hartig kwarkbrood

Kaas Ui Kwarkbrood

Na het succes van het zoete kwarkbrood, kon een hartige versie niet achterblijven. Ik ben zelf echt gek op kaas-uibrood. Dat at ik vroeger altijd in het weekend, met een flinke lik Boursin erop. Ik heb geprobeerd om een gezondere versie hiervan te maken, met kwark als hoofdbestanddeel. Lekker hartig. En het ideale tussendoortje voor het 4 uur inkakmoment (hebben jullie dat ook altijd?).

Eigenlijk heeft de structuur meer weg van een cake dan van een brood. Net als bij bananabread zeg maar. Het is vrij zacht en luchtig. Ik eet hem het liefst met gezouten roomboter en een plakje kaas. Misschien iets minder gezond, maar wel extra lekker. Je kunt het brood ongeveer 3 dagen bewaren, maar je kunt het ook heel goed invriezen. Handig om mee te nemen naar je werk.

hartig kwarkbrood

Ingrediënten voor 1 brood van 23 cm
250 gr kwark
2 eieren
50 gr amandelmeel
100 gr boekweitmeel
100 gr geraspte belegen kaas (liefst een pittige)
2 uien
2 tl bakpoeder
0,5 tl tijm
Peper en zout
Olijfolie

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 175 graden (hetelucht)

Pel en snipper de uien en bak deze langzaam aan in wat olijfolie. Breng de uien op smaak met peper, zout en de tijm. Laat ze vervolgens afkoelen.

Klop de eieren samen met de kwark los in een kom.

Voeg het amandelmeel, het boekweitmeel, het bakpoeder en wat peper en zout toe.  Meng het goed door elkaar tot er een glad beslag ontstaat.

Voeg de gebakken uien en de geraspte kaas bij het beslag en meng het nog even kort.

Bekleed een cakevorm van 23 cm met bakpapier en giet het beslag in de vorm.

Bak het hartige kwarkbrood in ongeveer 45 minuten goudbruin in de oven.

Het kaas-uibrood is extra lekker met roomboter en kaas.

hartig kwarkbrood hartig kwarkbrood

Dit recept is Voedselzandloper proof.

Laat het mij vooral weten via InstagramFacebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Nu in de aanbieding. Heb je mijn kookboek al? Bestellen kan hier. 

Fresh & Easy: Tofu Ketjap
Diary Oktober #2
Bewaar
39 Comments
 • Laura

  22 augustus 2016 at 12:15 Beantwoorden

  Hoi Pauline,\r\nWat een lekker recept!\r\nIk was alleen wel weer een beetje eigenwijs..\r\nIk had het beslag in de cakevorm zitten en vond hem zo laag dat ik er nog wat beslag bij had gemaakt. \r\nVervolgens kon het brood niet goed rijzen en was hij niet helemaal gaar.\r\nDe volgende keer doe ik het dus mooi volgens recept met misschien een iets kleinere vorm.\r\nIk heb trouwens speltmeel gebruikt en de smaak was heel goed!\r\nGa hem zeker nog eens vaker maken volgens jouw recept.\r\nGroetjes Laura

 • Mariska Karcher

  24 juli 2016 at 11:22 Beantwoorden

  lekker Pauline, ik heb een lactose vrije variant gemaakt met geitenkwark en pecorino. super lekker

 • Wendy

  10 mei 2016 at 15:27 Beantwoorden

  Ben benieuwd! Hij staat nu in de oven 🙂

 • Mimi

  3 mei 2016 at 12:21 Beantwoorden

  Ik heb het brood net gemaakt van havermeel en Griekse yoghurt. Het ziet er goed uit, smaakt ook prima neutraal, maar het is nog erg plakkerig van binnen. Ik heb hem 55 minuten in de oven gehad, dus gaar zou hij wel moeten zijn. Wat heb ik fout gedaan?

  • Pauline

   3 mei 2016 at 21:21 Beantwoorden

   Ik weet eerlijk gezegd niet of dit ook lukt met havermeel en yoghurt. Dus ik kan je helaas niet vertellen wat de oplossing is. Ik heb dit recept met boekweitmeel en kwark uitvoerig getest en die is wel goed. Het blijft wel iets plakkerig.

