Menu

Pompoencake

Het zijn drukke tijden op Uit Pauline’s Keuken HQ. Het recept voor deze pompoencake heb ik al een tijdje geleden gemaakt, maar ik was er nog steeds niet aan toegekomen om hem te delen. De afgelopen weken stond ik meer voor de camera dan achter de camera en dat was ook voor mij een hele nieuwe ervaring. Best wel spannend ook. Voor IKEA heb ik inmiddels 5 draaidagen gehad en nog 2 te gaan. Komende week mag ik voor een ander merk ook weer recepten maken voor de camera (ik vertel jullie later wat dit is). En dan heb ik natuurlijk ook nog mijn eigen YouTube kanaal, waar ik iedere week een video deel. Ik vind het nog steeds zo leuk en bijzonder dat ik dit allemaal mag doen. Ik ben normaal redelijk snel op iets uitgekeken, maar koken, bloggen en fotograferen doe ik al 5 jaar lang met heel veel plezier. Waar blijft de tijd?

Maar over naar het recept, pompoencake dus. Lekker! Past helemaal bij deze tijd van het jaar. Ik heb verschillende varianten geprobeerd. Eerst met amandelmeel en boekweitmeel, dat werd naar mijn idee toch iets te vochtig. Je kunt het vergelijken met het bananabread. Het kan wel, maar dan is de cake eigenlijk alleen op de dag zelf lekker. Met speltbloem ging het beter. Als zoetmiddel heb ik Maple Syrup gebruikt. Niet al te veel, want de pompoen is van zichzelf ook wel zoet. Houd je wel van zoetigheid voeg dan 2 extra lepels toe. En natuurlijk mogen de speculaaskruiden niet ontbreken, dit komt het dichts bij de Amerikaanse Pumpkin spice mix. Ik ben heel benieuwd wat je ervan vindt. Laat het vooral weten als je hem gemaakt hebt.

pompoencake

Ingredienten voor 1 cake (23 cm)
250 gr pompoen
200 gr speltbloem
3 eieren
40 gr rozijnen
40 gr hazelnoten
2 el pompoenpitten
5 el maple syrup
2 tl bakpoeder
2 tl speculaaskruiden
Snuf zout
Scheutje neutrale olijfolie

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Snijd de pompoen in gelijkmatige stukken. Doe ze in een ovenschaal. Drizzle er een klein beetje neutrale olijfolie overheen (je kunt ook zonnebloemolie of kokosolie gebruiken). Giet de maple syrup over de pompoen en rooster het in 20 min gaar.

Laat de pompoen volledige afkoelen. Pureer de pompoen samen met de maple syrup en de olijfolie glad in een keukenmachine.

Voeg de eieren toe en mix dit kort mee.

Voeg de speltbloem, het bakpoeder, een snuf zout en de speculaaskruiden bij het beslag en meng dit er met een spatel doorheen.

Meng de rozijnen en de hazelnoten door het beslag.

pompoencake

Giet het beslag in een ingevette cakevorm. Strooi de pompoenpitten over de bovenkant van de cake.

Bak de pompoencake in 35 tot 40 minuten goudbruin in een voorverwarmde oven op 175 graden. De cake is klaar als een satéprikker er schoon en droog uitkomt.

pompoencake

Nog wat tips
In plaats van speltbloem kun je ook een mengsel van amandelmeel en boekweitmeel gebruiken (hij wordt dan wel wat vochtiger)
Houd je van zoet, voeg dan wat extra maple syrup toe aan het beslag
In plaats van olijfolie kun je ook kokosolie of zonnebloemolie gebruiken
Je kunt de pompoencake in aluminiumfolie max 3 dagen bewaren buiten de koelkast

Laat het mij vooral weten via InstagramFacebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Heb je mijn kookboek al? Er staan bijna 100! nieuwe recepten in. Bestellen kan hier. 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

37 reacties

 • Hanny van Wijk
  28 januari 2018 om 13:43

  Vorige week gemaakt, was erg lekker. Ook heerlijk als ontbijt.

