boerenkoolpesto

Boerenkoolpesto

Jarenlang heb ik een boerenkool trauma gehad, iets met een kerstdiner op de basisschool. Don’t ask! Maar nu is het één van mijn lievelingsgroentes. Waarom? Nou dat zal ik je vertellen, boerenkool is super veelzijdig. Je kunt er een ouderwetse stamppot van maken (iets wat ik nog steeds niet aandurf), je kunt het wokken, in een smoothie gooien maar je kunt er ook pesto van maken. Yes! Boerenkoolpesto is superlekker. Wel is het belangrijk dat je een jonge boerenkool gebruikt. Deze blaadjes zijn wat fijner van structuur en perfect voor in de pesto. Wil je toch liever de grove versie gebruiken, dan adviseer ik je om de boerenkool even kort te stomen.

Net als bij een gewone pesto voeg ik pijnboompitjes en Parmezaan toe.  In plaats van pijnboompitjes zou je ook walnoten kunnen gebruiken. Voor wat extra frisheid voeg ik citroensap toe. Deze pesto is heerlijk in de pasta maar kan ook prima op een stukje brood. Ik ben benieuwd wat je er van vindt.

boerenkoolpesto

Ingrediënten voor 1 pot vol
2 handjes jonge boerenkool
40 gr Parmezaan
30 gr pijnboompitten
1 teentje knoflook
Kneepje citroensap
Peper en zout
Olijfolie (ongeveer 4 – 5 el)

Zo maak je het
Maal alle ingrediënten fijn in een keukenmachine. Begin met 4 el olijfolie. Is het mengsel nog te dik voeg dan wat extra olijfolie toe.

Breng de boerenkoolpesto verder op smaak met peper en zout en eventueel wat extra citroensap.

Je kunt de pesto ongeveer 3 dagen bewaren in de koelkast.

boerenkoolpesto

boerenkoolpesto

Dit recept is Voedselzandloper proof.

Laat het mij vooral weten via InstagramFacebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Heb je mijn kookboek al? Er staan bijna 100! nieuwe recepten in. Bestellen kan hier. 

Video: Scones met clotted cream
Review Guilty Pleasures
Bewaar
7 Comments
 • happybudgetcooking

  13 november 2015 at 13:10 Beantwoorden

  Hmm ik heb nog nooit van mijn leven boerenkool gegeten (yes I know).. Ik weigerde het altijd en waarom weet ik nog steeds niet? Is het een erg overheersende smaak of juist subtiel?

 • Nicole

  13 november 2015 at 09:22 Beantwoorden

  Herkenbaar dat kerstdiner op de basisschool. Leuk idee om pesto van boerenkool te maken.

 • Lotte

  13 november 2015 at 09:13 Beantwoorden

  Wat een leuk idee om boerenkool te gebruiken. Past perfect bij het weer! Ik heb ook een trauma aan boerenkoolstamppot haha. In mijn jeugd aten we het bijna elke maandag in de winter, maar omdat dat mijn sportdag was, kreeg ik altijd uitgedroogde kliekjes uit de magnetron. Bleeeeh. Het zal vast niet zo erg zijn geweest als ik het me herinner, maar ik durf nog steeds geen boerenkoolstamppot te eten haha.

 • Margot

  13 november 2015 at 08:53 Beantwoorden

  Daar had ik nog niet aan gedacht, wat een goed idee!

 • Emma

  13 november 2015 at 08:36 Beantwoorden

  Ahh, heerlijk! Prachtige frisse groene kleur !

 • Marlotte

  13 november 2015 at 07:25 Beantwoorden

  Ik moest ook jaren niets hebben van boerenkool, maar nu is het inderdaad ook één van mijn lievelingsingrediënten. Zelf maak ik mijn boerenkoolpesto net iets anders, maar deze lijkt me ook heerlijk! Ik ga ‘m snel eens uitproberen!

Plaats een reactie