Baked alaska

Video: Eenpersoons Baked Alaska met Ben & Jerry’s

Wil je het kerstdiner spetterend afsluiten? Dan moet je echt een baked alaska maken! Een klassiek dessert met een moderne twist. Want ik gebruikte Ben & Jerry’s ijs voor de vulling. Zoo machtig, maar zo lekker! En nu denk je misschien dit kan ik nooit maken. Nou ik kan je vertellen dat kan jij wel. Echt iedereen kan dit maken. Het is zo simpel! Maar de oohhhs en aahhhs zullen je aan tafel om de oren vliegen.

De buitenste laag, de meringue geeft het dessert een feestelijke uitstraling. Helemaal als je het eiwit carameliseert met een crème brûlée brander. Ik heb voor dit recept gepasteuriseerd eiwit gebruikt van Two Chicks (te koop in de supermarkt) want dan weet je zeker dat je goed zit. En dan kunnen zwangere vrouwen, ouderen en kinderen dit dessert ook met een gerust hart eten. Je kunt ieder ijs gebruiken dat je lekker vindt. Ik heb mijn favo smaken van Ben & Jerry’s gebruikt, de strawberry cheesecake en de what a lotta chocolate. Zo lekker! Als je de eenpersoons versie teveel gepriegel vindt, kan je natuurlijk ook één grote baked alaska maken. En deze in mooie punten snijden. Maar één ding is zeker, shinen zal je.

Geniet ervan! En vergeet je niet te abonneren op mijn YouTube kanaal, dan ben je als eerste op de hoogte van nieuwe video’s.

Klik hier als je de video niet kunt zien en vergeet je niet te abonneren op mijn kanaal.

Ingrediënten voor 6 personen
1 x 500 ml B&J Strawberry Cheesecake
1 x 500 ml B&J What a lotta chocolate
1 roombotercake
90 gr eiwit
150 gr suiker

Materialen
6 kleine kommetjes of kopjes
Crème brûlée brander

Zo maak je het
Haal het ijs alvast uit de vriezer zodat het iets beter schepbaar wordt.

Bekleed 6 kommetjes, mokjes of kleine bakjes met huishoudfolie.

Snijd de roombotercake in dunne plakjes. Bekleed het vormpje rondom met de cake. Voor de bodem heb ik nu een ronde uitsteker gebruikt. Druk de randen iets aan.

Verdeel 2 bollen ijs in ieder bakje. Je kunt ook 1 smaak gebruiken, net wat jij wilt. Dek de bovenkant ook af met een plakje cake.

Vouw het huishoudfolie dicht en zet deze vormpjes tot gebruik in de vriezer. Je kunt dit prima een paar dagen van tevoren klaar zetten. Maar minimaal 2 uur van tevoren.

Vlak voor het serveren haal je de vormpjes uit de vriezer.

Neem een schone en vetvrije kom (even schoonmaken met iets citroensap) en klop de eiwitten stijf met een mixer. Zodra er zachte pieken ontstaan voeg je beetje bij beetje de suiker toe. Mix net zolang door totdat je hele stevige pieken hebt. Je zou de kom op zijn kop moeten kunnen houden.

Zet de eenpersoons baked alaska op een bordje en verdeel het eiwitschuim rondom de cake. Dit mag best een beetje ruig, want dat staat heel leuk. Je kunt deze stap eventueel ook voorbereiden en de baked alaska met schuim en al invriezen.

Brandt het schuim nu goudbruin met de Crème brûlée brander. Heb je geen brander, dan kan je ze ook heel kort onder de grill zetten in de oven. Ik adviseer je wel om er bij te blijven staan 🙂

Serveer de baked alaska’s meteen. Geniet ervan!

Baked alaska

Baked alaska

 

Menu suggestie

Hollandse garnalen cocktail

***

Rosbief uit de oven met rozemarijn

***

Baked Alaska

merry x mas

Laat het mij vooral weten via InstagramFacebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Heb je mijn kookboek al? Er staan bijna 100 nieuwe recepten in. Bestellen kan hier. 

