fbpx
Menu

Zoete aardappeltaartjes

Deze zoete aardappeltaartjes zijn lekker zeg! Of eigenlijk zijn het mini zoete aardappelgratins. Iets waar ik dol op ben. Ik heb de Hotelschool gedaan. Eens per 2 weken had ik kookles. Een van de bijgerechten die we vaak maakten was aardappelgratin. Lekkere romige aardappelen met een dikke kaaskorst uit de oven. Op de een of andere manier maakte ik (en ook mijn medestudenten) altijd wat extra voor mijzelf. Daar werd dan de hele avond flink van gesnoept.

Maar dat kan dus ook prima met zoete aardappelen. Nu de herfst weer volop aanwezig is, grijp ik weer vaker naar deze knol. Want officieel is het een knol en geen aardappel. Zo geserveerd als eenpersoonstaartjes is het een bijgerecht waar je mee aan kunt komen. Je kunt het ook in een grote ovenschaal doen. Dat gaat prima zelfs. Alleen moet je de baktijd dan wel even verlengen met een kwartiertje. Dat wordt smullen!

zoete aardappeltaartjes

Ingrediënten voor 6 st.
2 zoete aardappelen
100 ml kookroom
1 ei
50 gr geraspte belegen kaas
Handje bieslook
Peper en zout

Materialen
Muffinvorm
Muffinpapiertjes of vierkante stukjes bakpapier

Zo maak je het 
Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht).

Was en schil de zoete aardappelen en snijd ze in hele dunne plakjes.

Leg de muffinpapiertjes in de vorm. Geen muffinpapiertjes bij de hand? Het gaat ook prima om vierkante stukjes bakpapier in de vorm te duwen.

Verdeel de aardappelplakjes over de muffinpapiertjes. Gewoon op elkaar stapelen.

Klop een eitje los met de kookroom. Breng dit op smaak met wat peper en zout. Hak de bieslook fijn en voeg dit samen met de geraspte kaas bij het roommengsel.

Giet de room op de zoete aardappelplakjes. Garneer de taartjes eventueel met wat extra kaas.

zoete aardappeltaartjes

Bak de zoete aardappeltaartjes in 25 tot 30 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven.

Lekker als bijgerecht bij een geroosterd kippetje.

PS wil je dit recept voedselzandloper proof maken? Vervang dan de room voor een plantaardige versie op basis van soja.

zoete aardappeltaartjes

zoete aardappeltaartjes

Laat het mij vooral weten via InstagramFacebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Heb je mijn kookboek al? Er staan bijna 100! nieuwe recepten in. Bestellen kan hier. 

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

25 reacties

  • Karen Duckers
    16 december 2018 om 15:32

    Hoi hoi Hoe dik maak je het stapeltje met zoete aardappelplakjes? Groetjes Karen

    Beantwoorden
  • Annika
    18 december 2018 om 10:52

    2-3 cm hoog is voldoende :)

    Beantwoorden
  • Irma verhulst
    2 februari 2017 om 10:53

    Kun je dit ook een paar uur van tevoren maken

    Beantwoorden
  • Pauline
    2 februari 2017 om 12:42

    Zeker en dan weer even kort verwarmen vlak voor het eten.

    Beantwoorden
  • Nicky
    19 december 2016 om 16:11

    Hoi Pauline,
    Even een vraagje, zou je in dit gerecht ook de zoete aardappel kunnen vervangen voor gewone aardappel? Zo nee heb je een ander lekker receptje voor mini aarappel gratin waarin gewone aardappel wordt gebruikt?
    Zo ja, welke aardappel kruimig, niet kruimig is dan het beste om te gebruiken?
    Alvast bedankt!
    Groetjes Nicky

    Beantwoorden
  • Wendy
    25 januari 2016 om 17:52

    Heerlijk en supereenvoudig gerecht. Zelfs manlief smult ervan! Mandoline werkt heel goed. Heb m aangeschaft nav jouw recept van de pompoenlasagne. Onmisbaar in de keuken wat mij betreft!

