fbpx
Menu

Polentafriet recept uit de oven

Het maken van polentafriet stond al jaren op mijn to cook lijstje. Ik at ze voor het eerst tijdens Taste of Amsterdam, van restaurant Lute. Met truffelmayo, Mmm! Waarom het zo lang heeft moeten duren? Geen idee! Maar ik heb eindelijk een lekker en kidsproof recept ontwikkeld. Zonder truffel, maar met een lekkere frisse citrusmayo.

Het recept bedacht ik voor mijn FoodWeLove box, waarvan er ook een zakje in de box ging. Geen frieten, maar wel een zakje polenta. Polenta was vroeger het armeluis eten van de Italianen. Ze maakten er een soort pap van. Tegenwoordig kun je polenta bij de betere deli’s  en supermarkten kopen en wordt het gemaakt van maïsmeel. Niets armoedigs aan. Na het koken wordt de massa zo stevig dat je er perfecte frieten van kunt snijden. En dat deed ik! Er komt geen frituur aan te pas, want je bakt ze lekker af in de oven. Zo krokant en perfect voor kindertjes en grote mensen.

polentafriet

Polentafriet met citrusmayonaise
Ingrediënten voor 2 – 3 personen
100 gr polenta
500 ml (kippen)bouillon
25 gr Parmezaan
0,5 tl gedroogde tijm
Peper en zout

Mayonaise
2 el mayonaise
Rasp van een halve citroen
1 el Griekse yoghurt

Zo maak je het
Breng de bouillon met de polenta aan de kook. Laat het al roerend zo’n 10 – 15 minuten koken. Het is klaar als het zo dik als rijstepap is.

Breng de polenta op smaak met wat peper en zout, de tijm en de geraspte Parmezaanse kaas. Meng het door elkaar en giet het in een ovenschaal.

Laat de polenta minimaal 1 uur afkoelen in de koelkast.

polentafriet

Snijd de polenta in repen van 1 cm dikte. Leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier.

Bak de polentafriet in 40 -45 minuten goudbruin op 180 graden. Draai de frieten na zo’n 30 minuten even om.

Maak een sausje van de mayonaise en de Griekse yoghurt. Voeg de rasp van een halve citroen toe.

Serveer de polentafriet met de citrusmayonaise.

polentafriet

Ph 1 & 3: Mitchell van Voorbergen

Laat het mij vooral weten via InstagramFacebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Heb je mijn kookboek al? Er staan bijna 100! nieuwe recepten in. Bestellen kan hier. 

BewarenBewaren

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

14 reacties

  • Joanna
    1 mei 2018 om 18:36

    Hoe warm moet de oven?

    Beantwoorden
  • Ruth
    1 april 2017 om 18:25

    Bedankt voor dit recept Pauline! Ze smaakten heerlijk en waren ook knapperiger dan ik dacht :)

    Beantwoorden
  • Annika
    4 april 2017 om 10:40

    Graag gedaan :)

    Beantwoorden
  • Ruth Deleij
    15 juli 2016 om 20:28

    Mijn man lust geen kaas ?
    Kan ik die weg laten??
    Lijkt me heerlijk by the way

    Beantwoorden
  • Annika
    19 juli 2016 om 14:23

    Ja, je kunt het proberen. Alleen zit er dan wel iets minder smaak aan denk ik..

    Beantwoorden
  • Natalie
    25 oktober 2015 om 19:27

    Net bij gebrek aan bouillon gemaakt met opkikker tomaat (2 zakjes), was ook erg lekker. Wat een superrecept! Lekker, makkelijk, gezond en kan (bijna) niet fout gaan!

    Beantwoorden
  • Emma
    10 september 2015 om 07:39

    Verrukkelijk!

    Beantwoorden
  • Roos // The London Cookbook
    7 september 2015 om 15:44

    Heerlijk! Dit staat al jaren op mijn to-cook lijstje ook, misschien moet het er toch maar eens van komen! Leuk idee ook om het zo te serveren in een jar!

    Beantwoorden
  • Pauline
    7 september 2015 om 21:09

    Jaa net als bij mij. En het is echt heel easy.

    Beantwoorden
  • Esther
    6 september 2015 om 15:55

    O wat een super recept weer! Ga het binnenkort uitproberen ??

    Beantwoorden
  • Margot
    6 september 2015 om 11:38

    Dat ziet er goed uit! Ik vind polenta altijd een beetje raar, maar dit wil ik wel proberen!

    Beantwoorden
  • Kate
    6 september 2015 om 11:29

    Vorig weekend gemaakt aan de hand van jouw recept in de FoodWeLove box. En ohhh wat heerlijk zeg! Een nieuwe verslaving erbij!

    Beantwoorden
  • Pauline
    7 september 2015 om 21:09

    Jeej leuk!

    Beantwoorden
  • Walter
    6 september 2015 om 06:53

    Ook lekker door te paneren en er polenta-kroketjes van te maken

    Beantwoorden

Reactie plaatsen