Menu

Kaas Ui Kwarkbrood

Na het succes van het zoete kwarkbrood, kon een hartige versie niet achterblijven. Ik ben zelf echt gek op kaas-uibrood. Dat at ik vroeger altijd in het weekend, met een flinke lik Boursin erop. Ik heb geprobeerd om een gezondere versie hiervan te maken, met kwark als hoofdbestanddeel. Lekker hartig. En het ideale tussendoortje voor het 4 uur inkakmoment (hebben jullie dat ook altijd?).

Eigenlijk heeft de structuur meer weg van een cake dan van een brood. Net als bij bananabread zeg maar. Het is vrij zacht en luchtig. Ik eet hem het liefst met gezouten roomboter en een plakje kaas. Misschien iets minder gezond, maar wel extra lekker. Je kunt het brood ongeveer 3 dagen bewaren, maar je kunt het ook heel goed invriezen. Handig om mee te nemen naar je werk.

hartig kwarkbrood

Ingrediënten voor 1 brood van 23 cm
250 gr kwark
2 eieren
50 gr amandelmeel
100 gr boekweitmeel
100 gr geraspte belegen kaas (liefst een pittige)
2 uien
2 tl bakpoeder
0,5 tl tijm
Peper en zout
Olijfolie

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 175 graden (hetelucht)

Pel en snipper de uien en bak deze langzaam aan in wat olijfolie. Breng de uien op smaak met peper, zout en de tijm. Laat ze vervolgens afkoelen.

Klop de eieren samen met de kwark los in een kom.

Voeg het amandelmeel, het boekweitmeel, het bakpoeder en wat peper en zout toe.  Meng het goed door elkaar tot er een glad beslag ontstaat.

Voeg de gebakken uien en de geraspte kaas bij het beslag en meng het nog even kort.

Bekleed een cakevorm van 23 cm met bakpapier en giet het beslag in de vorm.

Bak het hartige kwarkbrood in ongeveer 45 minuten goudbruin in de oven.

Het kaas-uibrood is extra lekker met roomboter en kaas.

hartig kwarkbrood hartig kwarkbrood

Dit recept is Voedselzandloper proof.

Laat het mij vooral weten via InstagramFacebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Nu in de aanbieding. Heb je mijn kookboek al? Bestellen kan hier. 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

43 reacties

 • Petri Vink
  4 mei 2019 om 19:39

  Heerlijk Paulien, ik heb hem vanavond weer eens gemaakt.

 • Carla
  24 maart 2018 om 16:53

  Ook lekker met zongedroogde tomaat erdoor.

 • Carmen Brussee
  10 november 2017 om 22:13

  Oei bijna, in de zoete 150 amandel/50 boekweit, hier 50 amandel/100 boekweit.... ;)

 • Carmen Brussee
  10 november 2017 om 22:11

  Hoi Pauline, een vraag, in het ene kwarkbrood recept staat 50 amandel/150 boekweit, in andere staat 150 amandel/50 boekweit. Is dat de bedoeling? Vraag me af of het brood plakkerig wordt van 150 gr amandelmeel? Bedankt voor het delen van je heerlijke recepten, ik vind hier altijd weer iets lekkers! :)

 • Laura
  22 augustus 2016 om 12:15

  Hoi Pauline,
  Wat een lekker recept!
  Ik was alleen wel weer een beetje eigenwijs..
  Ik had het beslag in de cakevorm zitten en vond hem zo laag dat ik er nog wat beslag bij had gemaakt.
  Vervolgens kon het brood niet goed rijzen en was hij niet helemaal gaar.
  De volgende keer doe ik het dus mooi volgens recept met misschien een iets kleinere vorm.
  Ik heb trouwens speltmeel gebruikt en de smaak was heel goed!
  Ga hem zeker nog eens vaker maken volgens jouw recept.
  Groetjes Laura

 • Mariska Karcher
  24 juli 2016 om 11:22

  lekker Pauline, ik heb een lactose vrije variant gemaakt met geitenkwark en pecorino. super lekker

 • Wendy
  10 mei 2016 om 15:27

  Ben benieuwd! Hij staat nu in de oven :-)

 • Mimi
  4 mei 2016 om 06:22

  Misschien hoort het dan wel gewoon zo. Hij ziet er wel uit zoals op jouw foto. En het is me eindelijk gelukt om eens een brood te maken dat een beetje een normale hoogte heeft, dus ik ben er sowieso blij mee!

