fbpx

Gevulde speculaas

Gevulde speculaas

Gevulde speculaas

Dit recept voor gevulde speculaas stond al heel lang op mijn ‘to-bake’ lijstje. Soms heb je van die dingen waarvan het je leuk lijkt om het eens helemaal zelf te maken. Dat had ik met dit recept. Ik ben dol op speculaas en helemaal de gevulde variant. Ik vind het wel belangrijk dat de spijs gemaakt is van echte amandelen. Dit is veel smaakvoller dan de neppe spijs die vaak verkocht wordt.

Ik heb deze speculaas een tijdje geleden gemaakt en getrakteerd aan mijn collega’s voor mijn verjaardag. Het perfecte test moment. Nou, ik kan je vertellen, hij was binnen no-time op. Het is bijna Sinterklaasavond. Een beter moment om dit recept uit te proberen is er niet toch?

Gevulde speculaas

Ingrediënten voor 20 personen
250 gram speltbloem ( mag ook tarwebloem)
1 el bakpoeder
125 gram lichtbruine basterdsuiker
170 gram koude roomboter
1 el speculaaskruiden
2 el melk
Snuf zout
1 eigeel om te bestrijken
Amandelen voor garnering
1 x recept voor spijs

Zo maak je het
Meng de bloem, bakpoeder, zout, basterdsuiker en speculaaskruiden in een kom (van een keukenmachine) door elkaar.

Snijd de boter in blokjes en voeg deze bij de bloem.

Kneed er met je handen (of met de machine) een soepel deeg van.  Vorm er een mooie bal van.

Als het deeg wat droog is, voeg dan wat melk toe.

Verpak het deeg in vershoudfolie en laat het een half uurtje rusten in de koelkast.

Maak intussen de spijs volgens het recept. Pas alleen de hoeveelheid aan naar 175 gram amandelen en 175 gram suiker.

Verwarm de oven voor op 175 graden (hetelucht).

Verdeel het deeg in 2 helften. Rol het eerste deel uit in een rondje of vierkant of bekleed er een lage bakvorm mee.

Verdeel het spijs over het deeg.

Rol nu het tweede deel uit en leg dit bovenop de spijs.

Bestrijk de bovenkant met het eigeel en garneer het eventueel met amandelen of amandelschaafsel.

Bak de gevulde speculaas in 40 minuten goudbruin in de oven op 175 graden.

Gevulde speculaas

 

Laat het mij vooral weten via InstagramFacebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Heb je mijn kookboek al? Er staan bijna 100! nieuwe recepten in. Bestellen kan hier. 

 

Video: Pompoensoep
Mijn eetdagboek in foto's
Bewaar

Annika

Annika maakt alle foodfoto’s en verzorgt de styling. Maar eigenlijk is ze gewoon de rechterhand van Pauline. Ze denkt mee, werkt aan grote projecten, beheert de website en app en is in alles betrokken. Annika is dol op mooie plekken, houdt van reizen, lekker eten en hippe koffietentjes.

19 Comments
 • Hans

  7 december 2015 at 20:56 Beantwoorden

  Gisteren gemaakt en meteen opgegeten. Wat lekker, veel goede reacties gehad, waaronder: “beste gevulde speculaas ever”. Ik heb iets minder citroen gebruikt, en bruine basterdsuiker (sluit me bij Sarah aan :-). Had wel moeite met het hakken van de amandelen want ik heb nog geen foodprocessor. Die ga ik dit jaar nog kopen. Maar met een staafmixer en een doek over de kom lukte het uiteindelijk wel (af en toe stoppen omdat de staafmixer wel erg warm werd). Ik had trouwens de speculaaskruiden zelf gemengd, volgens dit recept: http://www.zoetrecepten.nl/recepten/zo-maak-je-zelf-speculaaskruiden/ Geeft net nog even dat extra eigen tintje !