   • Mimi

    4 mei 2016 at 06:22 Beantwoorden

    Misschien hoort het dan wel gewoon zo. Hij ziet er wel uit zoals op jouw foto. En het is me eindelijk gelukt om eens een brood te maken dat een beetje een normale hoogte heeft, dus ik ben er sowieso blij mee!

 • Mimi

  3 mei 2016 at 10:11 Beantwoorden

  Ik wil graag een neutraal brood maken, zodat je het met van alles kunt beleggen. Kan ik gewoon de kaas-ui weglaten? Of verandert er dan iets in de structuur van het brood?

 • Mimi

  2 mei 2016 at 13:34 Beantwoorden

  Ik ben eigenlijk op zoek naar een neutraal kwarkbrood, zodat er van alles op kan qua beleg. Kan ik gewoon de kaas-ui weglaten? Of verandert de structuur van het brood dan?

 • Lisette van Heck

  20 april 2016 at 11:16 Beantwoorden

  Wat een goed recept. Kun je ipv boekweitmeel en amandelmeel ook vervangen voor 150 speltmeel of tarwemeel? Hopelijk kan iemand me helpen. Thanks

 • Linda

  9 maart 2016 at 11:25 Beantwoorden

  Toen ik de titel zag met ‘kwarkbrood’ dacht ik; huh? Kwark in brood?\r\nMaar na het doorlezen van dit recept heb ik hier enorm veel trek in gekregen en ga het zeker eens proberen!

 • Corine van der Meij

  11 februari 2016 at 14:02 Beantwoorden

  Vanmorgen weer een poging gewaagd voor de kaas/uienbrood maar weer niet gelukt!!\r\nDe smaak is prima maar de cake blijft sponzig en nat, weet echt niet wat ik verkeerd doe.\r\nHet lijkt zooooo lekker\r\nIemand een gouden tip??

 • Esther

  31 januari 2016 at 12:15 Beantwoorden

  Vanmorgen heb ik de kaas/ui kwarkbrood gemaakt. Hij is echt verdomd lekker. Voordat ik dit brood achter elkaar opeet wil ik een gedeelte invriezen. Maar wat is de beste manier van invriezen? In folie, diepvrieszakje of in tupper ware. Ik heb namelijk een keer de appelmoes cake ingevroren. In het recept stond dat dit mogelijk was. Maar ik vond de cake na het invriezen erg droog. Dat wil ik met dit brood voorkomen. Dus ik ben benieuwd wat ik de vorige keer niet goed heb gedaan.

  • Annika

   1 februari 2016 at 10:19 Beantwoorden

   Brood kan je prima invriezen in een plastic zak. Wil je het vervolgens eten? Laat het dan eerst volledig ontdooien en stop het daarna nog 5 tot 10 minuten in de oven.

 • Esther

  15 december 2015 at 14:24 Beantwoorden

  Lekker! Ik heb hem gemaakt voor bij een high tea. \r\nIk had ook nog wat extra geraspte kaas op de bovenkant gestrooid. Aanrader!

 • femke

  28 oktober 2015 at 16:46 Beantwoorden

  ik ben weer benieuwd hoe die zo zal smaken hij staat nu in de oven 🙂

 • anne

  28 oktober 2015 at 14:42 Beantwoorden

  Heb het uitgeprobeerd met 100 gram boekweitmeel en 50 gram tarwemeel en magere Franse kwark. Ook heb ik er nog wat zongedroogde tomaatjes (fijngesneden) doorheen gedaan. Heel goed gelukt! Dank voor het leuke recept!

 • danielle knol

  27 oktober 2015 at 23:40 Beantwoorden

  hoi! kan ik ook gewoon bloem gebruiken ipv boekweit meel en amandel meel?\r\n\r\ngroetjes!

 • esmeralda

  27 oktober 2015 at 22:16 Beantwoorden

  Hoi PAuline.\r\n\r\nDat ziet er echt.mega lekker uit. Ik.mag alleen geen kwark. Kan ik dit ook weglaten of ergens door vervangen?

