fbpx
Menu

Gepofte aubergine met yoghurt en granaatappel

Wist je dat je aubergines heel goed kunt poffen. En nu het zomer is, kan dat ook heel goed op de barbecue. Ik at onlangs een gepofte aubergine bij restaurant Fortuyn in Haarlem. De aubergine had een uur op de Josper (houtoven) gelegen en was enkel op smaak gebracht met wat peper en zout. Zo simpel, maar zo ontzettend lekker.

Per toeval maakte ik dezelfde combi als Ottolenghi. Ik dacht altijd dat zijn versie met karnemelk en saffraan was, maar dat is dus ook met yoghurt. Dus deze gepofte aubergines lijken heel erg op de beroemde aubergines van Yotam Ottolenghi. Echter roostert hij ze en kies ik voor poffen. Roosteren kan natuurlijk ook. En houd ik het vrij simpel met naturel yoghurt en voegt hij daar op zijn Ottolenghi’s nog het een en ander aan toe. Soms gebeurt dat gewoon, dat je dezelfde ideeën hebt. En ik zal wel de laatste zijn die iemand de credits niet gunt. En ik zet het er altijd bij als iets uit een kookboek komt. Dus geen zorgen daarover.

 

gepofte aubergine

Ingrediënten voor 4 personen
4 aubergines
4 el Griekse yoghurt
1 granaatappel
Handje verse peterselie
4 tl sumak
4 tl za’atar
Peper en zout
Olijfolie

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Was de aubergines en snijd ze voor 3/4 in. Trek de helften iets uit elkaar en breng ze op smaak met peper, zout en de za’atar.

Leg ze in een ovenschaal en sprenkel er wat olijfolie overheen.

gepofte aubergine

Laat de aubergines in ongeveer 50-60 minuten gaar poffen in de oven. Dit kan ook op de barbecue.

Haal de gepofte aubergine uit de oven en laat het iets afkoelen.

Pel alvast de granaatappel. Hier zie je hoe je dat doet.

Verdeel een flinke el Griekse yoghurt over iedere aubergine. Verdeel de granaatappelpitjes over de yoghurt.

Breng de aubergine verder op smaak met wat sumak.

Garneer de gepofte aubergine met wat vers gehakte peterselie.

Je eet alleen het binnenste gedeelte van de aubergine. De schil laat je liggen. Je kunt het er zo uitschrapen met een lepel. Lekker met wat platbrood erbij.

gepofte aubergine gepofte aubergine

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

12 reacties

  • Nicolien
    11 maart 2016 om 18:35

    Dit is een heerlijke recept!. Maar ik vind het nogal flauw dat je probeert hier eigen credits voor te claimen.
    dit duidelijk het recept van yotam ottolenghi, uit zijn kookboek Plenty én zijn columns in the Guardian.

    Heel erg jammer, ik vind je blog erg leuk. maar hierdoor verliest het toch wat credits

    Beantwoorden
  • Berdine Oostvogel
    5 augustus 2016 om 20:19

    Ik zag de foto en dacht precies hetzelfde !

    Beantwoorden
  • Annika
    8 augustus 2016 om 09:49

    Dit recept is geïnspireerd op hetgeen we bij Fortuyn hebben gegeten. Als we al iets maken uit een kookboek vermelden we altijd de credits erbij. Het is dus geen kopie. Het recept is niet heel ingewikkeld en bijzonder, dus ik kan me voorstellen dat er meerdere versies zijn.

    Beantwoorden
  • Plien
    20 augustus 2015 om 20:13

    De aubergine staat nu in de oven. Heb iets afgewijkt van het recept door er 3 hele tenen knoflook in de opening te duwen. Die gaat een heerlijke zoete knoflooksmaak afgeven!
    Van de Griekse yoghurt heb ik een tzatziki gemaakt. Als bijgerecht een pasta salade met rode pesto dressing, snoep tomaatjes en een mengsel van spinazie, rucola en snijbiet.
    Kan niet wzchten om op te scheppen! Of heb ik dat zojuist gedaan? ;) ^_^
    Liefs,

    Beantwoorden
  • Ger
    18 augustus 2015 om 22:32

    Leuk verhaal erachter! Lijkt me ontzettend lekker.

    Beantwoorden
  • Kim
    18 augustus 2015 om 17:27

    Lekker. Ben dol op gepofte aubergine. Ik snij wel altijd om en om de schil eraf, want die vind die niet lekker.

    Beantwoorden
  • Corien
    18 augustus 2015 om 11:33

    Lijkt me lekker! Hoe heet staat de oven?

    Beantwoorden
  • Annika
    19 augustus 2015 om 09:28

    Op 180 graden

    Beantwoorden
  • Marianne
    18 augustus 2015 om 09:08

    Ha ha simpeler kan niet, hier houd ik van, hij staat nu ook op mijn "to cook" lijstje. :-)

    Beantwoorden
  • Annika
    19 augustus 2015 om 09:26

    Nee precies, dit kan niet mis gaan :)

    Beantwoorden
  • Margot
    18 augustus 2015 om 09:05

    Ik haal eigenlijk nooit aubergine in huis, maar dit vind ik wel een heel goed idee!

    Beantwoorden
  • Simon
    18 augustus 2015 om 06:35

    Leuk idee! Moet ik ook eens maken! Aubergine heeft niet veel nodig!
    Groeten

    Beantwoorden

Reactie plaatsen