 • Pauline
  3 mei 2016 om 21:21

  Ik weet eerlijk gezegd niet of dit ook lukt met havermeel en yoghurt. Dus ik kan je helaas niet vertellen wat de oplossing is. Ik heb dit recept met boekweitmeel en kwark uitvoerig getest en die is wel goed. Het blijft wel iets plakkerig.

 • Mimi
  3 mei 2016 om 12:21

  Ik heb het brood net gemaakt van havermeel en Griekse yoghurt. Het ziet er goed uit, smaakt ook prima neutraal, maar het is nog erg plakkerig van binnen. Ik heb hem 55 minuten in de oven gehad, dus gaar zou hij wel moeten zijn. Wat heb ik fout gedaan?

 • Mimi
  3 mei 2016 om 10:11

  Ik wil graag een neutraal brood maken, zodat je het met van alles kunt beleggen. Kan ik gewoon de kaas-ui weglaten? Of verandert er dan iets in de structuur van het brood?

 • Pauline
  2 mei 2016 om 18:51

  Zeker, dat gaat prima.

 • Mimi
  2 mei 2016 om 13:34

  Ik ben eigenlijk op zoek naar een neutraal kwarkbrood, zodat er van alles op kan qua beleg. Kan ik gewoon de kaas-ui weglaten? Of verandert de structuur van het brood dan?

 • Pauline
  20 april 2016 om 13:06

  Yes dat kan zeker!

 • Lisette van Heck
  20 april 2016 om 11:16

  Wat een goed recept. Kun je ipv boekweitmeel en amandelmeel ook vervangen voor 150 speltmeel of tarwemeel? Hopelijk kan iemand me helpen. Thanks

 • Linda
  9 maart 2016 om 11:25

  Toen ik de titel zag met 'kwarkbrood' dacht ik; huh? Kwark in brood?
  Maar na het doorlezen van dit recept heb ik hier enorm veel trek in gekregen en ga het zeker eens proberen!

 • Corine van der Meij
  11 februari 2016 om 14:02

  Vanmorgen weer een poging gewaagd voor de kaas/uienbrood maar weer niet gelukt!!
  De smaak is prima maar de cake blijft sponzig en nat, weet echt niet wat ik verkeerd doe.
  Het lijkt zooooo lekker
  Iemand een gouden tip??

 • Annika
  1 februari 2016 om 10:19

  Brood kan je prima invriezen in een plastic zak. Wil je het vervolgens eten? Laat het dan eerst volledig ontdooien en stop het daarna nog 5 tot 10 minuten in de oven.

 • Esther
  31 januari 2016 om 12:15

  Vanmorgen heb ik de kaas/ui kwarkbrood gemaakt. Hij is echt verdomd lekker. Voordat ik dit brood achter elkaar opeet wil ik een gedeelte invriezen. Maar wat is de beste manier van invriezen? In folie, diepvrieszakje of in tupper ware. Ik heb namelijk een keer de appelmoes cake ingevroren. In het recept stond dat dit mogelijk was. Maar ik vond de cake na het invriezen erg droog. Dat wil ik met dit brood voorkomen. Dus ik ben benieuwd wat ik de vorige keer niet goed heb gedaan.

 • Esther
  15 december 2015 om 14:24

  Lekker! Ik heb hem gemaakt voor bij een high tea.
  Ik had ook nog wat extra geraspte kaas op de bovenkant gestrooid. Aanrader!

 • Sofieke
  17 november 2015 om 11:59

  Het is trouwens echt héérlijk!! Vers uit de oven en nog een beetje lauw raad ik alleen af, dan smaakt de boekweit vies (jodiumachtig ofzo), maar de volgende dag was het echt zó lekker (gelukkig) dat ik het snel in plakjes moest snijden en in de vriezer gooien, anders had ik het in 1x opgegeten, Heerlijk met roomboter erop.