 • Nicole

  27 oktober 2015 at 22:07 Beantwoorden

  Hmmm, dat lijkt me lekker!

 • Louise

  27 oktober 2015 at 17:39 Beantwoorden

  Vandaag meteen gemaakt , met cheddar, en hij is heerlijk! ?

 • Marlies

  27 oktober 2015 at 17:05 Beantwoorden

  Kwarkbrood alleen al is om te smullen, en kaasui brood ook. Bijzondere combinatie, maar lijkt me erg lekker!

 • Tilly vissers

  27 oktober 2015 at 15:37 Beantwoorden

  Oew dat ziet er lekker uit! Kan ik het boekweitmeel ook vervangen Door alleen amandelmeel te gebruiken? Dit vanwege de koolhydraten #diabetes

  • Mieke Mercx

   28 oktober 2015 at 11:51 Beantwoorden

   Hoi,\r\n\r\nIk heb het gemaakt met half amandelmeel en half kokosmeel….ben benieuwd….zit nu in de oven…

   • Sofieke

    28 oktober 2015 at 18:33 Beantwoorden

    Heb je dan ook het vocht/ei aangepast, want kokosmeel kun je niet 1 op 1 vervangen met gewoon meel, dan wordt het verschrikkelijk droog….

 • Daniëlle

  27 oktober 2015 at 14:42 Beantwoorden

  Hij lijkt mij heerlijk! En ideaal om mee te nemen naar mijn werk.! Vriendlief is dol op kaas ui brood, die zal dus ook erg vrolijk worden van dit brood!

 • Pauline

  27 oktober 2015 at 13:26 Beantwoorden

  Lekker! Misschien dat ik dit een keer neerzet in plaats van stokbrood.

 • anne

  27 oktober 2015 at 12:58 Beantwoorden

  Dank voor de tip!! Zou 150 gram boekweitmeel en magere kwark ook lukken?

 • Sandra Albano-Onclin

  27 oktober 2015 at 12:41 Beantwoorden

  Lijkt me erg lekker, maar kan je ook ander meel gebruiken? en wat zijn de verhoudingen dan?

 • Kim

  27 oktober 2015 at 11:41 Beantwoorden

  Oeff die ga ik straks bakken

 • Sabine

  27 oktober 2015 at 09:34 Beantwoorden

  Kaas-uibrood is altijd een goed idee! Lekker!

 • Sofieke

  27 oktober 2015 at 09:27 Beantwoorden

  Oi, wil je aub niet van die overheerlijke recepten plaatsen, vlak voordat ik boodschappen ga doen hihihi! Nu “moet” ik gelijk mijn boodschappenlijst aanvullen… Dit klinkt veels te yummie om te weerstaan!

  • Pauline

   29 oktober 2015 at 13:00 Beantwoorden

   Haha sorry 😉

   • Sofieke

    17 november 2015 at 11:59 Beantwoorden

    Het is trouwens echt héérlijk!! Vers uit de oven en nog een beetje lauw raad ik alleen af, dan smaakt de boekweit vies (jodiumachtig ofzo), maar de volgende dag was het echt zó lekker (gelukkig) dat ik het snel in plakjes moest snijden en in de vriezer gooien, anders had ik het in 1x opgegeten, Heerlijk met roomboter erop.

 • Margot

  27 oktober 2015 at 08:19 Beantwoorden

  Wat een goed recept! Ik blijf ook gek op kaas-uibrood namelijk.

 • Emma

  27 oktober 2015 at 07:43 Beantwoorden

  Hartig kwarkbrood? Wat een uitvinding!! En dan ook nog met ui en kaas! Té lekker!!

 • Linda Willems

  27 oktober 2015 at 07:21 Beantwoorden

  Ben ook al sinds jaar en dag fan van kaas uien brood! Deze ga ik zeker maken! Lijkt me echt heerlijk!

 • Marlotte

  27 oktober 2015 at 07:16 Beantwoorden

  Wat een leuk idee om een hartig kwarkbrood te maken, ziet er heel goed uit!

Plaats een reactie