Menu
breekbrood-met-camembert-6.jpg

Breekbrood met gebakken camembert

Voor een lekker broodje ben ik altijd wel te porren. Helemaal in combinatie met kaas. Nou dan zit je met dit breekbrood met gebakken camembert wel goed. Lekker zacht knoflookbrood dat je in de warme gesmolten camembert dipt. Heerlijk! Het was alweer een tijdje geleden dat ik zelf brood gebakken heb. En ik vond het de hoogste tijd. Dit idee voor breekbrood had ik al een tijdje op mijn secret Pinterest bord (ja die heb ik) staan en nu moest het er maar eens van komen.

Hebben jullie nog leuke plannen voor vanavond? Ik vier thuis oud en nieuw met een paar vrienden en mijn gezellige buren. Dat hebben we vorig jaar ook gedaan en is ons prima bevallen. Ons huis geldt als een soort inloophuis en iedereen neemt wat lekkers mee. Nu woon ik een kookgraag buurtje dus dat zit wel goed. Het fijne van thuis oud en nieuw vieren is dat je niet door het vuurwerk hoeft te fietsen (dat vind deze granny maar niks). Ik kan het iedereen aanraden.

Vorig jaar kwam ik op oudjaarsdag terug uit Berlijn. En nu zit Annika daar. We wisselen elkaar mooi af. Ik ga in ieder geval wat lekkere hapjes maken, daar heb ik nu mooi de tijd voor. Misschien dat ik dit breekbrood nogmaals maak. Vind jij zelf brood bakken teveel gedoe, maar heb je wel intens zin in gesmolten camembert? Dan kan ik je dit recept aanraden. Ook zo fijn.

breekbrood met camembert

knoflookboter

Ingrediënten voor 1 breekbrood 
500 gr speltbloem
200 ml heet water
100 ml melk
30 gr zachte roomboter
7 gr gist
10 gr zout
1 x camembert in houten doosje
40 gr gesmolten roomboter
1 knoflookteen
1 takje rozemarijn

Zo maak je het
Meng het hete water met de koude melk. Het is de bedoeling dat het een lauw mengsel wordt. Je kunt het ook even kort verwarmen in de magnetron.

Voeg de gist toe aan de melk en roer het even door. Zet het even weg, zodat de gist kan gaan werken. Het is klaar als er kleine belletjes verschijnen.

Doe de speltbloem met het zout in je keukenmachine. (of in een kom als je met de hand kneed)

Voeg het melkmengsel en de roomboter toe en kneed er met de machine een soepel deeg van.

Kneed net zo lang totdat het deeg soepel aanvoelt en je een vliesje kunt vormen van het deeg. Dit betekent dat wanneer je een stukje deeg uit elkaar trekt, er een soort kauwgombal ontstaat.

Leg het deeg in een met olie ingevette kom en laat het op een warme plek, afgedekt (onder een theedoek of huishoudfolie) drie kwartier tot een uur rijzen. Het deeg is voldoende gerezen als het in volume verdubbeld is.

Druk de lucht voorzichtig uit het deeg en verdeel het deeg in 18 gelijke stukken. Maak van ieder stuk een rondje en druk deze plat. Vouw nu de binnenzijdes naar binnen zodat er een mooi bolletje ontstaat. Druk deze iets aan.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg het doosje van de camembert in het midden.

Verdeel de bolletjes deeg nu rondom het houten doosje. Houd iets ruimte tussen de bolletjes want ze rijzen nog verder.

Dek het geheel wederom af met een natte theedoek en laat ze nogmaals driekwartier rijzen.

Verwarm in de tussentijd de oven voor op 200 graden.

Laat de boter smelten en pers een teentje knoflook erboven uit. Hak de rozemarijn grof.

breekbrood met camembert

breekbrood met camembert

Kwast de broodjes in met de knoflookboter en bestrooi ze met wat rozemarijn.

Leg het kaasje (uiteraard zonder plastic) in het doosje.

Bak het breekbrood met de camemebert in ongeveer 25 – 30 minuten goudbruin en gaar.

Maak een inkeping in de camembert en strooi hier nog wat rozemarijn overheen.

Serveer het breekbrood meteen.

breekbrood met camembert breekbrood met camembert

Wil je dit van tevoren maken dan zou ik het brood helemaal afbakken maar zonder de camembert. Pas als je gasten er zijn zet je het breekbrood nogmaals in de oven, alleen nu pas doe je de camembert in het bakje. De baktijd kan je dan verkorten naar 10 minuten.

Veel plezier vanavond en alvast een heel gelukkig en vooral lekker nieuw jaar gewenst!

Liefs Pauline en Annika

 

happy new year
Laat het mij vooral weten via InstagramFacebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Heb je mijn kookboek al? Er staan bijna 100 nieuwe recepten in. Bestellen kan hier. 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan