Menu

Gevulde speculaas

Dit recept voor gevulde speculaas stond al heel lang op mijn ‘to-bake’ lijstje. Soms heb je van die dingen waarvan het je leuk lijkt om het eens helemaal zelf te maken. Dat had ik met dit recept. Ik ben dol op speculaas en helemaal de gevulde variant. Ik vind het wel belangrijk dat de spijs gemaakt is van echte amandelen. Dit is veel smaakvoller dan de neppe spijs die vaak verkocht wordt.

Ik heb deze speculaas een tijdje geleden gemaakt en getrakteerd aan mijn collega’s voor mijn verjaardag. Het perfecte test moment. Nou, ik kan je vertellen, hij was binnen no-time op. Het is bijna Sinterklaasavond. Een beter moment om dit recept uit te proberen is er niet toch?

Gevulde speculaas

Ingrediënten voor 20 personen
250 gram speltbloem ( mag ook tarwebloem)
1 el bakpoeder
125 gram lichtbruine basterdsuiker
170 gram koude roomboter
1 el speculaaskruiden
2 el melk
Snuf zout
1 eigeel om te bestrijken
Amandelen voor garnering
1 x recept voor spijs

Zo maak je het
Meng de bloem, bakpoeder, zout, basterdsuiker en speculaaskruiden in een kom (van een keukenmachine) door elkaar.

Snijd de boter in blokjes en voeg deze bij de bloem.

Kneed er met je handen (of met de machine) een soepel deeg van.  Vorm er een mooie bal van.

Als het deeg wat droog is, voeg dan wat melk toe.

Verpak het deeg in vershoudfolie en laat het een half uurtje rusten in de koelkast.

Maak intussen de spijs volgens het recept. Pas alleen de hoeveelheid aan naar 175 gram amandelen en 175 gram suiker.

Verwarm de oven voor op 175 graden (hetelucht).

Verdeel het deeg in 2 helften. Rol het eerste deel uit in een rondje of vierkant of bekleed er een lage bakvorm mee.

Verdeel het spijs over het deeg.

Rol nu het tweede deel uit en leg dit bovenop de spijs.

Bestrijk de bovenkant met het eigeel en garneer het eventueel met amandelen of amandelschaafsel.

Bak de gevulde speculaas in 40 minuten goudbruin in de oven op 175 graden.

Gevulde speculaas

 

Laat het mij vooral weten via InstagramFacebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

21 reacties

 • Pauline
  14 oktober 2019 om 13:50

  Dat is wel normaal. Je zou de volgende keer een handje extra amandelen kunnen toevoegen. Vorm is 20 x 30.

 • Annelies
  13 oktober 2019 om 20:21

  Makkelijk recept en de speculaas smaakte heerlijk! Wel een vraagje: de spijs was zo plakkerig dat het bij het uitstrijken in de bakvorm telkens aan mijn lepel bleef plakken. Is dat normaal en kan ik daar iets aan doen? En welk formaat bakvorm heb je gebruikt?

 • Pauline
  19 december 2016 om 11:27

  Je kunt het een dag of 2, 3 goed houden. Gewoon buiten de koelkast bewaren in wat aluminiumfolie, dan komt het goed.

 • Marijke Droste
  17 december 2016 om 20:49

  Al woon ik in Italie,en hou van de Italiaanse keuken,,speculaas met Kerstmis mag niet ontbreken,meestal gevulde speculaas met amandelspijs(amandelen en citroen uit eigen tuin),.
  Maar nu heb ik een vraag:hoelang van tevoren kan ik die bakken?

  Mille grazie.

 • Hans
  7 december 2015 om 20:56

  Gisteren gemaakt en meteen opgegeten. Wat lekker, veel goede reacties gehad, waaronder: "beste gevulde speculaas ever". Ik heb iets minder citroen gebruikt, en bruine basterdsuiker (sluit me bij Sarah aan :-). Had wel moeite met het hakken van de amandelen want ik heb nog geen foodprocessor. Die ga ik dit jaar nog kopen. Maar met een staafmixer en een doek over de kom lukte het uiteindelijk wel (af en toe stoppen omdat de staafmixer wel erg warm werd). Ik had trouwens de speculaaskruiden zelf gemengd, volgens dit recept: http://www.zoetrecepten.nl/recepten/zo-maak-je-zelf-speculaaskruiden/ Geeft net nog even dat extra eigen tintje !

 • Sarah
  5 december 2015 om 18:11

  Ik heb gewoon een eetlepel gebruikt, volgens mij zorgt het ervoor dat het speculaas goed bros wordt. Het is heerlijk, in ieder geval.

 • Sarah
  5 december 2015 om 18:10

  Ik heb het gisteren gemaakt! Met donkerbruine suiker ipv lichtbruin, omdat speculaas lekker donker hoort te zijn voor mij. Ik had nooit eerder spijs gemaakt, maar het is inderdaad heel makkelijk! Het bleef bij mij wat nat, maar ik had wel een heel ei gebruikt op 175 gr amandelen en suiker. Misschien kwam het daardoor. Na het bakken was het wel stevig en perfect. Veel complimentjes gehad, het is heerlijk!

 • eve
  5 december 2015 om 14:35

  Heerlijk recept. Maarre, een el bakpoeder klinkt wat veel. Moet het tl zijn???

 • Annelies
  27 november 2015 om 18:29

  Ziet er echt heerlijk uit!

 • Marjolein
  27 november 2015 om 17:21

  Oeh die staat ook al heel lang op mijn lijstje om een keer te maken. Maar ik denk dat ik dit komende week nog wel ga maken! Lekker!! Ben dol op gevulde speculaas!

 • Mariska
  27 november 2015 om 15:07

  Oeps, spellingscontrole ?. Bedoel welk formaat bakvorm? :-)

 • Mariska
  27 november 2015 om 15:07

  Welk formaat bakvorm Jennie gebruikt?

 • Chantal
  27 november 2015 om 14:03

  Ik maak dit ook ieder jaar wel een paar keer , volgende week als de familie komt kan dit natuurlijk niet ontbreken, het is echt een succesrecept. Het is jammer dat ik dit van mijn moeder pas mag maken als de Sint in het land is!

 • karlien
  27 november 2015 om 13:38

  Dit ziet er heel erg lekker uit!

 • Annika
  27 november 2015 om 11:19

  Oeps, dat was ik vergeten. Heb het toegevoegd, 170 gram.

 • Emma
  27 november 2015 om 10:03

  Ja dit is echt verrukkelijk!!! Ik maak het ook ieder jaar opnieuw!!

 • Fleurtje
  27 november 2015 om 10:01

  Hoeveel boter moet er in het recept? kan het niet terug vinden..

 • Margot
  27 november 2015 om 07:58

  Dat ziet er goed uit, hier kan ik mijn vriend wel blij mee maken!

 • Nicole
  27 november 2015 om 07:42

  Dat ziet er heerlijk uit! Helaas ligt spijs te zwaar op de maag, dus deze sla ik over. Ik snap wel dat dit zo op was.

 • Esmée
  27 november 2015 om 06:58

  Gevulde speculaas vind ik heerlijk, maar zelfgemaakt lijkt me nog lekkerder!

 • Marlotte
  27 november 2015 om 06:48

  Oh inderdaad, die spijs uit de supermarkt is helemaal niks vergeleken met zelfgemaakte spijs mét echte amandelen. Heerlijk om zelf gevulde speculaas te maken, ben er echt gek op!

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.

Bestel nu ons jubileummagazine FEEST