 • Pauline
  20 november 2017 om 13:23

  Dat zou ik dan ook maar niet doen. Klinkt als schimmel.

 • Charlotte Mol
  17 november 2017 om 12:38

  Late reactie maar heb de cake gisteren gebakken. Er staat dat de cake 3 dagen goed blijft in aluminium folie. Op de derde dag ontstaan er soort van slijmerige draden. Wat is dat? Heb het nl eerder meegemaakt. Heb het maar niet meer gegeten voor de zekerheid. Wel jammer.

 • Annika
  11 mei 2017 om 12:14

  Hmm dat is gek. Ik weet niet of het toevoegen van appel het oplost. De cake zou niet droog moeten worden namelijk. Misschien kun je hem tijdens het laatste deel afdekken met aluminiumfolie.

 • Mariella
  10 mei 2017 om 15:37

  Hi, heb gisteren de pompoencake gemaakt de smaak is heerlijk,maar wel een beetje droog. Ik heb 35 min. aangehouden en de stand op 170 gr. gezet hetelucht. Als ik er de volgende keer wat stukjes appelcdoor doe los ik dit dan hiermee op? Mvrgr. Mariella.

 • Ramona
  13 november 2016 om 14:14

  De schil van een flespompoen kun je laten zitten. deze wordt lekker zacht en smaakt heerlijk!

 • Suzanne
  10 november 2016 om 16:47

  Bedankt voor de reactie! Ik zal hem de 2e keer korter in de oven doen.

  Ik heb wel 1 ding vervangen. De maple syrup heb ik vervangen voor rijststroop. Maar dat lijk me toch niet het probleem?

 • Annika
  10 november 2016 om 16:26

  Hmm wat raar en balen zeg! Het kan zijn dat jouw oven anders reageert, dus misschien heb je hem er te lang in gehad?

 • Suzanne
  10 november 2016 om 13:45

  Pompoen gekocht en helemaal zin om dit recept te bakken. Ik heb alles gedaan wat er staat beschreven, maar hij is helemaal mislukt! ? Het is een hele zware compacte vaste cake geworden, wat kan er mis zijn gegaan??
  Ik wil hem graag overnieuw proberen, maar ik heb echt geen idee wat ik evt anders zou moeten doen.
  Hebben jullie ideeën?

 • Sandra
  7 november 2016 om 20:57

  Nou dan weet ik het niet meer hoor. Ik eet hem in ieder geval altijd met schil.

 • Pauline
  7 november 2016 om 18:53

  Nee hoor dat klopt niet. Het is precies zoals Annika zegt.

 • Sandra
  7 november 2016 om 12:26

  Annika, het is precies andersom. De schil van de flespompoen kun je niet eten (heb ik altijd geleerd), maar die van een oranje pompoen wel.

 • Debby St.
  5 november 2016 om 14:24

  Deze lekkere cake staat in de oven te bakken!
  Het beslag smaakte alvast heerlijk :)

 • Joy
  5 januari 2016 om 17:18

  Ik had een keer zin om iets zoets te maken met pompoen, waarna ik op dit recept uit kwam. Ik heb de speltbloem vervangen door gewoon tarwemeel, ik heb honing en vanille suiker gebruikt ivp maple syrup en walnoten ivp hazelnoten.
  Door mijn verandering van zoetmaker had ik toch te weinig suiker toegevoegd (ik had 3 a 4 eetlepels honing en 3 zakjes vanille suiker), gelukkig kan dit makkelijk worden opgelost door een beetje slagroom of botercreme.
  Weer eens wat anders :)

 • Rita pilaet
  15 december 2015 om 07:33

  Supperleuke site,alleen ik woon in Spanje en daar hebben ze niet alle producten,zeker wat bloem aangaat kan je hier zeer weinig vinden,dus wat kan ik ter vervanging van speltmeel gebruiken voor de pompoencake.gr Rita

 • Annika
  9 december 2015 om 10:09

  Hier is een flespompoen gebruikt en dan kun je de schil gewoon mee pureren. Bij een ronde pompoen moet je de schil er wel even afhalen, want deze is veel taaier.

 • Roos
  8 december 2015 om 23:09

  Gebruik jij een oranje 'traditionele' pompoen met schil of zonder schil? Of lees ik er overheen?:)

 • Astrid Spang
  12 november 2015 om 11:08

  Echt een aanrader!
  Super smeuïge cake, eet hem als ontbijt, lunch of gewoon lekker bij de koffie/thee!

 • Pauline
  9 november 2015 om 17:46

  Bij Dille & Kamille, zo'n leuke winkel.

 • Willemijn
  8 november 2015 om 22:45

  Hee Pauline,

  Waar koop je zo'n leuk rekje om de cake op te fotograferen? :-)

 • Pauline
  6 november 2015 om 10:43

  Nee hij is allesbehalve droog, eerder smeuïg. Je gebruikt het vet van de geroosterde pompoen namelijk.

 • Ger
  6 november 2015 om 00:15

  Ziet er heerlijk uit! Maar wordt de cake niet te droog zonder een vetstof (boter, olie) in het beslag?

 • Silvia
  5 november 2015 om 19:35

  Gisteren gemaakt en vandaag ik de trommel mee naar school bij m'n dochter.
  Vanavond: hé mam, die cake was lekker!! Huh, zat er pompoen in? Echt!? (ze dacht dat ze dat niet luste...) Dus, een succes hier!

 • I.
  4 november 2015 om 09:30

  Door hoeveel (riet)suiker zou je de maple syrup kunnen vervangen?

 • Marijke
  3 november 2015 om 20:02

  De pompoencake is heerlijk! Ook mijn vriend vond het smullen! Ik gebruikte een cakevorm van 30cm (had geen kleinere), baktijd uiteindelijk 35min. Bedankt Pauline voor weer zo'n heerlijk recept!

 • Pauline
  3 november 2015 om 19:56

  Het lijkt me een heerlijke cake. Alleen op dit moment heb ik een hele berg winterwortelen over. Zou ik de pompoen ook kunnen vervangen door de wortelen?

 • Megan
  3 november 2015 om 15:52

  Klinkt als een heerlijk herfstig recept. Ik ben gek op alles met pompoen! En deze ''gezonde'' cake lijkt me erg lekker!

 • Ellen
  3 november 2015 om 14:09

  Ik maakte pas pompoentaart! Het is gek hoe een groente zo lekker smaakt in zoete baksels, niet? Ik ga deze gezonde versie zeker ook eens uitproberen!

 • Sophie
  3 november 2015 om 12:41

  Heb je misschien een goede vervanger voor maple syrup? :$

 • Lies
  3 november 2015 om 11:41

  Ei kan je vervangen door een eetlepel lijnzaad met drie eetlepels warm water te mengen. Even laten staan en klaar!!

 • Isabelle
  3 november 2015 om 11:05

  Oh, ik ben helaas allergisch voor kippen ei eiwit. Weet iemand een goede vervanger? (Op no-egg na..dat werkt echt niet) ;-)
  Wil deze namelijk wel heel graag maken!

 • Sabine
  3 november 2015 om 08:27

  Die veelzijdigheid van pompoen is zo fijn! Dit is ook weer echt een smulrecept zo te zien :-)

 • Nicole
  3 november 2015 om 08:07

  Hmm dit ziet er weer lekker uit! Goed idee om met pompoen te bakken.

 • Margot
  3 november 2015 om 07:31

  Bakken met pompoen heb ik nog nooit gedaan, maar daar moet ik toch eens verandering in brengen als ik dit zo zie!

 • Marlotte
  3 november 2015 om 07:15

  Ziet er heerlijk uit, ik heb laatst zo'n zelfde soort gemaakt en heb bij de amandel- en boekweitmeel wat tapioca- en kokosmeel gedaan zodat hij niet zo droog wordt. Erg lekker!

 • Bas
  3 november 2015 om 06:56

  Zocht nog een bakreceptje voor morgen. Dit wordt 'm!

 • Emma
  3 november 2015 om 06:55

  Lijkt me echt ongelofelijk lekker! Heel leuk dat je dit met pompoen doet !

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.