 • Pauline
  29 oktober 2015 om 13:00

  Haha sorry ;)

 • Sofieke
  28 oktober 2015 om 18:33

  Heb je dan ook het vocht/ei aangepast, want kokosmeel kun je niet 1 op 1 vervangen met gewoon meel, dan wordt het verschrikkelijk droog....

 • femke
  28 oktober 2015 om 16:46

  ik ben weer benieuwd hoe die zo zal smaken hij staat nu in de oven :-)

 • anne
  28 oktober 2015 om 14:42

  Heb het uitgeprobeerd met 100 gram boekweitmeel en 50 gram tarwemeel en magere Franse kwark. Ook heb ik er nog wat zongedroogde tomaatjes (fijngesneden) doorheen gedaan. Heel goed gelukt! Dank voor het leuke recept!

 • Mieke Mercx
  28 oktober 2015 om 11:51

  Hoi,

  Ik heb het gemaakt met half amandelmeel en half kokosmeel....ben benieuwd....zit nu in de oven...

 • danielle knol
  27 oktober 2015 om 23:40

  hoi! kan ik ook gewoon bloem gebruiken ipv boekweit meel en amandel meel?

  groetjes!

 • esmeralda
  27 oktober 2015 om 22:16

  Hoi PAuline.

  Dat ziet er echt.mega lekker uit. Ik.mag alleen geen kwark. Kan ik dit ook weglaten of ergens door vervangen?

 • Nicole
  27 oktober 2015 om 22:07

  Hmmm, dat lijkt me lekker!

 • Louise
  27 oktober 2015 om 17:39

  Vandaag meteen gemaakt , met cheddar, en hij is heerlijk! ?

 • Marlies
  27 oktober 2015 om 17:05

  Kwarkbrood alleen al is om te smullen, en kaasui brood ook. Bijzondere combinatie, maar lijkt me erg lekker!

 • Tilly vissers
  27 oktober 2015 om 15:37

  Oew dat ziet er lekker uit! Kan ik het boekweitmeel ook vervangen Door alleen amandelmeel te gebruiken? Dit vanwege de koolhydraten #diabetes

 • Daniëlle
  27 oktober 2015 om 14:42

  Hij lijkt mij heerlijk! En ideaal om mee te nemen naar mijn werk.! Vriendlief is dol op kaas ui brood, die zal dus ook erg vrolijk worden van dit brood!

 • Pauline
  27 oktober 2015 om 13:26

  Lekker! Misschien dat ik dit een keer neerzet in plaats van stokbrood.

 • anne
  27 oktober 2015 om 12:58

  Dank voor de tip!! Zou 150 gram boekweitmeel en magere kwark ook lukken?

 • Sandra Albano-Onclin
  27 oktober 2015 om 12:41

  Lijkt me erg lekker, maar kan je ook ander meel gebruiken? en wat zijn de verhoudingen dan?

 • Kim
  27 oktober 2015 om 11:41

  Oeff die ga ik straks bakken

 • Sabine
  27 oktober 2015 om 09:34

  Kaas-uibrood is altijd een goed idee! Lekker!

 • Sofieke
  27 oktober 2015 om 09:27

  Oi, wil je aub niet van die overheerlijke recepten plaatsen, vlak voordat ik boodschappen ga doen hihihi! Nu "moet" ik gelijk mijn boodschappenlijst aanvullen... Dit klinkt veels te yummie om te weerstaan!

 • Margot
  27 oktober 2015 om 08:19

  Wat een goed recept! Ik blijf ook gek op kaas-uibrood namelijk.

 • Emma
  27 oktober 2015 om 07:43

  Hartig kwarkbrood? Wat een uitvinding!! En dan ook nog met ui en kaas! Té lekker!!

 • Linda Willems
  27 oktober 2015 om 07:21

  Ben ook al sinds jaar en dag fan van kaas uien brood! Deze ga ik zeker maken! Lijkt me echt heerlijk!

 • Marlotte
  27 oktober 2015 om 07:16

  Wat een leuk idee om een hartig kwarkbrood te maken, ziet er heel goed uit!

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.