Kidsproof kerstmannetjes cheesecake aardbei
Kerst borrelboom
Bewaar
15 Comments
  • Kevin Jeunen

    29 december 2015 at 16:27 Beantwoorden

    Hoi Pauline,\r\nIk wil dit misschien met nieuwjaar maken. Is het dan geen probleem om ze met eiwitschuim in te vriezen?? \r\nDan kan ik bij het volk blijven en op het laatste moment uithalen, afbranden en serveren!\r\n\r\nBedankt, Kevin

  • Janne

    24 december 2015 at 10:52 Beantwoorden

    Hoi Pauline, fantastisch recept (ik had er nog nooit van gehoord, oeps), simpel maar ontzettend leuk!\r\n\r\nMisschien een beetje op de valreep, maar ik ben deze Baked Alaska’tjes as we speak aan het maken en bedenk nu ineens: kan ik ze ook gebrand en al invriezen? Of moet je het branden echt pas doen wanneer je het opdient?\r\nIk neem ze namelijk mee naar een ander kerstdiner en ik zou ze het ‘t liefst volledig ‘af’ hebben voordat ik daar aan kom… Groetjes, Janne

    • Annika

      24 december 2015 at 14:01 Beantwoorden

      Je kunt opgeklopte eiwitten niet invriezen, dus dat moet je echt op het laatste moment doen.

      • Janne

        24 december 2015 at 17:18 Beantwoorden

        Bedankt voor je reactie, maar in Pauline’s artikel staat dat dat wel kan…. \r\n”Zet de eenpersoons baked alaska op een bordje en verdeel het eiwitschuim rondom de cake. Dit mag best een beetje ruig, want dat staat heel leuk. Je kunt deze stap eventueel ook voorbereiden en de baked alaska met schuim en al invriezen.”\r\n\r\nIk vroeg me alleen af of ik dus dat branden ook al vooraf kon doen.

        • Kevin Jeunen

          30 december 2015 at 23:12 Beantwoorden

          Ik heb het gisteren geprobeerd. 1 eiwit opgeklopt met suiker en afgedekt ingevroren. De dag erna was er geen verschil met structuur, smaak… Afbranden en eten! 🙂

  • Teddy

    20 december 2015 at 14:06 Beantwoorden

    oh wauw dit ziet er echt enorm lekker uit!

  • Micha

    20 december 2015 at 09:17 Beantwoorden

    Hou, kun je ook 1 grote baked alaska maken? 😀

  • Daniëlle

    20 december 2015 at 08:47 Beantwoorden

    Dit moet wel heel erg lekker zijn! Ik denk dat ik het oudjaarsavond als toetje ga maken! Heerlijk!

  • Ineke

    19 december 2015 at 21:43 Beantwoorden

    Goed excuus om een brander te kopen ?

  • Corinne

    19 december 2015 at 16:13 Beantwoorden

    Oh wauw! Dit ziet er inderdaad super uit. Misschien iets voor volgend jaar. Dit jaar wordt er voor mij gekookt 🙂

  • Nicole

    19 december 2015 at 09:27 Beantwoorden

    Oke, dit is te lekker!

  • Margot

    19 december 2015 at 09:14 Beantwoorden

    Hihi oeps, ik had nog nooit van dit dessert gehoord. Maar het ziet er super uit!

  • Marlotte

    19 december 2015 at 07:08 Beantwoorden

    Oh wat heerlijk is dit. Ben & Jerry ijs valt meestal bij iedereen in de smaak! Ik vind merengue altijd zo’n mooi effect geven, prachtig!

  • Rena

    19 december 2015 at 06:51 Beantwoorden

    Thanks, this dessert is a fantastic idea!\r\nxx from Bavaria/Germany, Rena\r\nhttp://www.dressedwithsoul.com

Plaats een reactie