Menu

Fresh & Easy: Bloemkool stamppot (zonder aardappelen)

Vandaag een bloemkool stamppot. Zonder aardappelen dus. Echt die mis je niet in dit gerecht. Bloemkool is zo veelzijdig. Je kunt er pizza van maken (lang niet zo lekker als de real thing, maar het kan wel), een soepje van koken en je kunt het ook rauw eten als een soort van rijst. Nu het buiten weer kouder wordt, heb ik toch meer trek in warme gerechten. Maar met de zomer nog in mijn achterhoofd mag het nog best een beetje licht zijn.

Van IKEA kreeg ik een zak met gehaktballetjes van kip. Die smaken hier prima bij. Je kunt ze uiteraard ook zelf maken, daarom heb ik het recept ook even toegevoegd. Liever vega? dan kun je dit ook weglaten natuurlijk. De blauwe kaas maakt het lekker pittig. Ik ben niet een enorme blauwe kaas lover (ik zou het bijvoorbeeld niet zo snel op een toastje smeren), maar een klein beetje kan een gerecht wel helemaal ophalen. Ik ben heel benieuwd wat je ervan vindt.

bloemkool stamppot

Ingrediënten voor 4 personen
2 bloemkolen (ongeveer 1,5 kilo in totaal)
200 gr spinazie
80 gr zongedroogde tomaatjes
60 gr blauwe kaas
3 el pijnboompitjes
Scheutje melk
Snuf nootmuskaat
Peper en zout
Olijfolie

Kippengehaktballetjes
350 gr kipgehakt
1 teen knoflook
1 tl komijn
1 tl chili flakes
1 tl oregano
Zout

Zo maak je het
Begin met het draaien van de kippengehaktballetjes. Hak de knoflook fijn en voeg dit bij het gehakt. Voeg de komijn, de chili, de oregano en wat zout toe en meng het goed door elkaar.

Draai er gehaktballetjes van ter grootte van een golfbal. Bak de gehaktballetjes op een zacht vuur rondom bruin in wat olijfolie.

Snijd de bloemkolen in roosjes. Was ze en kook ze in 10 minuten gaar in ruim water met zout.

Giet de bloemkool af. Voeg een scheutje melk toe en stamp de bloemkool tot stamppot. Je kunt het ook pureren voor een zachtere en gladdere structuur, maar ik vind zelf een beetje bite wel fijn.

Breng de stamppot op smaak met een flinke snuf nootmuskaat en wat peper en zout.

Hak de spinazie grof en snijd de zongedroogde tomaatjes in stukjes. Meng dit door de bloemkoolpuree.

Rooster de pijnboompitjes kort in een droge koekenpan.

Garneer de bloemkool stamppot met de pijnboompitten en verkruimel er wat blauwe kaas overheen.

Serveer de bloemkoolstamp met de kippengehaktballen.

bloemkool stamppot

Dit recept is m.u.v. de melk Voedselzandloper proof.

Laat het mij vooral weten via InstagramFacebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

 Heb je mijn kookboek al? Hij is tijdelijk in de aanbieding. Bestellen kan hier. 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

12 reacties

  • MargaT
    22 april 2017 om 16:34

    Ik heb dit gemaakt, was superlekker, dank je voor het recept :D

  • Ingeborg
    21 april 2017 om 20:03

    Lekker recept maar, ondanks het feit dat wij gewend zijn veel groenten te eten, viel dit niet helemaal goed. Misschien door de combi met de blauwe kaas. De hele week allebei last van onze darmen gehad. Gelukkig zijn we niet in de buurt van open vuur geweest ;-)

  • Marja
    24 oktober 2015 om 06:53

    We hebben het gisteravond gegeten.........heerlijk !! varkenshaasje erbij en de maaltijd was kompleet..
    1 hele bloemkool en 100 gr spinazie ( bij ah handige zakjes met 100 gr babyspinazie ) met zijn tweeën is dan zo weggewerkt. Bedankt weer !

  • Mariska
    22 oktober 2015 om 15:33

    Ik ga het zo maken met andijvie ... Ipv spinazie.

  • Josje den Hertog
    21 oktober 2015 om 13:59

    Ha Pauline, dit lijkt mij een heerlijk apart recept. Met welke andere groente zou ik dit kunnen combineren. Ivm spastische dikke darm is te veel bloemkool voor mij niet altijd een optie. Ben benieuwd.
    Dank je wel!

  • Pauline
    21 oktober 2015 om 13:29

    Ja, door de hete bloemkool krijgt het genoeg garing. En in principe kan je spinazie gewoon rauw eten :)

  • Pauline
    21 oktober 2015 om 13:28

    Feta of geitenkaas (niet een te zoete) zou ook lekker smaken denk ik :)

  • Linda Willems
    21 oktober 2015 om 10:32

    Welk kaasje zou nog meer een lekkere toevoeging zijn?

  • Sigrid
    21 oktober 2015 om 10:26

    Hoi Pauline,
    Lijkt me heerlijk! Doe je de spinazie er rauw doorheen? (dus niet even wokken ofzo?)
    Benieuwd...

  • Margot
    21 oktober 2015 om 09:28

    Wat een origineel recept! Ik denk niet dat het iets voor mij is, maar misschien moet ik het gewoon eens proberen.

  • Nicole
    21 oktober 2015 om 09:02

    Oh dat klinkt heel apart, maar wel lekker.

  • Marlotte
    21 oktober 2015 om 07:19

    Naar dit gerecht ben ik echt ontzettend benieuwd, snel maken!

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.