 • Sarah

  5 december 2015 at 18:10 Beantwoorden

  Ik heb het gisteren gemaakt! Met donkerbruine suiker ipv lichtbruin, omdat speculaas lekker donker hoort te zijn voor mij. Ik had nooit eerder spijs gemaakt, maar het is inderdaad heel makkelijk! Het bleef bij mij wat nat, maar ik had wel een heel ei gebruikt op 175 gr amandelen en suiker. Misschien kwam het daardoor. Na het bakken was het wel stevig en perfect. Veel complimentjes gehad, het is heerlijk!

 • eve

  5 december 2015 at 14:35 Beantwoorden

  Heerlijk recept. Maarre, een el bakpoeder klinkt wat veel. Moet het tl zijn???

  • Sarah

   5 december 2015 at 18:11 Beantwoorden

   Ik heb gewoon een eetlepel gebruikt, volgens mij zorgt het ervoor dat het speculaas goed bros wordt. Het is heerlijk, in ieder geval.

 • Annelies

  27 november 2015 at 18:29 Beantwoorden

  Ziet er echt heerlijk uit!

 • Marjolein

  27 november 2015 at 17:21 Beantwoorden

  Oeh die staat ook al heel lang op mijn lijstje om een keer te maken. Maar ik denk dat ik dit komende week nog wel ga maken! Lekker!! Ben dol op gevulde speculaas!

  • Marijke Droste

   17 december 2016 at 20:49 Beantwoorden

   Al woon ik in Italie,en hou van de Italiaanse keuken,,speculaas met Kerstmis mag niet ontbreken,meestal gevulde speculaas met amandelspijs(amandelen en citroen uit eigen tuin),.\r\nMaar nu heb ik een vraag:hoelang van tevoren kan ik die bakken?\r\n\r\nMille grazie.

   • Pauline

    19 december 2016 at 11:27 Beantwoorden

    Je kunt het een dag of 2, 3 goed houden. Gewoon buiten de koelkast bewaren in wat aluminiumfolie, dan komt het goed.

 • Mariska

  27 november 2015 at 15:07 Beantwoorden

  Oeps, spellingscontrole ?. Bedoel welk formaat bakvorm? 🙂

 • Mariska

  27 november 2015 at 15:07 Beantwoorden

  Welk formaat bakvorm Jennie gebruikt?

 • Chantal

  27 november 2015 at 14:03 Beantwoorden

  Ik maak dit ook ieder jaar wel een paar keer , volgende week als de familie komt kan dit natuurlijk niet ontbreken, het is echt een succesrecept. Het is jammer dat ik dit van mijn moeder pas mag maken als de Sint in het land is!

 • karlien

  27 november 2015 at 13:38 Beantwoorden

  Dit ziet er heel erg lekker uit!

 • Emma

  27 november 2015 at 10:03 Beantwoorden

  Ja dit is echt verrukkelijk!!! Ik maak het ook ieder jaar opnieuw!!

 • Fleurtje

  27 november 2015 at 10:01 Beantwoorden

  Hoeveel boter moet er in het recept? kan het niet terug vinden..

  • Annika

   27 november 2015 at 11:19 Beantwoorden

   Oeps, dat was ik vergeten. Heb het toegevoegd, 170 gram.

 • Margot

  27 november 2015 at 07:58 Beantwoorden

  Dat ziet er goed uit, hier kan ik mijn vriend wel blij mee maken!

 • Nicole

  27 november 2015 at 07:42 Beantwoorden

  Dat ziet er heerlijk uit! Helaas ligt spijs te zwaar op de maag, dus deze sla ik over. Ik snap wel dat dit zo op was.

 • Esmée

  27 november 2015 at 06:58 Beantwoorden

  Gevulde speculaas vind ik heerlijk, maar zelfgemaakt lijkt me nog lekkerder!

 • Marlotte

  27 november 2015 at 06:48 Beantwoorden

  Oh inderdaad, die spijs uit de supermarkt is helemaal niks vergeleken met zelfgemaakte spijs mét echte amandelen. Heerlijk om zelf gevulde speculaas te maken, ben er echt gek op!

Plaats een reactie