    Beantwoorden
  • Petra
    21 december 2015 om 10:50

    Heb je nog 'n tip hoe je de aardappels 't beste kan snijden wanneer je geen keukenmachine hebt?
    Ze zijn altijd zo hard nl.

    Beantwoorden
  • Pauline
    21 december 2015 om 23:16

    Ja ik weet het. Daarom gebruik ik een mandoline. Maar anders met een heel scherp mes. Je kunt ze ook even kort voorkoken.

    Beantwoorden
  • Petra
    22 december 2015 om 09:51

    Merci Pauline!

    Beantwoorden
  • Carla Schalken
    19 december 2015 om 00:07

    Kan ik de ei ook laten vervallen?
    Ik heb een schoondochter die allergie's is voor ei helaas.

    Beantwoorden
  • Pauline
    19 december 2015 om 14:34

    Eigenlijk niet. Want het ei is nodig om te binden. Je zou wel enkel de schijfjes met wat olijfolie en kaas kunnen maken. Maar dan zonder room.

    Beantwoorden
  • Astrid
    17 november 2015 om 09:54

    Ik heb gisteren deze taartjes gemaakt als bijgerecht bij de Spaanse bloemkool schotel.
    De aardappelen (ik had de witte waar inderdaad een paarse schil omheen zit, de andere een oranje) geschild en daarna in de Magimix tot dunne plakjes gesneden. Weinig werk dus.
    Verder wel het room-ei mengsel (ik had sojaroom) goed op smaak brengen.
    Het zag er mooi uit en was ook erg lekker! Wederom...niet moeilijk dus voor iedereen te doen (en ik heb er nog 2 over...misschien een idee voor bij de lunch (even kort opwarmen) met een lekkere salade erbij?)

    Beantwoorden
  • Lana - ohmymeal.nl
    30 oktober 2015 om 14:36

    Zien er heerlijk uit!

    Beantwoorden
  • Nicole
    20 oktober 2015 om 21:09

    Lekker! I love zoete aardappel :)

    Beantwoorden
  • Sarah
    20 oktober 2015 om 17:18

    Hoe kan ik aan de buitenkant van de zoete aardappel zien of het een witte of een oranje is? Ik wil graag de oranje hebben, maar ik koop steeds per ongeluk de witte!

    Beantwoorden
  • Pauline
    21 oktober 2015 om 13:29

    Dat weet ik eerlijk gezegd ook niet. Ik zou juist wel eens een witte willen tegenkomen :)

    Beantwoorden
  • Amelie
    24 oktober 2015 om 01:12

    Bij de Jumbo hebben ze vaak de witte!

    Beantwoorden
  • Amelie
    24 oktober 2015 om 01:13

    De witte hebben vaak een paarse buitenkant

    Beantwoorden
  • Leo de Kock
    24 december 2015 om 13:14

    Klopt, de paarskleurige zoete aardappel heeft meer een witte vleeskleur terwijl de oranjekleurige echt oranje van binnen is!

    Beantwoorden
  • Evelien
    20 oktober 2015 om 10:38

    kun je de kookroom ook vervangen door iets anders? iets wat minder vet is?

    Beantwoorden
  • Deborah
    20 oktober 2015 om 09:37

    Hmm lijkt me inderdaad erg lekker en het ziet er gezellig uit!

    Beantwoorden
  • Emma
    20 oktober 2015 om 08:06

    Heerlijk!

    Beantwoorden
  • Margot
    20 oktober 2015 om 07:26

    Wat een goed idee! Ik ben gek op aardappelgratin en dit is een leuke variatie!

    Beantwoorden
  • Marlotte
    20 oktober 2015 om 07:23

    Leuk als bijgerecht zeg, ziet er meteen wat feestelijker uit. Lekker!

    Beantwoorden
  • Susanne
    20 oktober 2015 om 07:10

    Ziet er lekker uit! Ga ik zeker eens proberen. Zou je ze ook in kunnen vriezen?Lijkt me lekker als lunch met een salade erbij.

    Beantwoorden

Reactie plaatsen