geweld in heet water)
  • 50 gr gedroogde abrikozen (geweld in heet water)
  • 50 gr walnoten
  • Sap van een sinaasappel
  • 1 tl verse rozemarijn (gehakt)
  • 1 tl verse tijm
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Lekker met

Materiaal

Kookmodus

Scherm aanhouden tijdens het koken

Zo maak je het

  1. De kalkoen bereiden
    Haal de kalkoen uit de koelkast. Dep de kalkoen droog met een keukenpapiertje.

    Gebruik de marinade van Boers & Boers of maak ons recept. Pers een sinaasappel uit boven een bakje. Pers de teen knoflook uit. Voeg de honing, de mosterd en de olie toe. Breng de marinade op smaak met de rozemarijn en wat peper en zout. Meng door elkaar.

  2. Bestrooi de binnenkant (indien ongevuld) van de kalkoen met peper en zout. Vul de binnenkant met partjes sinaasappel, takjes rozemarijn en teentjes knoflook. Bestrijk de buitenkant met de marinade. Leg de kalkoen in een grote met olie ingevette braadslede.

  3. Laat de kalkoen nu in ongeveer 1,5 tot 2 uur op kamertemperatuur komen. Plaats de kernthermometer in de borst van de kalkoen.

  4. Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet de kalkoen in de oven en zet de kookwekker op 30 minuten. Na 30 minuten verlaag je de temperatuur naar 140 graden. Draai de kalkoen nu om, zodat de kalkoen gelijkmatig bruin kleurt. Laat de kalkoen in ongeveer 2 uurtjes gaar worden. De kalkoen is klaar als deze een kerntemperatuur van 64 graden heeft. Dit lijkt laag, maar de kalkoen gaart nog na tijdens het rusten.

  5. Haal de kalkoen uit de oven en dek deze af met aluminiumfolie. Laat de kalkoen een half uur rusten, de temperatuur zal oplopen naar 67 graden. Mocht dit niet het geval zijn, zet de kalkoen dan nog even terug in de oven.

  6. De vulling
    Pel en snipper de ui en hak de knoflook fijn. Fruit dit aan in iets olijfolie. Voeg de tijm en de rozemarijn toe en bak dit mee. Snijd de ciabatta (mag ook een ander brood zijn) in blokjes. Giet het knoflook-uienmengsel op het brood.

  7. Snijd 2 appels in blokjes en hak de noten en de gewelde abrikozen grof. Voeg dit bij de stuffing. Voeg ook de gewelde rozijnen en de cranberry’s bij de vulling. Breng de kalkoenvulling op smaak met het sap van 1 sinaasappel, een scheutje olijfolie en peper en zout.

  8. Vul de kalkoen met de vulling of bak deze apart in een ovenschaal gedurende 30 minuten op 175 graden. Serveer de kalkoen met de vulling en cranberry compote.

kalkoen

Bestellen
Een Copas kalkoen bestellen bij Boers & Boers kan hier. Maar wees er wel snel bij, want ze gaan hard. Je kunt met 10 tot 12 personen van de kalkoen eten. En het is een feest om klaar te maken en op te eten.

Fotografie Simone van den Berg – Simones Kitchen

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

3.7 (26 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Ook leuk:

Gratis ebook ontvangen?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download gratis ebooks
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in